Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. szeptember 24. kedd

Új passzívház komponensek

Az elmúlt hónapokban számos olyan termék jelent meg (illetve adtak róla hírt), melyek jól használhatóak a passzívhzakhoz vagy általánosságban az energiatakarékosabb szerkezetekhez

Univerzális hőhídmentesító elem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Bachl Kombitherm lapok a PIR (poliuretán) keményhab hőszigetelő táblák vágása, élképzése során keletkezett maradványok („gyártási hulladékok”) nagynyomású préseléssel és kötőanyag hozzáadásával történő újrahasznosítása során jön létre.

Poliuretánhab alapon előállított termék, klórozott- és fluorozott szénhidrogénektől (CFC) mentes, kiváló minőségű szerkezeti anyag. Mechanikailag erősen terhelhető, nyomásálló, alaktartó, biológiai és építésökológiai szempontból ártalmatlan, korhadás- és rothadásálló.

Kombitherm táblák nyomószilárdsága a mészhomok tégláénak és a szerkezeti fáénak ugyan fele, de a fa alapanyagú elemekkel és a vázkerámia téglával megegyező, míg a porusbeton téglának akár a kétszerese. Hőszigetelő tulajdonsága a mészhomok téglánál 10-szer, a fánál illetve fa alapú termékeknél és vázkerámia téglánál akár 3-5-ször, míg a pórusbeton téglánál 2-szer kedvezőbb.

A lemez ellenáll a nedvességnek, rothadásnak és a növények gyökérzetének. Olyan helyeken alkalmazható, ahol többek között gondot jelent a nedvesség és az elvárt a jó hőszigetelő képesség.

forrás : Univerzális hőhídmentesítő elem | Passzívház magazin.

XPS-bakos hőhídmentesítés

xps-bak-hohidmentesito

Az URSA XPS-bak alkalmazása lehetővé teszi a szarufák vonalmenti többlet hőveszteségének minimalizálását. Ezt a fejlesztést az URSA először 2012-ben vezette be Magyarországon, ráadásul komplex megoldást kínál: a megmagasított szarufaközökbe beépíthető ásványgyapot és tetőfólia termékekkel kiegészítve ezt a speciális rétegrendet.

Az URSA XPS bak a hőveszteség csökkentésén túl a vonalmenti teherátadásban is komoly statikai szerepet tölt be, így a tetőszerkezet alkalmassá válik akár a normál, megszokott és kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA ásványgyapot termékek beépítésére is. Előnye, hogy felújítás vagy új építés esetén is, minden szerkezeti kialakításra megoldást nyújt – még belülről látszó szarufás változatban is (akár vasbeton koporsófödémnél is).

forrás: Korszerűen: XPS-bakos hőhídmentesítés.

Lapostetős passzívházak fordított rétegrenddel

austrotherm-zenit

Fordított rétegrendben nem lehet kétrétegű hőszigetelés

A problémát az okozza, hogy fordított rétegrendben nem lehet két rétegben alkalmazni a hőszigetelő anyagokat. Ezt több szigetelési irányelv mellett az extrudált polisztirolhabok alkalmazását szabályozó MSZ 7577 számú magyar szabvány is rögzíti. Kétrétegű fektetésnél ugyanis a táblák között vízfilm alakulhat ki, így a vízszigetelés felett páranyomásos tér jöhet létre, ami hosszú távon károsítja ezeket a termékeket. Ezért eddig passzívházakon nem lehetett tisztán fordított rétegrendű szigetelést létrehozni, csak „plusztető” (kettős hőszigetelésű tető, duodach) elégíthette ki a passzívház hőszigetelési követelményeit. Speciális az erre használható hőszigetelés is: csak extrudált habok (XPS) vagy a Magyarországon tavaly bevezetett Zenit márkanevű formahabosított lemezek alkalmasak erre a célra. Utóbbi egy továbbfejlesztésnek köszönhetően már 40 cm-es vastagságban is kapható, így fordított tetőknél is elérhetővé vált a 0,09 W/m2K-es hőátbocsátási tényező, ami messzemenőkig kielégíti a passzívházak követelményeit.

forrás: Építési Megoldások – Már fordított rétegrendű lapostetős passzívház is épülhet.

Felülvilágító rendszer passzívházakhoz

LAMILUX_CI-System_Glaselement-FE_energysave_Außenansicht_1

Világszerte az első, passzívházhoz kialakított felülvilágító rendszerként és ferde üvegezésként kapta meg a bevizsgálási igazolást a LAMILUX termékcsalád. A lapos és kis dőlésszögű tetőkre tervezett energetikailag magas színvonalú építőelemek ezzel a legmagasabb hatékonysági besorolásba (phA Advanced Component)kerültek.

Az 52 mm vastagságú  üvegezés U-értéke a LAMILUX CI-rendszerű üvegtető PR 60energysave-nél 0,72 W/(m²K) dőlt beépítés esetén (45°) és a LAMILUX CI-rendszerű üvegelemnél FEenergysave 0,84 W/(m²K) horizontális beépítéskor.

forrás: Világszerte az első – felülvilágító rendszer passzívházakhoz | Passzívház magazin.

Hozzászólások (3): megnézem

  • passzívház minősítő

    2013. szeptember 24. kedd 08:37

    #86924

    Tudtommal 20 cm vastagság felett nem javasolt a fordított rétegrend. A fúgákon keresztül szivárgó víz mindenképpen hőhídként hat. Ez annál erőteljesebb hatású, minnél vastagabb a hőszigetelés. A hőhíd mértéke alig változik, miközben a növekvő vastagságnál az U-érték csak kis mértékben csökken. Emiatt a hőhíd részarány megnövekszik és erősen rontja az U-értéket, ami miatt a nagyobb vastagság nem éri meg.
    Emiatt szerintem passzívházaknál csak az egyenes rétegrendről érdemes beszélni: párazáró réteg, hőszigetelés, vízzáró réteg. De meg lehet győzni az ellenkezőjéről!

    Ahol viszont mindenképpen nagyszerű dolog a fordított rétegrend: pl. panel felújításnál, amikor az új hőszigetelést elhelyezik a régi rétegrenden, melyre előbb egy új vízszigetelés került. Így nem kell megbolygatni a régi rétegeket, még is jelentősen javulhat a hőszigetelés.

  • Új passzívház komponensek ...

    2013. szeptember 24. kedd 13:58

    #86927

    […]   […]

  • Szabóbácsi

    2013. szeptember 30. hétfő 09:03

    #86966

    A fordított rétegrendet gyakran helyhiány miatt alkalmazzák. Viszont ma jobb hőszigetelésű anyagok is előfordulnak az (EPS) XPS-nél, beleférhet a felbeton. PIR hab, vákumpanel. Még nem találkoztam gyakorlati visszajelzéssel hogy valóban egyenértékű-e 5mm vákumpanel kb. 16cm EPS-sel? (30e/m2)

TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda
SZAKMA
Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …

A Passzívházak 2016 sorozat eddigi írásaiban csupa rossz dolog került szóba, itt a végén kerüljenek szóba a jók is. A passzívházak Németországból kerültek hozzánk, közel 20 éves késéssel. A jelentőségük és különösen a hatásuk elvitathatatlan. Szélesebb körben való elterjedését, a szakmai közbeszédbe való bekerülését azonban nem a mérnök, szorosabban véve az építész társadalomnak köszönhetjük. Az építtetők […]

Passzívházak 2016 | Történtek jó dolgok is …
2016. december 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább