Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. november 5. hétfő

Lakossági kezdeményezést fojtanak el Wekerlén!

Kedves Miklós! Wekerlei lakóként küldöm Önnek, építési jogszabályokban járatos szerkesztőnek, kiáltványunkat, miután minden más módszer a kispesti önkormányzat meggyőzésére hatástalannak bizonyult. Remélem, tud segíteni hallatni a hangunkat! Kiáltványunk online is megtekinthető, másolható

Üdvözlettel: Van der Lek Dániel építészmérnök, Energiahatékony Wekerle projektvezetője

Felhívás

Energiahatékony Wekerle néven tavaly szakmai javaslatot készítettünk elő a helyi Építési Szabályzat módosítására, hogy az immár műemléki státust élvező telepünk szépítve újuljon. Az előkészítésben több mint 200 lakó vett részt, és több tucatnyi szakember és hatósági képviselő. Javaslatunkat január 24-én adtuk át az Önkormányzatnak, amely ígérte, hogy javaslatainkat beemelik a helyi Építési Szabályzatba. Azóta többször emlékeztettük őket ígéretükre. Az általunk fizetett köztisztviselők a szeptember 11-én beterjesztett tervezetből mégis teljesen kihagyták javaslatunkat, az illetékes bizottság pedig módosítás nélkül megszavazta a tervezetet.

Kiáltványunk

  1. Kispest Önkormányzata vegye komolyan a széles társadalmi együttműködésben előkészített, példaértékű szakmai javaslatunkat!
  2. Az Önkormányzat ne hivatkozzon civil konszenzushiányra, pénzhiányra, jogszabályi bizonytalanságra, hanem ismerje el a helyi összefogásunkat, a költségkímélő megoldásainkat,  a jogkövetési hajlandóságunkat!
  3. Kispest Polgármestere terjesszen a képviselő testület elé egy a wekerleiek támogatását élvező szabályzat-módosítási tervezetet, amikor a Wekerletelepről van szó!

A lakók már sokszor hallották, most az önkormányzat is hallja meg: Wekerletelep már 100 éve itt áll! Elődeink megőrizték a telep értékeit, vigyázzunk mi is épített örökségünkre! Műemléki környezetünk megérdemli, hogy a helyi lakosok akaratát figyelembe véve még több száz évig álljon! Az önkormányzat ebben legyen partner és ne akadály!

Mik voltak az előzmények ennek kiáltványnak?

Ha körülnézünk a Wekerlén, láthatjuk, hogy igen sok lakóház ablaka, homlokzata újult meg az utóbbi  években, elsősorban energiamegtakarítási céllal.

Az építési szabályzat hiányosságai, a lakók és az önkormányzat rossz jogkövetése, az építési engedélyezés nehézségei  miatt a felújítások sokszor értékpusztulással járnak.

Ezt látva 2011-ben a Wekerlei Társaskör egyesület önkéntesei megszervezték az Energiahatékony Wekerle projektet. A cél: az immár műemléki védelem alatt álló épületek energetikai korszerűsítési programjának, ezen belül a megfelelő építési szabályok, kidolgozására. Több mint 200 lakó és 30 szakember – köztük a Kispesti és a Fővárosi  Önkormányzat valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal  szakemberei – vettek részt a munkában.

Ebből született a szakmai javaslatunk (javaslat fedlapjajavaslat bevezetője), amit 2012. január 24-én vette át a Kispest Főépítésze. A hivatalban megköszönték munkánkat, példaértékűnek nevezték a kezdeményezésünket. Ígéretet kaptunk, hogy javaslatainkat beemelik a helyi Építési Szabályzatba.

Mégsem ez történt meg. Az általunk fizetett köztisztviselők teljesen figyelmen kívül hagyták javaslatunkat, amikor szeptember 11-én beterjesztették a szabályzat-módosítási tervezetet, az illetékes bizottság pedig módosítás nélkül megszavazta.

Ezután a Wekerlei Társaskör elnöke Szakmai Véleményben nyilatkozta, hogy nem támogatja az Önkormányzat tervezetét. Ezt a véleményt elküldtük az önkormányzati képviselőknek, az (al-) polgármestereknek, csatoltva a mi javaslati pontjainkkal kiegészített szabályzat-módosítási tervezetet. A levélre nem jött válasz.

Hogy miért így történik?

Az Önkormányzatnál több okot említenek, amiért nem került a szabályzat-módosítási tervezetbe a javaslatunk:

  1. a civileknél nincs konszenzus (habár januárban letettünk egy konszenzus alapján elkészített javaslatot és ezt szeptemberben konszenzusban jogi szövegbe öntöttük);
  2. az Önkormányzatnak nincs pénze a szükséges módosításokra (habár a WTE pályázati támogatás segítségével készítette javaslatát, az önkormányzatnak költségeket megspórolva);
  3. jövőre törvényi változások lesznek, amiket meg kell várni (habár mégis 15 ponton módosítást tartalmaz a szeptemberi szabályzat-módosítási tervezet).

Hogy ez miért képtelenség?

A Wekerle-telepre vonatkozó szabályozási tervet egy éve kellett volna módosítani, amikor az egész telep műemléki jelentőségű terület lett. Ez törvényi kötelezettség. Az önkormányzat ehelyett most néhány mondatot, amely neki fontos, módosítani akar a jogszabályban. Érthetetlen, hogyha úgyis hozzá kell nyúlni, miért nem teszik kellő körültekintéssel? A szakmailag alátámasztott javaslatunk közben porosodik az asztalukon.

Megtehetik az Önkormányzatnál, hogy nem néznek szembe a valós problémákkal, de a Wekerlén élők ezt nem tehetik meg. Jó, támogatott, betartható szabályokat akarunk, most!

Van der Lek Dániel
Energiahatékony Wekerle projektvezetője
https://energiahatekonywekerle.blog.hu/

Hozzászólások (1): megnézem

  • dyro

    2012. november 12. hétfő 08:59

    #84894

    Én nagyon örvendetesnek és követendőnek tartom a kezdeményezést! Nem bírom az egymással versengő épületek alkotta utcaképet, és nagyonis támogatandónak tartom, hogy a költségesebb, de értékmegőrző kialakításokat írnák elő!!

ZÖLD
A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget

„… Egy nagyon kedvezőtlen spirál alakulhat ki a légkondicionálók körül. A globális felmelegedés hatására egyre többet helyeznek működésbe, a több légkondicionáló viszont gyorsítja a felmelegedési folyamatokat. Elmondhatatlan megkönnyebbülést jelent, ha a nyári, pokoli melegből egy okosan hűtött, hűvös, légkondicionált szobába lép be az ember. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közelmúltban készített előrejelzése szerint az említett hűtőberendezések […]

A légkondicionálók rántják mélybe az emberiséget
2018. július 29. vasárnap
ZÖLD
Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?

[sajtóközlemény] Ha a magyarok nagyobb összeget tudnának költeni az otthonukra, akkor energiahatékony berendezésekbe fektetnék a pénzüket. Ezt az eredményt hozta az E.ON Európában végzett reprezentatív felmérése. Az eredmények az „Élet Európában” című vizsgálatból származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban […]

Kíváncsi mire költenének legtöbbet a magyarok az otthonukban?
2017. július 17. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább