Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. április 7. szombat

Eladó George Harrison csodapalotája

Ne ijedjenek meg, nem akarok átmenni bulvárba, csak a sokadik hasonló témájú cikk, poszt, hivatkozás után feltűnt valami hasonlóság ezek között a házak között.

A színvonaluk. No nem a megvalósítás vagy a beépített anyagok színvonala, hanem az építészeti színvonaluk. Keressenek rá népszerű sztárok, milliárdosok házaira és azt fogják tapasztalni, hogy látva házaik fotóit, simán átlapoznák egy építészeti folyóiratban, annyira nívótlanok, rondák, sőt a legtöbb esetben stílustalanok, mi több ízléstelek.

Szinte mindegy, hogy egy öreg milliárdosról vagy egy fiatal popsztrárról beszélünk, az eredmény ugyanaz. Sehol semmi egyediség, semmi merészség, sehol valami előremutató, „kortárs”, progresszív. Totális építészeti ízléstelenség.

El tudja valaki képzelni, hogy a 60-as évek  lázadó ifjúságának egyik ikonja George Harrison a nyitóképen és itt alább látható házban jól érezte magát?

Ha nem írnám ide, nem találnák ki, hogy ebben az ízléstelenségben ki lakik: Sandra Bullock

egy 28 éves Avril Lavigne egy – bár nem ízléstelen – de ilyen házban érzi jól magát:

… Halle Berry pedig ebben a modern építészet csúfságában?

Értem én, hogy ezek döntő többségénél fontosabb, hogy hol fekszik, mint az, hogyan néz ki, de akinek ennyi pénze van, lehetne már egy kis ízlése is… Amikor azt vetik a honi laikus kritikusok szemére, hogy milyen a vizuális kultúrájuk, akkor gondoljanak arra, másutt sem fenékig tejfel.

Mielőtt túlságosan is általánosító lenne a végkövetkeztetés, örömmel fogadok jó ellenpéldákat is

Hozzászólások (6): megnézem

  • Kelemen Zsolt

    2012. április 7. szombat 15:24

    #83868

    Nekem a személyes kedvencem Marilyn Monroe háza, abból is a konyha
    ld. itt: https://www.huffingtonpost.com/2010/07/13/marilyn-monroes-brentwood_n_643387.html#s113106

  • Szabóbácsi

    2012. április 8. vasárnap 12:24

    #83870

    Kissé a Korda „villára” hajaz 🙂

  • Tamás

    2012. április 8. vasárnap 21:57

    #83873

    Az amerikaiaknak mikor volt ízlésük? 🙂

  • Eckhardt Tibor

    2012. április 9. hétfő 10:11

    #83874

    Érdemes megnézni az 1920-60-as években épült, jellemzően iparmágnások otthonait. John Lautner azért alkotott „néhány” jobb házat. (Wright tanítvány)

    https://lookintomyowl.com/john-lautner-between-earth-and-heaven.html

    + Ricardo Legoretta – mexikói építész munkái (2011. dec.-ben hunyt el).

    Nem mondom hogy minden munkájukkal egyet tudok érteni, de érdemes tanulmányozni párat. Mindketten tehetős ügyfeleknek terveztek.

  • Eckhardt Tibor

    2012. április 9. hétfő 10:18

    #83875

    Egyébként vélek felfedezni némi összefüggést: a jó ízlés és a generációkon keresztül növekedő vagyonok – kontra giccsparádé és robbanás szerűen meggazdagodó emberek „mindent meg tudok venni” esetei között. Ez honi építészetünkbenben is tapasztalható tendencia.

  • ger82

    2012. április 10. kedd 15:52

    #83883

    miről beszéltek?? az utcában ahol építkezünk, az összes ház magyiterrán az összes!!! ez kb 10 ház egymás mellett, de annyira egyforma, hogy rossz nézni,
    az utca elején pedig, ugyan az a hiba az összes ház a kornak megfelelően egyforma!!

    szerintem előbb itthon kellene körülnézni, meg mindenki nézze meg a saját házát
    és gondolkodjon,

    tipikus magyar irigység ami nekem lejött,

    kérlek Miklós a sok egyedüli, rendkívül színvonalas és nívos tervek közül tegyél fel valamit amit nagyban! eltér az amerikai házaktól.

    költői kérdés, mi értelme annak, hogy ez leírom? max páran berágnak, azaz semmi
    de most már ez van

SZAKMA
„Kevesebb esztétikát, több etikát”, avagy tasli a magukról megfeledkezett építészeknek

December 14-én jelent meg egy nagyon fontos cikk az ÉF-en Körmendy Imrétől, a MUT elnökétől „Kevesebb esztétikát, több etikát” címmel. Hatalmasok vagyunk és gazdagok? Vagy csupán a kivagyiság és a közpénzekkel való nagyvonalúság (netán felelőtlenség?) dolgozik bennünk, köztünk? Az erőfitogtatás éppen a személyiségzavar, az önértékelés problémájának következménye. Körmendy Imre írása az etikus építészeti magatartásról.  Massimiliano Fuskas nem véletlenül választotta […]

„Kevesebb esztétikát, több etikát”, avagy tasli a magukról megfeledkezett építészeknek
2017. december 22. péntek
HÁZ-TERV
„Jössz-MÉSZ” Nyári városnéző séták a MÉSZ szervezésében

„Jössz-MÉSZ” Nyári városnéző séták a Magyar Építőművészek Szövetsége szervezésében. Merüljön el velünk Budapest építészeti különlegességeiben egy kellemes nyáresti séta során. Sétáinkon betekintést nyerhetnek a Palotanegyed épületeinek és egykori lakóinak történeteibe, a Városligeti fasor kialakulásába, a legimpozánsabb századfordulós villák lakóinak mindennapjaiba, illetve a Pasaréti fák alatt meghúzódó különleges villanegyed építészeti megoldásaiba. Különleges élményként városnéző sétahajó kirándulást szervezünk a Dunán, […]

„Jössz-MÉSZ” Nyári városnéző séták a MÉSZ szervezésében
2017. július 25. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább