Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2013. február 1. péntek

MÉK tisztségviselők

Nincs különösebben semmilyen apropója, de már régen izgatott, hogy vajon mi szükség lehet arra, hogy a Magyar Építész Kamarának megyénként legyenek 3-5 fős felügyelőbizottságai vagy éppen etikai bizottságai? Másfél éve írtam már erről, nem változott meg a véleményem azóta sem.

Tegnap nekiültem és a MÉK honlapjáról összeszedtem a konkrét létszám adatokat. A számok nem lehetnek pontosak, mert nem minden adat található meg, sőt sok megyei kamarának egyáltalán nincs weblapja, vagy ha van, gondosan titkolja a MÉK elől, úgy kell rákeresni a böngészőben. Nos itt jelzem, hogy a kamara bizottságai sehol sincsenek belinkelve, szinte megtalálhatatlanok, egy véletlen folytán az alábbi linkre kattintva jutottam oda Jogosultsági vizsgabizottság.

A kamarák féltve őrzött titkai az egyes tisztségekkel járó tiszteletdíjak, így legfeljebb az éves tisztújítás során kiküldött fénymásolatok böngészésekor lehet megtudni SAJÁT kamaránk ezirányú adatait. Szerencsésebb lenne, ha mindez a tagság számára – lévén hogy ezt ő finanszírozza – hozzáférhető és nyilvános volna. Így a lenti táblázatból nem derül ki, ezek közül melyik tisztség milyen tiszteletdíjat jelent.

A kapott számok elég beszédesek. Külön vettem a megyei kamarákat és magát a központi MÉK-et.

A saját kamarám legalább közös a tolna megyeiekkel, így ez az egyetlen kakukktojás az egész szervezetben. A sokezres budapesti kamara 18 tisztségviselőjével szemben van olyan vidéki kamara, ahol tizedannyi tagság mellett majdnem kétszer annyi a tisztség (vélhetően fizetős tisztség). A listából hiányzik a Csongrádi Kamara, mert ott most nem tudni, mi a pontos helyzet, illetve nem szerepelnek a kamarai biztosok sem, akik szintén szép számú tisztséget töltenek be.

Mindez miért érdekes? Vegyük pl. az etikai bizottságot: 15 eFt-os havi tiszteletdíj és 5 fő mellett évente, csak ez 900.000 Ft-jába kerül egy közepes kamarának, ahol évente mennyi lehet az etikai vizsgálatot igénylő eset? 3-5 db, vagyis egy-egy vizsgálat 180-300.000 Ft-ba kerülne? Ha esetleg rossz számokat írtam volna, nyugodtan javítson ki valaki!

Nem volna sokkal hatékonyabb és a tagság által is sokkal elfogadottabb, ha nem 19, hanem a területi elnököket, ügyintézőket és titkárokat meghagyva – úgyis ők végzik a kulimunkát – csak központi szervezet volna megfelelő honlappal (háttérrel), amely pl. automatikusan nyilvántartja a tagdíjakat vagy ahol pl. elektronikusan lehetne direkt befizetni a tagdíjakat? Igen sokat javítana a tagság körében a kamara megítélése, ha képes volna egy ilyen, az ésszerűséget és hatékonyságot eredményező öncsonkításra.

Jó böngészést a számokhoz! Ha valaki hibát észlel, kérem jelezze!

MÉK tisztségviselők lista letöltése

[poll id=”16″]

a fenti kérdésekre 2008-tól lehetett több cikk végén is szavazni

Hozzászólások (7): megnézem

  • Epitesziikon

    2013. február 1. péntek 07:21

    #85126

    Jó az irány !!! Régi vesszőparipám nekem is. Évi cca 400.000.000 Ft ból gazdálkodó szervezet.Most it állunk hogy minden jogszabályt, eljárási módot lecseréltek és a tagok magukra maradtak e dologgal. Érdekes, lehet hogy könnyebb ha a gyakorló 5000-7000 tervező egyenként ugyanazon hülye kérdéseket teszi fel ? A Évi 400 millából vérprofi szervezetet lehet kialakítani. Ahol az „árban benne van” egy csak a kamarának dolgozó ügyvédi iroda teljes körű munkája (szerződésektől, szerzői jogokon át….a jogi kérdésekig). De ma ott vagyunk hogy ennek a kamarának még csak személyhez /nyilatkozatokhoz köthető képviselője sincs. Nincs szószólónk. Ojnye. Javaslom hogy egy bármilyen multitól vegyen át 3-4 versenyszférában edzett igazi manager (ez a szó jó értelmében értendő) szemléletű VEZETŐT és kezdjünk el végre valami tagok számára is kézzelfogható dolgot csinálni. Megyénkben a kamara vett irodát, ahol egy félbéna tudású hölgy „FWD” emailok továbbítását eszközöli….és semmi máshoz nem ért. Van szükség, de itt is mint a politikában vízfej alakult ki, ami saját létezésének szükségszerűségét indokolja „kellünk”, ” jó így „, „a szakma”…….ŐSZINTÉN AZ ELMÚLT ÉVEKBEN A KAMARÁTÓL ÉVES SZINTEN SEMMIT NEM KAPTAM AMI A MUNKÁMAT, SZAKMÁMAT SEGÍTETTE VOLNA. TAGSZÁMOT BÁRKI TUD KEZELNI. SŐT TEVÉKENYSÉGE AZ IPARKAMARI – TÖK FELESLEGES -KAMARAI SZÁMMAL EGYENÉRTÉKŰ. TAGSZÁMOT EGY EXCEL TÁBLÁZATBAN BÁRKI TUD KIADNI, TÁROLNI, LEMENTENI. Tényleg miért is van a kamara ? Szívesen látnék erre egy magyarázatot. Ikon

  • Lazzlo

    2013. február 1. péntek 18:07

    #85129

    Jól számolom, hogy 487 vezető tisztség(viselő) van szeretett Kamaránkban?
    Azért az még gombócból se kevés.

  • Szabóbácsi

    2013. február 9. szombat 01:37

    #85137

    Bizony, holló hollónak vájja ki a szemét. A báránybőrben farkas lakozik. Gondoltam, visszaadom magamat, de épp találtam egy megbízót, magamat.

  • Epitesziikon

    2013. február 9. szombat 12:10

    #85138

    :)A héten kaptam a kamarától gyártóktól küldött FWD emailokat !!!! annyira hasznos. De tényleg. Amúgy megnézném, mi lenne ha ezt a vízfejet 1 évre szüneteltetnénk. Szerintem észre sem vennénk. Vélemény ?

  • B. András

    2013. február 15. péntek 09:58

    #85178

    Nincs szükség az ilyen szervezetekre,mert érdemi munkát nem végeznek.Csupán megszokásból vannak fenntartva,hogy annak idején még a KOMMUNIZMUSBAN tevékenykedő hatalmi szervezetek büncselekményeinek védelmére fellehessen használni.Körmen. úr ,mint régi butordarab mindig volt valamilyen olyan pozicióban ahol érdemi munkát nem végzett.Néha hoztak valamilyen rendeletet,de ha azzal kpcsolatosan állásfoglalást kértem,akkor az volt a válasz,hogy FORDULJAK SZAKÉRTŐHÖZ.Jól ellaviroztak az Építési hatóságok között,mert azért van ott más érdekesség is.mégpedig,hogy a vidéki I.fokú Ép.hat.vezetője a jegyző,akinek nincs semilyen szakmai képessége,de úgyanigy van a beépült Katasztrófavéd. hivatal is a Tüzoltoságal együtt.Nembeszélve a Kéményseprő KORRUPCIOS tevékenységről,hiszen naponta vesztik el családok életüket CO mérgezésben,mert miota kitalálták,hogy a társasházak szellőzöit béleléssel KÉMÉNYÉ alakitják és Ők végzik a kivitelezést és Ők adják saját munkájukhóz a HASZNÁLATBAVÉTALI ENGEDÉLYT is azota van ez a súlyos TRAGÉDIA sokasága,mert ezek a kémények együtt müködnek a Társasház gyüjtő kéményeivel EGY LÉGTÉRBEN.Mindezen gyüjtökémények kiváltására pályázati pénzekhez is lehet jutni,melyet az ÖNKORMÁNYZATTAL összejátszva LENYULNAK.És erre adja a MÉK az áldását,vagy állásfoglalás kérés esetén,forduljak SZAKÉRTŐHÖZ.Persze a különböző kéményrendszerek TERJESZTÉSÉT szakértelem nélkül támogatták.

  • Tanúsító

    2013. március 11. hétfő 06:06

    #85334

    Bátorság-próba, ha az ember puszta kézzel nyúlkál a méhkasba.
    A Magyar Építész Kamara tagsága egyre többet, és egyre hangosabban rágódik azon, mivégre is hozták létre a kamarát, kinek az érdekét szolgálja. Lehet, hogy botorság, amit én bátorságnak hiszek: kívülről beledumálni az ő belső ügyeikbe, hiszen egy másik szakmai köztestület tagságát szaporítom.
    Elsőre mondhatnám, maguknak csinálták, megérdemlik! Belegondolva a hasonló szervezetek mechanizmusába, csak-csak működik valami féle kiválasztódás: van, aki hivatalt vállal inkább, de egy sikeres tervező, kivitelező a munkáival törődik szívesebben – amikor fut a szekér-. Különben is, sokkal kényelmesebb egy szolgálatot elvárni, reklamálni, mint teljesíteni… már csak ilyenek vagyunk. Manapság, amikor a szakma különböző rendű-rangú képviselői főnek a saját levükben, munka alig akad, van idő azon töprengeni, mit csinálhatna –más- jobban. (Kajánkodás: úgy látszik, az ÉTDR nem köti le eléggé az építészek figyelmét!) A választott szervezetekben több-kevesebb aktivitással, lobbival a tűz közelébe kerülhet bárki, szabad a pálya.
    Mindez hogy jött elő? Magam is a panaszkodók, lamentálók közé álltam. A helyzetem olyan, mintha vendégségbe mentem volna egy kerti partira, majd csak jut nekem is néhány falat. Látom is a nagy készülődést, de étel sehol, idővel meg rám is szólnak: hát nem gondoskodtál magadról?
    A dolog úgy kezdődött, hogy idén megváltoztak az épületenergetikai tanúsításra vonatkozó rendeletek. Ezek egyike, hogy bevezették a „Hiteles tanúsítvány” rendszerét, amely az irat elektronikus kiállításával egy menetben gondoskodik annak központi adatbankban való elhelyezéséről. Az ügyvitelre vonatkozó rendelkezés enyhén szólva késve jelent meg. A Magyar Építész Kamara korábban segédprogram használatát biztosította tagjai, és „vendégei” számára, a tanúsítvány kiállításához. Ez a program nem illeszkedett a később létrehozott hiteles rendszerhez, nem működött az adatok exportálása. A megoldást először 02.6.-ra, majd 02.20.-ra ígérték, talán 03.20. körül már működni is fog.
    Január 1. helyett!!!
    Tudom, van más út is az adatbevitelre a „hiteles” rendszerbe, de ha egyszer van segédprogram, akkor miért nincs?
    (A hozzászólás az enta blogon található bejegyzés másolata)

  • MÉK Kamarai tagi beszámoló 2013. 1. rész

    2013. november 25. hétfő 09:06

    #87203

    […] amelyik országos szinten több száz tisztségviselőt foglalkoztat különféle területeken. Készült egy közelítő számítás arról, hogy a központi és a megyei kamaráknál közel 500 tisztség található. Sajnálatosan […]

SZAKMA
MÉK választások 2017 | 6. rész – tagsági aktivitás és kommunikáció

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne.  A tagság azonban néma, aki megszólal, azok nagy része is álnéven ír. A többség max fórumokat olvas és ha kedvére valót olvas ott, magában csendben megjegyzi, hogy JA, IGAZA VAN!, de nem írja le, max egy […]

MÉK választások 2017 | 6. rész – tagsági aktivitás és kommunikáció
2017. szeptember 11. hétfő
SZAKMA
Kedves Iparkamara!

Idén februárban regisztráltam Önöknél, mint egyéni vállalkozó és fizettem meg a kötelező tizedet (mármint az építész kamarai tagdij tizedét). Az elmúlt 7 hónapban nem hallottam Önökről, majd egy hete kaptam egy kedves invitáló levelet Önöktől „Pályaorientációs rendezvényükre”. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ingyenes pályaorientációs, szakmaválasztási rendezvényt szervez az érettségivel rendelkező fiatalok számára 2017. augusztus 23-án. Gyere […]

Kedves Iparkamara!
2017. augusztus 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább