Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. május 4. péntek

Milyen újdonságok jelentek meg az AC11 óta?

Roppant érdekes táblázat jelent meg a Graphisoft honlapján, az ArchiCAD 11-es verziójától kezdve a most megjelenő 16-os verzióig láthatóak az egyes verziókban felbukkant újdonságok. Ki-ki eldöntheti, hogy az egyes verziók között sok vagy kevés volt a fejlődés. A magam részéről úgy tartom, hogy voltak nagyon fontos verziók és voltak kevésbé fontosak

A nyitókép a táblázatnak csak egy kis részét mutatja. A teljes táblázat innen tölthető le

[poll id=”58″]

 

Hozzászólások (6): megnézem

  • sityu

    2012. május 4. péntek 06:39

    #84073

    Lehet azon vitatkozni, hogy mik voltak a változtatások; meg hogy fontosak voltak-e. Én is írtam már ezekről. S többször írtam már arról, hogy milyen koncepcionális ügyeket hiányolok már régóta. Megteszem újra:

    1) van egy sor fölösleges kötöttség, korlátozás, amiknek megszüntetése sok problémát megelőzhetne:

    1.1) hasonló tipusú elemek egységesítése (és ebből következően egymásba alakíthatósága – az elem beállításain belül lehetne kiválasztani, hogy az adott elem melyik típus legyen – megmaradhatnak a külön ikonok az eszköztárban):

    1.1.1) pl.: poligon típusú elemek: a 2d kitöltéstől (vonallánctól, helyiségcimkétől)), a födémen át, a terepmodellen keresztül a tetőig (sőt akár a héj elem is bevonható volna)
    1.1.2) pl.: a metszet-homlokzat éles szétválasztásnak se sok értelme van (bár ez nem kritikus kérdés, de elegáns volna, ha átalakíthatók volna egymásba) – apropo, metszet: ferde síkú metszet…
    1.1.3.) ablak-ajtó-tárgy-lámpa szétválasztás ellen is több érvet tudnék fölhozni, mint mellette; ne adj isten: ablak-ajtó lehelyezés fal nélkül…
    1.1.4) 3d-s tartalmak a munkalapon -> munkalapokat a szintek helyett: szabadon szervezhető munkalapok (szinteknek kinevezhető munkalapok), épületmodulként használható munkalapok (mint a kapcsolt modulokat, a 3d-s munkalapot is több példányban lehessen elhelyezni egy másik munkalapon)

    1.2) eleve macerás, hogy egy külső rajzot el lehet helyezni az alaprajzon, de munkalapot nem;

    2.) régi eszközök működésének felülvizsgálata:

    2.0) kattintásszám csökkenthetősége: seregnyi esetet tudnék sorolni, ahol kis átalakítással csökkenthető volna a kattintásszám

    2.1) kottázás: az asszociatív kottázás utólagos szerkeszthetősége, tehát ne csak felvillanjon, az asszociatív pont, hanem nyugodtan fixen megjelenhet, szerkeszthető pontként, a kotta kijelölésével (természetesen ez a működés egy globális kapcsolóval kikapcsolható volna, s ezáltal maradhatna a régi működés is). Ne adj isten: a kottázás vissza is hathatna az elemre, megadva a kotta értékeknél a fix, vagy képlettel kiszámolt értékeket. Tehát a kottázás egy alapvető szerkesztő eszköz lehetne, ezáltal a méretek megadásával automatikusan a végleges kották is fölkerülhetnének a rajzokra.

    2.2) fóliák: jó dolog a szabad fóliakezelés, de egy idő után kezelhetetlenné is válhat, célszerű lenne valamiféle dedikált fóliakezelés: bizonyos elemek csak bizonyos fóliákra helyezhetők lennének (vagy, ha nem a dedikált fóliára akarjuk tenni, akkor egy plusz rákérdezés). Standardizált fóliák, fóliatipusok (más irodák terveivel történő együttműködés óriási kavarodásokat tud jelenteni).

    2.3) anyag-, kitöltéskezelés: a mátrixos megjelenítés fölött is eljárt már az idő, sok anyag, ill. kitöltés esetén nehézkes; fa-struktúrás megjelenítés hasznosabb lenne;

    2.4) Terv térkép fa struktúra kibővítése az elhelyezett elemek fa-struktúrás megjelenítésével (kibontható-becsukható csoportokkal, esetleg fóliákkal)

    3.) Új eszközök finomítása (a működési részletekben is megbújik némi csiszolgatni való):

    3.1) A különböző nézetekhez használt virtuális pauszok kezelése nem konzekvens: van, hogy a pausz docker-ben megmarad a korábban használt pausz, de nem mind, ill. sok fölösleges is megjelenik. (nekem volt olyan tervem, ahol százas nagyságrendű dwg-s géprajzot kellett használnom pauszként a gépalapok tervezése során, és pár hetes kihagyás után elég nehéz visszaidézni, hogy az adott esetben 4-5 verziójú rajz közül épp melyiket kell használni).

    3.2) alaprajzi metszősík: szerkeszthetőség 3d-ben (természetesen törésvonallal; természetesen alaprajzi szerkeszthetőséggel).

    4. Javasolt új eszközök: a Morph-fal már az utolsó komoly rajz- ill. modellező-eszköz hiány is megszűnik, ezért én inkább a „productivity”, „usability” tipusú eszközökben látnám a fejlődés irányát. Mint pl.:

    4.1) tervadat- és verzió-kezelés: ügyfelek, fejléc-adatok, tervből származtatható adatok kezelésére célszerű volna egy kezelő eszköz.

    4.2) beállítás-kezelés: nem csak a programbeállítások xml-es kezelése (bár azon is volna mit fejleszteni), hanem a kedvenc-kezelés. Korábbi tervekben használt beállítások fa-struktúrás, automatikus kezelése, interneten elmenthetősége. Engem rettenetesen frusztrál, hogy pl. az ablakok alap-beállítása semmiféle magyar méretrendszernek nem felel meg, ezért minden ablaknál 10-15 paramétert kell egyesével beálligatni (pl. a különböző osztású kapcsolt gerébtokos ablakoknál), pedig tudom, hogy ezt már korábban egyszer-kétszer beállítottam, de az adott tervájl előkeresése és a beállítások átvitele sem gyorsabb, mint a manuális beállítgatás.

    Hirtelenjében ennyi. Azt gondolom, hogy ezek jó némelyike egyszerűbben megoldható változtatás lenne, mint pl. a Morph bevezetése, s jó néhány verzióváltásra elegendő muníciót biztosíthatna a Garphisoftnak. Amire szerintem szükség is lenne, mert ez a 16-os fícsörlista elég haloványnak tűnik. Egyedül talán az ecodesigner implementálás tűnik komoly, napi gyakorlatban is hasznos újításnak (nekem legalábbis nem a szabadformálású modellezés hiánya volt a legnagyobb gondom).

  • RobinHood

    2012. május 4. péntek 09:01

    #84075

    AC16-al lehet energetikia számítást is végezni végül, ez az ECO designer itt benne?

  • Táskai Zsolt

    2012. május 4. péntek 09:02

    #84076

    Két apró dolgot szeretnék kiemelni.

    Miklós újra értékes anyagra hívta fel a figyelmet, viszont a szöveg és a kép együtt arra enged következtetni, hogy ennyi a táblázat, pedig ez csak a _modelezési_ rész fejlődését mutató részábra. Amúgy feltehetően sokaknak tényleg ez a legfontosabb, ez is az első a doksiban…

    A linkelt dokumentumban „Library” rész utolsó három sora ebben a formában tárgytalan, illetve külön csoportba tartozna talán. Ezt már jeleztem a megfelelő ügyosztálynál, később valószínűleg javítják.

  • RobinHood

    2012. május 5. szombat 20:53

    #84086

    AC12 után most érzem azt hogy volna értelme 16-ra átmenni. Előremutató. Grtaulálok. Uppgrade 2- (3) évente elegendő.

  • Táskai Zsolt

    2012. május 9. szerda 10:03

    #84113

    [re=84076]Táskai Zsolt[/re]: Javították a PDF-et, már jó a Library rész is. A fenti megjegyzésem vége így már figyelmen kívül hagyható.

TECH
Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt

2010 legelején tértem át a Macintosh-ra, az akkori operációs rendszer  a Mac OS X 10.5 (Leopard)  volt, azóta évente újabb és újabb változatok jöttek ki és mivel szeretem, ha a gépem frissítve van, így pár napja feltettem a nemrég kijött 10.11-et, az El Capitan kódnevű változatot. Nem mintha valami eget verő újdonságok lettek volna benne, de […]

Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt
2015. november 6. péntek
TECH
GDL | BIMobject®

bimobject néven indult a tavalyi év során egy olyan oldal, ahonnan ArchiCAD Revit, SketchUP és AutoCAD tárgyakat (új nevén BIM objektumokat) tudunk ingyen letölteni, jellemzően gyártóspecifikus összeállításokból. Saját beépülő alkalmazásként egy önálló eszköz palettaként megjelenik az ArchiCAD és a többi alkalmazás munkafelületén, így a CAD tervezés közben közvetlenül érhetőek el tárgyak, amiket azonnal be is […]

GDL | BIMobject®
2014. április 2. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább