Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. szeptember 29. szombat

Megkezdődött a vörösiszap per

fotó: Wikipédia (civertan)

„Elkezdődött a Mal-per, amiben a Mal Zrt. vezetői és munkatársai állnak bíróság elé, összesen 15-en. A 91 oldalas vádirat szerint többszörös kötelességmulasztás vezetett nyolc ember halálához, 226 ember sérüléséhez, a környezet szennyezéséhez és több tíz milliárd forintos anyagi kárhoz, ezért az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért mindenkire.” forrás

„A katasztrófa már a X-es tározó megépítésekor kódolva volt a vádirathoz csatolt szakértői vélemény szerint, ezen a hatósági előírások betartásával sem lehetett változtatni, mondta a harmadrendű vádlott, F. Józsefné, a környezetvédelmi vezető a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper pénteki tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken” forrás

A hosszú előkészítéssel megkezdődött per a remények szerint pontot tehet majd ennek a szörnyű katasztrófának a végére. A halálos áldozatok száma és a károkozás mértéke olyan nagyfokú, hogy a VALÓDI tettesek megnevezése és megbüntetése alapvető társadalmi érdek és elvárás.

A per elején nyilvánvalóan nem lehet kijelenteni, hogy melyik MAL vezető milyen mértékben vétkes, de az valószínűsíthető, hogy igen komoly emberi mulasztások is közrejátszhattak.

Kevesen gondolták anno, hogy milyen potenciális katasztrófahelyzet állhat elő a közvetlen környezetükben, sőt, mint látható volt, sok kilométerrel arrébb is. Egy demokratikusan működő országban az ott élők szeretnek biztosak lenni abban, hogy az életüket, egészségüket, vagyonukat nem érheti csapás, de mivel ennek megvédése meghaladná a képességeiket, ezért ennek gondját, feladatát jórészt az államra testálják és a befizetett adójukért cserében elvárják, hogy

  • biztosak lehessen abban, hogy nem szennyezett húst kapnak a boltokban,
  • a kereskedelemben kapható elektromos tárgyaik nem fognak tüzet okozni
  • a gázberendezéseik nem fognak felrobbanni
  • az utakon ne káosz legyen, hanem tartsák be a KRESZ szabályait,
  • ne foszthassák ki minden utcasarkon
  • a bankba befizetett pénzük ne tűnhessen el
  • és még hosszasan sorolhatnánk.

Joggal várhatjuk el, hogy a különféle veszélyes anyagokkal és technológiákkal dolgozó cégek, vállalkozások csak bizonyos keretek között dolgozhassanak és legyen olyan szintű az állam megbízásából eljáró hatóságok ellenőrző munkája, hogy ne következhessenek be a Kolontárihoz hasonló tragédiák.

A híradások ugyanis NEM szólnak arról, hogy a MAL vezetőinek vélelmezhető felelősségén túl érintettek-e esetleg állami szervek is a katasztrófa bekövetkeztében. Ha ugyanis az iszapömlés előtt két héttel végzett ellenőrzés mindent rendben talált, akkor nyilván az az ellenőrzés nem ért semmit. Vagy az ellenőrzés módja vagy az azt elvégzők alkalmatlanok egy lehetséges veszély előzetes feltárására és megakadályozására.

A hatósági engedélyeztetés és a jogszabályok alkalmazásának problémáját jól mutatja, hogy pl. a területi Bányakapitányság nem minősítette bányászati hulladéknak a vörösiszapot, holott a hatályos törvények szerint az. A Vízügyi Hatóság pedig 2002-ben teljesen szabálytalanul vízi létesítményként sorolta be tározót. Először veszélyes hulladékként kezelték, majd későbbiekben már nem tekintették annak. A két fogalom alapvetően más kezelést és védekezést jelent. Még hosszan lehetne sorolni.

A teljes feltáráshoz szükség volna, ha ezekre is sor kerülne a per folyamán. „Kolontárokkal” ugyanis tele van az ország, csak éppen nem tudunk róla, bár meg vagyunk győződve, hogy a környezetünkben működő veszélyes üzemekkel kapcsolatban minden rendben van.

Valóban minden rendben ?

 

Hozzászólások (7): megnézem

  • B. András

    2012. szeptember 30. vasárnap 11:20

    #84733

    Igen a demokratikus országokban így is müködik,hogy életük vagyonukat egészségüket ért kár esetén föleg ha az- ELŐRE NEM LÁTHATÓ ESEMÉNY BEKÖVETKEZÉSÉRE MÉG FELELÖSSÉGBIZTOSÍTÁST IS KÖTÖTTEK,jóggal elvárják,hogy a befizetett Biztosítási díj fejében az ÁLLAM+FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁGAI(PSZÁF+GVH külön megállapodása alapján eljár a BITOSÍTOTT KÁROSULT ÉRDEKEINEK VÉDELMÉBEN).
    Na ezért NEM VAGYUNK DEMOKRATIKUS ORSZÁG,mert nálunk EGYETLEN HATÓSÁG+ RENDŐRSÉG FELJELENTÉS ALAPJÁN nem jár el a HIVATALI HATALOMMAL való visszaélés és a HATÓSÁG NEM JOGSZABÁLYSZERŰ ELJÁRÁSSAL az ügyfélnek okozott KÁRTÉRITÉS ÜGYÉBEN!!!Nálunk nem érvényesül az ALAPTÖRVÉNY sem,mert a FOGYASZTÓK JÓGAIT nemvédi senki.Az állampolgár a BIZTOSÍTÁSI SZERZÖDÉSSEL a zsebében csak addig számit ÜGYFÉLNEK mig fizeti a Biztosítási díjat,mert utána a PSZÁF elnöke +egyben (összeférhetelenséggel a PST tagja)úgyis a BIZTÓSÍTÓK ÉRDEKÉT FOGJA VÉDENI,mert semmi vesztenivalója nincs ,mert lebukás estén nem fogják börtönbe zárni,mert (holló a hollónak nem vájja ki a szemét és az összes MINISZTER+BIZTOSOK+HIVATALOK+HATÓSÁGOK kimentik.Ugyanigy ittis a Vörösiszap esetén kell egy kis látszat a NÉP felé,hogy lám FOGLALKOZUNK A SORSOTOKKAL,de majd jönnek a „SZTÁRÜGYVÉDEK” és egy bizonyos idő után,még a KÁROKOZÓK fognak KÁRTÉRÍTÉST követelni,mert felelőtlenségükkel és haszonszerzésükkel -SOK CSALÁD ÉLETÉT szomorították meg és TÖBB EMBER ÉLETÉT VETTÉK EL,de a MILLIÁRDOS HASZONBÓL böven jut kifizetni az IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BAJNOKAIT akik részükre pénzben megváltható -igazságszolgáltatást fognak hirdetni-.Ki bukott le a NAGYKUTYÁK KÖZÜL???Nemcsoda egyébként az ilyen történet,mert a Katasztrófavédelem tronjára olyan vezetöt ültettek aki nem képes arra sem,hogy megállapítsa,hogy milyen a SZERELT KÉMÉNY és a SZELLŐZŐBE DUGOTT ALU.cső közötti külömbség,amely KÉMÉNYKÉNT FUNKCIONÁL!!!DE EZ MIND SZAKEMBER A TÉMÁBAN(csak az a baj,hogy a szakembernek meg nincs munkája,mert helyettük az ANALFABÉTÁK ÜLNEK HATÓSÁGI+ DÖNTÉSI POZICIOBAN).Az lenne az érdekes ha nyilvánosságra hoznák,hogy a RÉSZVÉNYESEK nén szerinti milliárjai azota is miképpen gyarapodik,mig a KÁROKOZOK,helyett az ország lakossága fizet!!!

  • A vörösiszap tragédia lehetséges előzményei

    2012. október 4. csütörtök 09:00

    #84758

    […] nemrég kezdődött vörösiszap-per kapcsán számos feltevés, bizonyító erejűnek mondott anyagot láthatunk majd. […]

  • B. András

    2012. október 20. szombat 22:35

    #84851

    A tragédia felelöseinek felkutatásánál,valaki vizsgálni fogja-e a TERVEZŐK felelösségét,hogy a tervezés elött a megfelelő TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNYT figyelembe vették-e?Vagy egyáltalán készitettek-e talajmechanikai szakvéleményt.És a TERVEZŐ terveinek elfogadását és ÉPITÉSI ENGEDÉLYÉT mely ÉPITÉSI HATÓSÁG engedélyezte.És a létesítmény átadásakor MELY NAGYHATALMÚ szakemberek vágták el a NEMZETI SZINÜ szalagot és piknikeztek az átadási ceremonián.VAN MÉG AZ ORSZÁGBAN OLYAN „SZAKEMBER” aki érti ennek a lényegét,mert itt,nem a BÍRÓSÁGNAK kellene felelöst és bünöst hirdetni,mint ahogy más MÜSZAKI TERÜLETEN SEM,hanem HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBEREKNEK!!!Az ÁLLAM PEDIG MI VAGYUNK valamennyien és sajnos mi viseljük a hozzánemértő TERVEZŐK+KIVITELEZŐK+HATÓSÁGOK által okozott kár megtéritését.A biráknak,meg inkább azoknak kellene lenni akiknek a hozzátartozoja az életével fizetett a mások hozzánemértése miatt!!!

  • Bujnóczki András

    2016. január 29. péntek 11:26

    #109165

    Megírtam előre.hogy a „Vörösiszap lessz a felelős”!
    Így is lett!

  • Bujnóczki András

    2016. január 29. péntek 11:30

    #109166

    Megírtam előre,hogy a „Vörösiszap lessz a felelős”!
    Így is lett!

ZÖLD
Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben

A Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.  A 2010-ben tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa mind a 15 vádlottját felmentették. A 15 ember ellen különböző vádpontokban, […]

Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben
2016. január 28. csütörtök
ZÖLD
Kolontáron jártunk

Október 4-én volt a vörösiszap tragédia évfordulója. A Somló hegyre kirándultunk az október végi hosszú hétvégén és ha már ott voltunk átmentünk Kolontárra. Remélhetőleg ma már nem számítunk katasztrófaturistának. A tároló átszakadt sarka ma is ugyanolyan, de csak távolból lehet szemlélni, mivel a környezete le van zárva. Az első hullámban elöntött területen meghagytak egyetlan házat […]

Kolontáron jártunk
2014. november 5. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább