Regisztråció/Belépés

tovĂĄbbi cikkek

Avatar photo
KoĂłs MiklĂłs
2013. mĂĄjus 22. szerda

Cikksorozat indult az euroXtrade magazinban

comparison-porotherm-38-30-gitter-block

Egy több rĂ©szes cikksorozatom indult az euroXtrade Magazinban, az elsƑ rĂ©sz cĂ­me: LĂ©tezik-e korszerƱ Ă©s homogĂ©n kĂŒlsƑ teherhordĂł tĂ©glafal?

A tĂ©ma mĂĄr megjelent korĂĄbban itt a kooseptar.hu-n KorszerƱ hĂĄz | A homogĂ©n tartĂłfalak vĂ©ge cĂ­mmel. Ez egy teljesen ĂșjraĂ­rt vĂĄltozat. Az Ă­rĂĄs egyelƑre csak a Magazin print szĂĄmĂĄban olvashatĂł, az online kĂ©sleltetve jelenik meg az euroXtrade Magazin honlapjĂĄn.

***

LĂ©tezik-e korszerƱ Ă©s homogĂ©n kĂŒlsƑ teherhordĂł tĂ©glafal?

MielƑtt megkeresnĂ©k a fenti kĂ©rdĂ©shez a vĂĄlaszt, fontos volna tisztĂĄzni mit is vĂĄrunk el egy ilyen faltĂłl. ÖnkĂ©nyesnek tƱnik, hogy miĂ©rt pont ezeket a falakat vizsgĂĄljuk Ă©s miĂ©rt egyĂĄltalĂĄn a falakat, miĂ©rt nem a födĂ©meket Ă©s a többi szerkezetet is? Az ok viszonylag egyszerƱ. Ha megnĂ©zĂŒnk egy ingatlan hirdetĂ©st, a legtöbb lakĂĄst, csalĂĄdi hĂĄzat, nyaralĂłt leginkĂĄbb a falaikkal azonosĂ­tanak, jellemeznek. „TĂ©glaĂ©pĂ­tĂ©sĆ±â€ „panel”„”blokkos” jellemzƑkkel talĂĄlkozunk, mintha az egĂ©sz lakĂĄs milyensĂ©gĂ©t pusztĂĄn a falak hatĂĄroznĂĄk meg. A köznapi beszĂ©dben az alakult ki, hogy a falaikkal azonosĂ­tjuk Ă©s kĂŒlönböztetjĂŒk meg az Ă©pĂŒleteinket, ezĂ©rt a falak kiemelt szerepe.

Mit nevezhetĂŒnk korszerƱnek?

Ha vĂ©gignĂ©znĂ©nk a hagyomĂĄnyos tĂ©glĂĄink sok ezerĂ©ves törtĂ©netĂ©t, azt lĂĄtnĂĄnk, hogy tĂ©nyleges fejlƑdĂ©srƑl, pontosabban fejlesztĂ©srƑl jĂłformĂĄn csak az elmĂșlt cca. 100 Ă©vben beszĂ©lhetĂŒnk, amikor is a kĂ©zzel vetett tĂ©glĂĄk helyĂ©t ĂĄtvette az ipari mĂ©retƱ gyĂĄrtĂĄs. Az igazi fejlesztĂ©s pedig akkor indult meg, amikor a gazdasĂĄgossĂĄg, a hatĂ©konysĂĄg Ă©s az Ă©lƑmunka csökkentĂ©se minden Ă©pĂ­tƑanyag esetĂ©ben a legfontosabb elvĂĄrĂĄssĂĄ vĂĄlt.

Kezdetben a hagyomĂĄnyos kismĂ©retƱ tĂ©gla univerzĂĄlis Ă©pĂ­tƑanyag volt, hiszen nem csak falak kĂ©szĂŒltek belƑle, hanem boltozatok, poroszsĂŒveg boltozatok, pillĂ©rek, kĂ©mĂ©nyek, padlĂłk, homlokzatburkolatok is. A felhasznĂĄlt tĂ©gla viszont kis mĂ©retƱ volt, nehĂ©z Ă©s szaporĂĄtlan a vele valĂł munka.

Az ipari fejlƑdĂ©s Ă©letre hĂ­vta azt a mĂĄig hatĂł folyamatot, hogy amit csak lehet, azt hatĂ©konyan elƑre kell gyĂĄrtani, mert az Ă©lƑmunka drĂĄga Ă©s gazdasĂĄgtalan mindent a helyszĂ­nen elkĂ©szĂ­teni. A kismĂ©retƱ tĂ©gla korszerƱtlen lett, hiszen a födĂ©meket mĂĄr vb gerendĂĄkkal, a nyĂ­lĂĄsĂĄthidalĂĄsokat szintĂ©n vasbeton vagy rĂ©szben vasbeton gerendĂĄkkal helyettesĂ­tettĂ©k, a kĂ©mĂ©nyeket blokkokbĂłl, Ă­ves belsƑ felĂŒlettel elƑre gyĂĄrtottĂĄk. A tĂ©glĂĄk elkezdtek nƑni minden irĂĄnyban, de hogy ne legyenek megemelhetetlenĂŒl nehezek, ezĂ©rt lyukacsossĂĄ vĂĄltak, elƑször pĂĄr mĂ©retesebb lyuk, majd egy technolĂłgiai ĂșjĂ­tĂĄsnak köszönhetƑen polisztirol gyöngyökkel kevertĂ©k, amelyek az Ă©getĂ©s sorĂĄn elĂ©gtek Ă©s ĂĄltaluk porĂłzussĂĄ vĂĄltak a tĂ©glĂĄk. E porĂłzussĂĄg igen szĂĄmottevƑen megemelte a hƑszigetelƑ kĂ©pessĂ©gĂŒket.

A kismĂ©retƱ tĂ©glĂĄk nagy habarcsfelhasznĂĄlĂĄsa mĂĄr a mĂșltĂ©, hiszen a nagyobb tĂ©glamĂ©retek kevesebb fugĂĄt, Ă­gy kevesebb habarcsot igĂ©nyeltek. Majd megjelentek a csaphornyos oldalakkal a tĂ©glĂĄk Ă©s a fĂŒggƑleges hĂ©zagokbĂłl eltƱnt a habarcs. A hƑszigetelĂ©s javĂ­tĂĄsa Ă©rdekĂ©ben hƑszigetelƑ falazĂłhabarcsot illetve kĂŒlsƑ-belsƑ hƑszigetelƑ perlithabarcsot hasznĂĄltak.

A tĂ©gla hƑszigetelƑkĂ©pessĂ©ge hirtelen megugrott, viszont a hangcsillapĂ­tĂĄsa Ă©s a szilĂĄrdsĂĄga lecsökkent. MĂĄr nem lehet pillĂ©reket falazni, boltozatot kĂ©pezni belƑlĂŒk, sƑt ha nagyobb kivĂĄltĂłgerenda tĂĄmaszkodik a falvĂ©gre, mĂ©g kiegĂ©szĂ­tƑ pillĂ©reket is kell alkalmazni. A porĂłzus, lyukacsos tĂ©gla a homogĂ©n falszerkezet szinte kizĂĄrĂłlagos anyagĂĄvĂĄ vĂĄlt Ă©s az mind a mai napig.

Miért fontos, hogy homogén legyen?

ÉpĂŒletfizikai Ă©s statikai szempontbĂłl a homogĂ©n tartĂłszerkezet nyilvĂĄnvalĂł elƑnyt jelent, nincs sĂŒllyedĂ©skĂŒlönbsĂ©g, nincsen eltĂ©rƑ zsugorodĂĄs, szĂĄradĂĄsi idƑ…stb. A mĂĄsik ok nyilvĂĄnvalĂłan gyĂĄrtĂłi oldalon keresendƑ, hiszen minden Ă©pĂ­tƑanyag gyĂĄrtĂł szeretnĂ©, ha csak az Ƒ szerkezeteit Ă©pĂ­tenĂ©k be, Ă­gy egy tĂ©glagyĂĄrtĂł arra törekszik, hogy az Ƒ termĂ©keibƑl szinte minden megvalĂłsĂ­thatĂł legyen.

Amikor tĂ©glĂĄt emlĂ­tĂŒnk, a legtöbbször kizĂĄrĂłlag Ă©getett agyagtĂ©glĂĄra gondolunk, azonban lĂ©teznek mĂĄsfajta falazĂłanyagok is, mint pl. a Liapor,Ytong, gĂĄzbeton, habisol, amikbƑl az agyagtĂ©glĂĄkhoz hasonlĂłan ugyanĂșgy falazhatĂłak tartĂłfalak.

A fejlesztĂ©sek irĂĄnya igyekezett olyan falazĂłanyagot megcĂ©lozni, ami homogĂ©n volt Ă©s nem igĂ©nyelt kiegĂ©szĂ­tƑ tartĂłszerkezetet. Sok falazĂłanyag esetĂ©ben ez csak rĂ©szben sikerĂŒlt (a kezdetek biztatĂł eredmĂ©nyei kĂ©sƑbb igen sĂșlyos következmĂ©nyekkel jĂĄrtak, lĂĄsd gĂĄzbeton, bauxitbeton
). A tĂ©glĂĄk meghĂ­ztak, elƑször 36, majd 38 cm-esre, majd mĂ©g annĂĄl is vastagabbra. A tĂ©glagyĂĄrtĂłk bƱvös szava a “k Ă©rtĂ©k” lett, ami a hƑátbocsĂĄtĂĄsi Ă©rtĂ©k Ă©s amit ma mĂĄr U Ă©rtĂ©knek kell hĂ­vni.

Ha le akarnĂĄnk egyszerƱsĂ­teni a kĂŒlsƑ teherhordĂł falakkal szembeni elvĂĄrĂĄsainkat, akkor ebbƑl kĂ©t fontosat emelnĂ©nk ki, az egyik a tartĂłszerkezeti funkciĂł, a mĂĄsik pedig a hƑszigetelĂ©s. A falak e kĂ©t kĂ©pessĂ©ge rĂĄadĂĄsul fordĂ­tott arĂĄnyban ĂĄll egymĂĄssal, vagyis minĂ©l könnyebb, annĂĄl jobb hƑszigetelƑ, de annĂĄl rosszabb a teherbĂ­rĂł kĂ©pessĂ©ge. A falazatgyĂĄrtĂłk elsƑsorban a jobb hƑszigetelƑkĂ©pessĂ©gekre koncentrĂĄlva igyekeztek olyan könnyĂ­tett falazĂłanyagokat lĂ©trehozni, amik tartĂłszerkezetkĂ©nt is viszonylag jĂł hƑszigetelĂ©si Ă©rtĂ©kkel rendelkeztek.

Az alapanyag fizikai Ă©s kĂ©miai korlĂĄtain tĂșl mĂĄr csak a falazĂĄs minƑsĂ©ge, a habarcs összetĂ©tele segĂ­thetett, Ă­gy elƑször megjelentek a hƑszigetelƑ habarcsok illetve a falazĂĄs Ășj fajtĂĄi (csiszolt tĂ©glĂĄk), mindenek az volt a cĂ©lja, hogy a falazatbĂłl lehetƑleg minĂ©l jobban kiiktassuk a habarcs hƑszigetelĂ©st lerontĂł komponensĂ©t. A fejlesztĂ©s ma mĂĄr ott tart, hogy a fĂŒggƑleges hĂ©zagokban mĂĄr egyĂĄltalĂĄn nincsen habarcs, sƑt most mĂĄr a vĂ­zszintes hĂ©zagokbĂłl is kikerĂŒlt, a helyĂ©t tubusbĂłl kinyomhatĂł mƱanyag hab vette ĂĄt. Ez utĂłbbi lĂ©tjogosultsĂĄgĂ©t azzal prĂłbĂĄltĂĄk elfogadtatni, hogy Ă­gy akĂĄr tĂ©len is lehet falazni.

Ez volt az a pont, ahol a fejlesztĂ©s – vagyis a mind jobb hƑátbocsĂĄtĂĄsi Ă©rtĂ©k elĂ©rĂ©se a teherhordĂĄsi kĂ©pessĂ©g megtartĂĄsa mellett – oda vezetett, hogy kĂ©ptelensĂ©g lett mĂĄr homogĂ©n falszerkezettel kielĂ©gĂ­teni csak e kĂ©t legfontosabb elvĂĄrĂĄst is, Ă­gy ezen tĂ©glafalak mĂĄra elĂ©rtĂ©k teljesĂ­tƑkĂ©pessĂ©geik hatĂĄrait.

Koós Miklós építész
www.kooseptar.hu

 

Hozzåszólåsok (2): megnézem

  • SzabĂłbĂĄcsi

    2013. mĂĄjus 23. csĂŒtörtök 14:42

    #85754

    IgazĂĄbĂłl ez a homogĂ©n sem homogĂ©n. BelĂŒl egy vĂ©konyabb, kĂ­vĂŒl egy vastagabb homlokzatvakolatot csak fel szoktak hordani rĂĄ. TalĂĄn ha a blokkok szĂ©leit klinkerrel burkoljĂĄk Ă©s nem kell vakolni, belĂŒlrƑl meg elĂ©g glettelni mint a fehĂ©ret :-)Viszont valĂłban lĂ©nyeges a hanggĂĄtlĂĄs is. Ilyen levegƑs teherhordĂł szerkezetnĂ©l a kutyaugatĂĄs is szĂ©pen keresztĂŒl jön a falon. Tapasztaltam. Milyen lehet a könnyƱszerkezetes?
    Szerintem nem ĂĄrt kĂŒlönvĂĄlasztani a teherhordĂł Ă©s hƑszigetelƑ funkciĂłkat. KĂŒlönben olyen lesz mint a svĂĄjci bicska. Mindent tud egyszerre, csak semmit sem rendesen.

  • TĂłth Szilveszter

    2013. mĂĄjus 25. szombat 13:49

    #85756

    HĂĄt igen, „homogĂ©n” – jĂłl hangzĂł Ă©rv, csak Ă©ppen nem igaz. MĂ©g egy tĂ©nyleg homogĂ©n falszerkezet sem az ideĂĄlis, hiszen a kĂĄvĂĄknĂĄl szĂŒksĂ©gszerƱen elvĂ©konyodik, szĂłval a homogenitĂĄsa ott meg pont hĂĄtrĂĄny. De a blokktĂ©glĂĄk NEM homogĂ©nek – anizotrĂłpok, a kĂĄvĂĄknĂĄl „befolyik” a hideg, a sarkoknĂĄl a lyukszerkezet szĂŒksĂ©gszerƱen hibĂĄsan ĂĄll, lĂĄbazatrĂłl is beszĂ©ltĂŒnk mĂĄr itt stb… Ă©s mĂ©g vĂĄgni is kell, ahova tengernyi habarcsot teszĂŒnk. Namost egy csalĂĄdi hĂĄznĂĄl ezekbƑl a „hibĂĄkbĂłl” kb 0,5-1m jut minden m2-re, szerintem 30-40%ot is rontva a fal ĂĄltalĂĄnos helyen szĂĄmĂ­tott Ă©rtĂ©kein.

    A jövƑ amĂșgy szerintem valami 20-25cm vastag, kellƑen tömör tĂ©gla lesz, viszonylag nagy, csak a mĂ©retpontos darabolĂĄst szolgĂĄlĂł lyukakkal, esetleg anyagĂĄban könnyĂ­tetten. NĂștfĂ©deres lesz persze, de lesz a tetejĂ©n is nĂșt, habarcsba tett vasalĂĄsnak, hogy 20cm-rel is bĂ­rja a földrengĂ©st, meg lesz olyan vĂĄltozata, ami szinte kerĂĄmia zsalukƑ, akkora lyuk lesz benne, belsƑ pillĂ©rnek (ytongnak vannak ilyen lyukas termĂ©kei mĂĄr most). A tĂ©glafalat hƑtĂĄrolĂĄsra Ă©s hanggĂĄtlĂĄsra fogjuk mĂ©retezni, valamint a dĂŒbelezhetƑsĂ©g, vĂ©shetƑsĂ©g lesz mĂ©g talĂĄn fontos, ezĂ©rt lehet a 20as fal vĂ©kony lesz, hiszen abbĂłl mĂĄr bĂĄtor dolog 5cm-t kivĂ©sni vĂ­zszintesen. MĂ©retre meg a 8db/m2-es vĂĄlaszfalszerƱ futĂł lesz szerintem az ĂŒdvözĂ­tƑ. JĂłval haladĂłsabb ugyanis, mint a 16/m2es vĂĄltozat.

    2020-ban meg visszaolvassuk ezt Ă©s jĂłt röhögĂŒnk majd rajtam :p

EGYÉB
115 milliårdos energiahatékonysågi program csalådi és tårsashåzaknak

… A februĂĄrban jelzett 33% helyett mĂĄr 10%-os önerƑ is elegendƑ lesz annĂĄl a lakossĂĄgi energetikai felĂșjĂ­tĂĄsi programnĂĄl, amely ƑsztƑl nyĂ­lik meg Ă©s ma jelentette be a Magyar FejlesztĂ©si Bank. Az uniĂłs hĂĄtterƱ program 115 milliĂĄrd forintos kerete rĂĄadĂĄsul 20 milliĂĄrdos magyar kerettel megtoldhatĂł lesz a kereslet fĂŒggvĂ©nyĂ©ben. MĂĄrpedig a kis önerƑvel Ă©s az akĂĄr […]

115 milliårdos energiahatékonysågi program csalådi és tårsashåzaknak
2016. jĂșnius 5. vasĂĄrnap
ÉPÍTÉSI JOG
7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az Ă©pĂŒletek energetikai jellemzƑinek meghatĂĄrozĂĄsĂĄrĂłl

az Ă©pĂŒletek energetikai jellemzƑinek meghatĂĄrozĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł  7/2006. (V. 24.) TNM rendelet soron következƑ vĂĄltozĂĄsait ide gyƱjtjĂŒk össze, hogy egysĂ©gesen, egy helyen lehessen nyomon követni A jelenlegi jogszabĂĄly 2017. december 31-ig lesz Ă©rvĂ©nyben. E rendelethez szorosan kapcsolĂłdik az energetikai tanĂșsĂ­tĂĄsrĂłl szĂłlĂł rendelet: SvĂĄjci bicska az Ă©pĂ­tĂ©si joghoz | a legfontosabb jogszabĂĄlyok egy helyen   ***     […]

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az Ă©pĂŒletek energetikai jellemzƑinek meghatĂĄrozĂĄsĂĄrĂłl
2016. januĂĄr 16. szombat

legfontosabb jogszabĂĄlyok

minden (2019 mĂĄrciusĂĄig megjelent) fontos jogszabĂĄlyt, amire szüksĂ©g lehet, egy helyre gyƱjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanĂșsĂ­tĂĄsrĂłl, a bĂ­rsĂĄgokrĂłl, az egyszerƱ bejelentĂ©srƑl, ... stb tovĂĄbb 

érdekességek