Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. április 2. hétfő

Tervkritika 83 | lakás átalakítás

Az egyik – hozzászólásokban is aktív – olvasónktól kaptam terveket, de most kivételesen nem családi ház építéséhez, hanem lakásbelső átalakításához kér tervkritikát :

Az efféle lakásátalakítás annyira személyre szabott, hogy a legjobb esetben szinte csak saját magának tudja megtervezni valaki. Kompromisszum kompromisszum hátán. Folyamatosan meg kell harapnunk valamelyik ujjunkat.

Kedves Miklós!

Azért írok, mert rendszeresen olvasom a tervkritika összes rovatát, és már eddig is sokat tanultam az írásaiból és a sok hozzáértő hozzászólásból. Ezért szeretném beküldeni a kis lakásunk terveit. Persze ez nem egy épülő ház, csak egy megújuló, de amennyiben ez belefér a tervkritika hasábjaiba, örömmel venném, ha megosztaná a publikum előtt, hátha tudnának javaslatokat tenni.

Menyasszonyommal április végén házasodunk, ekkor fogunk összeköltözni először. Szeretnénk kicsi, de okos helyen élni, ezért a nettó 48 nm-es lakásunk egyes helyiségeinek berendezéséhez segítséget kértünk egy belsőépítésztől. Az első vázlatterveket küldöm most.

A lakás egy első emeleti téglaépítésű társasházi lakás, amibe kombi turbo kazán kerül, előszoba-konyha-iroda-fürdő egységbe padlófűtést terveztünk, a háló-nappali szekcióra pedig radiátoros hőleadást.

Néhány gondolat a képekhez:

– munkánk miatt szükségünk van egy irodai helyiségre, aminek a helyét az ebédlőbe tettük, így nem vettünk el értékes teret az így is szűkös nappaliból

– nappaliba kerül menyasszonyom zongorája (nem a képen jelzett szögben, hanem az ablak felé kb 45 fokba beforgatva), az alsó sarokba egy sarok ülőgarnitúrát tervezünk, két puffal, szembe egy szekrénysor

– hálószobába a nappalival kapcsolatos falon végig beépített szekrényt tervezünk (ajtó fölött és körül) és egy íróasztalt a jobb felső sarokban az ágy mellett

– előszoba bal szélén kap helyet a hűtőszekrény (beépített, eldugott „szekrényben”)

– az irodai részleg nagyjából a rajzokon látható elemekből állna, annyi különbséggel, hogy az ablak mellett a polc a plafonig érne (sok-sok iratot kell elnyelnie)

– a konyhai asztal négy lábú lesz, lehetőség szerint 6-8 emberre nyitható méretben

– a fürdőben nem maradt elégséges hely kádnak, így zuhanykabinunk lesz, mellette mosógép, szemben pedig a csaptelep (wc talán egy geberit lesz)

A nappali inkább Ny-i tájolású, az iroda ablaka pedig már majdnem Észak.

Leginkább talán ötleteket várnék, de minden kritika hasznos lehet!

Tisztelettel: (nick: meregzsakk)

Igazából 2 dolgot tudok kiemelni a küldött rajzokból:

1. a háló viszonylag a legtágasabb, annak ellenére, hogy annak kellene talán a legtakarékosabbnak lennie, lévén „ott csak alszanak”. Egy ekkora lakásban az is elfogadható, a franciaágy nem körüljárható, ezért én meggondolnám a fürdő falának feljebb húzását, akár 40-50 cm-rel is, ami egy ekkora lakásban „új távlatokat nyithat”.

A megnyert 40-50 cm hely jótékony lenne az étkező-dolgozó meglehetősen szűkös terében, kicsit szellősebb lehetne ez a rész.

2. a másik észrevételem a konyhabútor, pontosabban az előtte lévő közlekedő. Cca. 90 cm kell ahhoz, hogy egy alsó szekrényből lehajolva, leguggolva ki tudjunk venni valamit, ha ez nincs meg, szűkös és kényelmetlen lesz a használata. Én csökkenteném a fürdő szélességét a konyharész javára.

Összefoglalás | Ilyen tervet nem hálás kritizálni, mert a sok kötöttség és kompromisszum miatt nem ismerni az összes mögöttes kívánságot, lehetőséget. Ilyenkor a praktimum mindent felülír.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (10): megnézem

  • OSman

    2012. április 2. hétfő 14:05

    #83825

    Ismerem ezt a típus kialakítást (van a családban…), a fürdőben lévő gyűjtőkémény és a mellette lévő fő nyomó cső és wc strang miatt nem nagyon lehet a konyharészt szélesíteni! Tagadhatatlan viszont, hogy így meg nagyon szűk lesz…

  • OSman

    2012. április 2. hétfő 14:14

    #83826

    Kérdéses, hogy a padlófűtés miatt megéri-e az adott helyiségekben felverni az aljzatbetont? (jószomszédi iszony…:)), mert ugye a szintkülönbség szóba sem jött?

  • tanúsító

    2012. április 3. kedd 06:41

    #83829

    T. Méregzsákk!
    Házasságkötésükhöz sok boldogságot kívánok!
    Tartok tőle, hogy ehhez a pár négyzetméterhez túl sok funkciót rendeltek. A nappali és a hálószoba lakható, de ezzel vége. Jobb lenne takarékoskodni pénzzel, energiával, amíg kedvezőbb lehetőség nem adódik.

  • bobo

    2012. április 3. kedd 18:48

    #83833

    Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de a belsőépítészük egy apró hibát vétett: felcserélte a konyhát a fürdővel. Mert egy fürdőt be lehet pakolni a lakás közepére, igaz, ablak nélkül és kiskanállal, de nyertek volna egy használható(bb) méretű konyhát. Pedig szép terv. Persze, nem ismerem az igényeket, de az a +20 cm bizony pont jól jönne a strang másik oldalán a konyhának. Még egy apróság: jó ötlet a 6-8 fős étkezőasztal, csak épp nincs 6-8 főnek hely még a nappaliban se (a 6-8 székről nem is szólva).

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. április 3. kedd 21:27

    #83834

    Ma láttam, utólagos padlófűtésszerelés, bontás nélkül!!! „A Fonterra Reno padlófűtésrendszer különlegesen alacsony felépítésével optimális lehetőséget nyújt felújításhoz, valamint új építésekhez is.”
    https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:map0iNKjDdQJ:www.viega.hu/xchg/hu-hu/hs.xsl/fonterra-reno-fu%C3%9Fbodenheizungssystem-renovierung-neubau-6174.htm+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

  • meregzsakk

    2012. április 3. kedd 21:38

    #83835

    Sziasztok!

    A terveket már régebben küldtem át Miklósnak, de a HDD problémák és más fontosabb ügyek miatt most került elő a tervem. Azóta számos dolog megvalósult már belőle. Nagyon örülök az eddigi kritikáknak. Szeretnék mindenre reagálni.

    OSman jól tudja, a konyhát a kéménycső és lefolyócső miatt tényleg nem lehet szélesíteni, viszont érdekes ötlet Miklós felvetése, hogy a hálót csökkentsük a fürdő javára – viszont ez már nem aktuális, készen van a lakás festése, padló, fűtések.. 🙂
    A konyha tényleg nagyon szűkös. Ezt azzal próbáltuk ellensúlyozni, hogy a konyhaszekrény alsó polcai öblös fiókok lettek, így a szekrény ajtóit nem kell kerülgetni. (ajtós csak a csap alatti fél polc lesz a sarokban)
    Középtávon gondolkodunk a lakásban, ami kb. 7-10 év lesz, ezért szeretnénk lehetőségeinkhez mérten jól berendezkedni, a sok funkció pedig kényszer volt. Még előttünk van 2-3 sűrű év (főállás, mellékállás, főiskola részemről, menyasszonyom pedig egyetem, zeneművészeti főiskola és mellékállás), így a konyha többnyire csak hétvégén lesz kihasználva. Nem tervezünk nagy és rendszeres vendégséget. Viszont családot és barátokat szeretnénk megvendégelni néha. Az asztalunk végül a „pille” fantázianevű bármely bútorboltban megvásárolható asztal lett, amit 20 cm keskenyre össze lehet csukni. Azt a nappaliban ki lehet nyitni és 6-an kényelmesen körbe lehet ülni. Összecsukható székeket szeretnénk, amit a földszinti 6nm-es tárolóban tartanánk.
    Tény, hogy a tűzhely nem szerencsés, főleg a kabátok mellett (!), de azt sem tartottuk praktikusnak, hogy a legsötétebb zugban főzőcskézzünk.. (inkább mosogatunk).

    Már csak a bútorozás van hátra, erre itt van két kép, ha valakit érdekel a nappali berendezési ötletterve, akkor az alábbi linken megnézheti:

    https://kepfeltoltes.hu/view/120403/New_pic_070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Itt pedig a hálóé:

    https://kepfeltoltes.hu/view/120403/New_pic_071_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    @bobo: Elgondolkoztam a fürdő-konyha felcserélős ötletén, de az túl hosszú folyosót eredményezne. A nappaliban nem lesz fotel (két puffot szeretnénk, amit ha nem használunk, betolunk a zongora alá, így tűrhető terünk lesz – 160-300nm-es házban nőttünk fel mindketten, tehát nem ehhez a mérethez vagyunk szokva, de elsőre tökéletes lesz!)

    @sby f.j: Nekünk eddig nem voltak bútoraink, amiket átrendezhettünk volna 😉 A háló gardróbját végül nem valósítjuk meg, oda kaptunk két nagyobb szekrényt.

    @tanúsító: Köszönöm a jókívánságokat!

    Még egyszer köszönöm a tippeket, kritikákat!

  • meregzsakk

    2012. április 3. kedd 21:40

    #83836

    Ja igen, a padlófűtés: az tényleg hangos volt, amikor az aljzatbetont törtük, de két nap alatt végeztünk 🙂 (szintben van az egész lakás)

  • bobo

    2012. április 3. kedd 23:32

    #83838

    [re=83835]meregzsakk[/re]: félre ne értsd, biztos szép lesz így is. Viszont ha megelégedtetek volna azzal a kompromisszummal, hogy a fürdő csak a háló felől megközelíthető, alig nőtt volna az előszoba folyosó hossza a felcserélés után. A tűzhely helyén lett volna a tusoló, előtte a mosdó. A WC elfordult volna és mellé jön a mosógép. A mostani fürdő helyén egy L alakú konyhabútor lenne, és az iroda/étkező is picit tágasabb lehetett volna.

  • periscop

    2012. április 5. csütörtök 11:26

    #83856

    Ne haragudjatok, de a konyha így nagyon gáz. Jobb lenne, ha a konyha és a háló meg lenne cserélve. Így viszont a hálóba tényleg csak olyan franciaágy férne el, ami nem körüljárható. Ha a háló ajtaja be lenne falazva, és egy másik ajtó nyílna a közlekedőre, akkor a helyére egy ruhásszekrény is elférne. Természetesen a közlekedőtől egy ajtó választaná el a hálót.

  • Tervkritika

    2012. április 26. csütörtök 08:16

    #83981

    […] 2012. április 2. Tervkritika 83 | lakás átalakítás […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább