Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. október 4. csütörtök

Pályázatok hatékony energiafelhasználáshoz

Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és KEOP pályázatok

A szeptember 7-én megjelent Magyar Közlöny szerint, hamarosan KEOP pályázatok kerülnek kiírásra megújuló energia felhasználásra és hatékony energiafelhasználás növelésére, amely többek között az építőipar régen várt fellendülését is elősegítheti. Emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát készít 2013 nyarára.

A hazai 4,2 milliós épületállomány 70 százaléka felújításra szorul, és ebből minden tízedik esetben már új építés lenne indokolt. Köztudott, hogy az energiafelhasználás 40 százaléka a fűtés és hűtés számlájára írható. 2030-ra a kormányzat célja az épületállomány fűtési energiaigényének 30 százalékos csökkentése, amivel a hazai primerenergia igény több mint 10 százalékkal szorítható vissza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozni kívánt Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2013 nyarára készülne el és egyik legfontosabb eredményeként egy épületenergetikai nyilvántartó rendszer jön létre a felmért épületállomány adatainak nyilvántartására és elemzésére, melynek eredményeivel és adatbázisával egy hatékony támogatási rendszer készíthető el.

A hamarosan megnyíló KEOP pályázatokban a Magyar Közlöny szeptember 7-én megjelent száma szerint 94 milliárd forint pályázható forrás lesz elérhető (1331/2012 IX.7.). Prioritást „A megújuló energiaforrás-felhasználás növelés” és a „Hatékony energiafelhasználás” területei kaptak. Energiahatékonyságra 54 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből 4 milliárd forint használható fel a távhő szektor energetikai korszerűsítésére megújuló energiával kombinálva. Épületenergetikai és közvilágítás korszerűsítésre az önkormányzatok, egyházak és a non-profit szektor 23 milliárd forintot, a vállalkozások 7 milliárd forintot használhatnak fel. Ezen kívül 20 milliárd forint lesz elkülönítve energetikai korszerűsítésre a központi költségvetési szervek részére. A prioritás elsősorban kis-közepes méretű projekteket támogat, 10-75% közötti arányban. A pályázat hamarosan kiírásra kerül, amely az építőipar régen várt fellendülését is nagy mértékben elősegítheti.

Az október 17-18-án megrendezésre kerülő CEP® Expo kiemelten foglalkozik az energetikai felújításokhoz kapcsolódó szabályozással, termékekkel, technológiákkal. A kiállítással egy időben az első napon a 2. Energiahatékony épületek konferencia a környezettudatos városokkal és az intelligens épületekkel foglalkozik. Az érdeklődők előadást hallhatnak többek között a finanszírozási lehetőségekről, az önkormányzatok helyzetéről, az építészek és épületgépészek energiahatékonyság eléréséhez kapcsolódó feladatairól valamint innovatív piaci fejlesztésekről piacvezető cégektől. A konferencián előadást tart Nagy Ervin országos főépítész is, aki a jelen és jövő építészetéről kíván előadást tartani.

Röviden a REECO-ról:

A szervező REECO Kft. a nemzetközi REECO csoport magyarországi tagja. A csoport központja Németországban található és több európai városban rendelkezik irodákkal, mint Brüsszel/Belgium, Salzburg/Ausztria Varsó/Lengyelország és Arad/Románia. A REECO csoport által szervezett kiállítások és konferenciák évente 50.000 szakértő találkozását teszik lehetővé, akik mintegy 70 országból érkeznek.

Kapcsolat és információk: 

REECO Press 

T: 06-1-213-4241 F: 06-1-213-4248 | hungary@reeco.hu | www.cep-expo.hu

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
Construma 2018 – ÉMI program

(sajtóközlemény) Az idei Construma szakkiállításon is tartalmas és érdekes témákkal várjuk az ÉMI standjára érkezőket. A szakmai és lakossági napokon is hasznos tudnivalókat, aktuális információkat hallhatnak szakembereink és meghívott vendégeink révén. Mindemellett látványos vizsgálati bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők. Szerdai és csütörtöki szakmai programunkon MÉK-pontot kapnak a résztvevők. Várjuk az ÉMI kiállítói standján: A pavilon – […]

Construma 2018 – ÉMI program
2018. április 10. kedd
JÓTANÁCS
Tanácsok Construma látogatóknak

2015. április 15-19 között rendezik meg az ezévi Nemzetközi építőipari szakkiállítást, a Construma-t, amely a hagyományok szerint szerdától vasárnapig lesz nyitva.  Aki építkezik vagy csak tervezi vagy egyszerűen csak érdekli, hogy hol tart ma az építőipar, annak feltétlenül fel kell keresnie, a szakmabelieknek nem különben. Minden évben felhívjuk a vásárlátogatók figyelmét pár apróságnak tűnő, de […]

Tanácsok Construma látogatóknak
2015. április 13. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább