Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. június 4. kedd

A vastag téglafalaktól a vastag réteges falakig

Az alább olvasható cikk az euroXtrade Magazinban megjelenő cikksorozat következő része, amely egyelőre csak a Magazin print számában lesz olvasható, az online késleltetve jelenik meg az euroXtrade Magazin honlapján.

***

hőszigetelés

A külső teherhordó téglafalak sokat változtak az évszázadok során, lényegében egyet jelentettek a hagyományos téglafalakkal. A téglák esetében hosszú időn keresztül az állékonyság, a teherbírás, az egyszerű (sokszor helyszíni) gyárhatóság, a falvastagságok változtathatósága volt a legfontosabb, de ugyanilyen fontos elvárás volt, hogy ugyanabból a téglából födémet, kiváltót, boltozatot, homlokzati és padlóburkolatot is lehessen készíteni.

Mára a külső teherhordó falak esetében az állékonyság és a teherbírás mellett a jó hőszigetelő képesség, az ipari gyárthatóság és a gyors kivitelezhetőség lettek a legfontosabb szempontok. A korábban a falakat alkotó hagyományos téglák kiszorultak a falakból, helyüket átvették a különféle könnyített, blokkosított és az égetett agyagtól eltérő anyagú falazó anyagok.

Az új igények közül a hőszigetelés terén történt a legnagyobb változás, mivel a téglák nem voltak képesek követni a drámaian gyorsuló hőszigetelési igényeket, ezért a téglafalakat rétegesen kezdték építeni, ahol a külső réteg a mind vastagabbá váló hőszigetelés lett, de fogalmazhatunk úgy is, hogy hőszigetelésbe csomagoljuk a házainkat. Ez természetesen felvet számos problémát is:

  • az egyes rétegeknek eltérő a funkciója (teherbírás, hőszigetelés), emiatt ezek a rétegek csak az adott funkciónak felelnek meg, így fontossá vált a lehetséges hőhídak kiküszöbölése
  • immáron nem a tégla vastagsága növekszik, hanem a külső hőszigetelésé (passzívház esetén az összes falvastagság lehet akár 60 cm is), ez a hasznos/bruttó alapterület arány csökkenését jelenti
  • meg kell oldani a hőszigetelés külső felületének a lezárását (dryvit, szerelt, falazott … homlokzatburkolat) és e vastag külső kéreg állékonyságát, mechanikai- és tűzvédelmét

A kéregszerű kialakítás lehetőséget ad a szinte teljes hőhídmentességre, amely persze nem csak a falak esetében fontos, hanem a padlóban, sőt már az alapozás mellett is.

A külső teherhordó falak esetében korábban fontos szempont volt a páraáteresztő képesség, amit korábban még a szakma is túlértékelt, hiszen a falakon keresztül a párának mindössze 3-5 % távozik. A legnagyobb páraáteresztők a rosszul záródó ablakok voltak. Az építőanyag gyártók hosszú idő keresztül hívószóként alkalmazták a páraáteresztő képességű szerkezeteiket, miközben az egyre jobban záródó és egyre jobb hőszigetelő képességű ablakok megjelenése után már más megoldást kellett találni a pára kiszellőztetésére.

Hozzászólások (8): megnézem

  • meregzsakk

    2013. június 4. kedd 02:22

    #85781

    Sziasztok! Csak azt nem értem, hogy a modern nívós házakon pl. archdaily által bemutatottak, miért alkalmaznak még mindig nyers vasbeton falakat. Értem én, hogy szép, de hőhíd az egész. Vag pl a tengerparti klíma nem követeli meg a hőszigetelést?
    Azt nem értem, hogy vagyonokat képesek az építésre költeni, de nem szigetelnek.. Vajon a nagy világban ennyire messze vannak a passzívház szemlélettől?

  • Tóth Ákos

    2013. június 4. kedd 14:58

    #85783

    Kedves meregzsakk!

    A valóban nívós, modern házakon bemutatott látszóbeton felületek szintén kéregszerkezetek, azaz a látható betonfelület ott is a hőszigetelés előtt van. Természetesen nem építenek már egyrétegű látszóbeton falszerkezetet.

    üdv.

  • meregzsakk

    2013. június 4. kedd 22:05

    #85784

    Kedves Ákos!

    Köszönöm a válaszod, erre nem is gondoltam.
    Mekkora az a legvékonyabb réteg, amivel megbízhatóan fennt is marad vakolatként a (vas)beton? Illetve ha kb 20-30 cm szigetelésre szeretném felvinni, milyen rétegrendet kellene alkalmazni?

    Köszönettel,
    M. Dávid

  • Epitesziikon

    2013. június 5. szerda 07:17

    #85785

    Detail, The Plan folyóiratok tanulmányázása során mindenre fény derül. 🙂

  • Huszti István

    2013. június 5. szerda 12:17

    #85786

    A falazatokkal szemben egy régi-új szempontot is figyelembe kell venni. Több ház statikai ellenőrzésénél tapasztalom, hogy a tervezett ház nem felel meg földrengésteherre, ill. helyi igénybevételekre. Azt látom, hogy az építészek általában a falakat úgy tekintik, mint a régi tömörtégla vastag falakat, pedig a réteges falak általában kisebb keresztmetszetű teherhordó magjai, vagy a lyukacsos könnyített téglák másként viselkednek. Ezek a falak sokszor merevítést igényelnek, de sok esetben az alaprajz kialakításánál és a helyes falszerkezet megválasztásnál ezek kihagyhatók. Csak tájékoztatásként, pl. Budapest területén egy földszintes háznál a ház alapterületére vetítve főtengely irányonként a minimális falfelület ahhoz, hogy külön ellenőrzés nélkül megfeleljen 2%, ha a falazat szilárdsága 12 N/mm2. Kisebb falszilárdságnál a felület arányosan növelendő, ez a gyakorlatban kb. a dupláját jelenti, azaz 4 %-ot (csak közelítő viszonyítás, minden esetben pontosan ki kell számolni). Persze más feltétel is van, de ezt az építészek is az alaprajz tervezésekor menet közben ellenőrizhetik és tudják optimális irányban terelni a falakat.
    Ha a korszerű könnyített, vagy réteges falakra esetleg fafödém kerül, akkor sokkal több probléma keletkezik, szinte biztos, hogyha a fafödém minden feltételnek megfelel, akkor nem olcsóbb, sőt drágább, mint egy vb. födém.

  • Huszti István

    2013. június 5. szerda 12:22

    #85787

    Az előbbihez a pontosság kedvéért. A falazat felülete természetesen a vízszintes keresztmetszetre vonatkozik és az áttörést, nyílást tartalmazó falszakaszok nem számítanak – pl. ahol ablak van, a parapet fal nem számít.

  • zeugma

    2013. június 6. csütörtök 01:28

    #85791

    Látom lelki szemeimmel, amint a drámaian gyorsuló hőszigetelési igény kétszázzal elhúz a téglák mellett 🙂
    (Nem szeretek nyelvtannáci lenni, de erre a cikkre azért még ráfért volna egy mondatszerkesztési és helyesírási szempontú átnézés. El vagyunk kényeztetve, itt a honlapon színvonalas nyelviségű írásokat szoktunk olvasni.)

EGYÉB
115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak

… A februárban jelzett 33% helyett már 10%-os önerő is elegendő lesz annál a lakossági energetikai felújítási programnál, amely ősztől nyílik meg és ma jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. Az uniós hátterű program 115 milliárd forintos kerete ráadásul 20 milliárdos magyar kerettel megtoldható lesz a kereslet függvényében. Márpedig a kis önerővel és az akár […]

115 milliárdos energiahatékonysági program családi és társasházaknak
2016. június 5. vasárnap
ÉPÍTÉSI JOG
7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló  7/2006. (V. 24.) TNM rendelet soron következő változásait ide gyűjtjük össze, hogy egységesen, egy helyen lehessen nyomon követni A jelenlegi jogszabály 2017. december 31-ig lesz érvényben. E rendelethez szorosan kapcsolódik az energetikai tanúsításról szóló rendelet: Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen   ***     […]

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról
2016. január 16. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább