Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. február 6. hétfő

Teszt | Wacom Inkling

A héten az elsők között próbálhattuk ki a korábban már itt a kooseptar.hu-n is beharangozott és nagy vásárlói türelmetlenséggel várt Wacom Inkling eszközt.

A digitalizálás területén a Wacom meghatározó cég, régóta forgalmaz digitális rajztáblákat, melyek „tollai” vezeték nélküliek. nekem is van egy jó régi darabom, egy ArtPad II, aminek még soros portos csatlakozója van, így már csak őskövületekre lehet csak csatlakoztatni. nagyon szerettem, de mivel viszonylag ritkán használtam, mindig meg kellett tanulnom a kéz-szem koordinációt (mást nézek, mint amit rajzolok).

A Wacom az Inklingben azonban nem az ismert termékvonalát újította meg, hanem valami egészen mást hozott létre. A valódi papírra valódi tollal készített rajzokat digitalizálja meglehetősen egyszerű módon. A papírra való rajzolás minden mozdulatát egy szenzor érzékeli a papírlap tetején (de akár az oldalán is) elhelyezett csiptetős „vevőjével”, amit aztán a gépre másolva lementhető a rajz digitális változata, ráadásul mindez vektorgrafikus formátumban.

De előbb nézzük, mit is kapunk a csomagban. A dobozban lényegében egy „tolltartót” kapunk, amibe hátul becsúsztathatjuk magát a tollat, szétnyitva viszont minden a kezünk ügyébe kerül, amire szükségünk lehet: maga a csiptetős vevő, ami a tokban egy mini USB-re csatlakozik (így a készlet a tokban is tölthető egy USB kábel segítségével), pót tollak (amik mellesleg hagyományos golyóstoll betétek) és a felcsévélt USB kábel.

Külön plusz pont, hogy a számítógépre való telepítéshez – ami leginkább a rajzok letöltésére való – nincs szükség külön telepítő lemezre, mert a csiptetős vevőkészülék (ami lényegében egy tároló) tartalmazza az install állományt is.

Mindennapi használathoz kapunk egy dizájnos tolltartót, ami nem igényel semmilyen áramellátást. Én pl. a vonaton hazafelé próbáltam ki, majd hazaérve letöltöttem az állományokat.

Bár van hozzá termékleírás, segítő videó, de az egész annyira nyilvánvalóan egyszerűen van kialakítva, hogy gyerekjáték azonnal használatba venni, majd a rajzolás végeztével, lementeni a rajzokat a számítógépre.

Maga a rajzolás teljesen hagyományos, hiszen fizikailag tényleg rajzolunk, csak éppen „valami” figyeli, mit csinálunk és rögzíti. Vannak kötöttségek, amiket figyelembe kell venni, de azok könnyen megszokhatóak. Max. A4-es oldalban gondolkodhatunk és csak úgy, hogy a vevőkészüléktől 2 cm-en belül már nem érzékel, illetve a lap szélén már egy kicsit elbizonytalanodik.

Az hogy tetszőleges papírra rajzolhatunk, az jó, hiszen nem korlátoz minket a kreatív munkában, viszont most csak golyóstollal tudunk rajzolni. Remélhetőleg később lehetőség lesz más iróeszközt is használni, mert a golyóstollat nem kifejezetten rajzolásra találták ki (én legalábbis nem szoktam vele, vagy inkább nem szeretek vele rajzolni).

A vevőn a bekapcsolás után azonnal érzékelni kezdi a rajzolt vonalakat, a másik gomb megnyomásával új réteget adhatunk hozzá, ami azért is érdekes lehet, mert pl. a Photoshop tudja kezelni a rétegeket.

A gépre való mentéskor választhatunk vektorgrafikus változatot is, de menthetünk pl. jpg vagy akár pdf-ben is. Meglehetősen nagy a felbontása, így akár nagyobb nyomdakész rajzok is készíthetők vele.

(az alábbi bal oldali rajzok az eredeti rajzok beszkennelt változatai, jobbra pedig az Inkling által elmentett változatai láthatóak)

És akkor lássuk összefoglalva az előnyöket és hátrányokat

előnyök

  • a működéséhez nem kell hálózat
  • pofonegyszerű a használatba vétel és maga a rajzolás
  • vektorgrafikus mentés lehetősége
  • ismeri a rétegeket
  • felhasználóbarát a kialakítás, a csatlakozáés és a tárolás
  • elfogadható ár
hátrányok
  • csak golyóstoll betéttel használható
  • nem igazán használható ki a nyomásérzékenység
  • a vevőkészülékre merőleges vonalaknál lehet komolyabb torzulás

A fentiek és az ide mellékelt (általam készített )rajzok szerint az eszköz hagyományos szabadkézi rajzolás esetén kiválóan használható, mérnöki, ha úgy tetszik derékszögű rajzok esetén valóban csak vázlatok készítésére teszi alkalmassá.

Köszönettel tartozom a grasshopper.hu munkatársainak, akik a rendelkezésünkre bocsátották az Inklinget és így elsők között tesztelhettük ezt az eszközt.

Amire szeretnénk kérni, hogy javítsuk:
„A Grasshopper.hu a grafikai eszközök szakkereskedője, így az Inkling náluk is megvásárolható. A Wacom hivatalos listaára a termékre 169.90 EUR”.

És végül egy videó az eszköz használatáról

Hozzászólások (0): megnézem

TECH
Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?

az előzőekben tisztáztuk, hogy a NAS egy számítógép, amit irányítani kell. Amíg ezt egy számítógépről végezzük, akár távolból, addig nincs gond, de ha ott állunk a nappaliban és a TV alatti NAS-sal akarunk kezdeni valamit, pl. irányítani, akkor felmerül, hogy mivel is? Adnak hozzá egy távirányítót, de 5 perc próbálgatás rá kell jönnünk, ez a […]

Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?
2016. szeptember 27. kedd
TECH
Felhőben dolgozni 4. | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t

Mielőtt belefognék, fontos írni arról, hogy mire is való illetve mi tette számomra annyira kívánatossá? Jobbára vállalati környezetben találkozni velük, bár az átlag munkavállaló igazából nem is tudja, hogy amikor elment valamit, azzal igazából mi is történik. Mi védi az adatait, hogyan tud hozzáférni otthonról a céges anyagaihoz…stb? A NAS csak az egyik a sokféle […]

Felhőben dolgozni 4. | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t
2016. szeptember 22. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább