Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. február 11. hétfő

Tervkritika 93 | Tanácstalanság

tervkritika-93-homlokzat-4

A terv beküldőjének (igen nyomós indokra hivatkozó) kérésére kivételesen előre vettem egy tervet, így most a 91. tervkritika után a 93-as következik (pár technikai dolog miatt nem lett volna célszerű a változtatás).

Kedves Miklós!

Korábbi olvasókhoz csatlakozom azzal, hogy sajnálom, hogy nem láttam ezt az oldalt már korábban, mert szerintem a tervünk nem az igazi (sőt, kifejezetten zavarnak dolgok), de már megépült a házunk. Valószínűsítem, hogy azért lehetne rajta még változtatni 1-1 fal kiütésével vagy áthelyezésével, amitől én nem is riadok vissza, mert még mindig jobban jövünk ki így anyagilag (és idegileg), mintha építenénk egy új házat. Főleg, hogy ezt eladni sem biztos, hogy könnyű lenne és egyébként is, próbálok az egyszerűség irányában dönteni. Ha így lehetne valamit javítani még rajta, akkor én olyan boldog lennék!!! Ezért kérem szépen, nézze meg a tervünket és segítsen nekem tisztán látni! Láttam egyébként egy Ön által is nagyon jó tervet itt az oldalon, de hát azt azért nem lehetne már kihozni a sok hasonlóság ellenére sem

Van pár kiegészítés, amit meg kell írnom, mert nem minden így épült meg.

1. a fürdőszobában az ajtó mögött van a WC simán, nem fallal leválasztva és a tusoló ott van a jobb felső sarokban, ahova a WC volt külön tervezve, de átnyúlik a fal a háztartási helyiségbe, ami ezáltal még kisebb lett. Így viszont 2 ablak van egymás mellett a fürdőben.
2. A konyhában mindkét ablak a kisebb méretűvel egyenlő, azaz ahol szélesebb ablak van tervezve, ott is olyan széles az ablaki, mint az utcára néző fronton.
3. A konyhában sajnos nem épült meg a spejz (amit hiányolok), mert valaki azt mondta, hogy agyonnyomná a konyhát és az a fal sincs meg, ami elválasztja az étkezőt. Majdnem odáig egy szekrény nyúlik be és a pult sem a ott van, ahol a rajzon, hanem az étkező felé csúszott el egy 30 cm-el (már a parkettás részbe), így még kisebb a hely az étkező számára.
4. A külön WC kicsit kisebb, ill. nem ennyire széles, a gardrób viszont picit szélesebb.
5. A konyhában másképpen van a berendezések elosztása.

Nos, ami így utólag nagyon zavar, az a hosszú folyosó. Annak ellenére lett ilyen, hogy minimális közlekedőt szerettem volna. Kár, hogy a WC nem került rögtön a bejárathoz, de ezzel még simán együtt élek. Az viszont zavaróbb, hogy kimaradt a spejz. A bejáratnál is szerencsésebb lett volna, ha a garázsból rögtön az előszobába lehetett volna jutni, de annakidején az volt a koncepció, hogy a gyerekek szobája és a háló az ne egy kupacon legyenek, de ezt már így utólag nem tartom fontosnak. Mondjuk a nap járását is figyelembe vettük: azaz a gyerekekhez a NY-i nap süssön, tehát amikor hazajönnek az oviból, akkor legyen nekik napos a szoba. Azt is gondoljuk a férjemmel, hogy arányaiban nem sikerült eltalálni a házat, mert a gyerekszobák lehettek volna nagyobbak, a fürdő kicsit kisebb, a folyosó határozottan kisebb, az előszoba nem egy hosszú cső, a nappali valahogy nem jó elosztású, mert sehogyan sem sikerül a kandalló köré csoportosulni, hiszen ott kezdődik a folyosó és ott érkezünk be az előszobából, szóval….jaj! Abban sem vagyok biztos, hogy gardrób kellett volna-e, lehet, hogy beépített szekrényekkel meg lehetett volna oldani. Azt meg így utólag komoly hibának érzem, hogy építettünk garázst, mert ezt annyira azért nem használjuk ki. (Mondjuk most, hogy 30 cm-es hó van vagy ha elkezdenénk használni a tetőteret, akkor  lehet, hogy ez így jó.) Ugyanis a tetőtér beépíthető, csak én attól féltem, hogy a betegségem eluralkodik rajtam és tolószékkel nem lehet felmenni az emeletre. Ezért alapvetően a földszinten képzeltük el az életünket. Persze azóta is jól vagyok, sőt két kisgyerekünk mellé most várom a 3. babánkat, tehát még a család is bővül és mielőtt nekiállunk festetni, nagyon bízom benne, hogy ad 1-2 átalakítási tanácsot. Végül is elképzelhető, hogy majd felfele is terjeszkedünk, de egyenlőre erre nincs keretünk és tele van mindenféle cuccal a padlás, mert beépített szekrényeink még nem nagyon vannak.

Előre is nagyon-nagyon köszönöm, hogy segít nekem ebben az örlődésben, hogy mit rontottunk el, de főleg, hogy mit lehetne csinálni, hogy egy „élhetőbb” házat hozzunk ki. Sajnos a hang is hihetetlenül terjed valahogy ebben a házban, azaz a nappali-étkezőből minden behallatszik a gyerekszobába és viszont. A két ovis gyerekünk most a nagyobbik gyerekszobában laknak és a kicsibe terveztük tenni az újszülöttet, de ez is változtatható.
Szóval nagyon köszönöm már azt is, hogy ránéz a tervre és hozzászól!!!
Üdvözlettel:

Itt a tervkritika rovatban viszonylag ritka, amikor valaki egy már elkészült házát súlyos önkritikák mellett mutatja be. A tökéletességre való törekvés teljesen természetes, de azt be kell látnunk, hogy utólag már nagyon nehéz bármit is változtatni. Persze ilyenkor a legfontosabb kérdés az, hogy VALÓBAN kell bármin is változtatni?

tervkritika-93-helyszinrajz

 

Mindjárt az elején azt is le kell szögezni, hogy egy, pusztán a rajzokat ismerő kívülálló tervkritikája sohasem érhet fel a bentlakók mindennapi tapasztalatával. Induljunk is ki ebből.

Kezdjük mindjárt a garázzsal. Ma már egyre kevesebben építenek garázst, a magas költségei miatt, de egy családi ház nehezen tud meglenni egy ilyen tárolóhely nélkül. A garázs ugyanis az esetek döntő többségében egy univerzális tárolóhelyiség, ahol sok mindennek el kell férni és ahol nem kell naponta rendet tartani úgy, mint a lakásban, de ugyanakkor. ha azt szeretnénk, hogy sokat „elnyeljen”, mégiscsak ki kell alakítani valamiféle rendszert, praktikusan kell kihasználnunk.

Van ugyanakkor egy másik szempont is, ha ugyanis a lakás valamiért szűkké válik és mégsem akarnának a tetőtérbe felköltözni, akkor ez egy olyan tartalékterület, amiből viszonylag egyszerűen szoba is kialakítható, persze azon az áron, hogy az autó a szabadban lesz. Sokkal gyakoribb manapság, mint gondolnánk.

tervkritika-93-fszt

A másik gond illetve aggály a hiányzó ajtók. Részben a praktikum, részben a tapasztalt gondok miatt érdemes lenne az előszobára és a közlekedőre is felszerelni egy-egy ajtót, részben a zsilipelés, részben pedig a hang távol tartása miatt. Mellesleg a közlekedőt egyáltalán nem tartom aránytalanul nagynak, különösen, hogy 5 helyiség nyílik belőle

A kamra hiánya – különösen ha valaki hozzászokott a használatához – teljesen érthető, de ahhoz hogy azt mondhassuk, a konyhabútor és annak elrendezése ki tudja váltani, ahhoz ismerni kellene a megvalósult konyhabútort. Egy családi házban nyugodtan lehet enélkül élni, de mint írtam, ilyenkor a (meg)szokás nagy úr.

A kandalló helye a ház geometriai középpontjában van. Nem tudom, hogy a fűtésben mennyire vesz részt, vagy inkább látványelem, de ha az előbbi, jobb helyre nem kerülhetett volna. A szoba berendezés már kényesebb kérdés, amit nyilván nem lehet 2 mondatban összefoglalni, de a mozgatható bútorok praktikus elhelyezésével közelebb lehet kerülni hozzá, de tudjuk jól azt is, hogy a túlzott közelség sem jó, mert gyorsan arrébb fogunk ülni, ha már nagyon tüzel.

tervkritika-93-2

Összefoglalás | a megvalósult terv – minden bentlakó tapasztalat mellett is – jó elrendezésű, praktikus helységkapcsolatokkal rendelkezik. Aki megtervezte, értette, mi a feladat. Ami még hátra lehet, azok olyan apróságok, amik nyilván zavarhatják a bentlakókat, de azért nem súlyos hibák, amik miatt csalódottnak kellene lenniük. Szép, ízléses házuk van, csak gratulálni tudok hozzá!

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (11): megnézem

  • KGyST

    2013. február 11. hétfő 10:36

    #85142

    1. Én ezt a házat kifejezetten csúnyának és sablonos külsejűnek látom. Minél tovább nézem, annál inkább. Kifejezetten túlméretezett a tető tömege, számomra nehezen érthetőek ezek a kis lejtésű szakaszok (anyaghasználat, beázásveszély). Meg lehet jól is építeni, de nem tartom szerencsésnek, mondjuk egy látványterv sok mindent tisztázhatna.

    2. Az alaprajz szerintem sem rossz, bár nem is tökéletes (ha osztályoznom kellene, egy négyest adnék rá). Ami engem nagyon zavar, az a ház közepébe beúsztatott WC-gardrób kombó, a gardrób akárhova máshova is mehetett volna, a WC-nek ez kifejezetten előnytelen hely (természetes szellőztetés hiánya, távol a bejárattól), ez a két helység okozza aztán a valójában meglehetősen hosszú és kanyargós közlekedőt (ami azonban a felfűzött sok helység miatt nagyon sokkal tényleg nem lehetne rövidebb). Számomra nagyon zavaró a (nem is használt) tetőtér-feljárat nagyon kemény bemetszése a házba.

    3. Amit most meg lehet változtatni:
    -Az előszobák és a közlekedők kialakítása abból a szempontból szerencsés, hogy nagyon könnyű mindkettőt ajtóval lezárni, ez szinte semmibe nem kerül, és a gondok jelentős részét orvosolja.
    – A kandalló áthelyezése: nem elképzelhetetlen, de nem tűnik reálisnak. Nem vagyok képben, hogy ebben az esetben pl. a kéményt mennyivel lehet elhúzni, de én terveztem már olyat is, amikor egy meglévő ház átépítésekor új kéményt raktunk a földszintre, és egyszerre tetőteret is terveztünk, és nem volt megvalósíthatatlan (a kémény nem foglal el sok helyet, és általában úgyis falba vagy közvetlenül mellé kerül, nem olyan érzékeny). Azaz fizikailag valszeg megvalósítható, de ezért egy kandallót nem biztos, hogy érdemes szétverni.
    -Garázs: én biztos őrizkednék attól, hogy így tegyem az épületbe, de ennek is van értelme, egyáltalán nem rossz megoldás. Egy szabadon tartott autó meg pár év után elkezd olyan hibákat előadni, amit egy garázsos egyáltalán nem ismer, úgyhogy ha külön épületbe nem ment, akkor egyáltalán nem rossz megoldás, ráadásul ezt a garázst tényleg egyszerűen szobává lehet alakítani.
    -Én teljesen értelmetlennek tartom ezt a fürdőből nyíló, nagyon helypazarló WC-t, ennek eliminálásával lényegesen csökkenthető a fürdő, a másik két szoba a folyosó rovására növelhető, az egyetlen komoly probléma a homlokzati ablak, ami akadályozza a (fürdő-szoba) falat, hogy arrébb menjen. Nem megoldhatatlan, de csomó dolgot szét kell hozzá verni.
    -Egy (most már tényleg minden racionális alapot nélkülöző) nagyobb átalakítás is elképzelhető, a belső WC és a gardrób megszüntetésével (ott nagyobb szobákkal), a WC konyhához helyezésével, a konyha melletti bejárati folyosó szűkítésével/eltolásával (ennek én sem látom a végét, de érdemes lehet megnézni. Sok munka pár apróságért.)

  • KGyST

    2013. február 11. hétfő 10:37

    #85143

    Most már egyszer én is beküldök egy saját házat, csak hogy engem is ízekre szedhessenek mások 😉

  • Tóth Szilveszter

    2013. február 11. hétfő 12:23

    #85149

    Megpróbálok én is hozzászólni – mostanában nézegetem gyakrabban az oldalt, számos tervkritikát átfutottam, merthogy készülnék beküldeni egyet – talán lesz időm megrajzolni szépre. Node ez az egyik legjobb, amit eddig láttam – legalábbis alaprajzi szinten, bár kívülről is pofás.
    Nem építészeti műremek, nem rajzolnék ilyen stílust magamtól, de kifejezetten sokkal jobb, mint az átlag! (Biztosan nézegeti az oldalt az eredeti tervező, szeretnék gratulálni neki ez úton is!)

    Viszont a tulajdonosának nem tetszik, pedig benne él, szóval erre kellene koncentrálni, hogy miért nem. Azt gondolom, hogy a levélből sajnos kevés derül ki erről. (pl. milyen betegség, mit hoz az magával – hány évesek a gyerekek – óvodásak gondolom a kiszólásból stb-stb..)
    Hogy jó tanácsot lehessen adni, a klasszikus (belső)építészt kéne megtalálnia, aki „családlátogatáson” vesz részt, akivel elbeszélgetnek és ami legfontosabb, bejárja személyesen, akár nem is egyszer a házat.

    Így látatlanban a következő futó ötletek.
    Tetőtér beépítés helyett a garázsban kialakítani egy szülői hálót, mostani szülői hálóból +1 gyerekszoba úgy, hogy a lépcső alatti fütyijéből még közlekedő lesz.
    Ez esetben a WC átmehet a mostani lépcső helyére a bejárathoz.
    Térérzetben talán csökkenthető a közlekedő folyosóssága, ha a gardórbbal összenyitjuk, de ehhez szép (és nem olcsó) bútorok kellenek. Esetleg úgy falazzuk, hogy a két mostani gyerekszoba egy közös gardóbból nyílik, ami a folyosóról. Ha átkerül a wc innen, akkor a kandallót be lehet süllyeszteni, kicsit elfordítva szögben, így lehatárolódik még egy kis közlekedőrész, de a nappali felé pofásodik az a kandalló. (Az immár méretes gardróbból pedig létrás, szambalépcsős padlásfeljáró vezethetne fel a tetőtérbe.)
    Kamra: ehhez kéne látni személyesen a konyhabútort, ahogy azt a cikk is megjegyezte. Esetleg az ablak parapetjét kibontva a veranda rovására lehetne kamrát kialakítani, de ez is a konyhabútor átalakításával jár és félek ott található a mosogató.

    Így elsőre ennyit lehet szerintem hozzátenni. Meg hát a közlekedőkre az ajtók, de ezt már írták. A nagy kérdés a pénz. A fenti átalakítás többmilliós költségbe veri a tulajdonost és praktikusabb nem lesz tőle, csak személyre szabottabb. Kérdéses, hogy megéri-e.

  • Kati

    2013. február 11. hétfő 20:21

    #85152

    Ó, végre… egy ház, aminek házformája van, ahol nincsenek egy kupacon a hálószobák (a levélíró tartsa csak fontosnak, majd meglátja, milyen okos volt a tervező, ha a gyerekei kamaszok lesznek), ahol látszik az ésszerű bővítés lehetősége, ahol van tárolóhely, a konyhába nem a teljes nappalin át kell behurcolkodni, ahol van fedett terasz, van garázs (ami lehet tárolóhely, jó formája van, ki lehet szállni az autóból, elférnek a biciklik, meg a fűnyíró is), nincsenek felesleges kiugrások, amik csak a lehűlő felületet növelik.

    Számomra úgy tűnik, hogy a ház jól belakható, a kamra hiányát talán pótolja a garázs, a WC ablaktalanságát is kompenzálja némileg a fürdőben lévő társa. A kandallókérdésben nincs tapasztalatom, de azt már tudom, hogy a nappali használata a család változásával nagyon nagyot tud változni, a kamaszoknak a legritkábban van szükségük arra, hogy a szüleikkel üldögéljenek a kandalló körül, amikor felnőttek lesznek, akkor kisgyerekekkel jönnek haza, megint lőttek a tűz körüli nyugodt üldögélésnek. Szóval emiatt szerintem nem érdemes bánkódni…

  • Epitesziikon

    2013. február 11. hétfő 21:12

    #85153

    Szerintem is korrekt az alaprajz. A „hosszú” folyosó csak a fejekben létezik, mert anélkül nem lehet nagyon házat tervezni. Létezik „folyosó nélküliség” de az egy blődség, hiszen ekkor a nappaliból, szélfogóból, konyhából nyílnak a szobák. Magam is a garázst tenném ki. A garázsról jegyezzük, meg hogy mindig bekavarnak az alaprajzba = ablakozott felületeket vesz el értéktelen autóink számára. De kedves építtető, tényleg nem annyira kedvezőtlen e ház. A folyosónál a gardróbót egybenyitnám a folyosóval és így kicsit kitárul a tér. Látszik a bútor stb, fények. Belsőépítészet.

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2013. február 11. hétfő 23:40

    #85154

    „én attól féltem, hogy a betegségem eluralkodik rajtam és tolószékkel nem lehet felmenni az emeletre.”-ez sajnos egy reális lehetőség! (Legacélosabb ismerősöm, atléta sporttársam autóbaleset miatt került kerekes székbe.) Ha ez a szempont benne volt a tervezési programban, akkor hogyan lehet az,hogy MINDEGYIK WC ajtó 75-ös! Egy hetvenötös ajtó csak 60 cm-es szabad nyílással rendelkezik. Nem vagyok akadálymentesítésben profi, de ez gáz! A hát egyébként tetszene, de a TERVEZÉSI program ismerete nélkül nem vállalkoznék az elemzésre.

  • bobo

    2013. február 12. kedd 20:46

    #85155

    „és az a fal sincs meg, ami elválasztja az étkezőt.”

    Az a gyanúm, hogy az étkező helyet előszobát akart írni. Egyébként nem értem. De ha valóban így van, és az előszoba egybe nyílik a konyhával, az sok minden problémát megmagyarázna. A kis wc meg tényleg rossz helyen van, a lépcső alá lehetne valahogy beszuszakolni. Mellette a gardróbot is meg lehetne szüntetni és egy hosszú beépített, tükrös szekrény a helyükön megnövelné a folyosó területét is.

  • Szalai László Zoltán

    2013. február 14. csütörtök 02:01

    #85170

    Hallgatóként szerintem is egy korrekt alaprajz, olyannyira, hogy -tanuló szándékkal- le is mentettem magamnak.
    Szellemes a garázs-háztartási helyiség megoldás, a gyerekszobák szeparálása, az hogy komoly figyelmet fordítottak a beépített szekrényekre, továbbá, hogy mindezt sikerült a földszinten megoldani. Egyszerűen jó ránézni az egészre, csak dícsérni tudom a tervezőt.

    „Alapjáraton” nem kritizálnám egy olyan ember munkáját, aki már letett valamit az asztalra, ám mivel itt ez építettői „igény” volt, ezért leírom ami feltűnt esetleges problémaként:

    Furcsák a 75-ös ajtók, nagyobb ajtókon egyszerűen minden könnyebb. Ez a háztartási helyiségbe nyíló két ajtóra főleg igaz, hiszen itt a bevásárolt dolgokkal, vagy épp egy ruháskosárral együtt kell átjutni azon a 60 cm-es szabad nyíláson. Azzal, hogy szóba került a kerekesszék is, ez még inkább gond. 90-es, sőt 100-as ajtók is elfértek volna bármelyik helyiségre. (Az alaprajzi kialakítás ennek lehetőséget ad, ez egy újabb pirospont az építésznek.)

    A jelenlegi lépcső helyére én jobban el tudnám képzelni a wc-t, a mostani belsőterű gardrób és wc helyére pedig a lépcsőt.
    Az újonnan kialakult lépcső és az alatti terület pedig továbbra is funkcionálhatna tárolóként, bár azért ez egy gardróbbal már nem érne fel.
    (Ettől függetlenül a Google Képkeresőjébe a „lépcső alatti tároló” kifejezést beírva rengeteg nagyon kreatív és „gyermekholmi-barát” megoldást találni erre.)

    Még egy dolog: a fürdőben lévő „belső wc”-t, hogy mi indokolja nem tudom, de egy magasabb szemérem fallal/mellvéddel már kellő intimitást lehet elérni. A kád irányából ugyan rá lehetne látni a wc-re (hiszen innen eltűnne a fal), de a fürdőszoba ajtón véletlenül betoppannó illető továbbra is csak egy falat látna – immáron befalazott wc ajtóval. Így hely szabadul fel, ami lehetőséget teremt egy hosszabb mosdószekrény, vagy bármilyen egyéb praktikus dolog beszerelésének.

    Mindezek mellett -bár egy praktizáló építész nem szorul egy hallgató dícséretére- nekem nagyon tetszik a terv.

  • Tervkritika

    2013. február 15. péntek 10:00

    #85179

    […] 2013. február 10. Tervkritika 93 | Tanácstalanság […]

  • Tóth Szilveszter

    2013. február 15. péntek 13:42

    #85186

    Ha már szóba került a kerekesszék, inkább laikusoknak, meg olyanoknak, akik még nem találkoztak vele jelezném, hogy 90es szabad nyílásméret szükséges a kerekesszékhez, ami 90es névleges méretű ajtóval nem teljesül. Továbbá szükséges az ajtó kinyitásához is extra hely, hozzáférési lehetőség, visszagurulási lehetőség. Pl a háztartási helyiségben hiába lennének 100as ajtók, egy ilyen bútorozás mellett nem lehetne átjutni kerekesszékkel, elakadna a lábtartó.
    Ez nem kritika a házzal szemben, csak kis „ismeretterjesztés”.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább