Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. május 19. szombat

A stockholmi metró

Amikor nézegettem a stockholmi metróról készült fotókat, úgy éreztem, hogy mi rakétasebességgel távolodunk Európától, civilizációtól, kultúrától, mindentől. Esélyünk sincs, nem hogy utolérni bárkit is, de még a távolodás sebességét sem érezzük.

Hajlamosak vagyunk az orosz, román, ukrán stb. állapotokat olyannak megbélyegezni, amelyennek szoktuk, de a fenti képekhez képest, mi pontosan ugyanolyan messze vagyunk a fejlett nyugattól, mint akiket mi előszeretettel le szoktunk nézni.

Nem véletlen, hogy minden fiatalnak azt javaslom, menjen jó messzire, aztán 10-20 év múlva nézzen vissza, érdemes-e visszajönni. Csak a mert az ő kilátásaik teljességgel reménytelenek

nézzék meg a többi képet itt: A stockholmi metró – Elit Klub.

Hozzászólások (21): megnézem

  • Stuksza Attila

    2012. május 19. szombat 10:06

    #84217

    Kedves Miklós!
    Örülök, hogy a Te véleményed a mai magyar helyzetről/állapotról egyezik az enyémmel. Ritkán szoktam hangoztatni, mert néha megszólal bennem a „hol a hazaszeretet” jelszava, de amikor a magyar hon és a benne tevékenykedni megválasztott képviselőink lesz…nak minket, dolgozó magyar állampolgárokat, egyre nagyobb terheket/sarcokat rónak ránk, akkor én miért ne tehetném meg ugyanezt, és miért ne javasoljak jobb feltételeket saját gyerekeimnek/tanulóimnak. Én nem így szeretlek Magyarország! Igenis vissza kellene venni a mindent megengedő magatartásról, a dolgozókat sarcoló adópolitikából, a pofátlanságot eltűrő, lopni/csalni/tollasodni viszonyokból. Aki nem akar dolgozni, az ne is egyék, aki nem akar tanulni, azt ne kényszerítsék az iskolapadba, mert mások életét/jövőjét teszi tönkre, aki nem ért a szakmájáhaz az ne nevezhesse magát Vállalkozónak/szakértőnek. Aki nem képes a munkát elvégezni, az ne pályázhasson rá. Hol vannak a felmutatható referenciák! Ne a hozzá nem értő közönség szavazza meg, hogy ki/hova kerüljön! És igenis lehessen megélni a 8 órai kemény/alkotó/tevékeny munka béréből! Tisztességes munka, tisztességes bérér! Ha ezt a saját hazám nem tudja biztosítani, akkor miért maradjak itt? Nyomorogni? Tűrni? Nyelni?

  • Adamko Feri

    2012. május 19. szombat 10:51

    #84218

    Nagyon szomorúan, de egyet értek Miklóssal. Nekem a lányom külföldön él. Régebben arról beszéltünk, hogy valahol kétlaki lesz egy kicsit. Itthon is lesz egy vállalkozás és a kintit, bentit összekötjük, és nem szakad el innen teljesen. Most már minden ráhatásomat latba vetném, hogy ne jöjjön, ha akarna is. A svéd metró képeit nézegetve engem az ütött meg, ha még gazdaságilag rendben is lennénk, nálunk a döntéshozókban soha nem lenne annyi fantázia, játékosság, hogy bevállaljanak egy ilyen stílust. Egyszerűen nincs a „levegőben” a tolerancia, az, hogy „lehet, hogy nekem nem tetszik, de másnak tetszhet, fogadjuk el” érzés. És ami most itthon van, az sajnos csak következménye a tolerancia és a műveltség hiányának. Persze ez csak az én véleményem. Vannak sokan akik ezt tartják jónak. Én meg sajna azt tartom rossznak, hogy a mostani helyzetet sokan jónak tartják. Nekem ez szomorú.

  • M

    2012. május 19. szombat 22:26

    #84221

    Fantasztikusak a képek! Elképesztőek, nehéz fokozni…

    De a negatív felhanggal nem érzek teljesen egyet. Ettől ugyan távol vagyunk, és lehet, hogy még mindig távolodunk — egy zuhanó testre hiába kezd el egy másik, gravitációval ellentétes erő hatni, a sebesség iránya nem, csak mértéke csökken… Persze, tudom, nem ilyen szép és nem ilyen egyszerű a helyzet, de én nem csak negatív tendenciákat látok.

    Egyébként nem tudom, a tisztelt kollégák jártak-e már a párizsi metróval. Nem csak a Louvre megállójában, hanem úgy rendesen, keresztül-kasul. Azt a koszos, összerágógumizott lepukkant, soklépcsős (nem mozgólépcsős!) valamit nem érzem annyira vonzónak „látványilag” (na persze, más kérdés, hogy van vagy 20 vonaluk) pedig az is „öropéan”…

  • ba

    2012. május 20. vasárnap 00:25

    #84222

    Ezek valószínűleg olyan témák (hol jobb & co), amit egy ilyen bejegyzéssel nem lehet megválaszolni, megállapítani, annyi paramétere van.

    Tény, hogy nyugaton sok minden szép/szebb, jó/jobb, de ott sincs kolbászból a kerítés (lásd párizsi metró az előző hozzászólótól, de az antwerpeni belváros sem éppen mintának tekinthető és sok egyéb nyugati belvárosban hasonló problémák vannak, ahol kuli munkát végzők élnek). Mikor a nyugatot emlegetjük hajlamosak vagyunk csak pozitívumot látni, itthont csak negatívnak emlegetni. Miért van nekünk ilyen kisebbség tudatunk?

    Engem többek között borzasztóan riaszt nyugaton az a mérhetetlen fogyasztói társadalmi agymosás, ami a reklámokból, termékekből jön. Elég riasztóak azok a statisztikák, melyek szerint mennyi élelmiszer kerül a kukába ezekben a példa értékű országokban. Egy másik tanulmány szerint a „gazdag” országok jobban érintettek a háborúzásban (https://www.sg.hu/cikkek/83235/). A fejlett nyugaton általánosak a demográfiai problémák. Az energiafogyasztás is hatalmas, mely folyamatosan nő (például miért kell mindenkinek terepjáróban ülnie? mindenkinek kicsi a farka?). Sajnos ezeket a példákat is nagyon követjük. Az erkölcsi/morális fejlődés valószínűleg nem fejlődik olyan mértékben, mint a gazdasági (itthon ez utóbbi sem); valószínűleg a dél-afrikai hiénás macsók is X6-ossal járnának, ha telne rá.

    Egy másik érdekes dolog: mikor itthon balhé volt az mtv székház előtt, mi lettünk nyugati lapok szerint a Balkán. Azóta németeknél, franciáknál is voltak annál sokkal durvább balhék – náluk ez természetes, ott belefér a kultúrába?

    Persze ez nem jelenti azt, hogy én olyan nagyon jól érezném magam a sok sarc között, miközben a pénz csak folyik, folyik, folyik… Nem tudom, például Ausztriában hozzánk képest népességhez stb-hez viszonyítva mennyi adó folyik be, de az A2 (autópálya) és az S31 (2×2 sáv kitűnő minőségű autóút) között kb 20-30km van, nálunk a nyugati tengelyen pedig 40-nel kell közlekedni a falukban kamion konvojokban, faluk között nem kevés helyen 70-nel szlalomozva a kátyúk között. Ha sógoréknál valaki építkezni szeretne, bemehet egy hivatalba, hogy mit szeretne, ha azt se tudja, akkor megmondják neki, hogy mit szeressen. Egy teherautóról le lehet daruzni bármit, mert nincsen villanykábel pókháló a levegőben, a faluk rendezettek és ápoltak. A kórházakban mosolyognak, köszönnek és tisztaság van. Felfoghatatlan számomra, hogy ott miként telik olyan dolgokra, melyek nálunk elképzelhetetlen távolságban vannak.

    Egyébként tényleg lenyűgöző ez a metró, köszi a képeket.

  • Szabóbácsi

    2012. május 20. vasárnap 21:06

    #84225

    Szépek, érdekesek ezek a metróállomások, de gyanítom, még drágábbak a hazaiaknál is. Az új metróállomásainkban is szép, színvonalas építészi koncepciókat találni. Inkább az a kérdés hogy ez a stockholmi is egy olyan felesleges, szinte párhuzamos vonal mint a leendő négyes?
    Nem értek egyet a lehangoló kesergéssel. Nálunk mindig is rosszabbul mentek a dolgok. Mindig. Skandináviában a legalacsonyabb a korrupció. Már lejjebb magasabb, még lejjebb, vagy keletebbre méginkább. Nem lehet mindenki svéd. 🙂

  • Adamko Feri

    2012. május 20. vasárnap 22:42

    #84226

    [re=84225]Szabóbácsi[/re]:
    Egyrészt van a rossz, és van a rosszabb. Másrészt, egyáltalán nem kell belenyugodni abba, hogy nálunk rosszabbul mentek mindig a dolgok. Ez nem megoldás. Ha egy legyintéssel elintézzük, hogy ott jobb, itt meg rosszabb, ne haragudj, de akkor ez az alja a dolgoknak. Másik, hát a rosszabból lépjünk vissza legalább a rosszba. Tényleg üljek otthon és már ne is keseregjek, hogy rosszabbodik a helyzet, azon indokkal, hogy ez van, ezt kell szeretni? Na, ne már! Ha már elintézzük egy közhellyel, hogy rosszabbodik a helyzet, és nem zavar minket, akkor nekünk annyi.

  • ZooLee

    2012. május 21. hétfő 09:36

    #84228

    Kedves Adamkó Feri!
    Hadd álljak Szabóbácsi pártjára!
    Az egyáltalán nem baj, ha valaki optimistábban áll a dolgokhoz.
    Megértem az elkeseredést, de ha az értelmiség kiröppen egy kis pénzért, attól nem lesz jobb itthon!
    Most aztán tényleg elmondhatjuk sokan, hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve! De még mindig sokkal jobban élünk, mint amiről nagyszüleink, dédszüleink álmodni mertek volna.
    Félreértés ne essék, senkit nem vádolok, ha külföldön vállal munkát, vagy ha elhagyja az országot. De mindenkit arra buzdítok, hogy maradjon.

  • Adamko Feri

    2012. május 21. hétfő 09:44

    #84229

    [re=84228]ZooLee[/re]:
    Mind a ketten mást olvastunk ki a szövegből :-). Én egy belenyugvást, te egy optimizmust. Én a belenyugvás ellen szóltam, és remélem az is jött le.

  • Szabóbácsi

    2012. május 22. kedd 22:14

    #84232

    [re=84226]Adamko Feri[/re]: Persze. Természetesen nem kell belenyugodni hogy mifelénk rosszabbul mennek a dolgok. Inkább úgy árnyalnám hogyha sok évtizednyi erőlködés után sem látszik a relatív hátrányunk néminemű behozása, hát ne keseregjünk túlságosan. A sportban is mindig csak egy aranyérmes van. Meg még ötven? száz? futó… Futottak még 🙂

    Az egész a fejemben abból indult hogy olvastam a Molnár Farkas (nagy)könyvet. Megítélések szerint a harmincas években még bőven nem voltunk annyira lemaradva mint mostanság. De már ott is látszott Molnár (meg Kozma és a többiek) hazai lehetőségekre adoptált=lebutított épületei, ellentétben pl. Breuer Marcell zürichi, nálunk elképzelhetetlen minőségű villájával.

  • Szabóbácsi

    2012. május 24. csütörtök 17:38

    #84237

    [re=84236]Koós Miklós[/re]: Nem véletlenül. 2010 óta nem terveztem egy rendes házat se. Apróságok csupán. Gondoltam, elmegyek hajóra zenélni.

  • Fenyvesi Péter

    2012. május 25. péntek 22:36

    #84247

    Szóljon, aki tud egyetlen indokot mondani egy min. közepesen tehetséges, kreatív fiatalnak, amiért itthon érdemes terveznie a jövőjét!
    A belenyugvásról: ugye, emlékszünk Zorán dalára, Dusán szövegére: …langyos a sör, de nekünk így is jó…
    De fel a fejjel, tavaly a szakadék szélén álltunk, viszont idén jelentős lépést tettünk előre! Fel a fejjel, egyszer mindennek vége. A jónak is a rossznak is.

  • dyro

    2012. július 5. csütörtök 12:39

    #84489

    Metró: Nem hinném hogy drágább lenne a követ lőttbetonnal fixálni, majd lefesteni, mint gránitlapokkal burkolni. Nyilván ehhez az is kell, hogy sziklában akarjanak metrót építeni, míg itthon szemcsés talajban kell ugyanezt megtenni.

    Egyéb: Nekem a teóriám, hogy amíg a fontos ügyekről politikusok döntenek és amíg a pénz kölcsönadásából meg lehet élni, addig nem fogunk előrébb jutni.

    Migráció: maximálisan nem támogatom. Egyszerűen hosszú távon nem járható út.

  • dyro

    2012. július 5. csütörtök 12:42

    #84490

    Ja és kedves Péter: csak egy indok: esetleg valakinek gondoskodnia is kellene majd a saját szüleiről, rokonairól ha majd rászorulnak…

  • Adamko Ferenc

    2012. július 5. csütörtök 13:05

    #84491

    [re=84489]dyro[/re]:
    A kérdés az, hogy kinek nem járható út. Nehéz ám a hazaszertettről beszélni, ha a haza nem szeret téged (általános alany). Persze, hogy nem járható út, a kivándorlás az állam szempontjából, de talán az állampolgárok mellett az állam is tehetne azért, hogy ne vándoroljanak ki azok, akik tenni képesek. És nagyon jó lenne, ha nem csak itt, és néhány más fórumon aggódnának a kivándorlás miatt, hanem igen sötét politikusaink is ezt tennék. És igen az lenne jó, ha az állam, haza érdekei egybeesnének az állampolgárok többségének érdekeivel. Nem is lenne kivándorlás.

  • M

    2012. július 7. szombat 23:16

    #84495

    [re=84492]Koós Miklós[/re]: Attól függ, mit értünk „racionális” alatt 🙂 (Érdemes pl. Mérő László könyveit, cikkeit lapozgatni a racionalitás témában…) A haza nem jövők utódai gyakorlatilag biztosan búcsút inthetnek a magyar nyelvnek, ezáltal a magyar kultúrának, ide értve a hagyományokat, történelmet, stb. Jó nekem az, ha más nyelvnek (így nemzetnek, kultúrának, stb) nevelek gyerekeket? Nekem nem.

    Amúgy nagyon támogatom, hogy a fiatalok menjenek világot látni. De a gyerekeik az iskolát itt kezdjék. Már, ha a nyelvi, kulturális diverzitás megőrzése érték…

  • Adamko Ferenc

    2012. július 8. vasárnap 09:57

    #84496

    [re=84492]Koós Miklós[/re]:
    Azt hiszem nem mondtunk ellent egymásnak 🙂

  • Szabóbácsi

    2012. július 9. hétfő 23:27

    #84502

    [re=84491]Adamko Ferenc[/re]: „Nehéz ám a hazaszeretettről beszélni, ha a haza nem szeret téged” Azért ezzel így, nem értek egyet. Ilyen alapon a világ legtöbb országa nem szereti alattvalóit. Mindenki meg nem költözhet Svájcba, Svédországba. Legtöbbször nem is az állam, (meg a nagyon sötét politikusok sem) a felelősek, hanem pont ezek az álomállamok! Amelyeknek volt ereje, rafinériája, akarata országunkat koldusbotra juttatni, iparát beszántani, sóval felhinteni. Akinek sok van, annak kell igazán a másé. Mert nem igaz, hogy egy 60 milliós fejlett országban nem él annyi alattvaló, amennyi annak az országnak a valós fenntartásához szükséges! Ők mégis máshonnan is becsábítanak. Miért? Puszta mohóságból.
    És aki kimegy oda, nem él igazán komfortosan. Van pénze, tudja fizetni a rezsit. Esetleg marad is. De magányos, elszigetelt ott kint, családjától távol. Szóval veszít annyit, amennyit nyer. A gyarmatlakó elment rabszolgának a birodalomba. Nem megoldás. Minnél hosszabb távon, annál kevésbé.

  • Adamko Ferenc

    2012. július 10. kedd 08:55

    #84503

    [re=84502]Szabóbácsi[/re]:
    Így levélben, csábítanak a sommás kijelentések, az biztos. És az is biztos, hogy árnyaltabb a helyzet mint amit az egyszerű kijelentések takarnak.
    Nem teljesen értettem amit mondtál, a sóval, beszántással :-). Nem értem miért máshol kell keresni a hibát? Nem hívnak, nem csábítanak Svédországba, Angliába, Németo.-ba. A mostani elmenetelek mögött nem egyszerűen a pénz van, nyilván az is. Nem csak arról van szó, hogy ott előbb lesz autót, lakásod stb. Hanem arról, hogy sokszor itthon még dolgozni sem hagy az állam. Pl. építési engedélyek megszerzése, a szándékos bürokratikus kibabrálás stb. Ez az ország jelen pillanatban gyártja a megtört, csalódott embereket. És a legrosszabb, semmi jövőkép nincs. Még a látszata sincs a jövőképnek, csak a lozungok, meg a „nekem”-ek, meg a buta „ki ha én nem”-ek.

  • Szabóbácsi

    2012. július 11. szerda 12:21

    #84505

    Iparmexüntetés (nehéz, könnyű, élelmiszer, szellemi), piac bevásárlás.
    Ha egy mezőgazdasági ország már magát sem tudja ellátni a kedves, nagypénzű külföldiek jóvoltából, akkor ezt mire lehet vélni?
    Csak egy példa, jogdíjból 800M érkezik be évente, és 1,6MRD távozik az országból.

HÁZ-TERV
Az átalakult Baross térről

A viszonylag sokat utazom vonattal Bp-re, így bár már 25 éve nem vagyok fővárosi lakos, számomra továbbra is elsőrendű fongosságú a jó bp-i tömegközlekedés. Az ok egyszerű, ha egy nap több olyan helyre kell menjek, ahová rossz a tömegközlekedés, kénytelen vagyok autóval menni, ami semmivel sem gyorsabb, viszont sokkal drágább a vonatnál. Ebből következően – […]

Az átalakult Baross térről
2014. szeptember 5. péntek
TECH
Honda történelem 2 tenyérben + 2 percben

A Honda történelme két tenyérben és két percben https://www.youtube.com/watch?v=Dxy4n0UT82o ha nem indul a videó: https://www.youtube.com/watch?v=Dxy4n0UT82o forrás: cink.hu

Honda történelem 2 tenyérben + 2 percben
2013. augusztus 31. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább