Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. szeptember 17. kedd

A kivitelező feladatai a termékrendelet kapcsán

mek-termekrendelet

A MÉK honlapjáról a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól” kapcsán :

A kivitelező feladatai az építési termékek betervezése és beépítése során

Jogszabályi környezet
A kivitelező építési termékekkel összefüggő feladatait alapvetően az építőipari kivitelezési tevékenységről  és az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének szabályairól  szóló kormányrendelet tartalmazza.

Egyes esetekben elengedhetetlen a kivitelezők számára az építészeti műszaki dokumentációk kötelező tartalmát előíró jogszabályok ismerete is.  Fontos hangsúlyozni más, pl. tűzvédelemmel, akusztikával vagy energetikával kapcsolatos, adott esetben közvetlen az építési termékekre vonatkozó előírásokat is tartalmazó jogszabályok meglétét.

A kivitelezői feladatok az építési termékek vonatkozásában általánosan:
–    a kivitelezés megkezdéséhez szükséges építészeti-műszaki dokumentáció ellenőrzése
–    az építészeti-műszaki dokumentációban foglalt tervezői beépítési, gyártmány stb. utasítások betartása
–    a megfelelő teljesítménnyel rendelkező építési termékek beépítése
–    a gyártó tárolásra és beépítésre vonatkozó utasításainak a betartása
–    mindezek teljesítéséről kivitelezői nyilatkozat kiállítása

A kivitelezési dokumentáció tartalma

A kivitelező, mint képesítéssel rendelkező szakember, vagy ilyen szakembert alkalmazó vállalkozó, felel a kivitelezési dokumentáció tartalmáért, ezen belül azért, hogy:
–    a kiviteli tervek az építési engedélyhez igazodjanak
–    a kiviteli dokumentációban meghatározott építési termékek az elvárt műszaki teljesítményt teljesítsék
–    a konkrétan megjelölt építési termékek beépíthetők és beszerezhetők legyenek
–    az építési termékek teljesítménynyilatkozatai rendelkezésre álljanak
–    a gyártói tárolási és beépítési utasítások hozzáférhetőek legyenek
–    a kiviteli dokumentáció megfeleljen a jogszabályi előírásoknak

A fentiek hiányában a kivitelező kötelessége az építtető (a megrendelő) figyelmét felhívni arra, hogy a kivitelezés szabályos teljesítése akadályoztatva van.
Kivitelezői teljesítési nehézségek az építési termékek vonatkozásában

Az akadályoztatás sok esetben az építési engedély módosítása nélkül is elhárítható:
–    ha a hiányzó elvárt műszaki teljesítmény utólag tervmódosítás nélkül is meghatározható
–    ha a hibásan megadott elvárt műszaki teljesítmény jogszabály alapján is meghatározható és a módosítás nem engedélyköteles
–    ha a konkrétan megjelölt építési termék helyettesítése az elvárt műszaki teljesítmény utólagos meghatározásával történik
–    ha a konkrétan megjelölt építési termék helyettesítése minden terméktulajdonság tekintetében ugyanolyan vagy jobb teljesítménnyel rendelkező építési termékkel történik
A hiányzó vagy helyettesítendő építési termék kiválasztásáról a kivitelező a tervezővel és az építtetővel együtt gondoskodik. A felek kötelesek egymással hatékonyan, a másik fél érdekeit is figyelembe véve együttműködni.

Olyan esetekben, amikor az építési termék elvárt műszaki teljesítményének a meghatározása vagy módosítása, illetve a konkrétan megjelölt építési termék helyettesítése a jogerős építési engedélyhez tartozó építészeti-műszaki dokumentációhoz képest építési engedélyezési  kötelezettség alá eső eltérést eredményezne, a módosítás végrehajtására a kivitelező még a tervező és az építtető egyetértésével sem jogosult.

A teljesítménynyilatkozat

Az építési termékek akkor építhetők be, ha az Étv. 41. § követelményei teljesülnek. A CE jellel ellátott építési termékek minden esetben rendelkeznek teljesítménynyilatkozattal. Más építési termék akkor építhető be, ha a termék teljesítménye teljesítménynyilatkozattal igazolva van, vagy a jogszabályi kivételek valamelyike érvényesül.

A felelős műszaki vezető naplónyilatkozata

Az elvárt műszaki teljesítménynek való megfelelést egyedi, építés helyszínén gyártott, műemlék épületbe beépített, bontott, hagyományos vagy természetes építési termék esetében a felelős műszaki vezető naplónyilatkozata is igazolhatja.

A gyártó tárolásra és beépítésre vonatkozó utasításai

Annak érdekében, hogy a deklarált teljesítményt az építési termék valós körülmények között is produkálja, a gyártói utasítások szakszerű betartása jogszabályi követelmény.

forrás MÉK – A kivitelező feladatai a termékrendelethez kapcsolódóan.

[poll id=”60″]

[poll id=”61″]

Hozzászólások (1): megnézem

SZAKMA
Miért is fontos, hogy megalakult az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság?

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szentendrei Tudásközpontjában tartotta alakuló ülését az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság. A testületet az építésügyért felelős, Miniszterelnökséget vezető miniszter hozta létre az épített környezet létrehozásához és fenntartásához kapcsolódó építésügyi műszaki irányelvek kidolgozása céljából. Ez a feladat a bürokrácia csökkentésével, az e-építés egyre szélesebb körre kiterjedő, magas színvonalú alkalmazhatóságával és […]

Miért is fontos, hogy megalakult az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság?
2017. június 7. szerda
SZAKMA
SEGÉDLET | az OTÉK követelményértékeiről + szabványokról és előírásokról

Az OTÉK 50-57. §-ai szerinti követelményérték meghatározás a korábban már bemutatott tervezési program kötelező része. A követelményértékeket szabványok, jogszabályok, előírások és persze a megrendelők határozzák meg. Ebben nyújt segítséget a most közkinccsé tett táblázat.   a táblázat letöltése     Lakóház építtetőknek a tervezési programról  

SEGÉDLET | az OTÉK követelményértékeiről + szabványokról és előírásokról
2017. január 13. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább