Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. október 2. kedd

Beszámoló az ArchiCAD 16 bemutatóról

Múlt héten Pécs volt az ArchiCAD 16 bemutató körútjának soronkövetkező állomása, melyet a Zsolnay Negyed Panoráma termében tartottak meg a CAD Studio szervezésében a Graphisoft munkatársai. Igyekszem majd az újdonságokról részletesebben, külön cikkben is szólni, egyelőre vegyük végig a legfontosabbakat.

Alakzat eszköz

Talán a legrégebben várt eszköz jelent meg az ArchiCAD eszköztárában, amivel tetszőleges, szabadon formált egyedi tárgyak is létrehozhatóak a szoftveren belül, anélkül, hogy bármilyen külső programot is segítségül kellene hívni.

Élőben mutatták be az eszköz működését, végig 3D-s ablakban, perceken belül elkészült a gyalog módszerrel nem, esetleg GDL programozással elkészíthető forma.

ECO Designer

Számomra a legjobban várt újdonság az ECO Designer volt, ami a korábbiaktól eltérően nem külön programként, hanem az ArchiCAD 16-ba beépülve, annak szerves részeként használható (vagyis nem kell külön megvásárolni).

ArchiCAD BIMx

Az ügyfelek számára készült 3D-s megjelenítő újdonsága az, hogy immáron nem csak iOS (Apple) eszközökön, hanem Androidos telefonokon és tableteken is elérhető. Természetesen továbbra is használható Windows-os számítógépeken is.

Újdonság továbbá, hogy akik a korábbi verzióról upgradelnek és lépnek be újként a szolgáltatási rendszerbe, azoknak most ingyenes a BIMx. A jelenlegi akcióban az új vásárlóknak/új eladásokhoz jár  az év végéig. A meglévő szervizes ügyfelek a „szokásos” jogosultsággal, azaz féláron vásárolhatják meg. A nézegetője természetesen továbbra is ingyenes bárki szabadon és ingyenesen letöltheti a számítógépére vagy okostelefonjára/tabletjére).

BIM szerver

A BIM szerver most azoknak lehetett érdekes, akik eddig még nem használták és nem láthatták működés közben. 2 db notebookkal létrehoztak egy mini hálózatot, ami mobilinternet segítségével kapcsolódott rá egy fizikailag messze lévő BIM szerverre. A bemutató pontosan azt az eredményt hozta, amit én is tapasztalok, mióta használom, hogy igen gyors és megbízható.

BIMcomponents.com

Az ArchiCAD 16-tal debütált a Graphisoft felhőalapú tárgyletöltő és feltöltő központja. A megnyitott tervből indíthatunk keresést és minden különösebb nélkül tudjuk közvetlenül beilleszteni az adott tárgyat a tervünkbe. A letöltéshez hasonlóan saját tárgyunkat is megoszthatjuk másokkal.

Különösen érdekessé tette a bemutatót, hogy szinte mindent élesben vagy éppen online-ban mutattak be, ami általában szokatlan, annyi probléma szokott adódni ilyenkor. Most gördülékeny volt minden.

A fenti komponensek közül párat részletesebben is kivesézünk a következő napokban-hetekben. Remélhetőleg érdekes és tanulságos lesz a kollégáknak, akik még nem ismerik ennek a szoftververziónak a tudását.

A bemutató nem véletlenül volt a Zsolnay Negyedben, az ArchiCAD 16 után a jelenlévők Pintér Tamás építész által bemutatott prezentációt láthattak a Zsolnay Negyed tervpályázatáról, az előkészítésről, a tervezésről és magáról a megvalósulásról. Délután épületbejáráson mutatták be az elkészült negyedet.

Hozzászólások (5): megnézem

  • Robinhood

    2012. október 3. szerda 11:52

    #84756

    Szuper !! A 12-es óta ez a legjobb verzió !!! Sok Magyar építész vesz /uppgrade-l ? Vagy kivárnak ? Tapasztalat ?

  • Tibor

    2012. október 15. hétfő 17:57

    #84823

    A Zsolnay „varázsa” a környezetben volt. Nem csak a bemutató, hanem az épület, a hangulat és az idegenvezetéssel záródó bejárás is fantasztikus volt.
    A Gyugyi-gyűjtemény vezetővel való látogatása egyedülálló élményt jelentett, mert olyan apró, kapcsolódó történetekkel volt tarkítva a vezetés, ami betekintést adott egy ma élő mecénás döntésének hátterébe is.
    Egy mérnök, aki világraszóló gyűjteményt hozott létre, felkutatva Zsolnay porcelánokat a világ minden részén….
    Egy mérnök, aki egy nagyvonalú döntéssel az egész gyűjteményt „hazaküldte”, hazahozta…
    Egy mérnök, aki polihisztorként mindent megtanult a Zsolnay kerámiákról és a világ leggazdagabb gyűjteményét adta át Pécs városának – azzal a feltétellel, hogy a gyűjtemény ottmarad, onnan el nem megy.

    És végül egy rózsaszín kerámiákból gyűjött tematikus válogatás – amely Winkler Barnabás hobbyja. Ez a második gyűjtemény is lenyűgöző volt, látni a sok-sok rózsaszínt együtt.

    A résztvevők egészen meglepő élményekkel búcsúztak a vezetés végén.
    „Jó volt, meglepően jó volt…” szólt egy vélemény.

  • Robinhood

    2012. október 15. hétfő 21:00

    #84824

    Vicc: ” Jó volt, meglepően jó volt,de már a feltört verziót mi is használjuk” :):):)

  • Módis Péter

    2013. március 7. csütörtök 08:23

    #85297

    [re=84824]Robinhood[/re]:

    Ejnye, bejnye…, és mi miből éljünk meg, ha mindenki feltört verziót használ?
    🙁

  • Epitesziikon

    2013. március 7. csütörtök 09:16

    #85298

    Épp a 17-es nézem, jó lesz !! 🙂

TECH
BIM | 4. Mire alkalmasak az egyes építészeti CAD szoftverek?

Szerettem volna egy olyan táblázatot bemutatni, ami a különféle építészeti CAD szoftverek részarányait mutatja meg, de nem találtam (ha valaki ismer ilyet, azt megköszönöm). A hazai CAD forgalmazók sajnos ezt a legnagyobb titokban tartják. A keresés közben azonban a minap belefutottam egy érdekes ábrába. Ez azt mutatja, ami a címbeli kérdés is: az eredeti cikk […]

BIM | 4. Mire alkalmasak az egyes építészeti CAD szoftverek?
2018. július 30. hétfő
TECH
BIM | 1. Mi fán terem ez a BIM?

Nemrégen adtunk hírt arról, hogy a hazai BIM-kézikönyv sorozat első kötete június 22-től ingyenesen letölthető a Lechner Tudásközpont honlapjáról.  A BIM fogalmával nap, mint nap találkozik az, aki 3D modellezéssel tervezi a házait. Elérhető az első magyar BIM-kézikönyv Nos mielőtt belemélyednénk, 2 dolgot el kell mondanom, hogy az alábbiakat kizárólag a saját tapasztalataim alapján írtam le, a […]

BIM | 1. Mi fán terem ez a BIM?
2018. július 22. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább