Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. szeptember 26. csütörtök

Világítás áram nélkül

_69195942_moser_montage

Egy brazil gépész egyszerű megoldással rukkolt elő, mellyel elektromos áram használata nélkül is be tudja világítani nappal az otthonát. 

Ehhez pedig mindössze egy kétliteres műanyag palackra van szükség, amit vízzel, illetve két kanálnyi fehérítővel kell megtölteni – hogy a víz ne algásodjon be. Az üveget egy fekete színű kupakkal érdemes lezárni, majd egy lyukat kell fúrni a tetőbe, az üveget oda bedugni és poliészter gyantával tömíteni körülötte. Moser szerint egy mérnök egyszer eljött és megmérte a fényerősséget. 40-60 watt közötti értéket mért.

Bár a világítótest csak nappal működik, a módszert ma már jelenleg 15 országban használják, a Fülöp-szigetektől kezdve Indián át egészen Argentínáig, több mint 1 millió otthonban vannak már ilyen világítótestek.

forrás: HVG.hu illetve BBC

Hozzászólások (8): megnézem

  • stuksza

    2013. szeptember 26. csütörtök 07:08

    #86935

    Magyarországon a nappali világítás megoldására kitálálták az „ablakot”. 🙂

  • AZso

    2013. szeptember 26. csütörtök 08:10

    #86936

    Az ember tetőt épített a feje fölé, hogy ne essen rá az eső és ne süssön a Nap a fejére, majd lyukakat fúrt bele, hogy bejöjjön a fény rajta. Abszurd.

    Egyébként csatlakozok az előttem szólóhoz, erre máshol ablakot használnak.

    Másrészt, a fotók csodálatosak, vajon hány fok lehet az alatt a tető alatt a trópusi Braziliában? Biztosan kellemes hőfok lehet. Klíma helyett vizet permetez magára a tetőre fúrt lyukakból?

    Szerencsétlen emberek, megadatott nekik a tető, de az ablak nem. 🙁

  • Fenyvesi Péter

    2013. szeptember 26. csütörtök 09:14

    #86937

    Igen,nekem is pont ez jutott eszembe elsőre. Igaz drágább, de további előnye, hogy pl. kilátni rajta + szoláris nyereség stb…

  • Világítás áram n&ea...

    2013. szeptember 26. csütörtök 10:06

    #86938

    […]   […]

  • Fenyvesi Péter

    2013. szeptember 26. csütörtök 15:05

    #86941

    Igen, feltehetőleg erről van szó, hogy költségmentesen kell megoldani.

  • Szabóbácsi

    2013. szeptember 26. csütörtök 17:09

    #86942

    A bácsi viszont első vagy második világbeli 🙂

  • zeugma

    2013. szeptember 27. péntek 20:27

    #86952

    Ha jól emlékszem, akkor még valami díjat is kapott érte a fickó. A nyomornegyedek házaihoz találta ki, amik hullámlemezből meg mindenféle szemétből épültek, és bizony nincs rajtuk ablak. Meg persze áram sincs, így eddig sötét vagy félhomály uralkodott bent nappal is. A szemétből is összeszedhető PET-palackok ingyen megoldják ezt a gondot.

TECH
CoeLux, a mesterséges napfény

Teljességgel megtéveszti a szemlélőt az olasz CoeLux cég új innovációja, hiszen látva a következő képeket nem gondolnánk, hogy mesterséges megvilágítást látnánk, sokkal inkább valamilyen fotorenderelt képekre gyanakodnánk. LED és nanorészecskék felhasználásával készült új világítástechnika a természetes fényszórást modellezi le. Lehet égövet választani, így beállítható észak-európai, trópusi vagy akár mediterrán napsütés is, jellemzően a nap beesési […]

CoeLux, a mesterséges napfény
2015. augusztus 17. hétfő
EGYÉB
LED | 4. Megbízhatóság és élettartam

Mitől függhet egy LED-lámpa megbízhatósága, élettartama? Egy fényforrás igen lényeges (hacsak nem a legfontosabb mérőszáma) a fényhasznosítása, azaz a hatásfoka. Az, hogy 1 Watt fogyasztással hány lumen fényáramot bocsájt ki. Értelemszerűen minél magasabb a lumen/Watt érték annál korszerűbb és gazdaságosabb a fényforrás. Jelen esetünkben a LED-lámpa. Egy korszerű LED-lámpa nem csak magas hatásfokú, de ezt […]

LED | 4. Megbízhatóság és élettartam
2011. június 9. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább