Regisztráció/Belépés

további cikkek

.:iStván:.
2013. március 23. szombat

Jogszabálybogozó | Az új építési jogszabályok

Kedves Miklós!
Még januárban írtam egy levelet az új jogszabályokkal kapcsolatban a belügyminisztériumnak. Ma megkaptam rá a választ.
Szerintem érdemes lenne közzétenni, mert sokakat érdekelhet.
Üdv: Cser Eszter

****************************************************
A kérdés
****************************************************

Belügyminisztérium, Területrendezési, Építésügyi és
Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság
1903 Budapest, Pf. 314.

Tárgy: Tájékoztatás kérése az új hatályos építésügyi jogszabályokkal kapcsolatban

Tisztelt Dr. Szaló Péter Úr!

Cser Eszter okleveles építészmérnök vagyok, és a 2013 január elsejétől érvényes építésüggyel kapcsolatos jogszabályok értelmezésével, használatával, alkalmazásával kapcsolatban, kérem, segítse munkámat!

A héten több kerület építéshatósági ügyintézőjével egyeztettem, és ezeken a megbeszéléseken több dologban nem értettünk egyet. A hatályos jogszabályok áttanulmányozása után is több tisztázandó kérdést maradt.

Felmerült kérdések:

  1. Az 1-3 lakásos új épületek, ill. az 1-3 lakásos meglévő épületek bővítése és átalakítása esetén a készülő építési engedélyezési terv műszaki leírásához szükséges-e gépész és elektromos társtervező közreműködése? Ekkora volumenű épületnél a gépész és elektromos műszaki leírásrészt építészmérnök elkészítheti-e?

  1. Az engedélyezési tervdokumentációhoz szükséges kiürítési számítás minden esetben el kell készíteni (pl. fsz, vagy fsz+tetőteres családi ház)

  1. Az engedélyezési tervdokumentációhoz szükséges kiürítési számítás 1-3 lakásos épületek esetén építész tervező elkészítheti-e, vagy csak tűzvédelmi szakértő?

  1. Az építési vállalkozói szerződést ellen kell jegyeztetni ügyvéddel? A 191/2009 (IX.15.) 3 § (1) bek b, pontja nem érthető – hivatkozása nincs.

  1. Az építésügyi bírságnál van-e részletfizetési lehetőség (7 §), ha igen hogyan, milyen módon?

  1. A kéményseprő közműszolgáltatónak számít? Kell a kéményseprővel egyeztetni az építési engedélyezési terv készítése során?

  1. 300 lm3 alatti térfogatú és 4 m építménymagasság alatti avult lakóépület bontása engedély köteles?

  1. Joga van-e az I. fokú építéshatóságnak a használatbavétel tudomásulvételénél a helyszíni szemlén kérni, hogy mutassa be az építtető a kéményseprők hozzájárulását, a közművekkel való szerződését és a felelős műszaki vezető nyilatkozatát. Ha az ügyfél nem kívánja bemutatni ezeket az iratokat, megtagadhatja a tudomásulvételt?

  1. Ha a vállalkozó kivitelező alkalmaz szakképesítéssel rendelkező kőművest, ácsot, festőt, stb. szakmunkást, akkor nem kell neki felelős műszaki vezető egy családi ház felépítéséhez? Ki adja ilyen esetben a felelős műszaki vezetői nyilatkozatot (a szakmunkásoknak nincs felelős műszaki vezetői jogosultságuk)?

  1. Ha nem tartja be a határidőket az I fokú építéshatóság kihez lehet panasszal fordulni?

Kérem, legyen szíves ezeket a kérdéseket megválaszolni, hogy munkám során megfelelően tudjak eljárni.

Bp. 2013.01.17.

Tisztelettel:

Cser Eszter
okl. építészmérnök
1188 Bp. Címer u. 62/b

****************************************************
A minisztérium válasza
****************************************************

(kattints az alábbi szövegre)

Képernyőfotó 2013-03-22 - 22.27.59

A válasz pdf-ben: SKMBT_42013032210210

Hozzászólások (8): megnézem

  • Vértes László Ödön

    2013. március 24. vasárnap 11:28

    #85480

    És holvan a vélemény?

  • Avatar photo

    Koós Miklós

    2013. március 24. vasárnap 12:44

    #85481

    [re=85480]Vértes László Ödön[/re]: „kattints az alábbi szövegre”, de ott van alatta külön linkkel is

  • Vértes László Ödön

    2013. március 24. vasárnap 13:00

    #85482

    Köszönöm, már megtaláltam!

  • Huszti István

    2013. március 25. hétfő 09:30

    #85485

    Kérdésem lenne, az energetikai számításokat ki készítheti ?

  • Cser Eszter

    2013. március 25. hétfő 09:44

    #85486

    Sajnos ezt nem kérdeztem meg, de ha a XVIII. kerületbe tervezel, akkor csak és kizárólag energetikai tanúsítói jogosultsággal rendelkező készítheti el. A többi építéshatóság álláspontját nem tudom.

  • Ádám Gábor

    2013. április 4. csütörtök 01:07

    #85588

    Kedves Kollégák!

    Véletlenül arról nem született még valahol állásfoglalás, hogy az új OTÉK szerinti, az öko-szemlélet értelmében preferálandó helyi és bontott anyagfelhasználást hogyan képzelték a valóságban, azaz az új passzusok hogyan férnek össze a jóval korábbi (2003-as) jogszabállyal, amely minden építési termékre minősítés kell?(mondjuk egy zsaluzott földfal az szerintem építőanyagból közvetlenül – építési termék, mint nem értelmezhető közbenső fázis kihagyásával – épített szerkezet – de lehet, hogy a hivatal ezt máshogy gondolja…)

  • Torák Oszkár

    2013. május 25. szombat 10:11

    #85755

    Újra találkoztam azzal az ellentmondással, hogy az építési engedélyezéskor javasolták a BM Építési Főosztály Eszternek írt válaszlevelének 6.pontjában már nem szükséges kéményseprő egyeztetést. A Magyar Kémény Kft a területén kiadott körlevélben az alábbiakat kéri:
    „A használatbavételi eljáráshoz kérem, követeljék meg a gáz illetve szilárd tüzelésű kéményekről is a szakvéleményt, így a zárt égésterű készülékekről is, melyeknek függőleges égéstermék elvezető rendszere van.”
    Lassan fél éve küldték szét a levelet, kívácsi leszek a használatbavételi engedélyezésre. Szóval törvény szerint nem kell egyeztetni, de a díjáról a kéményseprő Kft nem akar lemondani, ezért használatbavételkor akarja behajtani.

  • Írhat-e egy építész gépészeti műleírást?

    2013. szeptember 16. hétfő 12:16

    #86867

    […] március 18-án kelt levélben a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztálya válaszolt a kérdéseimre melyek között az […]

ÉPÍTÉSI JOG
Strassbourg: nem a honlapok felelősek a sértő kommentekért

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét tették felelőssé a cikkeik alatt megjelent kommentekért. 2010-ben egy cégnek nem tetszett, hogy a szolgáltatásáról szóló cikkekhez fűzött kommentekben az olvasók elég durván beszóltak neki. Az emiatt […]

Strassbourg: nem a honlapok felelősek a sértő kommentekért
2016. február 2. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
Hamarosan létrejön a Magyar Építészeti Tanács (MÉTA)

Az Építési jog legfrissebb hírleveléből: A Kormány a fentieknek megfelelően a 1221/2015. (IV. 20.) Korm. határozattal döntött a Magyar Építészeti Tanács (MÉTA) létrehozásáról. 2. A Magyar Építészeti Tanács (MÉTA) feladatai A MÉTA a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete az építészethez kapcsolódó építésügyet érintő stratégiai kérdésekben. A MÉTA feladatkörében javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz […]

Hamarosan létrejön a Magyar Építészeti Tanács (MÉTA)
2015. április 30. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább