Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. szeptember 2. hétfő

Családi ház Kővágószőlősre

327-1

Kővágószőlősre készült az alábbi terv. Az építtető egy fiatal, kisgyermekes házaspár, akik egy nem túl nagy saját családi házat szerettek volna megépíteni. A telek erősen lejtős, szép fekvésű. Az épületet részbeni alápincézéssel terveztük.

327-0

Az építtetők passzívház közeli lakóépületet képzeltek el, ennek megfelelően lettek kialakítva a termikus burkolat különféle felületei (U= 1-1,2 W/Km2), az alacsony energiafelhasználás érdekében hővisszanyerős szellőzést és 3 rtgű ablakokat terveztünk. Az energiatudatosságot szolgálta az is, hogy bár nem akartak passzívházat építeni, PHPP számítást kértek. A passzívház közeliséget a PHPP 19 kWh/(m2a) eredménye igazolta.

A kivitelezői árajánlatok nem igazán akartak 45 millió alá menni. Mivel ennyi pénz nem állt rendelkezésre, elkezdődött az igények „finomítása” illetve az alapterület még lehetséges csökkentése.

Majd pár hónapos csend következett és amikor legutóbb beszéltünk, elnézést kértek, hogy ilyen sokáig nem jelentkeztek, de az az igazság, hogy elálltak az építkezéstől. Elmondták, ha le is tudták volna a csökkenteni a költségeket egészen akár 35 millióig, biztosak benne, hogy a beköltözés után talán még 25 milliót sem kapnának érte.

Ezért aztán elkezdtek kész házakat keresni és találtak is Pécsen (nem Kővágószőlősön) kicsit nagyobbat, mint terveztek volna, viszont majdnem fele annyiért (23 millió). 10 éve épült, nem szükséges sehol sem felújítani, viszont azonnal beköltözhető. Igaz nem passzívház szintű, de a rendelkezésre álló pénzügyi lehetőség meghatározta a lehetőségeiket.

Mit lehet mondani erre, a lakásépítés lassan olyan lesz, mint az autóvásárlás, amint kihozom a szalonból, már csak 20 %-kal olcsóbban lehet eladni, pedig egy km-t sem mentek vele?

A lakásépítés akár még 10 éve is értékteremtő beruházás volt, így aki építkezett, az biztos lehetett benne, többért tudja eladni, mint amennyiért megépítette. Ez persze csak a városokra volt akkor is érvényes, hiszen falun építkezni már 10 éve sem érte meg, amiért mégis építkeztek, az a lakhatási szükségszerűség miatt volt.

327-helyszinrajz

327-pince

327-fszt327-metszet 327-metszet2

 

327-2

327-4

Hozzászólások (11): megnézem

  • meregzsakk

    2013. szeptember 2. hétfő 12:26

    #86820

    Üdv!
    Egy félig alápincézett 95nm-es ház 35 millió? Vagy 45? Hűűűha!

  • OSman

    2013. szeptember 2. hétfő 12:55

    #86821

    Egy ilyen lejtőn, telekárral együtt simán beleszaladhat…:)

  • meregzsakk

    2013. szeptember 2. hétfő 13:01

    #86822

    Mi most vettünk telket, építkezni ugyan csak később akarunk, de ez az ár elég hátborzongató 🙂

  • meregzsakk

    2013. szeptember 2. hétfő 14:05

    #86824

    [re=86823]sby f. j.[/re]: nettót szoktam számolni 🙂 Egyébként nagyon jó az elrendezés. 3 háló és a nappali-konyha-étkező nagyon jól elfért.

  • Tanúsító

    2013. szeptember 2. hétfő 18:38

    #86826

    Szomorúan olvasom Miklós értékre-értékvesztésre vonatkozó fejtegetését!
    Sajnos, igaza van…
    Sok-sok évvel ezelőtt, ingatlan értékbecsléssel is foglalkoztam (úgy mondják, már csak akasztott ember nem voltam). Alap volt, hogy az újraelőállítási költségből, a létesítmény által megtermelhető (használati-) értékből, és a forgalmi értékből számoltunk. Mára ez úgy módosult, minden csak annyit ér, amennyiért megveszik! Irodaház- és csarnokok a 130 millió Ft újraelőállítási költség ellenére 40 millióért kel el, egy 70 milliós, három szintes családi házért jó, ha 30 milliót kínálnak, és még sorolhatnám…
    Mi lesz ebből!?

  • zeugma

    2013. szeptember 3. kedd 02:41

    #86827

    Kár, hogy sok jó ház végül nem épül meg.

  • Tóth Szilveszter

    2013. szeptember 3. kedd 11:56

    #86828

    a cikkben fejtegetett változás sajnos valós jelenség. de az ok nem az, hogy az építőipar változott, hanem az, hogy a teljes ország a tíz évvel ezelőtti „falu” állapotba süllyedt. mert miért is nem akartak anno falura költözni: mert nincsen munkahely? mert nincsen működő közintézmény? nem akarok politizálásba torkollni (vagy trollkodni;)), de az augusztusig elmaradó első szúnyogirtás, az, hogy a 8. kerületben tavaly egyszerűen csak úgy elmaradt az évenkénti lomtalanítás, hogy iskolák hipp-hopp megszűnnek – no és persze mindenki tudja milyen világa van ma az álláskeresőknek… – szóval falu lettünk mind.

    ott, ahova költözni akarnak az emberek, figyeljétek meg, még mindig rentábilis a családiház-építés, csak ez a hely most nem Magyarországon van.

  • Epitesziikon

    2013. szeptember 4. szerda 09:27

    #86829

    fontos tény lehet az is hogy a legolcsóbb házak sohasem a domboldalba készülő házak lesznek. Többlet földmunka, nagyobb. már már emeletnyi lábazati falak….De természetesen Vehetek Audi A8 W12 biturbó dízelt ( ami 4 litert fogyaszt) hogy spóroljak, de lehet egy A3 2,0 benzinessel számtanilag ugyanott vagyok ? Azaz a nagyon passzívház szemléletnek is ár van, tehát azt is mértékkel kell alkalmazni. Okosan kell. :).

  • Tóth Ákos

    2013. szeptember 6. péntek 08:34

    #86831

    SZERVUSZ MIKLÓS!

    A metszeten, ha a falazat kezdő sorát habüveg elemekből tervezed meg (pl.: https://rwbautech.hu/termeklista/ho_es_hangszigeteles/foamglas#16), akkor a padlóhőszigetelés és a falhőszigetelés gyakorlatilag folyamatosan, megszakítás nélkül tud csatlakozni, és így nincs az a csúnya hőhíd a teherhordó falak padlósíkjánál, hiszen a PTH 25-ös falszerkezet függőleges irányban átmenő üreges szerkezet, ami a talaj hidegét, vmint a pinceszint hidegét felvezeti a falba.

    üdv

  • Családi ház Kővág&oac...

    2013. szeptember 9. hétfő 15:11

    #86847

    […]   […]

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább