Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. január 24. kedd

Teszt | Brother MFC-J6910DW

A tavaly vásárolt A1-es plottert nem számolva a többi nyomtatónk 7 évnél régebbi. A HP OfficeJet 5110 már új korában is hulladéknak számított, lévén a legfontosabb alkatrészei műanyagból készültek és mint később megtudtam, az efféle gépeknél előre megtervezik, mi mikor megy tönkre. Nos a műanyag fogaskereke pontosan 3x kopott le, darabonként 12 ezer Ft-ért, így elhatároztam, a következőnél megy a kukába.

Az A3-as Develop nyomtatónk viszont kiváló volt, viszont csak windows alatt tudtam használni, ott is csak ezért kellett XP-t meghagynom, mert már újabb drivert nem készítettek hozzá. A mac-re való áttéréskor ezzel kalkuláltam is. Mivel már nem fejlesztették a drivereket, így ha maradtam volna is a windowsnál, sajnos akkor is eladósorba kerül, mert már Vista-s meghajtó sem volt elérhető hozzá.

Ezzel és a színes HP tönkremenetelével szükségessé vált egy új nyomtató beszerzése. Ennek az volt a feltétele, hogy az A3-as FF nyomtatót el tudjam adni és az új nyomtató közel annyiba kerüljön. Ez eladás most történt meg, így lehetőség nyílt egy új beszerzésére.

Hosszas keresgélés után az általam támasztott igényeknek egyedül a Brother MFC-J6910DW multifunkcionális nyomtató felelt meg, mind műszaki paramétereit, mind az árát tekintve.

  • A4/A3
  • 2 papírtálca
  • 2 oldalas nyomtatás
  • A3-as színes
  • lapbehúzó (ADF)
  • másolás
  • szkennelés A3-ban is (színes)
Bár nem szabtam feltételül, de tudja még a következőket:
  • fax (akár színes is)
  • szkennelni tud hálózati mappába, emailbe, pendrive-ra, ftp-re
  • wifi (nem kell dróttal egyik géppel sem összekötni, így könnyű mozgatni)
  • keret nélküli nyomtatás
  • közvetlen nyomtatás – számítógép nélkül – SD kártyáról és pendrive-ról
  • érintőképernyős kezelőpanel
  • hálózaton keresztül beállítható egy webböngészőn keresztül

Bár szintén nem szabtam feltételül, de azt látom, hogy egyre több eszközt igyekeznek hozzákötni az okostelefonokhoz. Ez a masina is összeköthető wifin iPhone-nal, androidos és Win7-es telefonokkal. Lehet róluk közvetlenül nyomtatni, sőt lehet  úgy szkennelni, hogy a kapott képet (jpg,pdf) egyből a telefonra tölti fel, ahol aztán lehet tárolni vagy akár megosztani illetve  továbbküldeni.

A Mac kompabilitás nyilván alapvető, de azt látom, hogy ma már a legegyszerűbb eszközökhöz is készítenek mac drivert. Ezek szerint a Mac felhasználók száma átlépte ama bizonyos kritikus tömeget.

A forgalmazó szerint elég sokat adtak el ebből a nyomtatóból építészirodáknak. Lehet hogy nem véletlenül.

1 hetes használat után azt látom, hogy kellően gyors, megbízhatóan működik, a nyomtatás költsége viszont vélhetően magasabb lesz a korábbitól, de az alapből FF volt, ezt pedig fotónyomtatóként hirdetik.

Az érintőképernyőn paraméterezhetőek a nyomtatás és szkennelési lehetőségei, ebből következően nincs is szükség semmilyen különállóan indítható szkenner programra. Mivel számos helyre lehet elmenteni a szkennelés eredményét, nincs szükség számítógépre sem, mert lehet pl. pendrive-ra is menteni. A hálózatos mentéssel még küzdök, mert a pontos útvonal meghatározása még nem tiszta, a gép ebben sajna nem segít, csak annyit ír ki, hogy nem jó az útirány.

A fekete szín választása nem biztos hogy jó ötlet volt, mert nagyon meglátszik rajta minden.

És végül egy kis videó a nyomtató lépességeiről

Illetve egy hosszabb, magyarázatokkal

Hozzászólások (14): megnézem

  • Tüke

    2012. január 24. kedd 16:08

    #83262

    Kedves Miklós !
    Minden bizonnyal az csak egy „szólás-féle” részedről (is) – mert néha én is használom, hogy : „megy a kukába.” Gondolom azt is, hogy ismert az e-hulladékba való eljuttatása /leadása.

  • dp

    2012. január 25. szerda 10:57

    #83265

    Közismert, hogy a tintasugaras nyomtatás képminősége elsősorban a papír minőségétől függ. Manapság az 1-2pl-es festékcseppecskékkel valóban kiváló fotominőség érhető el, de a kommersz papír rostjai a folyékony festéket elvezetik, így a kép közel sem lesz olyan, mint egy lasernyomtatóé. Igaz, fotopapíron, magasfényű papíron viszont akár jobb is, de magamból kiindulva, többségében kommersz 80g-os papírral etetem a nyomtatót.
    Az pedig sajnos nem kérdés, hogy a kicsinyke festékpatronok cseréje jobban megterheli a tárcádat, mint a korábbi nyomtatód tonerei.

    Tény, hogy a sok kényelmi szolgáltatás látványos, én a nyomtatási minőség és a nyomtatási költség miatt továbbra is laser-párti vagyok.

    Érdeklődve várom a gyakorlati tapasztalatokat 🙂

  • Melinda

    2012. január 25. szerda 11:11

    #83266

    Köszönöm az infót, nagyon hasznos volt,könnyebb lesz célirányosan vásárolni!

  • ZooLee

    2012. január 26. csütörtök 09:07

    #83269

    Ha már a nyomtatókról beszélünk:
    Tudja valaki, hogy pl. a Canon gyönyörűen nyomtató és scan-nelő gépe hogyan kerülhet festékpatronokkal együtt cca. 12.000 Ft-ba, míg egy garnitúra festékpatron 10.000 Ft?
    Olcsón adnak egy kiváló gépet, és SZÁZSZOROS áron adják hozzá a rendszeresen szükséges festéket.
    Valami ezzel nagyon nincs rendjén!

    Én úgy vettem nyomtatót a rendszeres A4-es fekete nyomtatásaimhoz, hogy a festékár volt a legfontosabb kérdés.

  • dp

    2012. január 26. csütörtök 10:26

    #83271

    ZooLee,
    pontosan látod.
    Ezt a kereskedelmi stratégiát túszejtésnek hívják, és Mo-on először a fénymásolós cégeknél láttam, akik akár veszteséggel is adták a másolókat, de szerződésben kikötötték, hogy minden kellékanyagot tőlük kell beszerezni. A haszon azon volt.
    S mivel a másolókban számláló is volt, könnyen ellenőrizhető volt még az A4-es papír mennyisége is. Szerződésszegés esetén úszott a garancia.
    A tintasugaras nyomtatók patronjai olcsón újratölthetők lennének, nem is lenne hulladés, de ha megteszed, úszik a garancia…

  • tanúsító

    2012. január 27. péntek 06:08

    #83275

    [re=83269]ZooLee[/re]: Ugyan az: 14 eFt-os Epsonhoz most 17 eFt a tintakészlet! (akcióban már 9.900.-tól van gép, amihez az új tinta 15 eFt…)

  • Hiper

    2012. január 27. péntek 08:47

    #83277

    Azt is érdemes megjegyezni, hogy a nyomtatók kezdő csomagja gyakrabban kevesebb tintát tartalmaz, mint amennyit a később megvett patron.

    Sajnos ez így működik. Elsőre vicces, hogy olcsóbb a nyomtató mint a tinta, másrészről pedig elkeseítő és szomorú, hogy mennyi elektronikai hulladék lesz ezekből az „olcsó” nyomtatókból …

  • Szabóbácsi

    2012. január 27. péntek 16:35

    #83279

    Ismét kaptam egy megerősítést hogy továbbra is a legjobb ha maradok az Ikszpénél 🙂
    A patronba meg nyomom továbbra is a festéket. Ha az első gyári adagot teljesíti, az utántöltés elég kis kockázattal jár. Aki meg nem akar kockáztatni, fizessen.

  • Hiper

    2012. január 28. szombat 15:53

    #83280

    [re=83279]Szabóbácsi[/re]: Hadd reagáljak mindkettőre …

    XP: Mindenkinek szíve joga azt az operációs rendszert használni, amelyik kényelmes neki. Azonban figyelembe kell venni, hogy az XP már a nem nagyon támogatott verziók közé tartozik, így egyrészt megnő a sérülékenysége, másrészt ha egyszer a gép megadja magát, akkor azonnal kell egy másik komplett gépet venni (gép + nyomtató + egyebek), mert az új hardver sok komponenséhez nem lesz driver. Egyszerűen nem készítenek.

    Utántöltött festék: A legfontosabb kérdés, hogy a nyomtatófej a patronban van avagy a nyomtatóban. Ha a patronban és a patron nem tartalmaz IC-t, ami a működési időt/mennyiséget számolja, akkor bátran lehet utántölteni. Ha a nyomtatóban van a fej, akkor az utántöltött tinta a mini kapillárisokat a fejben tönkreteheti és egyre nagyobb cseppek mennek a papírra (a nyomtató nem tudja szabályozni a kinyomott tinta mennyiségét a kopott fúvókák miatt) A dolog odáig fajulhat, hogy nagyon rossz minőségű tinta esetén a nyomtatófejet kell cserélni, ergo vehet az ember egy új printert. Egy alap tizen ezer forintos nyomtatónál ez nem mindig probléma, azonban ha egy speciálisabb, A/3 vagy multifunkciós készülékről van szó, úgy ez a kis spórolás nagyon sokba kerülhet.

    Egy kis személyes: pontosan a fentebbi megfontolásból mi úgy alakítottuk ki a rendszerünket, hogy az összes nyomtató hálózatra van kötve. Van egy „profi”, amit a „precíziós” munkákhoz használunk. Ez csak gyári tintával van etetve. Mellette van egy „vaterázott” tintasugaras, ami a draftok elkészítésére van fenntartva. Ebbe megy az utántöltött, mert olcsó. Ha elpukkan, akkor jön helyette egy másik használt. Van még egypár monokróm lézer, oda az egyéb bürokratikus papírok mennek.

  • dyro

    2012. január 31. kedd 14:27

    #83283

    És a Brother-nek jó a kellékanyag ellátottsága? Az Epson-é híresen drága. Én úgy számoltam még régebben, hogy a Canon-nal volt a legolcsóbb.

    Amúgy az valóban igaz, hogy az új nyomtatók patronjában kb negyedannyi tinta van mint a külön vásárolt patronban! Meg kell nézni, a korrektebb cégeknél ez tisztán le is van írva.

    Illetve azt nem írtad még, hogy akkor ebben fém a fogaskerék? 😀 Meg hogy mennyire kulturált nyomtatás közben. Nekünk egy HP multifunkciós van, az szereti felhívni magára a figyelmet ha dolgozik.

  • nemetschek

    2012. február 10. péntek 11:36

    #83392

    Én is meg tudom erősíteni a Brother A3 multifunkcionális készülékekkel szerzett jó tapasztalatokat. Ügyfélkörünknek, több tucat építészirodának szállítottunk ilyen nyomtatókat. Hibajelentést, problémajelzést nem, elégedett véleményt viszont sokszor hallottunk vissza tőlük. A kellékanyag ellátás is jól működik. Igény esetén másnapra házhozszállítással is megoldható a festék pótlása.

    Természetesen előzetesen alapos tesztet végeztünk a géppel. Vizsgáltuk, hogy építész dokumentálásra, fotónyomtatásra mennyire is alkalmas a berendezés. Ellenőriztük a mérettartását, színhűségét,a sraffozás minőségét, a sebességet. Jól vizsgázott a piszkozati/végleges üzemmódok közötti különbség is. Egyértelmű véleményünk, hogy ár/érték arányban ez a legjobb elérhető készülék.

    Egy budapesti ügyfelünk sommásan így fogalmazott: „A készülék legjobb tulajdonsága, hogy tulajdonképpen észre sem veszed. Azonnal települ, drót nélkül is elérhető, kis helyet foglal, halk. A kezelése, kijelzője kulturált”

    Eleméry Gábor
    Nemetschek Magyarország Kft.

  • látogató

    2013. március 5. kedd 21:19

    #85292

    Üdv!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy egyszerre bele lehet-e tenni A4 és A3 lapokat? Vagy attól függően, mit szeretnénk nyomtatni, mindig cserélgetni kell?

TECH
Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?

az előzőekben tisztáztuk, hogy a NAS egy számítógép, amit irányítani kell. Amíg ezt egy számítógépről végezzük, akár távolból, addig nincs gond, de ha ott állunk a nappaliban és a TV alatti NAS-sal akarunk kezdeni valamit, pl. irányítani, akkor felmerül, hogy mivel is? Adnak hozzá egy távirányítót, de 5 perc próbálgatás rá kell jönnünk, ez a […]

Felhőben dolgozni 5. | mivel irányítsuk a NAS-t?
2016. szeptember 27. kedd
TECH
Felhőben dolgozni 4. | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t

Mielőtt belefognék, fontos írni arról, hogy mire is való illetve mi tette számomra annyira kívánatossá? Jobbára vállalati környezetben találkozni velük, bár az átlag munkavállaló igazából nem is tudja, hogy amikor elment valamit, azzal igazából mi is történik. Mi védi az adatait, hogyan tud hozzáférni otthonról a céges anyagaihoz…stb? A NAS csak az egyik a sokféle […]

Felhőben dolgozni 4. | Vettem egy Qnap TS251+ típusú NAS-t
2016. szeptember 22. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább