Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. március 16. szombat

Felújítunk | 5. A tervek

A ház 25 éve épült sorházi lakás, félszinteltolással, a rajzról részben lemaradóan a garázs és mögötte egy hobbiszobának használt helyiséggel (itt található a C21 gázkazán). Az alábbi rajzon látható a régi alaprajz, amit a következők miatt nem akartunk meghagyni:

  • keskeny volt az előszoba, nem volt hely a kabátoknak
  • a WC-fürdő helyiség elavult volt és kicsi
  • az étkezőben felesleges falak voltak, amik lekorlátozták a használatát
  • az étkező csak az északi konyhaablak felől kapott világítást
  • a konyabútor elavult volt és korszerűtlen. 25 év nagy idő egy konyhabútornak is
  • a szobán kívüli kerámia padlóburkolat már igencsak cserére szorult

kertutca-alaprajz-meglevo

Az elképzelések:

  • praktikusabb, jobb helykihasználás,
  • tágabb fürdőszoba
  • nagyobb étkező
  • az étkező és a nappali közötti fal kibontásával világosabb étkező kialakítása
  • új konyhaelrendezés, új konyhabútor
  • a nappali teljes átrendezése
  • vizteres cserépkályha építése és rákötése a jelenlegi központi fűtésre
  • burkolatcserék
  • fa mennyezetburkolat
  • új belső ajtók

kertutca-alaprajz-tervezett

A legfontosabbakat majd sorba veszem, mert számos tanulsággal jártak.

Ha valaki esetleg nyomon szeretné követni a lakásunk felújítását …

Hozzászólások (15): megnézem

  • Zoli

    2013. március 16. szombat 15:43

    #85377

    Kedves Miklós!

    A kifelé nyíló WC-ZUH ajtó szerintem nem szerencsés, gondolom a helyhiány…
    Tetszik a terv, jó az elrendezés.

  • bobo

    2013. március 17. vasárnap 00:35

    #85378

    A mosdó eléggé a sarokba került, de ezt leszámítva ötletes megoldásokat látok.

  • Tanúsító

    2013. március 17. vasárnap 05:36

    #85380

    Sok álmatlan éjszakád lehetett, hogy a legtöbbet kihozd a régiből, figyelemmel a sorházi kötöttségekre is…
    Néhány gondolat a gépészetről:
    – A fürdőszobai szellőzés csak akkor fog működni, ha nem csak az elszívásról, hanem a levegő bevezetéséről is gondoskodsz. Tudom, hogy bonyolultabb, de a levegőt nem a homlokzaton dobnám ki… Egyébként a csatorna ejtőcsőből azt tippelem, hogy a földszinti fürdőszoba felett is vizes helyiség van. Annak a szellőzése rendben?
    – A konyhaablak alá befutó pult miatt az ablak alá nem kerül fűtőtest. Ott keletkezik a legtöbb pára (mosogató, tűzhely ) ami a hideg üvegfelületen fog lecsapódni. A tűzhelynél nem találtam elszívót, amivel el lehetne vezetni a pára egy részét.
    – Hasonló a helyzet a nappalinál. A teraszajtó/ablak két oldalán, jól szigetelt, és vélhetően kedvező felületi hőmérsékletű falak előtt van egy-egy radiátor. A hideg üvegfelületek előtt semmi, illetve a „kiskert”, ami ugyancsak termeli a párát. A West End üzletközpontban láttam hasonlót, három szinten zubog a víz a sziklafalon… (bocs!) Megfontolnám legalább az egyik radiátort az ablak alá tenni, de az sem lenne unortodox, ha a teraszajtó elé padlócsatornába helyezett bordáscső-fűtőtest kerülne.
    – A végén a legfontosabb: minden bizonnyal jó okod van vízteres cserépkályhát beépíttetni. Akkor sem egyszerű, ha vagy-vagy üzemel a C 21 (hány éves is az a gép?!) kazánnal, de ha párhuzamos üzemre gondolnál, a megtakarítás többszörösét vinné el az automatikája. Ha nem csak ünnepeken gyújtasz be, indokolt lehet egy puffertartály beépítése is… Amikor minden szét van verve, érdemes arra is gondolni, hogy a gázkazán cseréje -ami bármikor szükségessé válhat-, a kémény átépítését is magával hozza! Ellenőrizni kell a cserépkályha égési levegő ellátását is, főképp, ha a házban elszívó szellőzés működik. Mennyivel egyszerűbb lenne (a gépésznek), és drágább (a tulajnak) egy kiegyenlített, esetleg hővisszanyerő szellőzést építeni. Az biztosan többet hozna, mint a cserépkályha. Szóval, erről az utolsó észrevételről ajánlom, hogy konzultálj egy gépésszel, aki csinált már hasonlót!

    Ismételten sok türelmet, és jó egészséget kívánok!

  • bobo

    2013. március 17. vasárnap 11:25

    #85386

    [re=85385]Koós Miklós[/re]: jó gondolat volt a sarokba helyezni a helykihasználás miatt, de mivel csak 50 cm széles, kényelmetlen lesz a használata, még második fürdőként is. Ha 70 cm lenne, nem írtam volna.

    Amúgy a kamrában mi az a kerek? Valamint nem látom át, a konyhában hol lesz a fűtőtest? Mert ahogy Tanúsító is írja, az ablaknál nem látni. Viszont a nappali megoldása szerintem nem gond, ne takarja el fűtőtest a kilátást, ha nem muszáj.

  • bobo

    2013. március 17. vasárnap 11:29

    #85387

    [re=85377]Zoli[/re]: a kifelé nyíló ajtó tényleg nem jó, ha van valaki előtte az előszobában, viszont ha befele nyílna, a zuhanyzóba kéne belépni nyitáskor/csukáskor. Így ez az optimális megoldás szerintem is.

  • bobo

    2013. március 17. vasárnap 14:33

    #85398

    [re=85391]Koós Miklós[/re]: egy nagy házban valóban sokszor gond a meleg víz megérkezése. Viszont a kis bojler nem fog fűtőtestként viselkedni a kamrában?

  • Tóth Szilveszter

    2013. március 17. vasárnap 19:42

    #85404

    Ahhoz képest, hogy a megrendelő rajzolta az alaprajzot, elég profi 😉 (bár a felmérési terv hátterében a négyzetháló elég „autentikus” :))
    a kézmosó nekem sem jön be, de egyértelműen látszik, hogy ez a funkció járt pórul a többi javára.
    Viszont amit meggondolásra érdemesnek tartok – és még nem hangzott el, hogy a cserépkályhától jobbra (terven balra) eső falfület nem tartanám meg, bővíteni végképp nem bővíteném. Az ok egyszerű: az étkező felől leárnyékolja a cserépkályha sugárzó fűtés hatását. ha teljesen elbontható a falfül, akkor a cserépkályha el is húzható a lépcső felé, akkor az lenne a térelválasztó, de több hely is marad a nappaliban a falfelületnek.

HÁZ-TERV
Tervbemutató | Szabóbácsi lakásátalakítása

Levelet kaptam Szabóbácsitól: Szevasz Miklós! Láttam a tervkritikádban egy lakás átalakításának kísérletét. Nemrég lett ilyenre szükség. Egy házaspár barátom három óvodáskorú kislánnyal (1+ikrek) megvett két szomszédos társasházi lakást egy épülő társasházban. Elég kevés az utcai homlokzat, mély, sötét belső terek vannak, D-É-i fekvésű. Viszont az építőtől megkapták a két lakás közti közös folyosórészt. Pillérvázas épület, a […]

Tervbemutató | Szabóbácsi lakásátalakítása
2016. április 26. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel

A tervkritikára egy meglévő épület átalakítására vonatkozó tervet kaptunk, elég szűkszavú kisérőlevéllel: Üdvözlöm! Kérem véleményezzék a tervrajzunkat! Mi konkrétan: a konyha és a fürdő méreteit kicsinyeljük. A belső pincelejáróról lemondanánk már, de még mindig nem tetszik a konyha,és fürdő mérete. 3D tervnek is nagyon  örülnék :). Véleményét előre is köszönöm! kezdem azzal, hogy a 3D-s megjegyzést nem igazán értem, de talán nem […]

Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel
2015. április 19. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább