Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. július 15. vasárnap

Hétfőn lejár a TV2 és az RTL Klub engedélye

Bármennyire is nem építészettel kapcsolatos a fenti hír, azért fontos beszélni róla, mert a magyar kulturát kevés olyan cég befolyásolta, mint e 2 kereskedelmi televízió. Azt gondolom, hogy nem esünk erős túlzásba, ha azt jelentjük ki, hogy az elmúlt 20 évben nem volt olyan szereplője a magyar kulturális életnek, amelyik ekkora és sajnos visszafordíthatatlan kárt okozott volna a mindennapok hír és kultúrafogyasztóinak, mint ezek az adók (akik persze többen is vannak, de mivel ők ketten ingyenesen is sugározhattak – erre szólt a koncesszió – nyilván emiatt tudtak elterjedni).

Igazából felfoghatatlan, hogy egy tál lencséért (évente cca. 1-1,5 Mrd ft-ot fizetnek) hogyan lehetett rászabadítani az országra ilyen kritikán aluli műsorszolgáltatókat? Mert miről is szól e két cég működése? Nyilvánvalóan a profittermelésről, amihez elsősorban a bemutatott reklámok segítségével jutnak hozzá.

Mit is köszönhetünk e nevezetes cégeknek?

  1. Valamikor cca. 15 évvel ezelőtt véletlenül a német nyelvű  SAT-1 csatornára kapcsoltam, ahol rettentő giccses környezetben a stúdióban felállított hosszú sörpadok és művirágok között sok tucatnyi idióta statiszta mű jókedve mellett valami ritka ízléstelen giccses (élőzenének tetsző) nótázás folyt. Nem akartam hinni a szememnek, hogy egy ilyet valaki megnéz. A TV-ben! Nem telt el pár év és mit látok a magyar tv-ben, mint ugyanezt, csak a jódlizás helyett egy gömbölyűre hízott valamikori trombitás nyivákolja azokat a 3+2 típusú dalokat (tudják még mi az?), amire addig azt gondoltam, max egy kocsmai bulin van fogadóképesség.
  2. meghonosították azt a korábban ismeretlen szokást, miszerint a műsorokat 20-30 percenként megszakítják és reklámblokkokat tesznek be. Ezek a blokkok az elmúlt évtizedben egyre hosszabbak, a közöttük lévő idő viszont egyre rövidebb.
  3. A fenti feldarabolásnak természetesen áldozatul esnek a filmek is, így ezek az alkotások egyszerűen elveszítik dramaturgiai hatásukat, a cselekmény minduntalan megszakad és a különféle „hüvelygomba” és „prosztata gyógyszer” miatt egész egyszerűen nézhetetlenné váltak ezek a filmek.
  4. A filmeket nem csak hogy feldarabolják, de még meg is vágják egyrészt a hosszuk miatt, másrészt minden olyan részt kivágnak belőle, amivel egy korosztálynyit lejjebb lehet vinni a kötelező korlátozást, ezzel nagyobb közönség érhető el. számomra egyszerűen értelmezhetetlen, hogy mindezt miféle szerzői jogi szabályozás mellett tehetik meg?
  5. e kereskedelmi adók honosították meg a „valóságshow” műfaját itthon, aminek persze semmi köze a valósághoz, éppen hogy annak az ellenkezője. Tucatnyi szerencsétlen embert arra kényszerítenek, hogy az elnyerhető díj fejében a lehető legalantasabb módon viselkedjenek, hazudjanak, csaljanak, játsszák ki egymást. Legyen botrány, mert akkor nő a nézettség. Valóban arra van szükség, arra kell példát mutatni, hogyan lehet munka nélkül bekerülni a médiába, mert hogy lám abból is meg lehet élni?  Tisztában vagyok azzal, hogy mi a bulvár szerepe, de nem hiszem, hogy mindezt teljesen szabályozatlanul rá kellett szabadítani az országra.
  6. A valóságshownak nevezett izé egészen elképesztő karriert futott be az elején, emlékszem, amikor büszkén számoltak be arról, hogy valamelyik bugyutashow döntőjében eg este 100 millió Ft-nyit sms-ezett el a lakosság. Döbbenetes szám volt akkor, de még ma is az.
  7. megjött az étvágyuk és a korábban csak félve és ritkán mertek egy-egy prostit bedobni a szereplők közé, hogy kissé feldobja a bentiek életét, ma már ott tartunk, hogy esténként egyes adók már kvázi pornocsatornákká váltak

Hosszasan lehetne még sorolni a különféle károkozásokat, mindenkinek volna még tippje. E kerTv-k működése befolyásolta a TV-zési szokásokat, hatott a közszolgálati TV-kre, sajnos rossz értelemben, mivel ezek is úgy vélték, hogy nekik is versenybe kell szállniuk velük.

Persze minderre lehet legyinteni is, ahogy sokan teszik is, nekem mégis az a tapasztalatom, hogy nagyon sokan onnan tájékozódnak, az „neveli őket”, akaratlanul is befolyásolja az értékrendet és persze magát a kultúrát. Cserében viszont semmit sem kap az ország, mert a 1,5 Mrd Ft-ot én semminek tekintem.

Én magam már szinte csak kizárólag filmekre specializálódott TV csatornákat nézek (mivel hogy szeretem a filmeket). Híradót, hírműsort már hosszú évek óta nem nézek már egyetlen csatornán sem. A közvetlen politikai irányítás miatt nézhetetlenné vált a közszolgálati csatorna (a nézhető jó kulturális műsorokat mind megszüntették), időnként már csak a Duna Tv-n található minőségi játékfilm vagy portréfilm, esetleg Mindentudás Egyeteme.

A televízió hajdan volt kultúraközvetítő szerepe gyakorlatilag megszűnt, mert amit mégis közvetít, annak már nem sok köze van a kultúrához. A közszolgálati csatornákon a kormányváltások kapcsán megtapasztalt adok-kapok és helycserés kirúgások egyre mosolyogtatóbbá váltak az elmúlt időkben, mert ostoba politikusaink nem voltak képesek 20 év alatt sem megtanulni, hogy semmire sem mennek azzal, ha megpróbálják az igájuk alá hajtani ezeket a médiákat.

Ahogy valaki nagyon szellemesen megjegyezte, egy valóban demokratikusan működő országban ismeretlen fogalom a „kultúrharc”, csak nálunk vívják ezt egyre elkeseredettebben.

Elsötétül a TV2 és az RTL Klub? – Hétfőn lejár a frekvenciaengedély – Napi Gazdaság.

Hozzászólások (13): megnézem

  • András Bence

    2012. július 16. hétfő 08:59

    #84507

    A kultúra ellen való harc, a kultúrált ember ellen folyik. Feladatunk, hogy küzdjünk ellene!

  • Károlynils

    2012. július 16. hétfő 09:29

    #84508

    Nem hinném, hogy ezen /és a többi/ kereskedelmi tv akadályozná meg, hogy a közszolgálati csatornákon minőségi kultúra menjen. A nagy különbség az, hogy míg a kereskedelmik magán pénzt használnak, addig a közmédiában idén több mint 70 milliárd közpénzből állítják elő a gagyit. No, ez a fő probléma!

  • passzívház minősítő

    2012. július 16. hétfő 10:27

    #84509

    A tévékészüléknek van egy kisméretű, gombokkal ellátott tartozéka, úgy hívják távirányító. Ezt többek között a készülék kikapcsolására is lehet használni. Harc helyett ezt az opciót lehet választani.
    Van szerencsére sok egyéb lehetséges időtöltés és információszerési lehetőség online, sőt offline is, főleg ez utóbbi csatornán történő kommunikáció szenved a legtöbbet az utóbbi időkben világszerte.
    Tehát ha pocsék a TV műsor, meg lehetne látogatni a barátokat és mondjuk kint a természetben tölteni velük időt.
    Ez után teljesen mindegy, hogy ezek az adók vannak, vagy nincsenek. Mindenkinek magának áll jogában eldönteni, hogy mire tölti értékes életidejét.
    Üdv
    Sariri-Baffia Enikő

  • Robinhood

    2012. július 16. hétfő 14:35

    #84510

    Agymosás, melynek fő célja, hogy a tömegek 1 db jó kérdést se tudjanak feltenni. Mert ugye szegény TV2 is 9 milliárddal lett veszteséges…. kinek éri meg. De ehhez kapcsolódik, nemrég találtam rá. https://www.youtube.com/watch?v=zq2k6Gl-MSA&list=PL28E4CC224856E9E5&index=2&feature=plpp_video
    Ez talán jobb.
    https://www.youtube.com/watch?v=_Q3ritTY4JM&list=PL28E4CC224856E9E5&index=3&feature=plpp_video
    Ez szerintem nagyon fontos téma.
    Csakis azért ,mert lebutított tömegeknek nehéz JÓ házakat tervezni :):):):). Kapcsoljuk ki. Építsünk inkább.

  • Huhh

    2012. július 16. hétfő 14:51

    #84511

    Vegyük már észre hogy ezeket mi (mint nemzet) éltetjük! Ha nem nézné senki, akkor nem lenne ilyen műsor. Az emberek ilyen szinten tartanak még, ezek a műsorok érdeklik őket. Régen az emberek legnagyobb szórakozása az volt hogy kimentek a főtérre megnézni az elítéltek akasztását. Ezen (remélem) már túl vagyunk, különben ez menne a médiában. Ha olyasmit mutatnának a tv-ben ami a kutyát sem érdekel, akkor az a műsor/csatorna szép csendben tönkremenne. Majd eljön az idő amikor ezt is megunják és jön valami más helyette, remélhetőleg valami magasabb színvonalú.
    A sorozatokat/műsorokat ki szokták próbálni előbb. Nagyon sok elbukik már az első pár rész után és nem készül több. A sikeresek meg megragadnak. Tehát a mi kezünkben van az irányítás! A kereskedelmi csatornák csak kiszolgálnak minket!

    Amíg törődünk ezekkel a valóságshowkkal (a felháborodás is „törődés” 🙂 Hiszen meg kell nézni hogy felháborodhassunk rajta hétről hétre 🙂 ), addig élni fognak. Ha unottan továbbkapcsolunk, akkor kihalnak. Ilyen egyszerű.

  • Varga Judit

    2012. július 16. hétfő 18:03

    #84512

    Régen olvastam cikket az Élet és tudományban a fasizmus jellemzőiről: első helyen a tanárok kiirtása állt.

  • Kati

    2012. július 17. kedd 15:35

    #84513

    Mi már évek óta lemondtuk a kábeltévét, antennánk meg nincs. A dobozt néha nézzük: videón vagy CD-n reklámmentes, normális műsort.
    (Egy hátránya van: a gyerekek, ha nyaraláskor van a szálláson tévé, eleinte alig robbanthatók el a tévé elől. Idén másfél nap után már mérgezésük volt, a negyedik napon már be sem kapcsolták. Van esélyük normális emberré válni.) 😉

  • Kotsis József

    2012. július 18. szerda 19:55

    #84514

    Kérdezte tőlem régen egy ismerős: mit szólok hozzá, hogy milyen buta ez a Győzike?
    Gőzöm se volt, hogy ki az a Győzike, bár sejtettem, hogy valami TV-szereplő. Elmesélte.
    Valami ilyesmit válaszoltam: Ha megél abból, hogy butának látszik, akkor épp elég esze van. Amíg tőlem nem kér pénzt érte, hadd csinálja.

    A szomorú inkább az, hogy az én pénzemből fenntartott „állami” TV-k is lemennek gagyiba.

  • ZooLee

    2012. július 18. szerda 23:41

    #84515

    Nekünk sincs sem TV előfizetésünk, sem antennánk.
    Így anélkül tudok felháborodni a valóságshowkon, hogy valaha egy percet is láttam volna.
    Igazat adok Miklósnak: a TV csatornáknak igenis van kultúra formáló (vagy fenti esetben romboló) hatásuk.
    Szerintem felbecsülhetetlen erkölcsi romlást okoznak a társadalomban a valóságshow-k.
    Az ember természeténél fogva kiváncsi, sokkolja és érdekli mondjuk egy rémhír. Ezt kihasználják a kereskedelmi adók és a bulvár sajtó.
    Aztán ha sok szennyet lát, az ingerküszöb emelkedik.
    Ebből csak összeszedetten és tudatosan lehet kilábalni.
    Valóban kár volt egy tál lencséért engedni ezt a szennyet az emberek nyakába önteni.

  • tanúsító

    2012. július 20. péntek 20:18

    #84517

    Igen? …és akkor?

  • Szabóbácsi

    2012. július 20. péntek 20:56

    #84518

    Én nem tartom olyan rettenetes dolognak. Minden tévéadón vannak ócska műsorok, mert egyszerűen nem lehet annyi műsort sugározni amennyi a műsoridő. Aki nem tud szelektálni, az másból sem tud szelektálni. Nem kell félteni őt, majd elbutul mástól, máshol. Komolyabb korhatárkorrekciót és szerzői jog felügyeletet tudnék elképzelni. Este 8-ig nem engednék semmilyen korhatárost. Csak 8 után. 16-18-ast meg 10 után. Meg meztelen nőket sem 12 éves karikával jelölném „magazinműsorként” álcázva. A másik a szerzői jog. Ha egy vacak 20-50 milliós háznál már nem lehet csakúgy megbolygatni utólag a művet, akkor sokmillió -és dolláros- filmeknél mégis hogyan??? Amíg ezt szabadon lehet, addig méltatlannak tartom ócska, lepusztult házak áttervezésénél a mindeféle előzetes tiszteletkört. Csak a gyengébbet lehet szívatni?
    Erre csak egy vicc: Melyik nagy Mercédesz, BMW tartja be a közlekedési szabályokat? Hát a lopott! 🙂

  • Géza'bá

    2012. július 24. kedd 17:44

    #84526

    Ha rajtam múlna biztosan nem kapnának új engedélyt. Semmilyen ígérvény fejében sem, semmilyen módon, semmilyen formában. Ezt, amit un. „műsorszolgáltatás” címén eddig produkáltak, mint a legkomolyabb bűnt üldözni kellene. Ha megszűnnének akkor is évek talán évtized is kéne az utánuk való szellemi romeltakarításhoz, és a valós szellemi építkezés megkezdhetőségéhez.
    Hogyan várható el bármiféle össztársadalmi szellemi épülés ilyen romboló gépezetek mellett. Hiszen az ezek által hirdetett „ige”; nem kell tenni semmit elég csak létezni, ami önmagában jogokat ad, és hullik a manna, legalábbis a TV-ből kifelé.
    Pedig a szellemi épülés, a valós erkölcsi értékrend, mint sarjadzó növény ápolása, minden egyéb építő, értelmes összefogó tevékenység origója, kiindulási alapja.
    Lassan hiteltelenné válik általuk minden. Hogy az engedélyező média és egyéb tanácsok, hatóságok és uram’bocsá maga az ‘állam’ szerepében eljáró önjelölt zsenik hada, ez ügybeni felelősségéről már ne is szóljunk. Az országunk teljes, maximálisan leértékelt áron való végkiárusítása ezen a területen is lezajlott…
    Egy találós-kérdést feltéve a végére; Mi különbözteti meg a Kalózt az Admirálistól? … A hajók száma.

  • zeugma

    2012. augusztus 12. vasárnap 00:35

    #84596

    Egy adalék, amely mókás volna, ha nem lenne szánalmas: a prémium kábelcsatornák, amelyeken egyáltalán _nincs_ reklám, a kereskedelmi kanálisoktól eltanulva akkor is szükségét érzik negyedóránként megszakítani a filmeket, ha nem kapnak ezért pénzt. Nem reklámblokkal, hanem műsorajánlókkal – ugyanazt az öt filmet vagy sorozatot ajánlgatva újra meg újra.

    Más. Könnyű szidni azokat, akik nézik a TV2/RTLklub által eléjük öntött szennyet. Csakhogy sok embernek bizony nincs pénze internetre, DVD filmekre, és ugyanőnekik nem futja sokcsatornás előfizetésre sem. Az újság mellett az egyetlen szórakozásuk az a pár tévéadó, ami ingyen is bejön. Márpedig valamit nézni kell, hogy az agyukból kitörölhessék a monoton meló, a munkahelyi feszültségek, vagy a saját kis életük gondjainak nyüzsgését, különben nem tudnak pihenni és a családjukkal foglalkozni. Igenis joggal várhatnák el, hogy valami nézhetőt kapjanak ilyenkor – de ha nem, hát bámulják azt, ami jutott.

EGYÉB
A vastag téglafalaktól a vastag réteges falakig

Az alább olvasható cikk az euroXtrade Magazinban megjelenő cikksorozat következő része, amely egyelőre csak a Magazin print számában lesz olvasható, az online késleltetve jelenik meg az euroXtrade Magazin honlapján. *** A külső teherhordó téglafalak sokat változtak az évszázadok során, lényegében egyet jelentettek a hagyományos téglafalakkal. A téglák esetében hosszú időn keresztül az állékonyság, a teherbírás, az egyszerű (sokszor helyszíni) gyárhatóság, a […]

A vastag téglafalaktól a vastag réteges falakig
2013. június 4. kedd
EGYÉB
Cikksorozat indult az euroXtrade magazinban

Egy több részes cikksorozatom indult az euroXtrade Magazinban, az első rész címe: Létezik-e korszerű és homogén külső teherhordó téglafal? A téma már megjelent korábban itt a kooseptar.hu-n Korszerű ház | A homogén tartófalak vége címmel. Ez egy teljesen újraírt változat. Az írás egyelőre csak a Magazin print számában olvasható, az online késleltetve jelenik meg az euroXtrade Magazin honlapján. *** Létezik-e korszerű […]

Cikksorozat indult az euroXtrade magazinban
2013. május 22. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább