Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. április 25. szerda

Az építészek harmadának nincs email címe …

… hangzott el az Építész kamara elnökével készült végtelen számú interjúk sorában. A témával magam is foglalkoztam számos alkalommal és most az interjú kapcsán is előkerült a MÉK és a tagság kapcsolata, pontosabban annak a hiánya. Nyilvánvalóvá vált – akinek ez esetleg nem volt világos – hogy e kapcsolat gyakorlatilag kimerül az idöközönként kiküldött Építész Közlönnyel. A megyei kamarák (én legalábbis a DDÉK-ról tudok beszámolni) az email címmel rendelkező kollégáknak rendszeresen küld ki hírlevelet, felhívva a figyelmet aktuális programokra. Van egy honlapja a megyei kamarának, amit nem tudom hányan olvasnak?

Ennyi a kommunikáció.

Vagyis az elégtelennél is kevesebb. Mindeközben arra hivatkozunk, hogy csak azért kell megtartani a kinyomtatott Közlönyt, mert vannak építészek, akik nem érhetőek el elektronikusan és mivel fizettek kamarai tagdíjat, jár nekik is a közlöny. Talán nem túlzok, ha azt mondom erre, hogy AGYRÉM.

2012-öt írunk, aki nem képes havi 2-3 ezer Ft-ot arra áldozni, hogy internete legyen, az csak súlyos szankciók árán, magasabb tagdijért lehessen a kamara tagja. Mindenkinek van szomszédja, rokona, tanuló gyereke, ha máshogyan nem, HA AKAR hozzá tudna férni a nethez. De nem is akar. Persze erre jöhetne valaki azzal, hogy laknak olyan helyen is építészek, ahol nincs net. Tessék akkor mobilnetet venni, az is megvan 5 ezerből és 90 napig lehet használni. A mobilos lefedettség pedig lényegesen nagyobb, mintsem azt lehetne mondani, hogy az email-lel nem rendelkező cca 4 ezer építész olyan határmenti eldugott völgyekben lakik, ahol még mobil sincs.

Bizonyára van ilyen is, de akkor talán egy másik foglalkozást kell választani, mert ilyen körülmények között nem képes arról sem értesülni, ha egy jogszabály megváltozott, mert nem hiszem, hogy sok építésziroda lenne, amelyik megrendeli a Magyar Közlöny nyomtatott változatát havi 8-10 ezer Ft-ért.

Mi a legtöbben a netről tájékozódunk, mert az ma már egy ugyanolyan közmű, mint a gáz vagy az elektromos áram. Akinek ez kínai, annak kell adni fél év türelmi időt, hogy eldöntse, mivel is akar foglalkozni. Ha nem képes a legminimálisabb beruházásra, akkor el kell köszöni tőle.

A kamara pedig felejtse el ezeket a papír alapú postázásokat, a kommunikációnak vannak sokkal hatékonyabb módjai is. Ezzel egy időben a tagokat kötelező jelleggel olyan adatszolgáltatásra kell bírni, amiből a kamara megfelelő információkat tud kinyerni, mind a vállalkozások jellege, mind a munkaellátottság kapcsán.

Hogyan tud egy szervezet úgy működni, hogy a kamarai tagok nevén és lakcímén kivül gyakorlatilag semmit sem tud róluk? A tagdíj befizetési felszólítással együtt küldjék ki (elektronikusan) a kérdőívet, amit mindenkinek ki kell tölteni. Továbbmegyek, az egész kamarai névjegyzéket úgy kellene átalakítani, hogy a személyes információkat a tagok maguk kezelhessék és tehessék fel elérhetőségeiket, a kötelező adatokat (pl. név, azonosító, lakcím) továbbra is a kamara kezelné. Mint másfél évtizede honlapokkal foglalkozó, azt én is tudom, hogy ez nem egy nagy kaland egy programozó számára. Rutin munka.

Az építész tervezés egy magas kvalifikáltságot igénylő szolgáltatás. A háziorvostól elvárjuk, hogy legyen hordozható EKG-je, egy minimális laborfelszerelése, hogy ki tudjon mutatni egy gyulladást pl. a vizeletből…stb. Ezek természetes elvárások egy páciens részéről.

Azt gondolom hasonló elvárásokat meg lehet fogalmazni az építész tervezőkkel szemben is. Aki csak a konyhában egy hokedlin rajztáblán képes csak dolgozni, az keressen másutt pénzkereső elfoglaltságot. Az építészeti tervezés nem szociális kérdés, mert ha annak tekintjük, akkor mi a többség szívjuk meg.

A mainál sokkal tökösebb érdekérvényesítésre volna szükség – még azt is megkockáztatom -, hogy magasabb tagdíjak mellett, cserébe viszont bármelyik tagnak joga volna odacsapni az asztalra, ha méltánytalanság történik vele.

Nemrég én is beszámoltam itt a hamarosan bevezetésre kerülő ÉTDR rendszerről, aminek az a lényege, hogy a teljes építési ügyintézés elektronikus lesz 2013-tól. Akkor mit fog csinálni a világtól elzárt völgyben, még a telefont is nélkülöző építész a stokedlin összebarkácsolt papírrajzával? MIATTA KELL MAJD szkennereket üzemben tartani a kormányhivatalokban, mert különben nem lehet majd bevinni a rendszerbe az általa készített rajzokat.

Korábban már megírtam, hogy több kiváló szakmabelivel meg kellett szakítanom a szakmai kapcsolatot, mert nem hogy számítógéppel nem dolgoztak, de még mobiltelefonjuk sem volt.

[poll id=”16″]

Hozzászólások (9): megnézem

  • Albert Sándor

    2012. április 25. szerda 11:03

    #83970

    Nem értek egyet.

    Az elektronikus vagy digitális technika kötelezõvé tétele az AGYRÉM szerintem.

  • joci

    2012. április 25. szerda 16:42

    #83973

    Számítógép? számológép? Szorobán? Papír és ceruza? Fejbe számolás? Az az Agyrém,hogy ez 2012-ben még vita tárgya. Reggel felkelek, egy fél szilva pálinka, elő a lavór! Mosdás! Utána cikória kávé. Szalonna tojás vöröshagyma. Hovátettem a botos száru csizmám, meg a csizmanadrágom,és a bőujjú ingem? A fenébe most jutott eszembe, elfogyott a petróleumlámpából a petró! Jaaa meg a kinti Pottyantós wc-nek is leszakadt az ajtaja, a szél letépte!A kerekeskúton meg vedret kell cserélni. De semmi para a parázzsal üzemelő vasaló még tökéletes.Ugye milyen vicces! Mi robogunk európa felé? Vagy már ott vagyunk? Csak halkan megjegyzem, hogy már az interneten keresztüli számlázást feszegetik nekünk.

  • Zöhls András

    2012. április 25. szerda 17:43

    #83974

    Kedves Miklós, a Budapesti és Pest Megyei Mérnök Kamara tízezer tagjából durván a felének nem szerepel az e-mail címe a névjegyzékben. Nem azért, mert nincs nekik (a többségüknek), hanem mert nem gondolják szükségesnek, hogy egy ilyen adat nagyon publikus legyen. Spam így is akad elég. Feltehetőleg Nálatok is erről lehet szó.

  • Albert Sándor

    2012. április 26. csütörtök 10:38

    #83982

    Van egy árnyalatnyi különbség a lehetséges és a kötelezõ között.
    Pragmatikusan elfogadom, elvileg ellenzem a digitális technika kizárólagossá válását.

  • Szabóbácsi

    2012. április 26. csütörtök 16:00

    #83987

    Nagyon sok költséget lehetne megtakarítani ha digitálisan lehetne az ilyen ügyeket (is) intézni. És most érdemes áttérni, mert most igazából nagyon kevés az ügy. Gondolom ez köztudott.
    Milyen jó volt úgy 20-15 éve amikor még net nélkül, de faxon át lehetett küldeni a terveket és azonnal együttműködni a társtervezőkkel! Nem kellet elvinni vagy a postával bíbelődni. Hallatlan idő és pénzmegtakarítás. Aztán 15-10 éve hogy elektronikusan azonnal bármit meg lehet osztani az érdekeltekkel, ez nagyon nagy előny minden hátrány nélkül. Sajna megmaradt azonban a szalaggal átkötött minimum hatpéldányos beadandó tervcsomag, legalább 300 elhasznált A4-essel. Ha ben valami gixer adódott, szegény előadó jobbra-balra pakolta a poros dossziéhegyeket, lapozta a sok oldalt, lehetett vinni hibajavító festéket… Mennyivel egyszerűbb az élet ha ez képernyőn keresztül történik.
    Egy analóg dologra lenne szerintem szükség csak, a központi papír alapú tervnyilvántartásra. Az már bizonyított több évszázad alatt. A programok, gépek egy évtized alatt többször is kicserélődnek, amaz meg az állandóság. Csak ne hőpapírra! 😀

  • Zöhls András

    2012. április 26. csütörtök 21:58

    #83990

    Az általam mondott számok, kicsit pontosabban: a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarának a névjegyzék szerint 9514 aktív tagja van. Ebből, a névjegyzékben (gondolom Miklós is valami hasonló helyről szedte a saját adatait) 4417 (46,4%) adta meg a telefonos elérhetőségét, 3951 (41,5%) az e-mail fiókját. A tagok fele csak a postai címét közölte.
    Gondoljuk el, körülbelül 3 millió lakossági vonalas telefon előfizetőről tudunk, a mobilok száma 11,5 millió, és 4,3 millió az internetes IP cím, ki tudja hány felhasználóval.
    Kizártnak tartom, hogy pont a fővárosban és a környékén élő felnőtt, diplomás emberek felének nem lenne sem telefonja, sem internetes elérhetősége. Biztos vagyok benne, hogy a többségük használja az ügyfélkaput, mobillal parkol, és elektronikus úton intézi a pénzügyeit a bankjával és az adóhivatallal, ha lehet úgy is levelez, tehát sokan ismerhetik mindenféle elérhetőségüket, csak valahogy a kamarának nem akarják megadni.
    Elfogadom, nem a spam miatt, valószínűbb, hogy a kamarák elfogadottsága/elutasítottsága lehet az ok. Kérdés, hogy akinek meg van az internetes elérhetősége, kap-e onnan valamit, ami miatt érdemes ezt a kapcsolatot velük fenntartani.
    Nézem a cikk végén a felmérést, a jelen állás szerint, a kötelező építész kamarai tagságot a válaszolók nem egész negyede tartja jónak, közülük is minden negyedik elégedetlen, hogy csak abból az egy kamarából lehet választani. Hát, nem túl meggyőző arányok.

  • #84857

    […] mint kinyomtatni, sokszorosítani, beborítékozni stb. Aztán szembesültem azzal, hogy az építészek harmadának állítólag nincs még e-mail-címe se! Mondjuk, ezt egyszerűen nem hiszem el, de ha csak a fele igaz, akkor is ijesztő adat, mert ha […]

TECH
Nem biztonságos az Ügyfélkapu oldala

Egy mai cikkből: A Chrome böngésző elkezdte letiltani az állami Ügyfélkaput, és helyette egy lopásveszélyre figyelmeztető feliratot tölt be. Most még csak a Google böngészőjéből elérhetetlen az oldal, de hamarosan a többi böngészőből is az lesz, ha a kezelői nem javítanak egy hibát, amelyről már jó ideje tudni lehet, hogy probléma lehet belőle. A szakértő […]

Nem biztonságos az Ügyfélkapu oldala
2018. november 23. péntek
TECH
Ismét működik az ÉTDR

2017.12.31. reggel 6:00-tól ismét teljes funkcionalitással működik az ÉTDR. az információk szerint adatvesztés nem történt. A Lechner Tudásközpont tájékoztatása szerint: „A honlapra kitett hirdetmény nem csak az üzemzavarról, hanem az ügyintézéshez kapcsolódó jogszabályi rendelkezésekről is tájékoztatott, melynek értelmében az üzemzavar nem okozhat joghátrányt. Ebből adódóan fel sem merülhet, hogy a határidő elmulasztás az ügyfél számára hátrányt, […]

Ismét működik az ÉTDR
2017. december 29. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább