Regisztråció/Belépés

tovĂĄbbi cikkek

Avatar photo
KoĂłs MiklĂłs
2012. jĂșnius 22. pĂ©ntek

GDL Centrum 2003-2012

Az ArchiCAD-et hasznĂĄlĂłk között bizonyĂĄra ismert volt a GDL Centrum nevƱ oldal, amely az ingyenesen letölthetƑ ArchiCAD tĂĄrgyak egyik legnagyobb gyƱjtƑhelye volt. A 2003-ban lĂ©trehozott oldal pĂĄr Ă©v sikeres mƱködĂ©s utĂĄn sajnos el lett hanyagolva, elmaradtak a feltöltĂ©sek illeve a rendszeresen kikĂŒldött hĂ­rlevelek is.

Az oldal egyedi programozĂĄsĂș volt, Ă­gy minden aprĂł vĂĄltoztatĂĄshoz a grafikus Ă©s a programozĂł is kellett. Innen is köszönet illeti Kiss DĂĄniel programozĂłt Ă©s TĂłth Bence webdesignert. Nem rĂĄjuk akarom fogni, mert nem Ă©rdemlik meg, hiszen nagyon jĂł oldalt hoztak össze, de a kooseptar.hu elmĂșlt 5 Ă©ves idƑszakĂĄt lĂĄtva az a rendszer szĂĄmomra nem volt fenntarthatĂł.

Mivel a WordPress blogmotorja olyan mĂ©rtĂ©kben variĂĄbilis, hogy szinte minden igĂ©nyemet kĂ©pes kielĂ©gĂ­teni, Ă­gy vettĂŒnk egy nagy levegƑt, töröltĂŒk a rĂ©gi szĂĄjtot, annak minden elemĂ©vel, többek között a 12 ezres feliratkozott olvasĂłtĂĄborĂĄval egyĂŒtt Ă©s az egĂ©szet ĂșjraĂ©pĂ­tettĂŒk az elmĂșlt hĂłnapokban.

A GDL Centrum most teljes megĂșjulĂĄson esett ĂĄt, a kooseptar.hu-hoz hasonlĂłan blogszerƱen fog a tovĂĄbbiakban mƱködni. A korĂĄbban feltöltött anyagokat ĂĄtnĂ©ztĂŒk Ă©s ellenƑriztĂŒk, a hibĂĄsakat töröltĂŒk Ă©s a hibĂĄtlanokat Ășjra feltöltjĂŒk. SzĂĄmos rĂ©gi link ma mĂĄr nem mƱködik, szĂĄmtalan honlap nem csak ĂĄtalakult, hanem egyszerƱen megszƱnt.

A letölthetƑ elemeknĂ©l – ahogy eddig is – fontosnak tartjuk, hogy feltĂŒntessĂŒk a GDL programozĂł nevĂ©t Ă©s azt, honnan lehet eredetileg letölteni az elemet vagy elemcsalĂĄdot. Ha ezt nem sikerĂŒlt kiderĂ­teni, akkor a mi szerverĂŒnkrƑl tudjĂĄtok letölteni.

Fontos vĂĄltozĂĄs tovĂĄbbĂĄ, hogy a folyamatos elemfeltöltĂ©s RSS-sel nyomonkövethetƑ, akĂĄrcsak a kooseptar.hu-nĂĄl, Ă­gy aki szeretne Ă©rtesĂŒlni a naponta felkerĂŒlƑ ĂșjdonsĂĄgokrĂłl, az itt iratkozhat fel emai Ă©rtesĂ­tƑre vagy RSS olvasĂłra:

email Ă©rtesĂ­tƑre     RSS olvasĂłra

Jelenleg 200 letölthetƑ csomag közĂŒl lehet vĂĄlasztani Ă©s azĂ©rt csomag, mert van amelyikben komplett bĂștor vagy szanitercsalĂĄdok talĂĄlhatĂłak, nem ritkĂĄn 100-200 gsm tĂĄrggyal. Az Ă©v vĂ©gĂ©re szeretnĂ©nk elĂ©rni a 500-at Ă©s ezzel ismĂ©t az egyik legnagyobb letöltƑhellyĂ© tudna vĂĄlni a GDL Centrum.

Az oldalon 4-fĂ©lekĂ©ppen is lehet rĂĄkeresni a tĂĄrgyakra (szabad szavas, kategĂłriĂĄnkĂ©nt listĂĄbĂłl, menĂŒsorbĂłl, cimkefelhƑbƑl). Az oldal magyar nyelvƱ Ă©s Ășgy lett(lesz) beĂĄllĂ­tva, hogy automatikusan fordĂ­tsa le az adott lĂĄtogatĂł  åltal hasznĂĄlt lokalizĂĄciĂł nyelvĂ©re. EttƑl fĂŒggetlenĂŒl, törekedtĂŒnk arra, hogy minimĂĄlis legyen a szöveg Ă©s a legtöbb elem esetĂ©ben csak kĂ©pek, rajzok Ă©s linkek talĂĄlhatĂłak.

A GDL Adapter for AutoCAD nevƱ plugin-nel az AutoCAD-et hasznĂĄlĂłk is hasznĂĄlhatjĂĄk Ă©s paramĂ©terezhetik ezeket az elemeket). Bizonyos GDL elemek (CAD program nĂ©lkĂŒli) megtekintĂ©sĂ©hez pusztĂĄn egy böngĂ©szƑ kell Ă©s egy plugint kell letölteni az alĂĄbbi helyrƑl. GDL Web-plugin letöltĂ©se

Aki hibĂĄt talĂĄl, minden egyes letölthetƑ elemnĂ©l jelezheti „hiba jelentĂ©se” menĂŒpontnĂĄl. Ide vĂĄrjuk azokat az Ă©szrevĂ©teleket is, ami a szerzƑk szemĂ©lyĂ©re vagy Ă©ppen az elem fizetƑs (tehĂĄt nem szabadon letölthetƑ) voltĂĄra utal. A GDL Centrum termĂ©szetesen nem csak a GDL-es tĂĄrgyakat, hanem az  ArchiCAD-hez kifejlesztett kĂŒlönfĂ©le add-on-okat (kiegĂ©szĂ­tƑket) is igyekszik majd összegyƱjteni. Ide kerĂŒlnek ĂĄt majd a kĂŒlönfĂ©le szoftver tesztek is. ezzel egyĂŒtt a kooseptar.hu-n eddig elĂ©rhetƑ GDL tĂĄrgyak is mind ĂĄtkerĂŒltek erre az oldalra.

A GDL elemek letöltĂ©se termĂ©szetesen ingyenes Ă©s nem szĂŒksĂ©ges hozzĂĄ semmilyen regisztrĂĄciĂł sem.

Hozzåszólåsok (1): megnézem

  • MegszƱnik a GDL Centrum

    2014. augusztus 27. szerda 11:00

    #92169

    […] öltem bele anno, kĂ©tszer alapjaiban megĂșjult, a legutĂłbbi ĂĄtalakĂ­tĂĄs sorĂĄn kapta meg a koos.hu alatt mƱködƑ motort Ă©s dizĂĄjnt. SokĂĄig ĂĄllandĂł tagja volt a gdl […]

TECH
BIM | 3. BIM (GDL) könyvtårak

A BIMrƑl szĂłlĂł sorozatunk elsƑ rĂ©szĂ©ben sok szĂł esett az objektum könyvtĂĄrakrĂłl. IdemĂĄsoltam egy kis listĂĄt, ahonnal paramĂ©terezhetƑ tĂĄrgyakat lehet letölteni. A BIM annyiban is kĂŒlönbözik a GDL-tƑl, hogy a nagyobb honlapokon ugyanaz a tĂĄrgy több szoftver platformra is letölthetƑ. Ezek persze sohasem teljesek, Ă­gy gyakran fordul elƑ, hogy pont nem abban a vĂĄltozatban talĂĄlhatĂł […]

BIM | 3. BIM (GDL) könyvtårak
2018. jĂșlius 26. csĂŒtörtök
TECH
KĂ©rdƑív a BIM hasznĂĄlat elterjedĂ©sĂ©rƑl MagyarorszĂĄgon

KĂ©rjĂŒk, Ă©rtĂ©kelje az ön szemĂ©lyes, illetve vĂĄllalati Ă©rdeklƑdĂ©sĂ©t Ă©s elkötelezettsĂ©gĂ©t a BIM eljĂĄrĂĄsok bevezetĂ©sĂ©vel kapcsolatban. A kĂ©rdƑív cĂ©lja, hogy minĂ©l teljesebb kĂ©pet adjon az Ă©pĂŒletinformĂĄciĂłs modellezĂ©s (BIM) magyarorszĂĄgi alkalmazĂĄsĂĄnak jelenlegi ĂĄllapotĂĄrĂłl, illetve felfedje a kĂ©rdĂ©skörhöz tartozĂł tovĂĄbbi jellemzƑket. A kĂ©rdƑív kitöltĂ©se anonim, a kitöltƑ szemĂ©lyrƑl semmilyen szemĂ©lyes adatot nem gyƱjtĂŒnk. Az egyes kĂ©rdĂ©seknĂ©l megjelenƑ BIM […]

KĂ©rdƑív a BIM hasznĂĄlat elterjedĂ©sĂ©rƑl MagyarorszĂĄgon
2017. jĂșlius 18. kedd

legfontosabb jogszabĂĄlyok

minden (2019 mĂĄrciusĂĄig megjelent) fontos jogszabĂĄlyt, amire szüksĂ©g lehet, egy helyre gyƱjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanĂșsĂ­tĂĄsrĂłl, a bĂ­rsĂĄgokrĂłl, az egyszerƱ bejelentĂ©srƑl, ... stb tovĂĄbb 

érdekességek