Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. augusztus 5. hétfő

Kilátó a családi házon

kilato-budapest-4

Eddigi pályafutásom során 3 esetben kerestek meg úgy a megbízók, hogy a telek fekvése és a környező panoráma miatt nem elégszenek meg a nappali előtti teraszról élvezhető látvánnyal, legyen egy plusz szint, egy un. kilátószint.

A legelső ilyen kérés egy bakonyi faluból, Döbröntéről érkezett cca. 15 éve, majd pár éve szinte egyszerre Bp-ről és Pécsről is.

A 3 megbízásban az a közös, hogy mindhárom tervezés abbamaradt, fogalmazhatunk úgy is, hogy beletört a bicskám. A legelsőről már nincs anyagom, olyan régen volt, a másik kettőről – elrettentésül álljanak itt rajzok. Azért mondom, hogy elrettentésül, mert egy ilyen megbízást nem szokás azonnal visszautasítani, viszont a majdani kilátóba előre beleszerelmesedő építtetőt nehéz meggyőzni arról, ha valami valahol nem megy, nem építhető meg, nem lehet áthágni az előírásokat, az építménymagasság számításnak és a bruttó épületszintterület számításnak is van egy határa, hogy finoman fogalmazzak. Ez alól az a sokat emlegetett de „más miért építhette meg?” érv sem kivétel.

A 2. kilátó

Valamikori elegáns budai villaépületet tönkretettek és lakásleválasztásokkal társasházasitottak a 60-70-es években. ezt kellett volna helyreállítani + megoldani a kilátót. egyszerűbb változatban a manzárd tető mögé rejtve, nyitott változatban, vagy beüvegezve. Tervezés közben szétváltak útjaink, a szétválás korrekt volt, de azt hiszem mással folytatták a tervezést.

kilato-budapest-1 kilato-budapest-2 kilato-budapest-3

A 3. kilátó

Ez utóbbi házról már megjelent egy épületbemutató Körpanorámás ház Pécsre címmel, akkor ott megígértem, hogy az előzményekről külön is szót ejtek. Nos az ott bemutatott ház tervezése is úgy indult, hogy kilátót szeretnének, lehet bármilyen kicsi is, de fedett, fűthető legyen és legalább ketten, hárman elférjenek fenn. Mivel egyúttal magastetőt is szerettek volna, igy előre jeleztem, hogy ez a kettő nem fog menni, különösen azért, mert a telekre egyébként is szigorú beépítési előírások vonatkoztak.

A készülő tervekben be kellett vetni minden olyan legális trükköt, amivel az előírt építménymagasságon belül tudunk maradni, de ez egy reménytelen harc volt. Sok hónap után – mivel továbbra is ragaszkodtak a magastetős megjelenéshez – be kellett látniuk, hogy nem fog menni és le kellett mondaniuk a kilátóról. E második körnek az eredménye látható a feljebb belinkelt oldalon.

kilato-pecs-2

kilato-pecs-1

Hozzászólások (2): megnézem

  • Fenyvesi Péter

    2013. augusztus 5. hétfő 23:29

    #86704

    A közelmúltban nekem is volt egy megbízásom, aminek része volt egy ilyen kívánság. Szerencsére, több alternatíva felvázolása és a költségek becslése nyomán győzött a józan ész. Már folyik a kivitelezés kilátó nélkül.

  • Kényes kérdések | szerződésbontás 1. rész

    2015. március 4. szerda 14:30

    #104888

    […] A következő példa Bp. II. kerület igencsak régi villaszerű épület átalakítása, bővítése, ahol az extra kívánság az volt, hogy olyan manzardtető kerüljön rá, aminek a tetején legyen egy kilátóterasz is!  Két ilyen megbízásom is volt, egyikkel sem volt szerencsém. az írás címe ez volt: Kilátó a családi házon […]

ÉPÍTÉSI JOG
Kényes témák | Saját példák a tervezési szerződés felbontásáról

A tervezési szerződés felbontásáról pár éve már készült egy írás, ahol néhány saját példát is közreadtam. Kényes témák | szerződésbontás 1. rész A téma ismét előkerült a napokban, – Kényes témák | Tervezési szerződés felbontásának okairól – címmel, amit azzal zártam, hogy bemutatok pár példát a tervezési szerződés felbontására. Nem mondanám, hogy gyakori lenne az […]

Kényes témák | Saját példák a tervezési szerződés felbontásáról
2018. november 25. vasárnap
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább