Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. február 14. csütörtök

Tervkritika 94 | ház alapfunkciókkal

tervkritika-94-homlokzat1.jpg

A tervezés korai állapotában küldtek be rajzokat a tervkritika rovatba:

Tisztelt Koós Úr!

Hónapok óta lelkes olvasója vagyok a tervkritika rovatnak, és a projektünk lassan abba a fázisba ér, hogy úgy érzem érdemes kikérnünk a véleményét.
Egyedülálló Édesanyánk számára építünk egy kis falu szélén, egyelőre viszonylag érintetlen környezetben egy kis házat. Az egyszemélyes (és két kutyás) háztartás egészen kis alapterületet is lehetővé tenne. Az időnként odalátogató vendégek, és az esetleges későbbi értékesíthetőség miatt 75-80m2-nél nem kisebb, de nem is sokkal nagyobb méretben, 1+2 félszobában gondolkozunk. A telek déli-délnyugati tájolású, és alapvető igény a minél több, dél felé néző ablak a sok fény, a szép kilátás, és a minél nagyobb szoláris nyereség miatt.
Több hetes, több körös egyeztetés után két koncepció közül tervezzük kiválasztani azt, amit végül részletesen kidolgoz majd az építész: az egyik egy egyszerű tornácos ház, a másik pedig egy izgalmas, játékos, görögkereszt alakú alaprajz. Próbálom röviden összefoglalni a két koncepció általunk eddig látott előnyeit és hátrányait:

Tornácos:
– Egyszerű, letisztult forma
– Olcsóbb kivitelezés
– A bejáratal szembeni folyosórész mosókonyhaként, és amolyan „kutyás” helyiségként, hátsó bejáratként is funkcionál, miközben kilátást és fényt ad az előszobának
– Viszont sajnos nincs olyan fedett terasz-rész, ahová nyugodt szívvel ki lehetne tenni egy asztalt és pár széket (a tornác csak 1,5-1,7m széles)
– A viszonylag sok a folyosó „fölöslegesen” növeli az alapterületet (?)

Görög:
– Játékos, érdekes forma
– Magasabb költségek
– Nehezen berendezhető nappali
– Szűkebb fürdő
– Nincs „kutyás” helyiség
– Van viszont nagy, fedett terasz

Kérdésem, hogy milyen szempontok alapján, melyik koncepció mellett tenné le Ön a garast? Ha a görögkeresztes ház mellé, tudna-e javasolni a nappali berendezésére célszerű, élhető megoldást? Esetleg érdemes-e a konyhát a hátsó sarokba száműzni?  
A „látványtervekért” szíves elnézését kérem: ezek saját munkák. NEM azért, mert az építész helyett szeretnék bármit is megtervezni, hanem mert így reméltem, könnyebb elképzelnünk és választanunk. Válaszát várva, üdvözlettel:

Azt írják, hogy egy kis falu szélén, az édesanyjuknak szeretnének építeni, mégis amit itt látok, az sokkal inkább egy hely és helyiségspórolás VÁROSI ház leginkább fiatal házaspárnak. Ha ő egy kis faluban él, akkor vélhetően valamennyire falusias is az életvitele, amihez a hagyományos falusi házak és helyiségkapcsolatok talán jobban illeszkednek.

E tekintetben válasszuk szét a mostani és a majdani lehetséges bentlakókat, mert ingatlanguru legyen a talpán, aki ma megmondja, mire lesz igény 5-10-15 év múlva. Ha ez kis falu és nem valamilyen idegenforgalmilag vagy természetvédelmileg kiemelt helyen fekszik, akkor már most tudható, eladni csak nagyon nagyon nehezen lehet majd. ehhez nem kell jósnak lenni. A falusi házak jelentős része ma már megépítésük árán sem adhatóak el, sajnos. Ezt azért fontos észben tartani.

tervkritika-94-alaprajz.jpg

 

Nem ismerve az édesanyja életvitelét, szokásait, inkább csak megbecsülöm, hogy számára pl. az egyterűség nem biztos hogy vonzó, ott ahol egy kis lakás minden helyiségének lehetne ablaka, ott nem szükséges erőltetni az „amerikai” konyhát, különösen ha valaki minden nap főz. Viszont számára fontos lehet, hogy a konyhából pl. közvetlenül kijusson a kertbe, akár csak egy kis zöldségért a levesfőzéshez, vagy éppen étel vigyen a kutyáknak.

Hasonlóan nehezen fogadható el, ha egy ilyen 4 irányban tájolt épületnek a WC-jére már nem jutott ablak. Nem szerencsés továbbá, ha a hálószoba és fürdőszoba közé pont az előszoba kerül, még egy ilyen kis lakás esetén is célszerű a szeparáltság.

tervkritika-94-alaprajz2

tervkritika-94-homlokzat2

Összefoglalás | speciális feladat kifejezetten idős, egyedülálló számára családi házat tervezni, de a nagy számok törvénye alapján nem lövünk nagyon mellé, ha inkább a korához talán közelebb álló tradicionálisabb elrendezést választjuk. Nem is szólva arról a közel sem elhanyagolható igényről, ha esetleg mozgásában korlátozottabbá válik, nem baj, ha a lakás ehhez alkalmas belső kialakítású (lásd ajtónyílás szélességek…stb). Én még érlelném egy kicsit ezt az alaprajzot.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (2): megnézem

  • Tervkritika

    2013. február 15. péntek 11:45

    #85184

    […] 2013. február 14. Tervkritika 94 | ház alapfunkciókkal […]

  • Szabóbácsi

    2013. február 17. vasárnap 02:11

    #85202

    A kézzel rajzolt alaprajz klassz, a másik kuka.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább