Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. március 9. péntek

Szabványos papírméretek

Bár a különféle papírméretekkel a legtöbben tisztában vannak vagy legalábbis úgy vélik, hogy tisztában vannak vele. Ennek ellenére nap mint nap találkozom azzal, hogy  keverik, amikor pl. másolás kapcsán duplázni vagy felezni kell a másolat méretét és sokan összekeverik az oldalméret felezését a terület felezésével. Nekik szól a Wikipédia szócikk részlete:

Ma a nemzetközi szabvány szerinti papír méreteket használják minden országban, kivéve az Egyesült Államokat,Kanadát és némely más amerikai országot. Ezt a nemzetközi szabványt ISO 216-nak hívják. Az ISO-féle papírméretek mind közös oldalarányon alapulnak: 1:√2,, vagyis kb. az 1 : 1,4142 arányon. Ennek az aránynak az előnye az, hogy az eredeti ívet akárhányszor is hajtják félbe, az megőrzi oldalainak eredeti arányát. Bevezetése a XVIII. században élt Georg Lichtenberg nevéhez köthető. Ez az arány az átméretezést is lehetővé teszi anélkül, hogy a lap tartalma sérülne. Az A4-es lap például A3-asra nagyítható, mialatt az eredeti anyag arányait pontosan megőrzi.

Azokban az országokban, ahol az ISO 216-ot használják, az irodai másológépek egyik fiókját gyakran A4-es, a másikat A3-as papírral töltik meg, s egy A4-es oldalt többnyire egyszerűen (például egyetlen gomb megnyomásával) fel lehet nagyítani A3-asra, vagy egy A3-ast lekicsinyíteni.

Németországban az 1920-as években foglalták törvénybe, hazánkban a papírméretek szabványosítása 1936-ban kezdődött. A Magyarországon használatos méretek is a német DIN, illetve a nemzetközi ISO szabvány elvét követik. Jelölése egy nyomtatott nagybetűből (fő méretsorozat jele) és egy számból (az alapméret felezésének a száma) áll.

A szabványosítás úgy történt, hogy vettek egy 1 méterszer 1 méteres papírt, ennek az átlója a √2, tehát a rövidebbik oldal 1 méter, a hosszabbik, pedig 1,412, azaz √2, ezt nevezték el B/0-nak. A másik alapméretet úgy alakították ki, hogy a területe pontosan 1 négyzetméteres legyen, ennek a neve lett az A/0, a papírméretek kiinduló alapja.

  • A sorozat: Az A0-s papírív mérete 841×1189 mm. Területe 1 m². A közhasználatban elterjedt A4-es méretet az A0-s méret négyszeri felezésével kapjuk.
  • B sorozat: A kiindulási méret (B0) 1000×1414 mm. A hosszabbik oldalt általában lekerekítik 1400 mm-re. Régebben ezt BB-ként jelölték. Ma már a köznapi szóhasználatban a kerekített méretet hívjuk „B”-nek.
  • C sorozat: A ritkábban használt „C” méretsorozat nagyjából középarányosa az előbbi kettőnek, kiindulási mérete 917×1297 mm. Általában borítékok méretezésére használják.

A B1 mérete az A0 és az A1 között van nagyjából félúton. A C sorozat, melyet az ISO 269 definiál, az azonos számú A és B között van félúton. A C0 ezáltal valamivel nagyobb, mint az A0, a B0 mérete pedig a C0 méretét is meghaladja valamivel. Ez borítékolás szempontjából is előnyös. Például egy levél, melyet A4-es lapra írtak, belefér egy C4-es borítékba, amely viszont egy B4-esbe illeszthető. Létezik az A4-es méretnek egy speciális mérete, az LA4. Ezt nagyjából az A4 hosszabbik oldalának harmadolásával kapjuk, mérete 100×210 mm. A hivatalos levelek (például számlalevelek, havi számlaegyenlegek) is zömében ilyen méretűek. Az ehhez tartozó borítékméret szintén LA4 ként van jelölve, de mérete 110×220 mm. Napjainkban elterjedt borítékméret a C6/5, amelynek szélessége a C6-os, hosszúsága a C5-ös mérettel egyezik ,gépi borítékolásra ezt a borítékot használják legtöbször.

szövegés  a teljes cikk : wikipédia

Hozzászólások (3): megnézem

  • Szabóbácsi

    2012. március 9. péntek 17:34

    #83688

    Van egy kint másolt amerikai vastag Hammond orgona szervízkönyvem. Ránézésre A4, aztán kiderült, 28×21,7cm. Még jó hogy van margója.

  • tanúsító

    2012. március 10. szombat 06:07

    #83691

    [re=83687]sby f. j.[/re]: Ezen ismeretek nélkül sem hajót, sem csákót nem hajtogathatsz, de még a szocifogiba sem vesznek fel zacskót ragasztani! 😉

  • Hiper

    2012. március 10. szombat 08:17

    #83692

    Ezek szerint ha veszek egy Audi A4-et és kétszer meghajtom, akkor A6 lesz belőle? 🙂

KREATÍV
Ecohunt | avagy hogyan készül a papírkutya?

Bence fiam dizájnernek készül. A sokféle projektje közül az általa alapított Ecohunt-ot szeretném pár momentummal a tisztelt olvasók elé tárni. Az „ökológikus vadászat” trófeái papírból készülnek. Az eddigi „zsákmány” vagy ahogy ezt a vadászatokon hívják, a „teríték” elég gazdag. Találni benne agancsos szarvastrófeát, őzet, rókát, nyuszit, mókust, harcsát, kutyát, wombatot. A következőkben egy kis videó, […]

Ecohunt | avagy hogyan készül a papírkutya?
2017. január 12. csütörtök
HÁZ-TERV
Kihúzható papírkanapé … használva

Bizonyára sokan találkoztak ezzel a szellemesen megoldott papírbútorral, ha másutt nem, hát valahol a neten. Én most élőben is láttam egy kiállítás kiegészítő bútoraként. A bútor ötlete valóban zseniális és jó is … egészen addig, amíg el nem kezdik használni. Mert akkor így néz ki.

Kihúzható papírkanapé … használva
2015. szeptember 28. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább