Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. január 10. kedd

Nem bízunk az Ügyfélkapu-ban

Bár viszonylag rendszeres használom az Ügyfélkaput, az hogy december 31-én több százezer jelszó fog lejárni és utána újra kell kérni az önkormányzatnál a regisztrálást, engem is óvatosságra intett. Be is akartam jelentkezni, de már magát a honlapot sem töltötte be a böngésző, csak a fenti figyelmeztetést.

Mi az, hogy egy kormány honlap tanúsítványa ismeretlen vagy nem megbízható? Eddig is használtam, nem értettem, aztán eszembe jutott, hogy pár hete tértem át a Firefox-ról a Chrome-ra, nosza elő a Firefox-ot, azzal egyből beengedett.

No akkor gyorsan megnéztem a többi böngészőt, a Safari-t és az Opera-t is (az IE-t még az emlékeimből is töröltem).

Azoknak ugyanúgy ismeretlen volt a „kibocsátó: Microsec e-szigno SSL CA” tanusítvány. Talán nem véletlenül, lévén ez valami hájtáji (értsd honi) szervezet, ami nyilván a Lajtától nyugatra tök ismeretlen, talán ezért is érdemes lett volna az IT -ért felelős kormányhivatalnak a céget külföldön is „bemutatni” a megfelelő helyeken.

Mivel én már sokszor használtam az Ügyfélkaput, tudom, hogy a hely megbízható és nyugodtan kattintok a folytatásra, de amikor mindenütt az olvasható, hogy alig használják a népek ezt a központi szolgáltatást, akkor talán érdemes volna elgondolkodni azon, hogy egy internetben járatlan ember egy fenti figyelmeztetés után ezerrel hagyja fenébe az egészet.

[poll id=”55″]

Hozzászólások (9): megnézem

  • Tüke

    2012. január 10. kedd 07:23

    #83199

    Mint laikus,elhiszem azt amit írtál.
    Ellenőrizni nem tudom, mert a napokban szolgáltatót váltottam és az e-mail címem megváltozott + egyéb bonyodalmak,amik ilyenkor adódnak.
    Kénytelen leszek a napokban személyesen intézni a továbbiakat.
    Minden relatív ! Értem arra, hogy alig használják a népek… Megnéztem ilyen cikkeket : Kozmetikázzák az Ügyfélkapu számait ? (2009) – ill. a honlapon is vannak Látogatottsági adatok. Segítség-Látogatási adatok Googleba írva.
    Én bejelöltem, hogy rendszeresen használtam, mert pl. a betegéletutamat nézegetem legtöbbször. Gyógyszerfogyasztásom adatait, orvosi vizsgálataim árát (!) -és ilyesmiket. Mennyit fizettem én /év és mennyit fizetett értem a TB/év… stb.
    Aki nem tudta volna: írásban engedélyeztem háziorvosomnak, hogy megnézhesse, kiváltottam-e a felírt gyógyszereket ! Lehet, az ilyesmi is növeli a látogatottság számát. (?)
    Lehet,hogy most egy kissé zűrzavaros időszak van a jelszavak lejárata miatt, de én javaslom mindenkinek az ügyintézést. (regisztrálást)

  • atuse

    2012. január 10. kedd 09:42

    #83201

    Ez olyan magyar dolog: csak a Windows XP-s változatot hitelesített:
    https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/portal/technika/tanusitvany.html
    de gond nincs, mert mi bízunk az államban.

  • sby f. j.

    2012. január 10. kedd 10:15

    #83202

    Én is végig játszottam.
    Valóban kissé (nagyon?) zavaros a progi 😉 .
    Úgy döntöttem, hogy marad az eddigi jelszó. Beütöttem az újnak az eddigit. Elfogadta.
    A dátum módosítás már „többlépcsős” volt és nem is logikus. Ami miatt írok, kaptam egy rakás visszaigazolást, ami nem is vágott össze a történettel. Ez még dec. végi történet.
    Tegnap, meglepetésemre kaptam egy féloldalnyi „hablatyot”. Ebből az derülne ki, hogy ugyan módosították, de az az eredeti regisztráció hónap/naptól számított egy év és azonos hónap/nap érvényű.
    Azonnal megnéztem, hogy felül írták-e azt, amit már agyon igazoltak korábban, hogy OK???
    Nem írták felül, az maradt 2013.jan.10 amire átállítottam.
    Ellentmondásos!!!
    Nah, felmerül a kérdés, mi a csodáért írkálnak forma levelet, amit azért itt-ott aktualizálnak látszólag, mindezt fél oldalban? Csupáncsak azért, hogy elbizonytalanítsák az ügyfelet?
    Egy rakás időt kivettek belőlem, ez viszont jól felbosszantott!
    És teljesen igazad van Miklós.
    A járatlanabb valaki csak elbizonytalanodik, én is tamáskodtam egy darabig. Sajnos ez van. Zavarosnak tartom én is, különösen azért, mert ugye ezt ritkán használja az átlag ügyfél. Mindig újra és újra meg kell „tanulni”, hogyan is műkszik a „KAPU”… 🙂

  • sby f. j.

    2012. január 10. kedd 10:18

    #83203

    u.i.: ezzel a tanúsítvány dologgal viszont én nem találkoztam, ez is érdekes 😉 …

  • Kocsis Krisztián

    2012. január 10. kedd 11:46

    #83204

    Kedves Miklós,

    Nem akarok kötözködni ,de te még meglepődsz azon ,hogy ebben az országban valami nem megfelelően működik, logikátlan és zavaros??
    Azon lehetne meglepődni ha normálisan működne 🙂
    This is Maddzsarisztán!!

  • Zöld Áron

    2012. január 10. kedd 12:14

    #83205

    Én is véletlenül találkoztam a dologgal, mert az APEH honlapján olvastam, hogy az Abev programból csak a legújabb használható, ha valaki onnan szeretné elektronikusan beküldeni az adóbevallását, mert a magyarorszag.hu új tanúsítványt kapott. Az új „söralátét” bevallás miatt látogattam meg az oldalt, de sajnos a kevés memória miatt nem indul el. 🙁

  • atuse

    2012. január 10. kedd 19:59

    #83208

    Miklós!

    Tudom nem nyugtat meg, de ez a jelenség már 2006 óta fennáll (csak te akkor PC-ztél)…
    De ne legyünk annyira szigorúak, amíg a bankok / kártyatársaságok ezrivel vesztik el karácsony előtt a kártyaszámokat a pin kódokkal!…

    Különben már régóta van mód a teljesen biztonságos kormányzati kommunikációra (e-szigno.hu), amennyiben rászánod pénzt. Erről az oldalról nézve pedig előnyös, hogy nem lett kötelező.

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. január 11. szerda 21:25

    #83218

    [re=83199]Tüke[/re]: OFF:Olyan mailcímet kell szerintem használni, ami szolgáltatóváltással nem veszik el.Szerintem jó választás a gmail, vagy annak az alapjain a saját domain alatti mailcím. Szerintem pár év múlva digitális hajléktalanságot fog jelenteni, ha nincs teljesen saját és állandó mailcím. Nem kell hogy a szolgáltatókat reklámozzuk.Nekem nagy megkönnyebbülés volt a szolgáltatótól független mailcím. ON.

TECH
Nem biztonságos az Ügyfélkapu oldala

Egy mai cikkből: A Chrome böngésző elkezdte letiltani az állami Ügyfélkaput, és helyette egy lopásveszélyre figyelmeztető feliratot tölt be. Most még csak a Google böngészőjéből elérhetetlen az oldal, de hamarosan a többi böngészőből is az lesz, ha a kezelői nem javítanak egy hibát, amelyről már jó ideje tudni lehet, hogy probléma lehet belőle. A szakértő […]

Nem biztonságos az Ügyfélkapu oldala
2018. november 23. péntek
TECH
Alapjaiban újult meg az e-epites.hu portál

Az e-epites.hu portál eddig is a legfontosabb állami információforrás volt, amit most teljesen újraterveztek és lényegesen hatékonyabbá tettek. A navigációt alapvetően a lehetséges felhasználók szerint strukturálták (lakossági, hatósági, közmű). Az oldal eddig is számos állami adatbázist tett elérhetővé, ez most majdnem teljessé vált. Lássuk, melyek ezek! étdr, e-naplo | A különféle alkalmazások, mint pl. az […]

Alapjaiban újult meg az e-epites.hu portál
2016. november 12. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább