Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. szeptember 19. szerda

Terkritika 89 | Bahil Roland levendulaszárítója

Roland visszatérő tervbeküldője a Tervkritika rovatnak, a mostanival együtt már 3 terve jelent meg itt a kooseptar.hu-n. Ezúttal egy ötletpályázatra beküldött tervét osztotta meg velünk. Lássuk először is a kiírást:

Ötletpályázat célja:

Egyházasdengeleg egy 500 fős, festői környezetben elhelyezkedő kistelepülés Nógrád megyében. A község önkormányzata újszerű eszközökkel igyekszik az itt élők számára vonzó életkörülményeket, munkalehetőséget, minőségi oktatást, vonzó befektetői környezetet teremteni. Céljai elérése érdekében meghirdette a DÉJ – Dengelegen Élni Jó! – programot. Ennek részeként – a munkahelyteremtéshez kapcsolódóan – Startmunka Program keretében az eddig hasznosítatlan önkormányzati területeken levendula és körömvirág termesztésbe kezdett, 15 fő részvételével.

Az első levendula-termés a jövő évben várható. Ennek szárításához, feldolgozásához – a Startmunka Program pályázatban foglalt paramétereknek megfelelően – szükséges egy, a levendula csokros szárítást lehetővé tevő épület létrehozása. Szeretnénk, ha az épület fő funkciója mellett (a levendula-termés csokros szárítása június közepétől kb. október végéig) közösségi tevékenység befogadására is alkalmas lenne (pl: kamarakoncert, színi előadás, kiállítás) – egyedi térkialakítása, nyílásainak fényszabályozása révén. A legjobb tervek, ötletek egészükben vagy részleteikben részét képezhetik a megvalósulási tervnek.

Az ötletpályázat tipikus egyetemi hallgatóknak való. Egyszerű funkció, ami elsősorban kreativitást igényel. A terv meg is felel ezen kritériumoknak. Az alaprajzi szerkesztés kialakításának a módját az alábbi rajz szemlélteti:

Jó az alaprajzi koncepció, ami az alaprajzból adódó egyszerű, de mégis mozgalmas tömeget eredményezett. A bemutatott alaprajz kellően egyszerű ahhoz, hogy többfajta funkciót is ellásson. A ritkított deszkázat kellően plasztikus felületeket hoz létre, azonban ha ezt szárításon kivül más célra is használni szeretnék, akkor azzal kell kalkulálni, hogy

  1. a ritkított deszkázat nem csak a szelet, hanem a csapadékot is illetve a szél által szállított szemetet (vagy pl. avart) is be fogja hordani
  2. a réseken át jelentős fény is bejut, ami nehézkessé teheti egy alkalmi kiállításon való nézelődést, lévén a kiállított művek szembe fényben nehezen lesznek láthatóak

A tervpályázat leírása szerint a tetőre „vékony zúzmós növénytakaró” kerül. Bár nem vagyok tisztában ez pontosan mit is takar, ha valamiféle zöldtető a cél, akkor ahhoz ennél kicsivel több kell rétegben, vastagságban és súlyban is. Nincs értelme egy ilyen funkciójú épületnél erőltetni a zöld megoldást, hiszen a faszerkezet már önmagában is CO2 takarékos építést tesz lehetővé. Bá egy pályázaton nem szokás holmi vízelvezetésekkel bajlódni, azért egy ilyen funkciójú és kialakítású épületnél célszerű lenne ezt is megoldani, különben nem csak a lehulló csapadék, a szél hanem a tetőről lecsurgó vízzel is számolni kell a beltérben.

Hozzászólások (5): megnézem

  • Bahil Roland

    2012. szeptember 19. szerda 10:28

    #84709

    Köszönöm Miklós a kritikát. 🙂

    Amiket észrevettél tényleg valós dolgok, problémák.

    De sajnos a kiírásban meg volt kötve, hogy mennyi anyagot ajánlott beépíteni. Itt szerettem volna betartani ezeket a paramétereket így sajnos pár dologban szükség volt a megalkuvásban. Ezért nincsen például lábazat, de a fa szerkezetek felázást viszont szerettem volna elkerülni, tehát a szerkezet el lett emelve 30cm-rel a terepszíntől. Ez ugye magával hozza azt is, hogy a lehullott levelek így ki-be hordja majd a szél, kicsit olyan mintha a természet ki-be járkálhatna az épületbe szabadon. :-)Talán még természet közelebbi is lehet ettől, évszakról évszakra változó padlózattal, formákkal és színekkel.

    A zöld tetős kialakítást Dániában láttam először ahol sima hullám palára valamilyen gumiszerű termő talaj keverék volt felfektetve, ebben telepedtek meg kisebb fajta növények (füvek, mohár, stb…) Sajnos még nem találtam leírást erről a fedésről, anyagról de az egész termőréteg nem volt több mint 5cm.

  • Bahil Roland

    2012. szeptember 24. hétfő 11:54

    #84718

    A benyújtott pályázati anyagok itt tekinthetők meg: https://dengeleg.hu/benyujtott-pályázatok

    És az első három helyezett:
    https://dengeleg.hu/otletpalyazat

  • Bahil Roland

    2012. szeptember 24. hétfő 11:56

    #84719

    A pályázat dobogósai:
    https://dengeleg.hu/otletpalyazat

    És az összes beadott pálya mű:
    https://dengeleg.hu/benyujtott-palyazatok

  • mandarin

    2012. szeptember 25. kedd 10:06

    #84721

    Tetszik a terv, szerintem is a legfigyelemreméltóbb benne az alaprajza, ezek az összetolt trapézok izgalmassá teszik az épületet. A kiírásban megadott alapanyag mennyiségből, azt hiszem kihozta a legtöbbet. Nekem a zöld zuzmós tető nagyon tetszik, szívesen megnéznék egy ilyet közelről. Azt sajnálom, hogy hűvös, havas időben nem lehet használni, de gondolom, hogy a kiírásban szereplő költségvetés erre már nem adott lehetőséget.

    Valóban, a vízelvezetés nincs megoldva, de ha erre lehet később pénz, akkor talán a világításra is lehet szerezni. Ha a pavilon ugye kiállítóhelyként is funkcionál, érdemes lámpákat is beszerelni, mert ha nem süt be a nap, akkor nekem sötétnek tűnik.

    A pavilon összhatása nekem nagyon harmonikus, el tudom képzelni a nógrádi lankák között. 🙂

  • Tervkritika

    2013. február 11. hétfő 17:15

    #85150

    […] 2012. szeptember 19. Terkritika 89 | Bahil Roland levendulaszárítója […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 92 | Markáns homlokzat

Karakteres formavilágú házat küldtek be tervkritikára: Kedves Koós Úr! Egy öt éve együtt élő és gyerekvállalás előtt álló fiatal pár vagyunk. Nemrég eljött az az idő, amikor érzetük nemsoká kinőjük jelenlegi 43 m2-es lakásunkat, ezért elkezdtük „ízlelgetni” az építkezés gondolatát. Olyannyira, hogy pillanatnyilag már „állnak a falak”. Mivel ez életünk első építkezése, ezért örömmel fogadnánk az […]

Tervkritika 92 | Markáns homlokzat
2013. február 13. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 91 | Bahil Roland ÖKOTERVE

          A tervkritika rovat leglelkesebb tervbeküldője kétségkívül Bahil Roland, aki hallgatóként immáron a 4-ik tervét küldte el. Ezúttal is egy igen izgalmas koncepciót láthatunk, olyan igazi elképzelést, amit mi, már gyakorló tervezők sokan már el is felejtettük, milyen is volt, amikor IGY TERVEZHETTÜNK. Persze a legjobbak ma is így terveznek, de hát ők […]

Tervkritika 91 | Bahil Roland ÖKOTERVE
2013. január 22. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább