Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. március 15. csütörtök

ArchiCAD tetőfedő alkalmazások

Az ArchiCAD-hez számos gyártóspecifikus termék illetve alkalmazás készült, az egyszerűbbek egyszerű tárgyak és az adott gyártó termékválasztékát lehet velük megjeleníteni a legtöbbször komplett szín (és pl. textil választékkal). Bizonyos termékcsoportoknál azonban un. API/add-on/kiegészítőre van szükség, mert a termék végleges formáját az adott épületmodell függvényében hozza létre egy mini alkalmazás. Ezt telepíteni kell az ArchiCAD-re, ebből következően nem mindegy, hogy milyen verziójú és milyen platformú ArchiCAD fut a gépünkön. Az ArchiCAD használok széles tábora meglehetősen eltérő módon használja a szoftvert, van, aki kihasználja az összes 3D lehetőséget, van, aki pl. csak a legszükségesebb mértékben frissíti a korábban megvásárolt szoftvert.

A fent említett API-knak mindehhez kellene igazodni. Az API-k fejlesztése pénzbe kerül, amit nyilvánvalóan a gyártók állnak, így ők csak akkor adnak ilyen megbízást, ha értelmét látják. Nyilván nehezen kimutatható a tényleges forgalmukban az, hogy az építtetők a tervező által megmodellezett épületen az ő terméküket mutatta be pl. látványterv formájában, de az általános piaci jelenléthez azt gondolom ezek feltétlenül hozzá kell hogy tartozzanak.

A gyártók közül a Velux az elsők között volt, aki nagyon kitartó módon minden ArchiCAD verzióhoz elkészíttette az aktuális API-t, de a konkurens cégek már nem voltak ennyire „lelkesek” és bizony jó néhány verzió kimaradt. Így ezekben az időszakokban, ha nem Velux terméket akartam volna betervezni és 3D-ben megjeleníteni, a tervdokumentációhoz pedig egy gyári megrendelőlapot kinyomtatni, akkor maradt az egyetlen gyártó, akinek a termékét be lehetett mutatni. Ez természetesen az építtetőt nem kötelezte semmire, de azért nyilván orientálta.

Ez az anomália egyszeriben megszűnt, amikor a Graphisoft a tetőablakot beépítette az eszköztárba és innentől kezdve a tetőablak gyakorlatilag egy tárggyá vált, aminek mindegy, hogy Velux, Schindler, Roto vagy Fakro. Sőt mivel az eszköztár a következő verziókban is nyilvánvalóan megmaradt, így én pl. nyugodtan használhatom a 4 évvel ezelötti Velux könyvtárat, miközben az ArchiCAD 4x frissült. A probléma megoldódott.

Amiért e cikk létrejött az a tetőfedő anyagok között található teljes káosz miatt van. Mára mind az öt nagy hazai gyártó (Bramac, Creaton, Leier, Mediterrán, Tondach) elkészíttette a maga ArchiCAD-es API-ját, a baj csupán az, hogy valamelyik évente rendeli meg a frissítést a soron következő ArchiCAD változathoz, van, aki 2-3 évente, sőt olyan is van, aki évekre hanyagolja. Mivel a Graphisoft – mindmáig érthetetlen okokból – áttért az évenkénti frissítésekre, ez a folyamat felgyorsult, nem ritkán kedvét szegve  a gyártóknak, akiknek így évente kell(ene) fizetni a frissítésekért.

Ráadásul használva ezeket a kiegészítőket egyértelműen látható, hogy mindegyik minialkalmazás mögött hasonló motor lehet, hiszen a kezelése, megjelenésük igen hasonló, ahogy az alábbi képekből is látszik.

Elkezdtem egy családi házat pl. AC13-ban, de időközben áttértem az AC 15-re és bár az újabb verzió meg tudja nyitni a korábban létrehozott tetőfedés tárgyat, már nem lehet szerkeszteni, mert pl. az  AC 15-ben már nincs meg annak a gyártónak a legújabb API-ja, emiatt vissza kellene menni 2 verziót, ami újabb problémákat vet fel, hiszen újabban az ArchiCAD csak egy verziót enged lefelé menteni.

Szintén sűrűn előforduló feladat, régebbi terveket megnyitni és azokon bizonyos dolgokat változtatni, igen ám, de ahhoz abban a verzióban kellene megnyitni, mert az akkori API-k hiánya miatt bizonyos tárgyak nem jelennek meg. Most kértek tőlem egy jó régen tervezett irodaházhoz módosítást, ami leginkább egy tetőtérbeépítés volt telis-tele tetőablakokkal. Mivel ez talán még AC7-tel készült az összes tetőablak helyén csak egy lyuk van. Nyilván emiatt nem fogom feltenni az AC 7-est, így újra el kell majd helyeznem az ablakokat, természetesen újra kezdhetem a tetőfedő anyagok „gyártását” is, mivel nyilván már azok sem használhatóak.

Amióta a tetőablak bekerült az eszközök közé, bármelyik verzióval megnyithatom és természetesen továbbszerkeszthetem a tetőablakokat, illetve kiegészíthetem az újabb termékekkel (lásd pl. fénycsatorna)

A korábbi előnyből – mármint hogy meg tudjuk mutatni a konkrét terméket egy épületen – hirtelen bosszúságra vált, hiszen ezek a visszamentések – bár megvalósíthatók – de pont nem a hatékonyságot növelik, amit pedig unos-untalan hallhatunk, a mind újabb és újabb AC verziók kapcsán.

Én most térek át a 13-asról a 15-ösre és most csak emiatt fent kell tartanom majd a gépen egy natív windows-os AC 14-et, hogy ha szükségem volna valamelyik gyártó termékére, meg tudjam modellezni, bár már most látszik, ezt csak akkor fogom megtenni, ha értelmét látom.

2012. március 9-i állapot szerint …

Az ArchiCAD 14 windowsos verziójában megtalálható mind az öt nagy hazai gyártó termékei:

az AC 14-es mac-es változatában viszont csak 2 db használható

ugyanennek az AC15-ös windows változatában már csak 3 db található …

..míg az AC 15 MAC-es változatában O DARAB !!!

Nem értek a a programozáshoz, így nem tehetek konkrét javaslatot, de újólag meg kell ismételjem azt a korábbi javaslatomat a Graphisoft felé, hogy fontos volna az eszköztárat kiegészíteni egy tetőfedő eszközzel és ezek a problémák egyszeriben megszűnnének. Mik lennének az előnyei?

  1. a tervezők és rajtuk keresztül az építtetők a teljes tetőfedő palettából tudnának választani
  2. mindegy volna, hogy ki milyen verziót (AC7-AC15)
  3. és milyen platformot használ (Windows-Mac)
  4. a gyártóknak csak a konkrét termékeik újdonságait kellene megrendelni a szoftverfejlesztőknél

Szép új világ lenne ….
a témáról már korábban is írtam a Mac + ArchiCAD + AC kiegészítők című cikkben.
[poll id=”48″]

Hozzászólások (7): megnézem

  • RobinHood

    2012. március 15. csütörtök 13:59

    #83741

    Egyetértek és magam is szenvedő alanya vagyok mindezeknek.
    Gondolkodtam.
    Ha megcsinálja az Archicad a tutit 100% Tönkremegy. Például.
    Ha elkészítenek azt az izzót, számítógépet, autót ami kevés karbantartást igényel…a gyártónak a fejlesztési költségei sohasem térülnek meg, nem lehet céget FENNTARTANI.
    A Windows az XP után alig tudott talajt fogni…..mert az úgy ahogy, de JÓ volt.
    Mi lenne a világ enélkül?
    Már az AC16-ra gyúrok.
    Iszonyat szeretem a programot, és jók az irányok csak az az évenkénti uppgrade nem életszerű. A munkák nem igazodnak az uppgrade ugrásokhoz, már nem lehet kiszállni egy korábbiból, abban kell végigcsinálni. Így torz, több verzió könyvtárát felhasználó tervek jönnek létre….ami, mint tudjuk nagy baj. Fekete pöttyök…mindenhol.

  • Szabóbácsi

    2012. március 16. péntek 11:15

    #83745

    Kártérítés, per?

  • RobinHood

    2012. március 16. péntek 13:15

    #83746

    Már folyamatban 🙂 haha.

  • Szabóbácsi

    2012. március 17. szombat 00:08

    #83748

    Pertásaság, csoportos kártérítés….

  • Ilauszky Endre

    2012. március 18. vasárnap 21:00

    #83760

    Én a probléma megoldását máshol látom. Hiába készítené el a GRAPHISOFT a „Tetőfedő” eszközét, attól még a gyártók nem rendelnék meg automatikusan a frissítéseket. Amíg a legtöbb gyártónál nincs külön költségkeret a büdzsében a tervezők CAD-es BIM-es megoldásainak támogatására, addig a frissítések ad-hoc módon fognak történni. A gyártók jóval több pénzt költenek egyéb, a tervezőknél kisebb prioritást élvező támogató „eszközökre”. A gond szerintem az, hogy a tervezők valós igénye és azok prioritásai a gyártóktól kapott támogatások területén (pl. CAD megoldás, konferencia, kiállítás, reklám, prospektus, tervezői segédlet, tervkonzultáció, stb.) nem egyezik a gyártók által megvalósított támogatásokkal. A jó hír az, hogy ez pozitív irányban változik – szerintem.

  • Ilauszky Endre

    2012. március 21. szerda 10:03

    #83773

    [re=83763]Koós Miklós[/re]: tudomásom szerint ezeket az API kiegészítőket, nem a Graphisoft fejleszti, így ebből a szempontból nem fűződhet érdekük hozzá, hogy ne fejlesszenek tetőfedő eszközt. De az mindenképpen igaz, hogy egy ilyen eszköz jó lenne mindenkinek. Persze az is egy megoldás lenne, ha az API-k felfelé kompatibilisek lehetnének. Azaz egy ArchiCAD 10-hez készült API-t lehetne AC 15-ben is használni (ugyanúgy mint egy „sima” GDL könyvtárat).

    Mindezektől függetlenül továbbra is úgy gondolom, hogy azok a gyártó cégek, amelyek évente milliárdos forgalmat bonyolítanak le nem azért nem frissítik az API-kat mert nem fér bele a büdzsébe az a pár százezer forintos költség (ami önmagában az API frissítést jelenti), hanem mert egyelőre kevésbé tartják fontosnak.

TECH
Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt

2010 legelején tértem át a Macintosh-ra, az akkori operációs rendszer  a Mac OS X 10.5 (Leopard)  volt, azóta évente újabb és újabb változatok jöttek ki és mivel szeretem, ha a gépem frissítve van, így pár napja feltettem a nemrég kijött 10.11-et, az El Capitan kódnevű változatot. Nem mintha valami eget verő újdonságok lettek volna benne, de […]

Az ArchiCAD 17 nem megy a legújabb Mac OS X 10.11 alatt
2015. november 6. péntek
TECH
Megjelent a Leier termékek új ArchiCAD változata

A Graphisoft és a Leier együttműködésében megjelent a gyártó legfrissebb termékeit tartlamazó ArchiCAD kiegészítő (add-on). A Leier teljes termékstruktúrája megjelent ebben a megoldáscsomagban, köztük olyanok is, amik a korábbiakból hiányoztak. A korábbi megoldásoktól eltérően új megoldást dolgoztak ki az elemek lehelyezésére és módosítására. Ez a tetőmegoldásnál talán a legszembetűnőbb. Korábban a teljes tető kijelölésével lehetett […]

Megjelent a Leier termékek új ArchiCAD változata
2015. február 15. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább