Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Nagy Zoltán
2013. november 22. péntek

Cserépkályha – nosztalgia vagy modern jövő?

A cserépkályha szinte mindenkiben szép emlékeket idéz, de sokan úgy gondolják, hogy eljárt felette az idő. Hogyan is vehetné fel a versenyt a mai kifinomult fűtési rendszerekkel, hogyan is lenne illeszthető a mai emberek magas szintű elvárásaihoz?

Mérnökből lett kályhásként kezdetektől fogva érdekelnek az új, nálunk még járatlan utak. Amikor óriási váltással belevágtam ebbe a szakmába, fő célkitűzésem olyan tervezési és építési módszerek megismerése volt, amiknek köszönhetően a kályha a jelen és a jövő elvárásait is túlteljesítheti.

Miután a kötelező szakmai gyakorlatot és képzettséget Magyarországon megszereztem, külföldre vettem az irányt. Több ország kályhás kultúráját megismerve felismertem, hogy a világon a legmagasabb szinten az egymáshoz igen hasonló, osztrák, svájci, dél-német és észak-olasz kályhás kultúra áll – elsősorban az alpesi vidéken. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy ezeken a területeken a kályhás szakma talán a legelismertebb, és a mai napig töretlenül népszerű a cserépkályha. Az Alpokban nehéz új házat cserép vagy vakolt kályha nélkül elképzelni, legyen az akár passzív, akár aktív, vagy bármilyen egyéb korszerű tervezési filozófia mentén megálmodott. A gyártók és a szakmai szövetségek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően az ott épült cserépkályhák ugyanolyan kifinomult rendszerek, mint bármelyik másik korszerű társuk.

Nézzük, mik azok a tervezési, építés technológiai és dizájn elemek, amelyekkel a cserépkályhát a legkorszerűbb házakba, és a jövőbe tekintő megrendelő elvárásaihoz igazíthatjuk:

* A kályha megfelelő működésének biztosítása a tervezéssel kezdődik. A korszerű házak érzékeny energiamérlegébe való illesztéshez elengedhetetlen a körültekintő teljesítményméretezés. A helyes működés és a minél magasabb hatásfok biztosításához pedig pontos hő és áramlástechnikai méretezés szükséges. Ezeket egyébként az különböző jogszabályok és szabványok is előírják (MSZ EN 15544 és MSZ EN 13384 sz. sorozat). Mint minden tervezőmunka, a kályhák tervezése és méretezése is bonyolult feladat, a gyakorlatban szoftveres támogatás nélkül elképzelhetetlen. A méretezés során elsősorban az Osztrák Cserépkályha Szövetség méretező programjára támaszkodom, amely a legszélesebb körben használt és legsokoldalúbb ilyen eszköz. Segítségével nem csak a kályha, hanem a teljes égési levegőellátás-kályha-kémény rendszer optimalizálható, és a fenti két szabvány szerinti tanúsítványok is kinyomtathatóak a hatósági eljárásokhoz. Egy alacsony energiaigényű ház minden építészeti és gépészeti eleme alapos tervezést, finomhangolást igényel. Miért lenne ez másképp a kályhák esetén? Elmúlt az az időszak, mikor különösebb előzetes felkészülés nélkül, a kályhás a helyszínen, építés közben találja ki az éppen következő lépést. Ahogy az egy kaptafára, minták alapján épült kályhák kora is lejárt.

cserepkalyha-1

A tervezés során ugyancsak egyeztetni kell a házat tervező építésszel. A kályhát a fűtési feladata ellátásához a ház megfelelő helyére idejében kell betervezni, el kell helyezni a kiszolgálásához szükséges kéményt és égési levegő bevezető csatornát. Ugyancsak biztosítani kell a kályha alatti aljzat megfelelő teherbírását.

* A megfelelő építési technológiák alkalmazásával a cserépkályhák élettartama akár a tulajdonos vagy a ház élettartamánál is hosszabb lehet. Ausztriában ismeretlen fogalom a cserépkályha átrakás. Az alpesi területeken a kályhákat 100 év élettartamra építik. Magam is láttam nem egy hasonló korú, napi használatban teljesítő kályhát, melyek pár évente csak karbantartást igényelnek (mint bármilyen más fűtési rendszer), de komplett újraépítést nem. Kinek hiányzik egy rendszeres építkezés a háza közepén? Szerencsére a nyugati építési technológiák és megfelelő üzemeltetés mellett el lehet felejteni a 10-20 évenkénti átrakást.

* A ma és a jövőben épülő, szigorúan légtömör házakban a tüzelőberendezések – így a kályha – égést tápláló levegővel való ellátása csakis a házon kívülről, légcsatornával megoldható. Szerencsére a korszerű tűztér-építési technológiák, és a korábban már említett méretezési szabványok és programok erre a cserépkályha esetén is lehetőséget adnak. Tőlünk nyugatra elvétve találkozhatunk olyan újabb építésű cserépkályhával, aminek a működése ne lenne teljesen független a lakóház légterétől.

* Egyre kevesebb szabadidőnket kevésbé szeretnénk a tűzifával és a kályhával való foglalatoskodással tölteni. Jogos igény, hogy a kályha minél ritkábban igényeljen begyújtást (lehetőleg naponta csak egyszer), és két begyújtás közt minél egyenletesebb teljesítménnyel fűtsön. Ezt a kályha – az eddigi hazai gyakorlattól eltérő – nehéz építési módjával, minél nagyobb hőtároló tömeg beépítésével biztosíthatjuk. Nyugat-Ausztriában és Svájcban hagyományosan akár 12-20 cm falvastagsággal és többtonnás hőtároló tömeggel építik a cserépkályhát. Így biztosítható akár 24 órán keresztül a viszonylag egyenletes meleg.

* Egyre nagyobb az igény a környezetbarát technológiák iránt. Bizonyára mindenki számára ismert tény, hogy a fatüzelés 100%-ban megújuló energiával működő fűtési mód – már ha nem igényel egyéb külső energiaforrást. A fatüzelési módok között a kályha mindenképpen ilyen. Ez még a manapság igen favorizált hőszivattyús-, de még a legtöbb napkollektoros rendszerről sem állítható. A fatüzelési módok közül pedig a kályha hasznosítja a fában tárolt napenergiát az egyik legmagasabb hatásfokkal. A cserépkályháknál a jogszabályok által meghatározott minimális hatásfok 78%, de egy jól hőszigetelt kéményhez építhető akár (a teljes fűtési szezonra vetítve) 85-90%-os hatásfokú kályha is. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések között a cserépkályha károsanyag kibocsájtása kiemelkedően alacsony. Az Osztrák Cserépkályha Szövetség kutató-fejlesztő laboratóriuma és a Bécsi Műszaki Egyetem tüzeléstechnikai tanszéke által közösen kifejlesztett, UZ37 nevű tűztérrel épített, és megfelelően méretezett cserépkályhák, a 2015-től Ausztriában hatályos és egész Európában legszigorúbb károsanyag kibocsájtási határértékeket bőven teljesíti. Ezért ez a tűztér egyedülálló módon UmweltPlus minősítéssel rendelkezik, amit kizárólag tanúsítottan alacsony ökolábnyomú termékek kaphatnak meg. Ez a tűztér akár több gyártó által gyártott idomokból, akár még alacsonyabb ökolábnyommal, elemi építőanyagokból kézi munkával is építhető. És ne feledjük: a cserépkályha nem igényel infrastruktúrát, a tűzifán kívül bármi egyéb energiaforrást! Abszolút független, autonóm rendszer.

cserepkalyha-2

* A korszerű építőanyagoknak és építési technológiáknak, a más országokban megismert hagyományoknak köszönhetően, az általam épített kályhák díszei lehetnek hagyományos, vagy modern lakásoknak is. Az osztrák légréses építési technológiával a kályha formája bármilyen lehet, függetlenül a belső rendszertől. A felület tekintetében ugyancsak nincsenek határok: modern megjelenésű kályhacsempe, számtalan típusú kályhás vakolat, agyagvakolat, glettelt és festett is lehet a külső felület.

cserepkalyha-3

illusztráció: kalyha.hu

* Díszítheti kézzel festett freskó, vagy kerámia dombormű. A tűz látványa számtalan stílusú, üvegezett, vagy akár teljes egészében üvegből készült tűztérajtón keresztül élvezhető. Akár helyiség a közepén is elhelyezhető, egy alacsony, de hosszú kályha, mint térelválasztó is funkcionálhat, és fűtött háttámlát biztosíthat az étkező asztal melletti ülőalkalmatossághoz.

teilkeramischer Kachelofen als Raumteiler

illusztráció: ofenart.at

* A cserépkályha egészséges, minimális légmozgást keltő, sugárzó fűtési mód. Mivel az általa kibocsájtott infravörös sugarak nem közvetlenül a levegőt, hanem a berendezési tárgyakat, belső falfelületeket, és a vele egy helyiségben tartózkodó embereket melegíti, az általa biztosított hőérzet igen kellemes. Ausztriában a passzív házakba is gyakran építik, mivel nagy hidegben kompenzálni tudja a szellőztető berendezéssel összeépített levegő-levegő hőszivattyú csökkenő hatásfokát, valamint a kinti hidegből bejövő átfagyott lakók hozzá tudnak bújni egy meleg felülethez. A passzív házakban tipikus légfűtés esetén a lakásban egyébként nem lenne ilyen melegedőhely.

* A magas szintű kályhakultúrával rendelkező országokban úgy tarják, hogy a házból addig nem lesz otthon, amíg a kályha nem költözteti be a családba a tüzet.

Kachelofen Vorderansicht

illusztráció: ofenart.at

Az itthon és külföldön megszerzett elméleti és gyakorlati tudásomat igyekszem a hazai megrendelők szolgálatába állítani, szép és korszerű kályhák építésével. Remélem, hogy a cikkem nem csak a leendő építkezők, hanem a haladó szellemiségű építésztervezők figyelmét is ráirányítja, hogy a cserépkályha nem csak a múltban, hanem a jövőben is megállja a helyét!

Nagy Zoltán – www.kalyha.hu

kalyha.hu

(x)

Hozzászólások (3): megnézem

  • Tanúsító

    2013. november 23. szombat 05:34

    #87190

    Ezúton gratulálok Nagy Zoltán úrnak! Az ismertetője időszerű, figyelem felkeltő! Nekem különösen jól jött, most van születőben egy posztom saját blogomon, biztosan nem hagyom ki, hogy hivatkozzak erre az írásra!

  • Cserépkályha – nosztalgia v...

    2013. november 23. szombat 09:22

    #87191

    […]   […]

  • B. András

    2013. november 25. hétfő 12:09

    #87209

    Ez már közelít a valósághóz egy lakás esetében -Cserépkályha-kandalló nosztalgia megoldáshoz-,de arra még mindig nem ad végleges megoldást,hogy mi van abban az esetben,ha egy TÁRSASHÁZON belül különböző tüzelési modók kerülnek kialakításra,mert egyes tulajdonosok úgy gondolják,hogy -NOSZTALGIÁBÓL építenek cserépkályhát vagy kandalot- és a társasház közös szellőztetöcsatornáját bélelik ki és zárják el a többi lakás levegő áramlási rendszerét és a többi lakás nyitott égésterű gáz vizmelegítővel gravitácios gyüjtőkéménnyel üzemel.
    -Miklós-
    „Főképpen,hogy nem kell semmit sem engedélyeztetnem,főképpen nem használatba venni.Ez egy 25 éves,használaton kivüli,jó állaptú kémény.”

    „a gázkazánnak-amely külön helyíségben van-külön kéménye van egy teljesen másik helyíségben lévő cserépkályhának is.”

    KÜLÖNFÉLE TÜZELÉSI MÓDOK, EGY LAKÁSON BELÜL-KÖZÖS LÉGTÉRNEK SZÁMÍT-!Mert nemcsak az égési levegő ellátás okoz problémát,hanem a kölönböző égéstermék CO képződése a LAKÁS- és TÁRSASHÁZ áramlási viszonylatában problémás.
    Nagy Zoltán szerint is „Segítségével nem csak a kályha,hanem a teljes égési levegő ellátás-kályha-kémény rendszer optimalizálható,és a fenti két szabvány szerinti tanúsítványok is kinyomtathatóak a hatósági eljáráshoz.”

    Bocs Miklós,nem kötekedni akarok,de szerezd be az ENGEDÉLYT,mert 2014.január 1.-től kötelező lesz ismét!-hatoscsatorna 2013.11.24.-

SZAKMA
Kályhás Akadémia indul

Kedves építész-tervező, épületgépész-tervező, műszaki ellenőr és vezető, generálkivitelező Kollegák! Volt már rá példa, hogy ügyfeletek jelezte nektek, hogy tervezés / építés alatt álló házába majd cserépkályhát vagy kandallót is szeretne? Előfordult, hogy műszaki megvalósítási kérdések merültek fel bennetek, és jó lett volna valakihez fordulni velük? Bemutatjuk a Kályhásakadémiát, Magyarország eddigi legnaprakészebb és legátfogóbb cserépkályhás továbbképzését, […]

Kályhás Akadémia indul
2017. augusztus 14. hétfő
JÓTANÁCS
Használati útmutató cserépkályha használatához

Egy kis ismeretterjesztés …

Használati útmutató cserépkályha használatához
2017. január 12. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább