Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. június 12. kedd

Knauf Supafil fújható ásványgyapot

A Knauf Insulation Kft. új termékcsalád, az úgynevezett fújható ásványgyapot bevezetését kezdi meg 2012. januárjától. A táblákban vagy tekercsekben kapható, „gyári készítésű” termékekkel szemben az ilyen anyag ömlesztett formában kerül a kivitelezőhöz, aki megfelelő gépekkel elvégzi a beépítést.

Alapanyag szempontjából két fő csoportba lehet sorolni a fújható ásványgyapotokat:

  • kötőanyagot nem tartalmazó (ún. virgin wool) vagy
  • a táblás vagy tekercses termékek gyártása során keletkező vágási hulladék újra feldolgozásával előállított termékekhez.

A magyar piacra a kifejezetten befúváshoz készülő, fehér színű Supafil üveggyapot anyagokat ajánljuk. A kötőanyagot nem tartalmazó ásványgyapot termékek előnyei:

  • Természetes alapanyagokból készülnek
  • Nincsenek egészségre káros alkotórészeik
  • Az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak.

A befújható anyagokról már megjelent a honosított magyar szabvány, MSZ EN 14064 számon. Ennek első rész harmonizált – MSZ EN 14064-1:2010 Hőszigetelő termékek épületekhez. Helyszínen kialakított laza ásványgyapot (MW-) termékek. 1. rész: A beépítés előtti laza kitöltőanyag előírásai – amelyben a gyártó által igazolható tulajdonságokat és vizsgálataikat írják elő.

A szabványban meghatározott alapvető követelmények:

  • Hővezetési tényező/hőszigetelő képesség
  • Vízfelvétel
  • Páraátbocsátás
  • Áramlási ellenállás
  • Ülepedési osztály – Si: a gyári készítésű termékeknél ismeretlen fogalom azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után.

A szabvány három alapvető alkalmazási területet különböztet meg:

  • vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation);
  • falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek
  • vázas (keret) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszinte, ferde és függőleges elemei

A „loft” szigetelés esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel a beépített anyagra itt utólag is rátölthető újabb réteg. A másik két terület esetén az utólagos szigetelés nehezen kivitelezhető, ezért itt S1 osztály az előírás, az alábbi táblázat szerint:

Osztály

Ülepedés

S1

Nem mérhető (≤ 1 %)

S2

1% < S2 ≤ 5 %

S3

5 % < S3 ≤ 10 %

 

 

 

A gyári vizsgálatok alapján a gyártó megadhatja azt a testsűrűséget, amely esetén tartható az S1 osztály követelménye. Vizsgálatok hiányában az alkalmazási területtől függően a szabvány szerinti alábbi minimális testsűrűségeket kell megkövetelni a beépítés során.

Termék

Falazott (üreges) szerk.

Vázas (keret) szerkezetek

függőleges és ferde síkú

vízszintes

üveggyapot

25 kg/m3

30 kg/m3

30 kg/m3

kőzetgyapot

60 kg/m3

70 kg/m3

65 kg/m3

Példa a CE jelölési kódra: MW EN 14064 – 1 – S1 – AF38 – WS – MU1

Helyszínen kialakított laza ásványgyapot (MW-) termékek. 2. rész: A beépített termékek előírásai – nem harmonizált szabvány, mivel a gyártónak nincs módja befolyásolni a beépítés körülményeit. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kivitelezőnek fokozott felelőssége van az alkalmazott eljárás, géptípus, technológia kiválasztása során a megfelelő minőségű, tartós szigetelés kialakítása érdekében.

Új termékeink olyan épületelemek és –szerkezetek hatékony hőszigetelését is lehetővé teszik, amelyekben más – táblás vagy tekercses kiszerelésű – termékek alkalmazásával nem vagy csak nehézkesen lehetne boldogulni:

  • Borított fafödémek
  • Előtétfalas szerkezetek
  • Könnyűszerkezetű épületek falai, födémei
  • Tetőszerkezetek nehezen elérhető részei

Vízszintes épületelemek szabadon befújt szigeteléséhez a Supafil Loft 045 üveggyapotot ajánljuk, amelynek deklarált hővezetési tényezője 12 kg/m3 testsűrűség esetén λD = 0,045 W/m.K. A tesűrűség a befúvás során változik, általában 12-15 kg/m3 között van.

Hogyan határozható meg az adott felülethez szükséges anyagmennyiség? A kívánt hővezetési ellenállás kiválasztása után a csomagoláson található táblázat szerint

  • a beépítendő vastagságot vagy
  • a felhasználandó bálák számát kell megadni.

A kvitelezés megkezdése előtt célszerű néhány helyen mércéket elhelyezni, amelyekről leolvasható a befújt anyag vastagsága, az „R” hővezetési ellenállás, a fajlagos tömeg – kg/m2-ben – és a felhasznált bálák száma db/100 m²-ben.

A módszer előnyei:

  • gyors, hatékony
  • hézagmentes felület
  • kis terhelés
  • nem éghető
  • a szigetelőanyagban nincsenek egészségre káros összetevők

A szabvány nem ír elő tulajdonságokat akusztikai (hangelnyelés, léghanggátlás) vagy műszaki szigetelésekkel szemben támasztott követelményekre, így ezeket a gyártók nem vizsgálják.

további információ:  

KNAUFINSULATION info.hu@knaufinsulation.com

(x)

Hozzászólások (5): megnézem

  • tanúsító

    2012. június 12. kedd 05:11

    #84377

    Most már fújhatjuk! 😉
    A cellulóz alapú fújható szigetelőanyagokkal eddig is kiváló tapasztalatokat szereztem, remélem, a Knauf anyaga sem lesz rosszabb, drágább! Egyedül az zavar, hogy a címben salakgyapot szerepel, a szövegben meg üveggyapot! Azt azért nem fújkálnám szívesen!

  • Jesu

    2012. június 13. szerda 15:37

    #84383

    Hát igen. Akkor most mi? Üveg vagy kőzet?
    A szálló üveggyapot szerintem simán bejut a tüdőbe, és ott beékelődve komoly egészségügyi problémákat okoz. De cáfoljon meg valaki, ha nem így van.

    Rettentően lég-tömör padlás kell ahhoz, hogy ez ne jusson le a lakótérbe, környezetbe. Én még olyat nemigen láttam, főleg a mostani könnyűszerkezetes födémek korában.

  • Fenyvesi Péter

    2012. június 14. csütörtök 18:30

    #84388

    Valóban jó lenne tudni, milyen egészségügyi kockázata van. Gondolom, célszerű páraáteresztő fóliával lezárni a padlástérben. A 0,045-ös lambda nem túl csábító.
    Az árakról is jó lenne pár infó.
    Érdekes, tőlünk nyugatra, jellemző az ármegadás a honlapokon. Nálunk, kérjek ajánlatot. Már el is ment a kedvem tőle. Ha van ára, mért nincs ott? Sajnos, fontos döntési szempont.

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. június 15. péntek 06:27

    #84391

    [re=84383]Jesu[/re]: pedig a légtömör kivitelezés elengedhetetlen, és nem csak a passzívház standard szerint. Jó lenne végre eljutni oda, hogy ezt a kivitelezők képesek elkészíteni, a T. építtetők pedig megfizetni. Párazárást nem lehet a hőszigetelés csomagolóanyagából készíteni! Mert kísérlet az van rá…

  • Peszleg Tibor

    2012. július 21. szombat 14:30

    #84521

    Az aminoplastok családjába tartozó aminocell fújható habszigetelésről érdekes módon sem az építész szakma, sem a tanácsadók sem tesznek említést. Nem a saját lovam dícsérem, de ha MAGYAR alapanyagból van hőszigetelő termék, akkor indolt azt IS a palettára tenni! (Mo-on 23 éve, és ÉMI engedélyes termék)

    Nézz tehát utána, mielőtt terméket és technológiát választassz!

    (A cicás hozzászólás igen fantáziadús, de ha menyétet, egeret, patkányt és a darazsakat is az önkényes lakásfoglalók körébe vonom – igencsak életszerűvé válik!)

SZAKMA
SEGÉDLET | MEPS – THR homlokzati hőszigetelési irányelvek

A MEPS hírleveléből: Nagyon fontos kiadvány látott napvilágot az elmúlt év végén. Egy olyan kiadvány, melyet minden, a homlokzati hőszigeteléssel foglalkozó építési szakembernek olvasnia és használnia kellene – dolgozzon akár a tervezés, akár a kivitelezés, vagy éppen az ellenőrzés területén! A homlokzati hőszigetelő rendszerek (idehaza meghonosítani kívánt rövidítéssel THR) magyarországi gyártó- és forgalmazó cégeit tömörítő MÉSZ […]

SEGÉDLET | MEPS – THR homlokzati hőszigetelési irányelvek
2015. február 20. péntek
EGYÉB
Ytong Start hőhídmegszakító

  Új termékkel jelentkezett az Ytong, bár eddig magát az ytong téglát használtuk hőhídmegszakításra, de ezentúl erre a célra rendelkezésre áll egy önálló termék is, az Ytong Start. Az elem lambdája minden irányban 0,145 W/mK, a nyomószilárdsága pedig 5,5 N/mm2

Ytong Start hőhídmegszakító
2015. február 7. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább