Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. június 20. szerda

Őrült projektek: mesterséges szigetek

A gazdag olajállamok gondolva a jövőre, amikor is az olaj már nem fogja biztosítani (a mellesleg munka és fáradtság nélkül az ölükbe hullott) jólétet, különféle turistacsalogató projektekbe fogtak. A fantáziának nem szabtak határt. Éltek is vele, akiknek ez megadatott. Üdülőparadicsomokat álmodtak változatos megjelenésben.

A bibi azonban az, hogy bármennyire is exkluzívnak hatnak a saját tengerparttal rendelkező luxus appartmanok és szállodák, ha – a mellékelt képek tanúság szerint – a legnagyobb baj, amitől félhet az arra tévedő, az a magány.

A fotókon ugyanis semmi nyoma az emberi jelenlétnek, sehol autók, gyerekek, emberek, nyüzsgés, igazi arab zsibvásár. Nincsenek zsúfolt kávéházi teraszok a parton, nincsenek pálmafás korzók, ahol hírességek sétáltatják a kutyájukat vagy legújabb barátjukat/barátnőjüket.

Üres az egész. Még fák is alig vannak, fasorokról, 300 éves tölgyfa árnyékáról már ne is beszéljünk, mert hiányzik a múlt, a tradíció, a hagyomány, a hely szelleme, mindaz, ami pl. Monacot, a Riviérát , de akár Karlovy Vary-t és más felkapott helyet éltet. Ez ugyanis pénzért nem kapható meg.

Aki látott már a Burj Kalifa tetejéről készült képeket, az tudja, hogy itt két látnivaló van mindössze: a tenger és a sivatag.

forrás: Őrült projektek: mesterséges szigetek – Arab luxus Blog.

Hozzászólások (6): megnézem

  • dp

    2012. június 20. szerda 02:53

    #84406

    Dubai az Egyesült Arab Emírségek része.
    A területe (4.114km2) az ország területének (75.150km2) 5,5%-a, lakossága (2,2M / 8,2M) 27%.
    Az olajtermelése (240e hordó/nap) az országon belül (2.500e hordó/nap) 10%, a gázkitermelése 2%.
    Dubai termelése tehát szerényebb mértékű az országon belül. Egyes források egyenesen úgy fogalmaznak, „a Dubai emírségnek nincs olaja”. A valóság az, hogy a készletei rohamosan csökkennek, tehát az emírség kénytelen előre gondolkozni.
    Ami viszont van, és nem fogy ki az a sivatagi forróság, homok, és a tenger. Az éves középhőmérséklet 24-42°C.
    Ebből kell hát gazdálkodniuk.
    Mit lehet ezzel kezdeni?
    Az emír úgy döntött, abból kovácsol tőkét, amije van: mivel csak a tengerparton van élet, azt kénytelen fejleszteni. A forróságból állandó nyarat, a homokból strandot varázsol, a kevéske partot megsokszorozza a mesterséges part-nyúlványokkal.

    A válság megfékezte a beruházásokat és az értékesítést, de a „mindenkinek saját tengerpartot” ötlete garantált üzleti siker.
    Mivel a vásárlók alapvetően a gazdagabb rétegből kerülnek ki, nem jelent gondot, hogy nincsenek zsúfolt Tesco-k vagy plázák. Az évszázados tölgyeket ne keressük a trópusokon, a hagyományokat pedig még korai keresni. A legnagyobb hagyományok is az első nappal kezdődtek 🙂

  • Albert Sándor

    2012. június 20. szerda 09:32

    #84407

    Ha nem lesz olaj mivel mennek oda az emberek ?

  • dp

    2012. június 20. szerda 14:29

    #84409

    Járművekkel.
    Amiket jórészt már nem olajszármazékok hajtanak. Már ma is vannak hibrid és elektromos autók.
    A megújuló energiaforrások lassan visszább szorítják a fosszilis energiahordozókat.
    Egy felmérés szerint a szélenergia biztosítani tudná a mai világunk energiaigényének 6-szorosát, de rendelkezésünkre áll a napenergia, a részecskeenergia, stb is.

  • Szabóbácsi

    2012. június 21. csütörtök 00:55

    #84411

    [re=84410]Koós Miklós[/re]: Volt egyszer egy riportfilm egy ilyen Emírségbeli építőipari nagyvállalkozóról. Főmufti. Mutatták a palotáját. Egy IKEA méretű hodály volt millió szobával, minden szoba a legdrágább bútorokkal berendezve. Sok szobába hónapok óta a lábukat sem tették be. Mutatták azt a helyet ahol élnek a palotában. Egy kis konyha, az asztal viaszosvászonnal letakarva. Ennyi.
    A fedett sípályán biztos több az élet, meg a szomszédos plázában is.
    Tényleg szégyen hogy ezek hűtése érdekében irtózatos mennyiségű kőolajat égetnek el. Már ez is ellentmondás, tűzzel hűtenek. A létező legalkalmasabb terület a napelemparknak. Akár sóval kombinálva.
    Az utca meg természetes hogy kihalt. Ahogy minálunk is eléggé kihalt lett ezeken a tűző napokon és főleg hasonló funkciójú kertvárosi lakóövezetben. Az árnyékok alapján kb. dél magasságában. Ilyenkor szieszta van 🙂

  • Jesu

    2012. június 21. csütörtök 12:32

    #84412

    Dolgozik, él kint barátom. Egész más világ.
    A legnagyobb probléma ott, hogy üssék el az időt és a temérdek pénzt.
    Mindezt olyan emberek, akiknek a felmenőik alig 40-50 éve még max tevepásztorok voltak. Rettenet.

    Senki sem dolgozik a helyiek közül. Havi fixük van, hogy ne is kelljen. Állampolgári jog alapján jár nekik.

OFF
Archiatric, avagy a mentális betegségek házakkal bemutatva

Csöpögő falak, téglára omló szerkezet, repedő vakolat és tüskés homlokzat. Így néznének ki a legszörnyűbb mentális betegségek, ha házak lennének. Federico Babina az építészet segítségével próbálja megmutatni a „normális” embereknek, mit éreznek a mentális betegségben szenvedők. Archiatric nevű projektjében 16 dermesztően elvont geometrikus házzal ábrázolja, mit élnek át többek közt a paranoiával, skizofréniával és autizmussal küzdő betegek.   forrás és […]

Archiatric, avagy a mentális betegségek házakkal bemutatva
2017. február 25. szombat
HÁZ-TERV
Amiért jó, hogy korlátlan méretre kiterjesztik az egyszerű bejelentést

Pár napja nyújtották be T/13849. számú törvényjavaslatot az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról. A jogszabályi változás nagyon egyszerűen leírható: (2) A természetes személy építtető egyszerű bejelentéssel bejelenti a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépületet érintő építési tevékenységet, ha azt saját lakhatás biztosítása céljából végzi és az […]

Amiért jó, hogy korlátlan méretre kiterjesztik az egyszerű bejelentést
2017. február 18. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább