Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. október 1. kedd

Rossano Ercolini szemét nélküli világról álmodik

20130425-rossano-ercolini-olasz-kornyezetvedo-a6

Milliókat vett rá, hogy különválogassák a hulladékot, szemétégetők terveit döntötte romba, és még az évtizedek óta reménytelen nápolyi szeméthelyzet sem riasztotta el. Rossano Ercolini általános iskolai tanárból lett az egyik leghatékonyabb környezetvédő, aki szemét nélküli világot épít.

„Az nem megoldás, hogy elássuk vagy elégetjük a szemetünket, és úgy teszünk, mintha a probléma nem létezne, csak mert nincs szem előtt” – foglalta össze az elmúlt húsz évben megvívott harcainak a lényegét Rossano Ercolini, a Goldman Környezetvédelmi Díj idei kitüntetettje. Az 57 éves olasz tanár eleinte csak azt szerette volna megakadályozni, hogy az iskola közelében, ahol tanított, felépítsenek egy szemétégetőt. Az emberek egészségéért érzett aggodalomból aztán egy teljes mozgalom kinőtt. Az elmúlt két évtizedben több települést megszabadított a szemétégető füstjétől, és még a sokáigreménytelennek tűnő Nápolyban is sikereket ért el. Rossano Ercolini nevéhez fűződik a Zero Waste Europehálózat megalakítása, amely azért dolgozik, hogy feleslegessé váljanak a szemétlerakók és szemétégetők.

a teljes cikk és a forrrás: Origo

Hozzászólások (4): megnézem

  • Rossano Ercolini szemét nélk&uuml...

    2013. október 1. kedd 07:57

    #86971

    […]   […]

  • Nagy Marianna

    2013. október 1. kedd 15:25

    #86973

    Én és még nagyon sok ismerősöm(remélem sok számomra ismeretlen is) hogy először is az lenne a legelső fejlődési lépcsőfok az emberiség számára ha a szemetet az arra kijelölt szemétgyűjtőkbe dobnák és nem szórnák szét az utcákon ,tereken és a bennünket körülvevő környezetünkben.Ez nem pénzfüggő probléma hanem sajnos nevelési.Értem ezt gyerekekre és felnőttekre,szülőkre egyaránt.Amíg ennyire igénytelen ,kultúrálatlanok élnek közöttünk addig hiába is beszélünk szemét megsemmitésről.Ugyanis annak nagyon nagy része el sem jut a szemétgyűjtőkbe. Ha az emberiség megérett rá hogy autómatikusan a szemetesbe dobja a szemetét majd következő lépésben beszéljünk a megsemmítésről.Addig sok-sok süket fülre találunk csak.Nem érünk vele sajnos célt.
    Lásd a magyarországi szelektív gyűjtőket!Szégyen gyalázat ami a gyűjtők körül kialakult .Nem véletlenül lettek sorra megszüntetve.Én már előbb megszüntettem volna bevallom.Szégyen hogy itt tartunk.Sajnos nevelés nélkül nem sok jóra számíthatunk.Márpedig úgy tűnik a felnövekvő nemzedék nem jó példát lát a mai felnőttektől, szülőktől.Pedig nekünk ,felnőtteknek szülőknek a dolga hogy felhívjuk rá a gyerekek figyelmét is ennek fontosságára mert így egy egészségtelen ,igénytelen környezetben fogunk élni .

  • Eszter

    2013. október 1. kedd 20:37

    #86976

    Nehéz megfelelni a gyüjtés feltételeinek a magas víz-csatorna díjak és alacsony fizetések mellet, mely szerint kimosott műanyag, fém, üveg hulladékot visznek csak el. A hulladék a feldolgozónak az ajtóm mellöl ingyen elvihető, pedig én az üzletekben megfizetem a göngyöleget, ennek fejében a kommunális szemetet ingyen elszállíthatná. Tudjunk róla, hogy tőlünk ingyen mindent elvárnak, ők meg extra hasznon osztozkodnak.
    Reménykedem az arogancia megváltozásában és addig is szelektíven gyüjtök, hogy ezzel is élhetőbb legyen……

ZÖLD
Ma van a TeSzedd! önkéntes hulladékgyűjtő nap

Ma van Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési akciója, a „TeSzedd!Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mottóval a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve nagyszabású hulladékgyűjtő akciót szervezett, mely során reméljük, megmozdul az egész ország, hogy együttes erővel tisztítsuk meg hazánkat. További info: https://www.teszedd.hu/index.php Nem véletlen, hogy az akcióra idén kerül sor, hiszen […]

Ma van a TeSzedd! önkéntes hulladékgyűjtő nap
2011. május 21. szombat
ZÖLD
TeSzedd! Önkéntes hulladékgyűjtő nap

Csatlakozz Te is Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési akciójához 2011. május 21-én! „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mottóval a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve nagyszabású hulladékgyűjtő akciót szervez, mely során reméljük, megmozdul az egész ország, hogy együttes erővel tisztítsuk meg hazánkat. További info és jelentkezés: https://www.teszedd.hu/index.php Nem véletlen, hogy […]

TeSzedd! Önkéntes hulladékgyűjtő nap
2011. május 3. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább