Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. október 17. csütörtök

Felújítunk | 21. Ne akarj egyedi parkettát!

20130411-lakasfelujitas-koosmiklos-03

A parkettát nem hagyományos módon szerettük volna felújítani, hanem a festék forgalmazójával történt részletesen letárgyalt módon a felújított parkettát nem lakkozzuk, hanem viaszozzuk, de nemcsak simán, hanem előbb fehérítünk is rajta (a technológiáról és az anyagról korábban már írtunk). A parkettással mindezt megbeszéltük, sőt elvittük a festékboltba is, hogy minden tiszta legyen és ne mutogathasson senki a másikra. A parkettás szerint ilyet már többet is csinált. Mint kiderült, ezt jobb lett volna ellenőrizni.

Valamikor áprilisban egy hétköznapi este azzal kellett szembenéznünk, hogy az általunk elképzelt fehérítés nem hozta meg a kívánt hatást, a parkettás szerint azért, mert majd a 2. réteg felvitele után nyeri el a végleges szinét. Viszont látszott a parkettán, hogy a polirozás kihozta a parkettascsiszolás hibáit. Pontosítsunk, a DURVA hibáit, magyarul, csíkos a parkettánk.

20130928-kertutca-parketta-3

A mester nekikezdett az újabb – teljes felületű – csiszolásnak, még szerencse, hogy olyan 22 mm-es akácparkettánk volt, ami eddig csak egyszer volt lecsiszolva. Egy hetet adtunk a parkettásnak, mert a következő hétvégén költöznünk kellett. Mint kiderült ez majdnem kevés lett. A csiszolás után lekente ismét, most viszont vastagabban. Elég furán hatott a hófehér parketta, de mint később kiderült azért, mert ezt nem így kell csinálni.

20130928-kertutca-parketta-4

Legfőképpen nem úgy, hogy hagyjuk megszáradni és másnap próbáljuk meg felpolírozni, mert az bizony nem fog menni. Mint kiderült a parkettásnak átadott részletes technológiai leírásban le is írták ezt, de ő persze ezen átfutott, én meg átsiklottam rajta, mondván egy parkettás csak tudja, mit kell csinálni. Hát nem! Másnapra úgy megkötött a festék, hogy a polirozás után is maradt egy összemázolt parketta, ami borzasztóan nézett ki. Nem vitte a polirozó gép. Ha akkor a közelembe gyúlékony anyag került volna, biztosan meggyulladt volna, annyira dühös voltam. Ekkor este 20:00 volt. Mondtam az emberünknek, hogy addig nem megy el, amíg ezt helyre nem hozza, nyilvánvalóan fizetni is csak akkor fogunk, ha helyrehozza, amit elrontott.

Nyilvánvalóan nem lehetett senkire sem mutogatni, a „mester” is érezhette, hogy itt bizony gáz van, így nekiállt harmadszorra is lecsiszolni. Valamikor 23:00 felé fejezte be. Mivel óriási porral járt (hiába van a gépen elszivó és porzsák) a nappalit le kellett teljesen fóliázni és hogy ne fulladjon meg, ki kellett nyitni a nappali teraszajtaját. Minden szomszédunktól előre elnézést kértünk a várható esti zaj miatt, de tartottam attól, hogy ha most elengedjük a parkettást, soha többé nem látjuk, márpedig ezt aproblémát MOST meg kell oldani.

A csiszolás után nem engedtünk ismét lefesteni ezzel a fehér anyaggal és inkább veszni hagytuk a közel 20 eFt-ba került festéket. Nem lesz fehér, csak simán olajozva lesz! Le kellett szedni persze a szegélyléceket (össze lettek kenve fehérrel), másnap újat kellett venni és ismételten felrakatni. Felkerült a viaszozás, amit szerencsére nem rontottak el. Gazdagabbak lettünk egy sor tapasztalattal és könyebbek cca. 20-25 eFt-tal.

A parketta csiszolásnak volt még egy fontos momentuma, ami persze nem könnyítette meg a parkettás dolgát, igaz előre felhívtuk rá a figyelmét. A parkettát anno egy tömör fal mellé készítették és csak az ajtó küszöbén keresztül kapcsolódott a szomszédos étkező padlószintjéhez. A fal elbontása után azonban látszott, hogy a parketta némileg hullámos, volt ahol több, mint 5-6 mm-rel is magasabb volt, mint a kerámia padlóburkolat szintje. Burkolatváltó szerelvényt viszont csak akkor lehet lerakni, ha két szomszédos padlószint max 1-3 mm-rel tér el egymástól és ha mindkét oldalon egy síkban van a felület. Ez utóbbi fontosabb, mint a magasság különbség, mert sokkal jobban látszik, ráadásul el lehet botlani benne.

Végül is sikerült összehozni a két szintet, így le lehetett tenni a burkolatváltót, aminek a látszó része egy bepattintós eloxált aluminium profil.

20130928-kertutca-parketta-5

20130928-kertutca-parketta-1

20130928-kertutca-parketta-2

Ha valaki esetleg nyomon szeretné követni a lakásunk felújítását …

Hozzászólások (10): megnézem

  • Kocsis Krisztián

    2013. október 17. csütörtök 09:45

    #87095

    Kitartás Miklós,
    a felújítás 3 szabályát be kell tartani!
    1. csak magunkban bízni
    2. tervezett összeg dupláját bekészíteni
    3. asszonnyal nem összeveszni 🙂

    Amúgy nagyon szép lett a konyha gratulálok.

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2013. október 17. csütörtök 14:38

    #87105

    Kedves Miklós,nagyon sajnállak a történtek miatt. Azt a tényt kellett megtapasztaljad, hogy ma az emberek döntő többsége FUNKCIONÁLIS ANALFABÉTA az építőiparban (is).Én az új anyagok, technológiák bevezetésekor nem kísérletezem az anyag elolvastatásával. Én elmesélem, majd visszakérdezem, mint a kínai iskolában a tanár. Ha elakad, nem tudja visszamondani, ismét. De ez már az oktatásügy témaköre, ami szétfeszíti blogod kereteit…Lassan a technikusok között is üditő kivétel, az aki értően tud olvasni.

  • Ördögh László

    2013. október 17. csütörtök 14:44

    #87106

    Kedves Miklós ! Azt gondolom, hogy a nálam is tevékenykedő „Mekk-Mester” S. Tamás szegedi „próbálkozó” további munkáit látom itt is. A dilettáns parkettásokkal az a baj, hogy hiába szólítjuk föl a munka kijavítására, a rossz munka ott marad. Nálam is ez történt. Amikor nem fizettem neki, be akart perelni, de a tárgyalás előtt (amikor szembesítettem a szakszerűtlen munkájával szembeni viszont-követeléseimmel) visszavonta az összes keresetét. Az 1970-ben leragasztott tölgyfa parketta megérdemelt volna egy szép olajos felületet. Nálam is rosszul csiszolt S. Tamás, rosszul tömítette a hézagokat, rosszul használta BONA cég legjobb olaját… A cég igazgatója majdnem eljött, mert a dilettáns kivitelező azt állította, hogy a BONA anyagai voltak rosszak „döglöttek”, amikor azonban elküldtem a fotókat, a cég vezetője közölte: egyértelmű, hogy kivitelezési hibáról van szó….. És Mekk Elek, valamint a hozzá hasonló „próbálkozók” simán tovább dolgozhatnak…

  • Kocsis Krisztián

    2013. október 17. csütörtök 20:00

    #87109

    [re=87106]Ördögh László[/re]:
    No igen 🙂

    Ezért kell mindig ott lenni és időben bevenni egy pár marék Lesz@rom tablettát.

    Tavaly nyáron romboltuk le és építettük újjá kis panellakásunkat ..

    A nyílászárós brigád a vízzáró fólia oldószeres ragasztójával akarta kihúzni az fehér műanyag ablakot/takarólécet beépítésnél. ( kb .10szer mondtam el nekik előtte mire is jó a cucc ….mivel tőlem vették évekig )

    A festők a beltéri ajtókat zsírtalanítás nélkül festették le … csupa pöttyös lett. Kijavíttattam akárcsak a körbetapétázott/festett konnektorokat.

    A konyhában a hideg-meleg víz fel cserélve 🙂

    Az asztalosok a konyhaszekrény felfúrásakor átütötték a falat, kb: 2 kiló vakolat és beton landolt a másik oldalon a fürdőkádban.

    A burkolós meg ráburkolt az előzetesesen, gondosan előkészített villanykapcsoló és konnektor kiállásokra.

    ..és ez csak a saját lakásom volt…
    Egyéb horror sztorijaim is vannak a szakmából
    (építőipari ragasztó beszállító vagyok)

  • Horváth Zsolt

    2013. október 27. vasárnap 13:57

    #87136

    Parkettás vállalkozóként szeretnék pár mondatban reagálni erre a cikkre.
    A 25 év alatt amit a szakmában töltöttem elmondhatom, hogy pácolásban igazán járatos vagyok. A különböző technológiák megjelenését, fejlődését saját tevékenységemben követhettem végig. A vizes az oldószeres és az olajos pácok mind mind megérnek egy misét. A fenti esetben olajos pácról van szó, ha jól láttam. Fehér színben. Nehéz eset, amit a gyártók talán nem is tudnak, hogy mennyire.
    A csiszolási hibák ordítanak, ezért a csiszolást nagy gondossággal kell elvégezni.
    A pácoknál 120-150 szemcse méretű csiszolóanyagokkal fejezzük be a munkát.
    Ez a szemcseméret az egytárcsás polírozógépeken (pláne a trión) már karcmentes felületet képez. Viszont tükrösíti a felületet, ami az olajos pácokat rosszul veszi fel. Ráadásul, abban az esetben, amikor a pácolni kívánt parketta mondjuk 80 éves ami nem ritka, egy újabb problémával szembesülünk. ezeket annak idején olajjal vagy viasszal kezelték, ezekkel az anyagokkal a parketta telítődött, ami a mai napig benne van a fában. Több olajos anyagot nem vagy csak kis mértékben vesz fel. Az esetünkben használt fehér szín azért is gondot jelent, mert nem takar. Persze vannak azért még trükkök, mint például a parketta csiszolása után a felület nedvesítése, hogy a felhúzott rostok tövében megálljon a színezék, de ezek azért nem az igazi megoldások és egyetlen termék leírásban sem szerepelnek. Azt tudom tanácsolni a megrendelőknek, hogy ne is kísérletezzenek parketta fehér pácolásával. A legtöbb más szín mehet. Amit boltokban látnak mintatáblákat, azok kis felületek, ezeket könnyű elkészíteni bármilyen színnel. A gyárakban készítenek kész parkettákat is, azok szintén tetszetősek, akár fehér vagy világos szürke színben is. A nagy felületek pácolását fehér színre 25 év gyakorlatával sem vállalom.
    Kérésem az lenne,ha valaki tud olyan olajos pácot fehér színben, amivel tényleg sikerült a kívánt árnyalat elérése, értesítsen. Szeretném tudni, hogyan csiszolták, hogy milyen anyag volt és mivel felületkezelték. Folyamatosan jönnek ki az új anyagok, ezért tisztában vagyok vele, hogy ami tegnap lehetetlen volt, az ma problémamentesen megoldható.

  • Kiss Hajnalka

    2013. október 29. kedd 08:16

    #87146

    Kedves Miklós!
    Érdeklődni szeretnék, hogy hol találok pontos leírást a kazánhelyiségek kialakítására vonatkozólag? Konkrétan az érdekelne, hogy az épületben található kazánház ajtaja nyílhat a ház mellé közvetlenül épített garázsba?

    Előre is köszönöm a segítségét!

    Üdvözlettel: Kiss Hajnalka

  • Adamkó Feri

    2013. november 7. csütörtök 15:45

    #87162

    Háááátttttt …….
    Én civil vagyok, de ha a szakemberek is így ráfáznak, rutinnal, tapasztalattal a hátuk mögött, akkor mi van nálunk, akik életünkben csak 1-2 lakásfelújítást végzünk?

  • Benkő Zsuzsa

    2017. október 27. péntek 12:34

    #116641

    Sajnálatos, hogy, ami Svédországban alap – fehér parketta – olyanannyira, hogy amatőrök is megcsinálják maguknak, arra Magyarországon nem találni kompetens kivitelezőt. Nem szaporítom a szót horrortörténetekkel, csak az van. Fantáziájukra bízom, hogy egyedülálló, nem építész, nem szakmabeli nőként , mit éltem meg számtalan felújításom során.
    P.s: Kár, hogy a parkettát nem sikerült kifehéríteni, a csodás fehér cserépkályhához mesésé lett volna.

HÁZ-TERV
Tervbemutató | Szabóbácsi lakásátalakítása

Levelet kaptam Szabóbácsitól: Szevasz Miklós! Láttam a tervkritikádban egy lakás átalakításának kísérletét. Nemrég lett ilyenre szükség. Egy házaspár barátom három óvodáskorú kislánnyal (1+ikrek) megvett két szomszédos társasházi lakást egy épülő társasházban. Elég kevés az utcai homlokzat, mély, sötét belső terek vannak, D-É-i fekvésű. Viszont az építőtől megkapták a két lakás közti közös folyosórészt. Pillérvázas épület, a […]

Tervbemutató | Szabóbácsi lakásátalakítása
2016. április 26. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel

A tervkritikára egy meglévő épület átalakítására vonatkozó tervet kaptunk, elég szűkszavú kisérőlevéllel: Üdvözlöm! Kérem véleményezzék a tervrajzunkat! Mi konkrétan: a konyha és a fürdő méreteit kicsinyeljük. A belső pincelejáróról lemondanánk már, de még mindig nem tetszik a konyha,és fürdő mérete. 3D tervnek is nagyon  örülnék :). Véleményét előre is köszönöm! kezdem azzal, hogy a 3D-s megjegyzést nem igazán értem, de talán nem […]

Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel
2015. április 19. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább