Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. március 6. kedd

Teszt | ArchiCAD BIM szerver

A csapatmunkát kiszolgáló BIM szerver nem most jelent meg, de csak most tudtuk úgy bekonfigurálni, hogy irodán kivülről is elérhető legyen, amiből az következik, hogy partnerek távolról is rá tudnak csatlakozni ugyanarra a tervre, akár egy időben. Ez olyan hatékonyságnövelő megoldás, ami sokaknak lehet vonzó. A csatlakozásnak az a feltétele, hogy mindenkinek ugyanazon verziószámú és Hotfix-ű ArchiCAD-et kell használni.

Amikor az AC-ben a Csapatmunka menüpontra kattintunk, akkor a fentieket fogjuk látni, aki nem használt korábban BIM szervert, annak az alábbi üres ablak jelenik meg.

A BIM szerverhez való csatlakozás legegyszerűbb módja, ha a rendszergazda elküldi a csatlakozás linkjét (*.twlink a kiterjesztése), ennek segítségével meg fog jelenni a szerver neve. A szervernév alatt pedig láthatóvá válnak azok a csoportmunka tervek, amikhez az adott felhasználó csatlakozhat.

Innentől kezdve rá lehet csatlakozni a tervre, ami az első alkalommal – a tapasztalatok szerint – elég hosszú idő is lehet, de később ez normál időre csökken. Ami a legfontosabb, hogy nem kell bajlódni könyvtárakkal, összevadászott tárgyakkal és makrókkal, mert a terv megosztásakor a terv rendszergazdája a megosztás során minden szükséges könyvtárelemet feltölt a szerverkönyvtárba, igy aki csatlakozik, az automatikusan azokkal fog dolgozni.

 

A Csoportmunka menetét nem akarom leírni, mert egyrészt elég régi lehetőség az AC-ban, másrészt ennek azért volnának terjedelmi okai is :-). A lényeg, hogy az általunk szerkeszteni kívánt tervrészeket, szinteket…stb előbb le kell foglalni, csak azután lehet szerkeszteni őket. Ha többen dolgoznak egy terven, akkor egymástól „el lehet kérni+ egyes tárgyakat, elemeket, szinteket. Az egyes tagok által lefoglalt elemeket eltérő színekkel jelöli a program, így mindig jól látható, ki min dolgozik éppen.

A mentés pedig nem a megszokott Save-vel történik, hanem a „Változások küldése, fogadása” menüponttal. A programba beépítettek (már az elejétől fogva) egy kis üzenő programot, amivel a bejelentkezett tagok tudnak egymásnak üzenni, nem kell csak ezért skype-ot vagy emailt használni.

A kapcsolódás nem igényel folyamatos internetelérést, ha megszakad a kapcsolat, akkor a saját gépre menti ideiglenesen és amikor újra fel tudja venni a kapcsolatot a BIM szerverrel, akkor lefrissiti az aktuális verziót oda és vissza is.

Nagy érdeklődéssel olvastam egy korábbi poszt kommentjeiben a különféle adatmentési technikákat, mert mostanság szeretném ezt a problémát végérvényesen megoldani. Nekem úgy tűnik, hogy a bármikor elérhető BIM szerver elérhetőség miatt valószínüleg egy NAS jelentené a megoldást, mert az mehet éjjel-nappal, mint fájlszerverre kívülről is rá lehet csatlakozni, megoldott a mentés…stb. (egy hozzászólásból: A NAS-okon linux fut, az AC pedig nem fut linux alatt).

a BIM szervert meglepően könnyű használni, ajánlom mindenkinek, aki másokkal együtt dolgozik vagy otthonról akar bedolgozni, esetleg úton van és a távolból akar rácsatlakozni a tervre. E cikk azoknak szólt, akik még nem használták a BIM szervert, de esetleg érdekelné őket, de nem volt módjuk még kipróbálni.

Most olyan rendszert alakítottam ki, ahol a csatlakozás feltétele AC 15 telepítési verziója (AC15 3000-3006). Aki esetleg szeretné kipróbálni, az írjon nekem, adok hozzáférést az egyik, e célra létrehozott mintafájlhoz. Lehet windows-os és mac-es gépről is csatlakozni.

Valamelyest megismerve a program működését nem tartom kizártnak, hogy idővel a Graphisoft is beépít majd valamilyen „felhő”-t az ArchiCAD-be, és így pl. a BIM szerver konfigurálásával nem kellene senkinek sem bajlódni, egy internetes tárhelyre lehetne a terveket feltölteni, ahol központilag lenne megoldva a megfelelő védelem is.

Ezzel olyan megoldásokat is lehetne támogatni, mint a feledés homályába veszett ArchiCAD bérlés, vagy idő alapú használat, ami még a kezdeteknél rendelkezésre állt. Így az is dolgozhatna, akinek nincs licence, de szeretne átmenetileg dolgozni az ArchiCAD-del legálisan.

Nálam a telepítés nem várt bonyodalmakkal volt megterhelve, mivel vélhetően a közeli rendszerösszeomlás következtében nem lehetett egy korábbi BIM szerver telepítés minden nyomát eltüntetni, emiatt állandóan hibaüzenetet küldött és nem engedte újratelepíteni a BIM szervert. E helyről is hadd köszönjem meg a Graphisoft Terméktámogatásának a segítségét, akik azonnal reflektáltak a „segélyhívásomra” és igen rövid idő alatt megoldották. Távoli eléréssel belemásztak a gépem operációs rendszerének a mélyére és onnan töröltek fájlokat, amik ludasak voltak a hibáért. Köszönet érte!

 

[poll id=”56″]

Hozzászólások (1): megnézem

TECH
Kérdőív a BIM használat elterjedéséről Magyarországon

Kérjük, értékelje az ön személyes, illetve vállalati érdeklődését és elkötelezettségét a BIM eljárások bevezetésével kapcsolatban. A kérdőív célja, hogy minél teljesebb képet adjon az épületinformációs modellezés (BIM) magyarországi alkalmazásának jelenlegi állapotáról, illetve felfedje a kérdéskörhöz tartozó további jellemzőket. A kérdőív kitöltése anonim, a kitöltő személyről semmilyen személyes adatot nem gyűjtünk. Az egyes kérdéseknél megjelenő BIM […]

Kérdőív a BIM használat elterjedéséről Magyarországon
2017. július 18. kedd
TECH
Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?

az előzőekben tisztáztuk, hogy a NAS egy számítógép, amit irányítani kell. Amíg ezt egy számítógépről végezzük, akár távolból, addig nincs gond, de ha ott állunk a nappaliban és a TV alatti NAS-sal akarunk kezdeni valamit, pl. irányítani, akkor felmerül, hogy mivel is? Adnak hozzá egy távirányítót, de 5 perc próbálgatás rá kell jönnünk, ez a […]

Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?
2016. szeptember 27. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább