Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. július 18. csütörtök

Az elektronikus építés intézményei

A szakmában vajon mennyien lehetnek tisztában az alábbi rövidítésekkel: OÉNY, LLTK, DK, TeIR, e-építés vagy tudjuk-e hogy a szakmai életünk része (lesz) az, az e-építési napló és az e-tanusítás?

Nos megvallom nekem a rövidítáések közül egyedül a DK volt ismerős, az a Váti által működtetett Dokumentációs Központ, közkeletű nevén a Központi Tervtár. A másik háromról fogalmam sem volt, mig Varga Illés Leventével az ÉTDR kidolgozásának vezetőjével nem váltottunk levelet. Nézzük is akkor sorban, mi mit jelent és mi a feladata az építőipar tevékenységek elektronikussá tevő folyamatokban:

LLTK – Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft.

LLTK

A Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. 2013. április 15-én megkezdte működését. Az új szervezet, a VÁTI Nonprofit Kft. Területi Információszolgáltatási és Tervezési Igazgatóságának szakmai bázisán jött létre, a Lechner Lajos Tudásközpont alapításával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 107/2013. (IV. 5.) Korm. Rendeletben foglaltak alapján.

A Nonprofit Kft. fő feladatai közé tartozik az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ, valamint azOrszágos Építésügyi Nyilvántartás működtetése, fenntartása és fejlesztése. A Tudásközpont kezeli a területrendezéssel, a településfejlesztéssel és -rendezéssel összefüggő dokumentációkat, ennek keretében többek között működteti az Országos Rendezési Tervkatasztert és üzemelteti az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszert.

Az új szervezet 2013. július 1-jével átveszi a régészeti lelőhelyekkel, műemlékekkel kapcsolatos örökségvédelmi nyilvántartás és kutatás, valamint a védetté nyilvánítások tudományos előkészítésének örökségvédelmi feladatait is.

LLTK Kapcsolat
Lechner Lajos Tudásközpont Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3. ép.
Telefon: +36 1 279-2640, +36 1 279-2610
Fax: +36 1 279-2641 E-mail: tudaskozpont@e-epites.hu

OÉNY – Országos Építésügyi Nyilvántartás

oeny

 

innen érhetőek el az alábbi alkalmzások és adatbázisok

e-építési napló (313. okt. 1-től)

Olyan elektronikus alkalmazás, amely lehetővé teszi az építőipari kivitelezési folyamat teljes felügyeletét, az építési napló vezetését és az arra jogosultak számára hozzáférést. Elektronikus úton biztosítja az építési beruházásra vonatkozó kivitelezési adatoknak a Nyilvántartásba kerülését.

keresés

A Huntékából és az építési engedélyek adatállományából lekérdezést biztosító, adott helyrajzi számhoz és/vagy településhez adatokat, dokumentumokat hozzárendelő elektronikus alkalmazás.

e-statisztika

Az OÉNY működését elősegítő elektronikus alkalmazásokban keletkezett adatok és dokumentumok összesített adatai.

e-tanusítás

A 2013-tól készülő, „hitelesített” energiatanúsítványok feltöltésére szolgáló alkalmazás. Az e-tanúsítás lehetőséget nyújt az elkészült energetikai tanúsítványok lekérdezésére, valamint a tanúsító szakemberek számára a tanúsítványok rögzítésére. Az eddigi adatbankos feltöltést váltja ki. Tehát a 2013. január után készített energiatanúsítványokat az e-tanúsítás rendszeren keresztül kell beküldeni, a 2013. január előttieket a régi „adatbankos” felületen lehet beküldeni. (A „hitelesítés” nem vonatkozik az adattartalomra, kizárólag arra, hogy a tanúsítvány beküldésre került.) . Ügyfélszolgálat: entanhelpdesk@e-epites.hu

ÉTDR

Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer, amely a hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem- és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést.  Ügyfélszolgálat: helpdesk@etdr.gov.hu

A szervezet az ÉTDR felhasználók számára munkanapokon elsődleges Helpdesk szolgáltatást biztosít H-CS 08.00 és 16.30 óra között, pénteken 8:00 és 14:00 óra között telefonos bejelentés, illetve időkorlát nélkül elektronikus levélben történő jelzés alapján, ahol a kérdést a bejelentés tárgya szerint továbbítja a megoldás érdekében a megfelelő informatikai és/vagy szakmai szakértők felé.

Az érdeklődők számára tájékoztatást nyújt az ÉTDR felhasználói hozzáférések módozatairól, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben részletezett feltételekről, valamint a regisztráció folyamatáról.

Az ÉTDR-nek van már Wikipédia szócikke is:

Dokumentációs Központ -Katalógus

A HunTéka integrált könyvtári rendszer a Dokumentációs Központ állományában található tervek, könyvek, kutatások és egyéb dokumentumok leíró adatait tartalmazó adatbázis. Különböző szempontok, adatok (pl. cím, hrsz., dátum, földrajzi név, típus stb.) segítik a keresést a több mint 420 ezer dokumentumot tartalmazó adatbázisban. Így feltárhatók a Dokumentációs Központban meglévő rendezési tervek, fejlesztési programok és koncepciók, építés-műszaki dokumentumok, szakvélemények, könyvek, kutatások – melyek betekintésre kikérhetők, illetve másolat kérhető róluk. Ügyfélszolgálat: adatbank@lltk.hu

Dokumentációs Központ – Feltöltés

A 313/2012 sz. kormányrendelet és a 16/2010 sz. kormányrendelet által meghatározott dokumentumok elektronikus feltöltésére szolgáló felület.
Ügyfélszolgálat: adatbank@lltk.hu

Névjegyzékek

Az alkalmazás segítségével – a szűrőfeltételek megadása után – a Magyar Építész Kamara névjegyzékéből online kérdezhetjük le szakemberek adatait.

Illetékes hatóságok

Az alkalmazás segítségével – a település megadását követően – a területileg illetékes építésügyi hatóságok listáját lehet lekérdezni.

DK – Dokumentációs Központ

A Lechner Lajos Tudásközpont által működtetett Építésügyi Dokumentációs és Információs Központban jogszabályi felhatalmazások alapján gyűjtjük, feldolgozzuk, tároljuk és szolgáltatjuk az építés-műszaki tervdokumentációkat, valamint a településrendezési és -fejlesztési terveket. Ennek keretében tervtárat és könyvtárat működtetünk. Feladatunk az Országos Építésügyi Nyilvántartás működésének, valamint egyéb minisztériumi szakmai feladatok ellátásnak támogatása.
A Tudásközpont háttérintézeti feladataihoz kapcsolódóan, a szakminisztériumok megbízásából működtetjük az e-epites.hu építésügyi portált, valamint a Térport szakmai oldalt, amely a TeIR nyilvános felülete.

Szolgáltatásaink:

  • Adatszolgáltatás – elektronikus katalógus, nyilvántartások, dokumentumok alapján
  • Betekintés biztosítása a dokumentumokba
  • Másolatszolgáltatás elektronikus vagy papír alapú formában
  • Információkutatás
  • Hiteles térképszelvény-másolat szolgáltatás
  • Elektronikus dokumentumfeltöltés

Gyűjtemények, dokumentumtípusok:

  • Területfejlesztési és -rendezési dokumentumok
  • Településfejlesztési és -rendezési dokumentumok
  • Építés-műszaki dokumentumok
  • Építési Geotechnikai Adattár
  • Szakkönyvek

Ügyfélszolgálat
1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3 épület
telefon: +36 1 361-0206
e-mail: konyvtar@lltk.hutervtar@lltk.hu
ügyfélszolgálati e-mail: adatbank@lltk.hu

Az Ügyfélszolgálat működési ideje
Személyesen:
hétfőtől csütörtökig: 9:00–17:00, pénteken: zárva
E-mailben, telefonon – tervtár, könyvtár:
hétfőtől csütörtökig: 9:00–17:00, pénteken: 8:30–14:00

elektronikus domumentációk feltöltése

TeIR

teir

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) elsősorban területfejlesztési és területrendezési vonatkozású adatokat tartalmazó rendszer, mely különböző webes alkalmazásokon keresztül teszi elérhetővé a gyűjtött adatokat. A rendszer szolgáltatásai megkönnyítik az igazgatási, fejlesztési, kutató-, elemző-, tervező-, koordinációs, döntéselőkészítési és hatáselemzési tevékenységeket. A TeIR kialakításakor az egyik fő cél volt az állami hatóságok, elsősorban a területfejlesztéssel és területrendezéssel foglalkozó szervek számára egy döntéstámogató információs rendszer létrehozása, ahol a felhasználók a rendszer segítségével térinformatikai alapú elemzéseket, adott szempont szerinti adatgyűjtéseket, kartogramokat, diagramokat készíthetnek.

A TeIR működtetésének jogszabályi keretét a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény és a területfejlesztéssel és területrendezéssel kapcsolatos információs rendszerről és a kötelező adatközlés rendjéről szóló 31/2007. (II. 28.) Kormányrendelet adja. A rendszerben található adatok körét részletesen a Kormányrendelet mellékletei tartalmazzák.
A TeIR szolgáltatásai az interneten keresztül mind a TÉRPORT portálról, mind a TeIR honlapjáról elérhetők.

A rendszernek számos olyan alkalmazása van, amely bárki számára hozzáférhető, ingyenes s vannak olya alkalmazások is, melyek használatához regisztráció szükséges. A regisztrációhoz, ill. a későbbi azonosításhoz minden esetben a Központi Elektronikus Szolgáltatási Rendszer Ügyfélkapu szolgáltatása szükséges. A felhasználók regisztráció jellegét ismertető besorolása a 31/2007 (II.28.) Kormányrendelet alapján történik.

e-epites.hu

e-epites

Az e-epites.hu honlap összefogja az építésügy teljes területetét, hirekkel, jogszabályi hivatkozásokkal, adatbázisok és egyéb fontos honlapok linkjeivel.
E portál célja, hogy segítséget nyújtson az építkező állampolgároknak, a tervezőknek, a beruházóknak és a kivitelezőknek. „A mindent egy helyen” elv szándékával az „e-építés” portálon elérhető:

  • az építésügy jogszabályainak teljes köre,
  • az építésügyi feladatellátás rendszere,
  • hasznos lakossági információk az építésügyi feladatokról,
  • átfogó tájékoztatás a szakmai érdekszövetségekről,
  • a Dokumentációs Központ szolgáltatásai,
  • gyakorlati tudnivalók az energetikai tanúsításról
  • az építésügyi hatóságok számára készült speciális aloldal

Lehetőséget biztosítunk mindemellett arra is, hogy a gyakorlati nehézségekkel szembesülő állampolgárok is véleményezhessék akár a már hatályosult joganyagokat is, segítve a tárca jogszabályi-előkészítési munkáját és a már megszületett módosítások finomhangolását.  Emellett formanyomtatványokkal, szerződéskötési mintákkal kívánjuk segíteni az ágazatban dolgozók munkáját. A portál tartalma és szolgáltatásai folyamatosan bővülnek és egészülnek ki újabb funkciókkal.

Tartalommal kapcsolatos kérdésekkel forduljon bizalommal a Belügyminisztérium ügyfélszolgálatához:
ugyfelszolgalat@bm.gov.hu vagy a portál szerkesztőihez: eepites@lltk.hu

Építési Jog portál

epitesi-jog

a portál kilóg a sorból, mert nem állami intézmény, hanem egy privát honlap, az építési jogban megkerülhetetlen oldalt Jámbor Attila ügyvéd és egyetemi oktató és szakembertársai írják és tartják karban. A honlapon a megjelenő, aktuális építési jogszabályok magyarázatát, összefüggéseit olvashatják az érdeklődök.

Hozzászólások (9): megnézem

  • Fenyvesi Péter

    2013. július 18. csütörtök 09:28

    #86443

    Nagy testvér mindent lát?
    Mindazonáltal, helyes, hogy egyre több ügyet intézhetünk a számítógépünkről, telefonunkról, távolból, bár a személyes kapcsolatoknak is megvan a varázsa. Sajnos, van olyan építéshatóság, amely szinte kizárná a tervezőket az irodáiból, pedig az ÉTDR épp az ő oldalukról döcög még mindig, így nekik jön jól a segítségünk. Nekik jó, hogy beadunk egy papírpéldányt, hogy ne 19 collos monitoron húzogassák a tervet, vagy, hogy rászánjuk az időt a feltöltésre, és nem CD-n adjuk be, hogy aztán nekik kelljen összeállítani a dokumentációt. (hiánypótlásnál nem engedi a program a rendezést, mentéskor elfelejti a számozást, besorolást) Sok ponton lehetne javítani a programon, hogy felhasználóbarát legyen.
    És persze az érdemi munkának is csak használ az értelmes párbeszéd.

  • Fenyvesi Péter

    2013. július 18. csütörtök 12:20

    #86451

    [re=86449]Koós Miklós[/re]: lájkolom a megjegyzésedet.
    Én kb. 30 %-ra emlékszem, Te írtál egyszer erről valóban. Ha jól tudom, kb. ennyien szüneteltetik jelenleg a tagságukat. A két csoportnak feltehetőleg van közös halmaza.
    Mindazonáltal szerintem, álmodhatnak csodás házakat számítógépet nem, vagy alig használó emberek,csak ma már kell mögéjük egy ehhez értő csapat.

  • Epitesziikon

    2013. július 18. csütörtök 15:31

    #86456

    Az É T D R – ben lesz egy új funkció = „ÖN korrumpálná az ügyintézőt?”, rákattintasz ezek a menűpontok jönnek elő = „5-10 e Ft között”, „10-50 e Ft között”, „azonnali engedély” :).

  • Fenyvesi Péter

    2013. július 18. csütörtök 20:22

    #86467

    [re=86456]Epitesziikon[/re]: Én úgy látom, hogy min. 8-10 éve még az sem mer borítékot elfogadni, aki korábban örült neki pl. egy használatinál. Kis ügyekben biztos nagyon ritka, nagy ügyekben meg már nem az előadó a kompetens.
    Nekem, kb. 2 hét alatt jött meg Monorról, a 18. ker. továbbra is rémálom, jellemző a 4-6 hónap, 2-3 hiánypótlás kérése határidőn túl. Sokan már nem is vállalnak ide tervezést.

  • Tanúsító

    2013. július 19. péntek 05:30

    #86476

    [re=86449]Koós Miklós[/re]: Ismerős… „Mindenki annyit ér, amennyije van…” 😉
    Ja kérem, ha még egy mailcímet sem tudott összekaparni magának! Nekem több is van, oszt hol vagyok vele?

  • Tóth Szilveszter

    2013. július 19. péntek 09:58

    #86485

    nekem nemrég két hét alatt megvolt egy engedély, ráadásul ebbe belefért egy teljesen értelmetlen hiánypótlás is (porotherm tégláról megfelelőségi nyilatkozat!)
    szóval bizakodó vagyok én is, bármennyire is kritikán aluli a rendszer a józan ész szemszögéből nézve, a számítógép még így is annyira meggyorsítja az ügyvitelt, hogy simán megéri.
    Amúgy elsőnek amikor ezt a cikket olvastam, az jutott eszembe, hogy ez a „közérthető” rendszer nem sérti a tisztességes ügyintézéshez való jogot? Arról nem is beszélve, hogy úgy kell összevadászni mindazt, aminek meg kell felelni – a szabványok fizetősek, holott a jogszabályok megismeréséhez is jogunk volna. Márpedig ha egy jogszabály egy szabványra hivatkozik, szerintem a szabvány is jogszabály kellene legyen (máskülönben a btk-t is lehetne outsourcingolni egy msz-en-be)

    A kamarai reklámújságért külön pirospötty Miklósnak 😉 de sokminden mást is lehetne internet alapúvá tenni – messze még a digitális világ vége. pl a hészek egy jórésze nincsen fent a neten. egy ügyemnél a -kifejezetten rendes- ügyintéző azt ávlaszolta a kérésre, hoyg emailezze akkor már el, hogy „ok, akkor délután beszkennelem az idevágó részt” – szóval még nekik sincsen meg.

  • Kőmíves Kelemen

    2013. július 20. szombat 19:18

    #86530

    [re=86467]Fenyvesi Péter[/re]:
    A 18. kerületbe december elején adtunk be fennmaradási engedély kérelmet.
    Pár hete hivtam őket, még bele se néztek.
    „legyünk türelemmel, nincs elég emberük”

    A többi helyen viszont korrektül megjön 2-3 hét alatt az engedély, egy szavam se lehet az ÉTDR-re mostanra már.

TECH
Nem biztonságos az Ügyfélkapu oldala

Egy mai cikkből: A Chrome böngésző elkezdte letiltani az állami Ügyfélkaput, és helyette egy lopásveszélyre figyelmeztető feliratot tölt be. Most még csak a Google böngészőjéből elérhetetlen az oldal, de hamarosan a többi böngészőből is az lesz, ha a kezelői nem javítanak egy hibát, amelyről már jó ideje tudni lehet, hogy probléma lehet belőle. A szakértő […]

Nem biztonságos az Ügyfélkapu oldala
2018. november 23. péntek
TECH
Ismét működik az ÉTDR

2017.12.31. reggel 6:00-tól ismét teljes funkcionalitással működik az ÉTDR. az információk szerint adatvesztés nem történt. A Lechner Tudásközpont tájékoztatása szerint: „A honlapra kitett hirdetmény nem csak az üzemzavarról, hanem az ügyintézéshez kapcsolódó jogszabályi rendelkezésekről is tájékoztatott, melynek értelmében az üzemzavar nem okozhat joghátrányt. Ebből adódóan fel sem merülhet, hogy a határidő elmulasztás az ügyfél számára hátrányt, […]

Ismét működik az ÉTDR
2017. december 29. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább