Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. október 15. hétfő

A jelen és a jövő az épületenergetikában

CEP® Expo negyedszer Budapesten

2012. október 17-18-án kerül megrendezésre az év épületenergetikai eseménye a CEP® Clean Energy & Passive House Expo. A kétnapos rendezvény elsősorban az energiahatékony építésre és épületfelújításra fókuszál. A Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban szervezett kiállítással párhuzamosan 6 szakmai konferencia is megrendezésre kerül.

A 2 nap múlva kezdődő CEP® Clean Energy & Passive House Expo „KonferenciaKiállítás” 4 évvel ezelőtt a RENEXPO® megújuló energia szakkiállításból nőtte ki magát. Mint a kifejezés is jól tükrözi, itt a szakmai konferenciák vannak hangsúlyban, amelyhez egy magas rangú kiállítás párosul. A CEP® Expo a szakmák találkozója. A rendezvény védnökei Nagy Ervin országos fépítész és Cselovszki Zoltán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

„Idén 6 témában szervezünk konferenciát: környezettudatos építés, memlékvédelem, légtechnika, árnyékolástechnika, klasztereknek szóló innovációs konferencia és a kiállítóink eladásait tartalmazó Szakmai Fórum”- – mondta bevezetjében Varga István Tamás, a CEP®-et szervez REECO Hungary Kft. szakmai igazgatója.

A 2. Energiahatékony épületek konferencia a korábban szervezett passzívház konferenciákból nőtte ki magát. Ez az építési mód Magyarországon is elterjedben van, de a kormányzati programok visszafogása miatt inkább a takarékosságra kell fókuszálni. Ezért került háttérbe A CEP®-en is a passzívház és előtérbe inkább az energiahatékonyság. A konferencia nem a téma mélységeit boncolgatja, hanem a jövőbeni irányt próbálja bemutatni. Egyúttal aktuális témákat is felkarolt, mint a KEOP pályázatok újra beindítása, így a finanszírozási lehetőségekről is szó fog esni. A konferencia szintén foglalkozik az önkormányzatok helyzetével, amelyről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára Zongor Gábor tart eladást. Ezen kívül az építészek épületgépészek előtt álló feladatok nemcsak 1-1 megoldásként kerülnek bemutatásra, hanem megpróbálják összefoglalni a jövőképet a Fenntartható és Környezettudatos építési mód keretében.

A 2. napi fő konferencia a műemlékvédelem aktuális helyzetével foglalkozik. Mint az mindenki számára ismert kulturális és örökségvédelmi témában több rendkívül jelentős változás is történt a nyár folyamán: az új Örökségvédelmi Törvény életbe lépése, új engedélyezési eljárás bevezetése, ennek hatására KÖH-elnök lemondás és új kinevezése – mindez nagymértékben felkavarta és véleményalkotásra késztette a szakmát és a téma iránt elkötelezetteket. A legváratlanabb lépés azonban valódi meglepetésként hatott: egy két héttel ezelőtti keddi kormányülés döntése alapján megszüntették a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt és új szervezet alakult. Mindebbl is látszik, a téma aktuálisabb, mint korábban bármikor.

A CEP® egyik különlegessége az 1. Légtechnika és hvisszanyerés konferencia, ahol az érdeklődők megismerhetik azokat technológiai megoldásokat és innovációkat, amelyek elengedhetetlen részei egy, a mai kor elvárásainak megfelel épületnek – legyen az családi ház vagy iroda épület.

Az Észak-magyarországi Megújuló Energiaparkok Klaszter konferenciája célja, hogy górcső alá vegye a magyarországi és a nemzetközi együttmködéseket a megújuló energia területén, illetve, hogy bemutassa a klaszter keretében végzett K+F tevékenységet.

Az árnyékolástechnikai konferencia célja, hogy bebizonyítsa és elfogadtassa az árnyékolástechnika takarékos és zöld építészetben betöltött koherens szerepét.

Ertsey Attila, a Magyar Építész Kamara alelnöke és a 2. Energiahatékony épületek konferencia egyik eladója a jövkép kialakításának akadályait emelte ki, valamint az intelligens épületek, decentrális hálózatok szerepét hangsúlyozta beszédében. 2020-tól közel nulla energiafelhasználású épületeket lehet csak építeni, amely szabályozás nálunk várhatóan csak késleltetve lesz bevezetve. Nagy hibának nevezte, hogy az energetikai szabályozás csúszik. A 7/2006 TNM rendelet sajnos versenyhátrányunkat növeli, a máshol elavultnak számító anyagok lerakóhelyévé válunk, mert a kereskedk az olcsót, eladhatót keresik. A 2020-as szabály bevezetésének a villamos energia törvény is akadálya, mert lehetetlenné teszi például a napelemek egy bizonyos nagyságú épület feletti megvalósítását.

Pálvölgyi Tamás, a Magyar Építanyagipari Szövetség főtitkára szerint a jövőkép meghatározásához, a jövő felvázolásához ismernünk kellene a jelent. Az épületekben felhasznált energia 40%-a az épületek fűtésére, hűtésére megy el és azt is jó tudni, hogy Magyarország az EUban a földgázfelhasználás mértékének tekintetében a második. Az egyik nagy bank felmérést végzett a háztartások energiaszámlái, rezsiköltsége alapján, amelybl kiderült, hogy az EU-ban a 4.
leggyengébbek vagyunk a jövedelmekhez viszonyított energiaköltségek mentén.

Hangsúlyozta, hogy a korábbi nemzeti fejlesztési terv esetén a strukturális alapból 1,8 % tervezett be a magyar kormány energetikai célokra, míg ez a szám Nyugat-Európában 10-20 % között mozog. Remélhetleg azonban az új pénzügyi idszakban ez nálunk is magasabb lesz. Hajtóerő lehet, hogy új EU irányelv született, ami a két korábbi felülírja és amit Magyarországon is honosítani kell. Eszerint megállapításra került egy 1,5 %-os éves kötelező felújítási ráta, ez azonban
sajnos csak a kormányzati épületek esetében érvényes. Pálvölgyi szerint a haladási irányt a következő szempontok alapján kell eldönteni: legyen egy kellő mértékben egyeztetett stratégia, források valamint megfelel tudás és szemlélet.

Szántai Sárközi Ambrus, a Magyar Árnyékoló- és Redőnygyártók Egyesületének elnöke rövid beszédében hangsúlyozta az árnyékoló rendszerek jelentségét. Egy épület szigetelése szinte a végtelenségig növelhet az ablakok kivételével, melyek hő megtartó képessége 20-30%-kal növelhet. Kiemelte, hogy ezek a rendszerek ma már vezérelhetőek, tehát tökéletesen illeszkednek az intelligens épületek rendszereibe is. Az október 18-i konferencia fő gondolata, hogy az építészek hogyan látják a jelentségét ennek a rendszernek.

A CEP® Clean Energy & Passive House Expo 2012. október 17-18-án negyedik alkalommal kerül
megrendezésre.

Röviden a REECO-ról:
A szervez REECO Kft. a nemzetközi REECO csoport magyarországi tagja. A csoport központja Németországban található és több európai városban rendelkezik irodákkal, mint Brüsszel/Belgium, Salzburg/Ausztria Varsó/Lengyelország és Arad/Románia. A REECO csoport által szervezett kiállítások és konferenciák évente 50.000 szakért találkozását teszik lehetvé, akik mintegy 70 országból érkeznek.

Kapcsolat és információk:
REECO Press   T: 06-1-213-4241  F: 06-1-213-4248  hungary@reeco.hu  www.cep-expo.hu

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
SZAKMA
ÉMSz Regionális Szakmai Napok – Pécs, 2015. máj. 28.

A rendezvény két fő témakör köré épül fel: – Korszerűség és megbízhatóság a tervezésben és a kivitelezésben – felelősség a tervezésben és a kivitelezésben A szakmai-elméleti blokkban az ÉMI vezető munkatársai mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői adnak elő, mellette a kapcsolódó jogi kérdésekről és elvárásokról fogunk előadásokat hallani. Külön figyelemet érdemel az a […]

ÉMSz Regionális Szakmai Napok – Pécs, 2015. máj. 28.
2015. május 25. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább