Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. július 20. szombat

Olimpia 2016 | Nap Város Tornya

olimpia2016_1

Torony összegyűjti a Nap energiáját, és ez elfogja látni energiával az Olimpiai Falut és Rio egy részét is. Felpumpálja az óceán vizét és ez a vízesés hajtja a turbinákat ami energiát termel éjszakánként. Ez fogja tartani az Olimpiai Lángot is.

A toronyban van egy amfiteátrum, egy előadó terem, kávézó és butikok. Liftekkel lehet eljutni a különböző kilátókhoz. Továbbá van egy automatikusan kinyúló/visszahúzódó platform bungee ugráshoz. A legfelső kilátótól gyönyörű kilátás van a városra, az óceánra és a vízesésre egyaránt. Nap Város Torony lesz a 2016-os Rio de Janeiro Olimpia központja.

forrás és a többi fotó a projektről: Taylor blogja

olimpia2016_2

a tippért köszönet Stuksza Attilának

Hozzászólások (1): megnézem

  • sityu

    2013. július 23. kedd 06:53

    #86606

    Tényleg nagyon látványos, de több gond(om) van vele:
    1) A weben fellelhető infók szerint ez csak egy pályázati terv volt, s jelenleg nem igazán lehet tudni arról, hogy megvalósul-e egyáltalán.
    2) A vízesés nagyon látványos, de ha a torony fő feladata a napenergia tárolása lenne (a fölpumpált víz helyzeti energiájával), akkor nem túl sok értelme volna. Ugyanis az energiakinyerés nem úgy szokott történni, hogy magasról kispricceljük, majd az alján a víz egy részét megpróbáljuk ‘elkapni’, hanem egy zárt cső alsó végére teszünk egy turbinát, amely csőbe föntről, jó magasról eresztjük a vizet. Tehát a víz a szintkülönbség alján jelenik meg, s nem fönt spriccel.
    3) Tehát a vízesés gyaníthatóan csak látványelem. Ahhoz meg lehet, hogy túl drága. Én azt vélem, hogy éppen ez a gazdaságtalanság lehet az oka annak, hogy nem biztos a megvalósulása (még a vízesés nélkül is neccesnek érzem).

KÖZÉLET
NOlimpia – itt lehet aláírni a népszavazási kezdeményezést

Bocs, mindenkitől, de ez most fontos! Aki budapesti és nem ért egyet az olimpiával, az itt tudja letölteni az aláíróívet (nem kell a helyszínen aláírni!) https://nolimpia.com/nepszavazas-a-2024-budapesti-olimpia-…/ Aki a helyszínen szeretné aláírni, itt teheti meg: NOlimpia – Népszavazási kezdeményezés a budapesti olimpiáról Elég ha annyit tudunk, hogy a vizes vb. 25 Mrd Ft-ról indult, ma már 100 […]

NOlimpia – itt lehet aláírni a népszavazási kezdeményezést
2017. január 20. péntek
HÁZ-TERV
Leszavazhatjuk az olimpiát és a múzeumi negyedet!

” … A 2024-es olimpiai pályázat és a városligeti múzeumi negyed elutasításáról szóló népszavazási kérdést is jóváhagyta a Fővárosi Választási Bizottság. Az előbbit a budapesti rendezést ellenző civilek, az utóbbit Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere kezdeményezte. Várhatóan közösen gyűjtik majd az aláírásokat a két kérdésben – tájékoztatta lapunkat Karácsony Gergely. A polgármester – aki júniusban […]

Leszavazhatjuk az olimpiát és a múzeumi negyedet!
2015. december 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább