Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. március 15. péntek

Felújítunk | 3. Minden felújítás alapja: a gépészet

20130308-lakasfelujitas-koosmiklos-05

Talán nem is lenne illendő egy ilyen képpel kezdeni, de ez volt a függőleges lefolyócsövünk keresztmetszete 25 év használata (és 2 duguláselhárítás) után. Jó ha 15-20 % hasznos keresztmetszet állt rendelkezésre.

Minden felújítás alapja: a gépészeti alaphálózat, mert különben az eltakarás miatt igen sok pénzbe tud kerülni, ha egy ilyen vezeték úgy dugul el, hogy bontani kell. A teljes lefolyócső bontás után az a javaslat született, hogy hívjuk ki a csőgörényeseket, hogy a lakás közepétől az utcai befogadó aknáig legyen kitisztítva a cső. Ha valamikor, most a legalkalmasabb és legegyszerűbb. Nem bántuk meg, mert bő 20 perces vizes tisztítás után rengeteg piszok került ki a rendszerből.

20130308-lakasfelujitas-koosmiklos-06

A tisztítás után jöhetett az új alaphálózat lefektetése, bevésése az aljzatbetonba. Bár a legtöbb funkció a helyén marad, a szaniterek helye eléggé megváltozik. A fürdő zuhanyozója – elsősorban a nagy méretű padlólapok miatt – vonalmenti összefolyót kapott. Nem olcsó mulatság, de legalább nem kell miszlikbe darabolni a padlócsempéket. Érdekes így együtt látni a 25 évvel ezelőtti „szereléstechnikát” a maival,

20130308-lakasfelujitas-koosmiklos-09

Ha valaki esetleg nyomon szeretné követni a lakásunk felújítását …

Mindehhez hab a tortán, hogy amikor a bontást végezték mindketten elkaptunk – mint később kiderült – egy vírusos influenzát, ami Rita esetében 38.6 fokos lázzal járt és persze ágyban fekvéssel. Nincs is jobb annál, mint amikor az ember lánya ilyen lázzal fekszik, ugatva köhög és tőle pár méterrel réselővel bontják a falat és a betont. Majd egy hétig tartott. Én szerencsésebb voltam, mert könyebben megúsztam.

Hozzászólások (6): megnézem

  • Fenyvesi Péter

    2013. március 16. szombat 09:45

    #85375

    No ha így néz ki a 25 éves ejtőcső, akkor ezt nekem is meg kell néznem, a mienk is 27. éve üzemel, és néha vannak gyanús jelek, amit pumpálással, szifontisztítással lehet kezelni. Szerencsére az ejtőcsőbe tettem anno egy Y idomot a tisztításhoz, és fordítóaknákat építettem, folyásfenékkel. Eddig bevált.

  • Fenyvesi Péter

    2013. március 17. vasárnap 11:49

    #85390

    Na ettől tartok én is, úgyhogy nálam is aktuális a tisztítás. Szerencsére, minden szakasz jól hozzáférhető két végéről. Sajátkezű munka volt anno.

  • Fenyvesi Péter

    2013. március 17. vasárnap 20:09

    #85405

    [re=85392]sby f. j.[/re]:
    Kedves Ferenc! Köszönöm, magam is hasonlóképp jártam el pár alkalommal, mikor a földben lévő szakasz eldugult. Tartok erre én is egy hosszú periodikus betonacélt. (6 m a leghosszabb szakasz két akna közt) Mikor megindult, 3/4-es tömlőt feltolva mosattam át, de az ejtőcsőre eddig nem gondoltam. Tavasszal sort kerítek rá. 🙂

  • Fenyvesi Péter

    2013. március 17. vasárnap 22:23

    #85408

    Ferenc, nincs miért, csak én is megosztottam, hogy hasonló módszerre jutottam. 🙂
    Üdv: P

  • Cser Eszter

    2013. március 19. kedd 16:45

    #85446

    Öcsém karácsony előtti napon bejelentette, hogy eldugultak, de csak készülődjek nyugodtan az ünnepekre, megoldja, nem kell segíteni. Napokig nagy csend…, gyanús csend, mikor rákérdeztem, azt a választ kaptam, hogy dolgozik rajta.
    Szilveszter előtti napon reggel jött a telefon, hogy jó lenne egy kis segítség, mert már egyik földben lévő végét kiásta, kibontotta, és az előző hozzászólásokban leírt kitolós módszerrel megpróbálta a dugulást elhárítani, de stabil rúd helyet műanyag csövet alkalmazott először, aztán barkács módszerrel összerakott fa rudakat, aztán még valami maradék rudat. Mind a három beletört és beszorult a szennyvízcsőbe.
    Miután a csöveket beletörte, megpróbálta átmosatni a csövet, nem sikerült. Ekkor érkeztünk meg.
    Párom építész szemmel átvizsgálta a helyzetet, és megállapította, hogy sz…-ban vagyunk, ásni kell. Nem maradt más hátra, mint az év utolsó előtti napján öcsém és kis családunk férfi tagjai kb. 90 cm mélyen lévő szennyvízcső nyomvonalat ástak, 7-8 méter hosszban (mint kiderült a meglévő csőben ezen a szakaszon 3 szögtörés volt beépítve).
    Ásás után cső csere, természetesen szögtörés nélkül, és estére már működött is a szennyvízelvezetés.
    Ezek után a szilveszter felüdülés volt.

  • Fenyvesi Péter

    2013. március 19. kedd 19:19

    #85448

    [re=85446]Cser Eszter[/re]:
    Eszter!
    Ez élmény lehetett, főleg, ha hideg is volt.

HÁZ-TERV
Tervbemutató | Szabóbácsi lakásátalakítása

Levelet kaptam Szabóbácsitól: Szevasz Miklós! Láttam a tervkritikádban egy lakás átalakításának kísérletét. Nemrég lett ilyenre szükség. Egy házaspár barátom három óvodáskorú kislánnyal (1+ikrek) megvett két szomszédos társasházi lakást egy épülő társasházban. Elég kevés az utcai homlokzat, mély, sötét belső terek vannak, D-É-i fekvésű. Viszont az építőtől megkapták a két lakás közti közös folyosórészt. Pillérvázas épület, a […]

Tervbemutató | Szabóbácsi lakásátalakítása
2016. április 26. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel

A tervkritikára egy meglévő épület átalakítására vonatkozó tervet kaptunk, elég szűkszavú kisérőlevéllel: Üdvözlöm! Kérem véleményezzék a tervrajzunkat! Mi konkrétan: a konyha és a fürdő méreteit kicsinyeljük. A belső pincelejáróról lemondanánk már, de még mindig nem tetszik a konyha,és fürdő mérete. 3D tervnek is nagyon  örülnék :). Véleményét előre is köszönöm! kezdem azzal, hogy a 3D-s megjegyzést nem igazán értem, de talán nem […]

Tervkritika 128 | belső átalakítás, bővítéssel
2015. április 19. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább