Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. június 19. szerda

Miért is volt idén ilyen magas a Duna?

Egy friss cikkben azt elemzik, hogy miért is volt ilyen magas a Duna vizszintje idén, miközben a vízhozam érdemben nem is nőtt ilyen jelentősen?

„…Vajon mi az oka az egyre magasabb árvizi szinteknek? Csapadékosabbá vált az időjárás? Bár az idei nyárelő kivételesen sok esőt hozott Közép-Európában, a Duna vízgyűjtőjén, az Országos Meteorlógiai Szolgálat elemzése szerint a csapadékszintek elmaradtak a történelmi csúcsoktól. Az árvíszint mégis rekordot döntött. Vajon miért?

Schweitzer Ferenc akadémikus, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója kollégáival évekig kutatta a hazai folyók hullámtereinek geomorfológiáját, és arra a következtetésre jutott, hogy a folyók hullámtere évről évre szűkül, a korábban becsültnél sokkal gyorsabban töltődik, iszapolódik. Egyszerűen: egyre kisebb helyük van a folyóknak, egyre magasabbra torlódnak az árhullámok….”

arviz-toltes9

a teljes cikkhez katt ide

Hozzászólások (3): megnézem

  • Brigitta

    2013. június 19. szerda 10:46

    #85846

    Mi lehet a megoldás? Arra is kitér a tanulmány?
    Nyilván nem a már megépült épületek lebontása, hanem olyan helyek, területek keresése ahová „terelni” lehet a magas vízszint esetén a víztöbbletet.

  • Brigitta

    2013. június 19. szerda 10:58

    #85847

    Igen az eredeti cikkben meg van a megoldás!

  • Szabóbácsi

    2013. június 21. péntek 17:34

    #85878

    Igazából idehaza ha magas is volt a vízszint, mégsem katasztrofális. Jól tervezték meg őseink a budapesti rakpart falait. Érdemes tudni hogy kb. 1840-től üres szekér nem jöhetett Pest-Budára, csak földdel, amivel úgy 1m-el feltöltötték a belső területeket. Jól látszik hogy a korábban épült barokk házak mélyebb járdagödörből nyílnak. Passauban más a helyzet, mert dombra épült. Ott másfél nap alatt rendkívül sok víz esett. Viszont a Duna medre a város alatt eléggé leszűkül és ez a lecsökkent keresztmetszet zárta el a nagyvíz útját. Nincs más hátra mint tudomásul venni.

HÁZ-TERV
esőzés

A bosznia Zilivince faluban az esőzés következtében megsüllyedt az egyik ház.  Mintha nem is lenne neki alapozása, viszont a képek tanúsága szerint az emeletes rész látszólag egyben maradt. további fotók: https://radiosarajevo.ba/photo/galerija/9504/109719 forrás: 444.hu

esőzés
2014. május 26. hétfő
OFF
Árvizi S.O.S. blog indult

  Az árvízzel, árvizi védekezéssel kapcsolatos blogot indítottak az Index blogfarmjának vezetői sos.blog.hu címmel. A friss hírek mellett fontos telefonszámok, adományvonalak elérhetőségei, jelentkezési űrlapok és telefonszámok. Aki csak nyomon szeretné követni az ottani hireket, annak: RSS

Árvizi S.O.S. blog indult
2013. június 6. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább