Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Sariri-Baffia Enikő
2012. május 18. péntek

16. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról 2.

A 2012. május 2-6. között Hannoverben megrendezett 16. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról készült Green Press összeállítás folytatásaként közöljük Sariri-Baffia Enikő, okl. építőmérnök, energetikai szakértő beszámolóját. A magyar származású passzívház minősítő és oktató – a magyar passzívházak minősítője – kezdettől fogva részt vesz a nagyszabású szakmai rendezvényen – a mérnöknő évekig a passzívház-standardot kidolgozó Prof. Wolfgang Feist közvetlen munkatársa volt. Sariri-Baffia Enikő vezette be 2011-ben az eredeti német tananyag alapján magyar nyelvre adaptált Minősített Passzívház Tervező képzést Magyarországon.

Több mint 45 országból érkezett a mintegy 1000 résztvevő, hogy informálódjanak az energiahatékony építkezés csúcstechnológiáját képviselő passzívház-standardról. Nem véletlen, hogy az észak-németországi városban rendezték meg a világhírű szakmai rendezvényt; ez a régió Európa-szerte kiemelkedő példával szolgál: települési viszonylatban Hannoverben koncentrálódik a legtöbb passzívház, a város külön támogatja az új passzívházak építését, valamint a meglévők passzívház-minőségű felújítását (Deep Renovation program), a rendezvény zárónapján ezek közül több épületet felkereshettek a résztvevők. Ezen túlmenően Hannover arról is döntött, hogy városi használatú középület kizárólag passzívházként épülhet.

Passzívházak a világban

A 16. Nemzetközi Passzívház Konferencián 75 előadás hangzott el, a legérdekesebbek közül számolunk be röviden.
A darmstadti Passivhaus Insitut Jürgen Schnieders vezetésével tanulmányt készített a passzívházak megvalósíthatóságáról szerte a világon. A kutatók arra a meghökkentő eredményre jutottak, hogy néhány extrém, ritkán lakott klímazóna kivételével a Föld minden pontján megvalósítható a funkcionális passzívház-standard, sőt, ez az épülettípus jelenti életciklusra vetítve a gazdasági optimumot is – vagyis az ennél gyengébb energiahatékonyságú épület megvalósításával az építtető hosszú távon pénzt veszít. Ez a tény pedig már a mai energiaárak mellett is érvényes. Az energiaárak emelkedésével a gazdaságosság mértéke javul.

A passzívház-standard szerint tervezett, kivitelezett épületek egyes komponenseire minden égtájon más követelmények érvényesek, és más minőségek képezik a gazdaságosság optimumát.

Egy különleges elrendezésű svéd tóparti ház - közel passzívház minőségű

Például Stockholmban négyrétegű üvegezés szükséges, miközben Mexikóvárosban egyrétegű üveg is elegendő. Nem szabad azonban összetéveszteni az egyes épületelemek gazdasági optimumát az egész épületével, mivel gyakran fordul elő, hogy az egyes elemek egymásra kölcsönhatással vannak, szinergiák alakulnak ki.

a teljes cikket olvassa el a greenpressblog-on!

Hozzászólások (1): megnézem

  • Fenyvesi Péter

    2012. május 25. péntek 22:55

    #84248

    Gondolom, mindenki jobban járna, ha a paksi 5. blokk építése helyett, annak a 3000 milliárdnak egy részéből a hazai épületállomány energiahatékony felújítását támogatná az állam, nem is beszélve, a passzívházakról. Rengeteg munka(hely) kevesebb környezetszennyezés, gyors megtérülés, de hisz’ mi tudjuk. Vajon, a döntéshozók, mért nem?

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább