Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. március 2. péntek

Smiló Dávid: Az építészet szóvá tétele

Bizonyára sokaknak ismerős Smiló Dávid  építész(hallgató)neve: az Építész Szakkollégium elnöke illetve a Tilos rádión futó Hetibeton építészeti rádióműsor egyik szerkesztő műsorvezetője, számos blog szerkesztője. A MÉB sorozatban is szerepelt, a MÉB 6. | Városképp blog + hetibeton c. interjúban beszélt a tevékenységeiről.

A tavaly novemberi TED Youth konferencián egy rövid előadásában remekül foglalta össze a jelenkor kortárs építészetével kapcsolatos társadalmi kritikákat.

Számomra különösen érdekes volt a Parlamenttel kapcsolatos véleménye, magam is úgy vélem, a magyar Parlament – amit oly sokan az egekig dicsérnek, számomra pont olyan giccsparádé, mint a Halászbástya. A Parlament belső terei olyan fokú ízléstelenséget, felesleges díszítésorgiát és a kivagyiságot tükröző aranyozást mutatnak, hogy az elemi vizuális kultúrával rendelkező számára egy parlamenti közvetítés felér egy vizuális kínzással.

Ugyan nem ez volt Dávid előadásának a témája, de érdemes megnézni a Parlamentre érkező egyéb pályamunkákat az alábbi linken.

a fotó forrása: https://www.mol.gov.hu/a_het_dokumentuma/az_allando_orszaghaz_tervei.html

Smiló Dávid: Az építészet szóvá tétele — TEDxYouth@Budapest 2011

https://www.youtube.com/watch?v=fnfEfVDcdHk

Hozzászólások (3): megnézem

  • Szabóbácsi

    2012. március 4. vasárnap 14:49

    #83598

    Mindig hálás téma a Parlament és a Halászbástya fikázása ha valaki építész-szerűen próbálja magát az előtérbe helyezni. Valóban, romboló szándékkal is fel lehet hívni a figyelmet, már az ókor óta ismert módszer. Alapvető személetbeli hibát látok gyermekünkben, amit a heves ifjúkori anarchikus lázadással tudok diagnosztizálni. (ilyenkor még a legyet is, röptében 🙂
    Soha nem szabad egy épületet önmagában kezelni, főleg ha szervesen kapcsolódik a szomszédosokhoz, hanem minimum szűkebb városszerkezeti környezetében. Abban, hogy minőségben azt emeli, hozzárak valamit, vagy elvesz, romból belőle. A vak is láthatja, Budapesten és a vidéki városainkban egyaránt a kb. 80 évvel ezelőtt lezárult városépítési stílus az, amely értéknek számít nemcsak a használók, hanem a látogatók szemszögéből is. A kutya nem kíváncsi sehol az ezt követő modernista városszerkezeti elemekre. Legfeljebb a túlburjánzott angolszász, (= +arab, +kínai) szemfényvesztésekre. De ott is a leginkább ámulatra méltó elem a gátlástalanság. Írom ezt, hogy kedvencem a bauhaus stílus, mint szerintem sokunknak.
    A többi meg rizsa. Kívánom legyen az okos emberünknek a parlamentje a pozsonyi és lakjon vele szemben Ligetfaluban!

    A Nagyboldogasszony (Mátyás)templomunkra is kár volt költeni. 1935-ben is kicserélték a toronysisakját, tavaly is. Minek? Ahelyett hogy lebontanák és valami funkcióját vesztett csarnokunkat kineveznének helyette imateremnek.

  • bp57

    2012. március 5. hétfő 22:20

    #83621

    Szabóbácsi nagyon igen!

    A videó: elkeserítő …

  • B. András

    2012. március 21. szerda 11:23

    #83774

    Szabóbácsi!
    Sajnálatos modon az ilyen épitész palántákból kerülnek ki azok a STILUSTALAN ÉPITÉSZEK,akik a foghily telkekre ha netán kapnak megbizást,akkor minden környezettanulmány és TERÜLET RENDEZÉSI- és BEÉPITÉSI TERV figyelembevétele nélkül,saját fantáziájának teret adva fog alkotni ÜVEGBURKOLATÚ PALOTÁKAT,hogy elijessze az országba látogató JAPÁN és egyéb külföldi turistákat ,akik ideutaznak,hogy megcsodálják a Parlament,Halászbástya,Mátyás templom csodálatos épitményeit.Szerintem,meg ha valami károsodás éri ezen létesítményeket,AKKOR ÁLLITSUK VISSZA EREDETI ÁLLAPOTÁBA,hogy legyen mire büszkének lennünk a mai szükös helyzetben.És a ha az ifju titán,majd tud alkotni ilyen maradandó értéket akkor nyugodtan feldobhatja a bakancsát,hogy alkotott valami értéket a hazának.

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
SZAKMA
ÉMSz Regionális Szakmai Napok – Pécs, 2015. máj. 28.

A rendezvény két fő témakör köré épül fel: – Korszerűség és megbízhatóság a tervezésben és a kivitelezésben – felelősség a tervezésben és a kivitelezésben A szakmai-elméleti blokkban az ÉMI vezető munkatársai mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői adnak elő, mellette a kapcsolódó jogi kérdésekről és elvárásokról fogunk előadásokat hallani. Külön figyelemet érdemel az a […]

ÉMSz Regionális Szakmai Napok – Pécs, 2015. máj. 28.
2015. május 25. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább