Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. április 26. csütörtök

Tervkritika 84 | előbb egy elképzelés kellene

Egy szál tervlapot kapott a napokban a tervkritika rovat:

Tisztelt Koós Miklós Úr!
 A véleményét szeretnénk kérni a tervezőnk által elkészített tervrajzról. A telkünk 11 m szélességben építhető be. Max. 95 négyzetméteres házra gondoltunk. Szeretjük a tereket, de a külön konyhához, kamrához, 3 hálóhoz , nagyobb étkezőhöz ragaszkodunk. A ház téglából épülne, gipszkarton válaszfalakkal, fafödémmel.
Köszönjük észrevételeit: H E

Amilyen rövid volt az épülettel kapcsolatos tudnivalók sora, sajnos olyan rövid lesz a tervkritika is. No nem az előzők miatt, hanem azért mert nagyon nincs mit mondani erre a rajzra.

Miután a küldött terveken szerepelt a tervező neve így biztos, hogy nem házilagos rajzról van szó, pedig elsőre arra gyanakodtam. A vélemény tömören: EZ A HÁZ NINCS MEGTERVEZVE!

Aki ezt rajzolta, az életében nem tervezett önállóan családi házat, de még lakást sem, annyira borzasztó! Ami hibát el lehEt követni egy lakásnál, azt kivétel nélkül elkövette a tervező.

  • hogyan lehet ilyen előszobát tervezni?
  • hogyan lehet a hálószobákat ennyire szétszórni, nem törödve a tájolással, a minimális szeparálhatósággal?
  • kinek juthatott eszébe egy kandalló kéményt a kamrába tenni?
  • minek bele tartófalak, ha a belsők teljesen ki vannak váltva?
  • hogyan néznek ki a helyiségen átvezető lelógó kiváltók, különösen a bal felső háló gardrób szekrénye felett?
  • „fedett lépcső” aminek a belépőjén legfeljebb féllábon állva lehet megállni?

Összefoglalás | az egész úgy borzasztó, ahogy van. Javaslom keressenek egy valódi építészt.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (11): megnézem

  • tanúsító

    2012. április 26. csütörtök 04:50

    #83976

    Rosszindulatú kötekedésnek hatott volna, ha ezt a helyén kérdezem!
    Miklós, hát nem jobb, ha az építésznek nincs e-mail címe?
    (Persze gépész, villamos tervező is van, aki inkább rejtezkedne!)

  • RobinHood

    2012. április 26. csütörtök 06:48

    #83977

    Családi háznál minding ott a kérdés…ezt nem a MEGrendelő adta/tervezte ? Vagy enniyre rosszul áll a kolléga.

  • meregzsakk

    2012. április 26. csütörtök 07:17

    #83978

    ajjajj!

  • kelemen zsolt

    2012. április 26. csütörtök 07:53

    #83979

    Na igen. Nekem is volt 1 éves építészhallgatóként egy hasonló tervem, amire a konzulens a következőt mondta: „képzelje el hogy a férj hazajön, de az asszony a barátnőivel Megasztárt néz a nappaliban. A férj szeretne lefürdeni, lefeküdni. Kilógó cuccal átsétál majd a hölgykoszorún egy szál törölközőben és vissza? Ez egyes, jövő héten van pótlási lehetőség, akkor jöjjön újra!”
    Egy héttel később már tudtam a leckét…

  • Fenyvesi Péter

    2012. április 26. csütörtök 12:35

    #83983

    übergáz. Remélem,erre nem költenek el 20-30 milliót.

  • zoli

    2012. április 26. csütörtök 13:53

    #83984

    Puzzle-hez hasonltít, nappali és éjszakai szféra nagyon keveredik. Kezdésből el kellene határolni a nappali szférát (nappali, ebédlő, konyha) és az éjszakai szférát (hálók). Hálók körül meg fürdő kell midenképp. Minnél egyszerübben szabdalni a teret és lehetőleg 45 fokos falak nélkül.

  • gramercy

    2012. április 26. csütörtök 14:43

    #83985

    és mennyi ilyen készül el… elég egy keresés az ingatlan.com-on hogy kellöen elborzadjon az ember

  • Szabóbácsi

    2012. április 26. csütörtök 15:47

    #83986

    Ez vázlatnak ugyan rossz, de mégis eléggé ki van dolgozva. Ez a legszörnyűbb benne. Valaki ezt komolyan gondolta. Jó a belső, meleg, sőt, túlfűtött kamra. Valami buggyantásos technológiához? A konyhai mosogató mögött 120/150-es ablak van. Ez 90-es parapetet jelent. A mosogató mögé? Nappaliban háttal ülni az ablaknak. Ez valami új divat, gyakran látni. Gondolom hogy ne lássák hogy nő a fű. Feltűnt hogy a helyiségek túlnyomó része négyzetes. Szerintem a téglalap sem csúnya alakzat. A pici előlépcső is kíváló egy véletlen férelépésnek, bokatörésnek. A sok keskeny ablak meg kimondottan pazarlás. Árban, energiaháztartásban. Csak a következetesség végett, mert látni a takarékos szándékot. Szerintem némi helyiségátrendezéssel egész helyre kis alaprajzot lehetne belőle rittyenteni.

  • Hawaii

    2012. április 28. szombat 12:01

    #83997

    „és tekeregni, hogy lássunk is valamit a napfényes csillogáson…”

    Lehet, hogy csak előrelátó volt:
    https://www.mit.edu/newsoffice/2012/glare-dust-and-fog-free-glass-0426.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mit%2Fnews+%28MIT+-+News%29

  • Hawaii

    2012. április 28. szombat 20:14

    #83999

    Ha nem lennék tapintatos, azt mondanám, hogy a képcső éppenséggel üvegből készül. 😉 De mivel az vagyok, ezért gyanítom, a plusz üveglapot (mert olyan is van ám) nélkülöző plazma/LCD/OLED TV-kre gondoltál, így pedig kénytelen vagyok beismerni, hogy kifogtál rajtam. 🙂

  • Tervkritika

    2012. május 4. péntek 13:50

    #84079

    […] 2012. április 26. Tervkritika 84 | előbb egy elképzelés kellene […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés

Tisztelt Koós Úr!  Családi házunkat háromgyermekes családnak terveztettük. Betonfödémes lesz, hogy később – ha esetleg szükség lesz rá – emeletet húzhassunk rá könnyedén. Ennek megfelelően úgy terveztettük a házat, hogy a lépcsőnek legyen helye, mégpedig az addig gardróbként funkcionáló helyiség helyén. A szülői háló a bejárat mellett kapna helyet, onnan nyílna a szülői kis fürdő. […]

Tervkritika 189 | lehetetlen telken nem túl szerencsés beépítés
2017. július 22. szombat
TERV KRITIKA
Tervkritika 178 | cikkcakkos ház

Tisztelt Koós Miklós! Ismerem a felteteleket, kerem az ingyenes tervkritikat. Építkezés előtt állunk (2018 tavaszán kezdenénk) és régóta olvasgatom a tervkritika sorozatot. Igen hasznosnak találom laikus szemmel. Néhány gondolat az igényeinkről… Az új családi házunkat 3 gyermekünk (2, 4, 6 évesek), a feleségem és jómagam részére szeretnénk építeni CSOK felhasználással. Külön szobákat és fürdőszobát szeretnénk […]

Tervkritika 178 | cikkcakkos ház
2017. január 10. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább