Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2012. január 4. szerda

2012-ben minden építészre 1 lakás tervezése jut

Azt írja a lakjon jól oldal, hogy

” Csődspirál, zuhanás, összeomlás – ezek a kifejezések köszönnek vissza az építőiparral, lakáspiaccal kapcsolatos elemzésekből 2011-ben, és a jövő évi kilátások sem rózsásak. Pedig óriási a jelentősége, hogy mi történik a sok százezer embernek munkát adó, gazdaságot komolyan befolyásoló iparággal. Videónkban az építőipar fontos szereplői mondják el, hogyan látják a 2011-es évet, és mit várnak 2012-től.

A 2011-ben épített lakások száma nagy valószínűséggel 10 ezer alatt marad (végleges adat csak hónapok múlva várható), ez sok évtizedes mélypont. És jelentősen elmarad a 40 ezres számtól- ennyi otthonnak kéne legalább épülnie ahhoz, hogy a lakásállomány színvonala ne romoljon. És a magyar lakóingatlanok állapota minden felmérés szerint javítandó: rengetegen élnek drágán fenntartható, rossz életkörülményeket nyújtó otthonokban … ” a teljes cikk

Tavaly februárban is már megkondultak a vészharangok, szemléletes ábrát közöltünk az Építőipar -35% cikkünkben. A zuhanás tovább folytatódott. Már nem is lehet tudni, hová?

Ha a fenti becslés helyálló, akkor idén cca 1 db új lakás megtervezése jut egy építészre. Egy teljes évre. 

Ugyanitt egy video is, vélemények építőipari cégek vezetőitől:

kiegészítés egy mai hírrel:

„Ezermilliárdos lehet a gazdaságban a körbetartozás mértéke” – mondta Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője. A cég már tavaly is jelezte, hogy a körbetartozás felszámolásában nem történt előrelépés.
Mostanra pedig tovább romlott a helyzet – jelezte a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Éliás Ádám, aki szerint egyre több cég panaszkodik emiatt. 
Magyarországon a körbetartozás nagyobb része az egyik legfontosabb megrendelőtől, az állami és önkormányzati szektortól indul ki, ezért a megoldás kulcsa az államnál van – írta a Fidesz a kormányprogramban. A dokumentum a legfontosabb lépésnek azt nevezte, hogy a vétlen kisvállalkozásokat ne terhelje áfa olyan munkavégzés után, amelyet nem fizettek ki, uniós pénzeknél 50 százalék legyen az előleg, a fizetési határidő 90-ről 30 napra csökkenjen. 
Bagyura András szerint ebből a célból nem sok minden valósult meg, az állam most még lassabban fizet, mint korábban…. forrás és a teljes cikk

Ki mire számít 2012-ben? Érdekelne.

Hozzászólások (31): megnézem

  • tanúsító

    2012. január 4. szerda 06:29

    #83126

    Kiábrándító perspektíva!
    Könnyeden legyinthetnék, hja, építészek, most megszívtátok! … de együtt szívunk: ha nem dolgozik az építész, mindenki koplal körülötte, anyaggyártó, kereskedő, villamosok, gépészek, tervezők, kivitelezők, szakértők. Ahogy a járványoknak is van valami „haszna”, t.i. a kiválasztódás, egyre kíváncsibban várom, mit hoz ez a mélyrepülés, megélem-e a végét?!
    Általánosításról szó sincs, de túl sok silány munkákba ütközöm, addig fontos egy projekt, amíg meg nem szerzik a megrendelést, megbízást -utána meg ahogy esik, úgy puffan. Kiment a gyakorlatból a tervellenőrzés is. A Megbízó is leginkább a határidővel, költségekkel törődik, nem veszi a fáradságot a tényleges tartalom ellenőrzésére, legfeljebb, majd a használat során jön rá, ezt-azt másképpen kellett volna. Még diákkoromból maradt a példálózás, hogy Dániában három évig terveznek egy szállodát, és fél év alatt építik fel, nálunk meg pont fordítva! Hát, most lesz idő a tervezésre, a megfontolt, korrekt, minden részletre ügyelő munkára. Ebben az ínségben sokan mindent elvállalnak, csak munka legyen, nem képesek felmérni, miből is áll a feladat, nem törődve azzal, képesek-e kellő színvonalon be is fejezni a munkát.
    Szebb napokat mindenkinek!

  • epiteszikon

    2012. január 4. szerda 07:56

    #83127

    Én már a 2013-as évem kapacítását kötöm le. Évente 1-1 munkával 2020-ig megvagyok :). Most átalakul a piac (monetáris) és azt követően rendezettebb viszonyok között fogunk tudni élni, dolgozni. Ebben bízom.

  • stuksza

    2012. január 4. szerda 08:33

    #83130

    Kedves Miklós!
    A grafikonokon nem látszanak a horizontális sávokhoz tartozó értékek, azaz a lakásszámok (csak a 0.000). Ez a honlap/vagy a kép hibája?

  • Szabóbácsi

    2012. január 4. szerda 12:34

    #83137

    Kezdek letenni hogy belátható midőn belül tudom-e művelni a szakmát. Tavaly befizetvén az építészadókat (tagdíj, megújítás) és a kötelező „továbbképzés” díját, többet költöttem a szakmára mint az hozott.
    Ha letudjuk az irdatlan adósság zömét, talán lehet valami változás. Talán 10 év múlva?
    Még jó hogy tudok zenélni is.

  • Adamkó Feri

    2012. január 4. szerda 15:11

    #83139

    Miért is csudálkozunk?
    Fellegi azt mondja, ha az IMF kölcsönnek jobbak a feltételei mint a piaci kölcsöné, akkor is a piacról fogjuk magunkat finanszírozni.

  • sby f. j.

    2012. január 5. csütörtök 09:52

    #83150

  • Kőmíves Kelemen

    2012. január 5. csütörtök 15:47

    #83151

    Családi házas szinten behalt az egész piac.
    Az ezredfordulós áraimon adok ki ajánlatokat, de még igy is alámigérnek a kollégák. Ráadásul nem is kispályások, hanem olyanok, akik munkáját tisztelem és elismerem.

    Nagyobb beruházások kiviteli tervei emelik ki a fejemet a sz.rból, de itt meg a fél éves kifizetés is gyakori, most is futok utána, hogy legyen miből ÁFÁ-t fizetni.

    Azt látom, hogy tényleg rostálódik a szakma, de egyelőre még ott tartunk, hogy az olcsóbbak maradnak fenn, majd ezek közül fognak később a szakmailag jobbak továbbélni. Szóval a rostálódás nem a legjobb irányba mutat…

  • atuse

    2012. január 5. csütörtök 19:06

    #83153

    Amennyiben a rostálás alapja, hogy ki tud lehúzott gatyával, hidegben mosolyogni, akkor jó fele haladunk.
    Bár ha egyszer a mi érdekvédelmi szervezetünk rásózott volna az asztalra, hogy „irgum-burgum, ez már aztán!” a regatta helyett… De majd a másik talán.
    Mivel mostanában több időm akadt, elgondolkoztam, hogy az építési osztályokon most mit csinálnak az a sok közalkalmazott?

  • epiteszikon

    2012. január 5. csütörtök 21:05

    #83154

    Most bizonyítják, hogy mennyire nem jók a tervek. Hiánypótlás, Itt kis javítás, ott egy kis javítás. Még több szakhatóság. Észrevettétek?
    Én a Kamarai ajánlott ár 3X-án dolgozom, de minden ügyfél többet akar fizetni, haha. 1 ház / év. Nos. 2012. A Mi évünk lesz. DE mivel Magyar ember vagyok, nem nagyon érdekelnek a „hírek”. Túléljük.

  • Kőmíves Kelemen

    2012. január 6. péntek 06:08

    #83156

    [re=83153]atuse[/re]:

    Büntetnek, járják a körzetüket, és ahol szabálytalan épitkezést/engedély nélküli épitést találnak, ott csattan az ostor.
    Nálunk konkrétan „parkolóőr”-effektus van, azaz ha nem kaparnak elő havonta 1-2 büntetnivalót, akkor az állásukat kockáztatják, hiszen más munka nincs számukra.

  • Fenyvesi Péter

    2012. január 6. péntek 10:14

    #83160

    Nekem is azt mondták, h nem csökkent a munka, használatbavételi, módosítási, fennmaradási engedélyek futnak főleg. Sok a szomszédvita, fellebbezés, és amit tapasztalunk, az eljárás bonyolultabb, több munkát ad egy tervre.
    Én új építést alig látok, bővítés, átalakítás csurran-cseppen, 3-4 éves árakon. A megépült lakásokat nem tudják eladni még nyomott árakon sem. (pl. elkészült 18 lakásból, egyet sem sikerült eddig)
    Azonban, egyszer minden véget ér, a jó is, a rossz is.

  • atuse

    2012. január 6. péntek 10:17

    #83161

    Miklós!
    Abban teljesen igazad van, hogy az építés igazgatás kérdése eltér az eredeti cikktől.
    Ezek mellet nem bírom ki, hogy ne említsem meg, hogy az adatok mást mutatnak (-36%):
    https://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/lak/lak21106.pdf
    https://www.ingatlanbefektetes.hu/cikkek/ksh-1990-es-szinten-a-lakasepites-soha-nem-latott-melysegben-az-engedelyek-szama

  • Nagy István

    2012. január 6. péntek 15:01

    #83166

    Boldog Új !! évet mindenkinek !
    Egyéni vállalkozóként tevékenykedek , mint építőipari kivitelező. Azt tapasztalom én is , hogy jóval kevesebb a megrendelés , még ezen az agyon nyomott áron is. Az a bizonyos rosta sok olyannak kedvez aki, a minőség rovására ügyeskedi ki az árat. (Tisztelet a kivételnek !!)Mivel a nagyobb munkáknak nem jutunk közelébe, „/MÁS A LEOSZTÁS /” így kicsi 3-5 fős kőműves vállalkozó csoportok munkájához adom hozzá sok éves tapasztalatomat és tudásomat. Sajnos az építésfelügyelet nemtetszését váltotta ki ez a forma . Mert , nekem mint egyéni vállalkozónak nem lehet alvállalkozóm. Mostanában külön -külön szerződünk , mint társvállalkozók ( ha van kivel) Így kicsit bonyolultabb, és a megrendelőknek nem annyira színpatikus,mert formailag nem egy személlyel állnak közvetlen viszonyban.

    Abban kérném a segítségeteket , hogy hol találok olyan szabályt , vagy állásfoglalást ahol egyértelműen látható hogy EV.ként lehet ,vagy nem lehet alvállalkozóm.
    A kamaránál érdeklődtem ???????????????
    A megyei MÉRNÖKKAMARA kérte a felette lévő MÉRNÖKKAMARÁT hogy nyilatkozzon ez ügyben , VÁLASZ: Ha legközelebb az építésfelügyelet nem fogadja el hogy EV. ként alvállalkozóm van ,úgy a büntetést fellebbezzem meg és majd a bíróság eldönti kinek van igaza.
    Ezt a pontos, bölcs segítséget kaptam

  • lali

    2012. január 6. péntek 18:32

    #83167

    magam is egyéni vállalkozó vagyok, igaz nem a kivitelezésben, hanem mérnöki tevékenységben és nem tudok olyan jogszabályról, ami megtiltaná az alvállalkozó foglalkoztatását. néhány munkánál és is kénytelen voltam alvállalkozót alkalmazni.
    legyen szerződés, amiben a tevékenység és a pénzügyi dolgok mellett a felelősség is legyen pontosan letisztázva.

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. január 6. péntek 23:02

    #83169

    [re=83166]Nagy István[/re]: A székesfehérvári építésfelügyelettel úgy értelmeztük a jogszabályt, hogy az egyéni vállalkozó olyan feladatra szerződtethet alvállalkozót,a melyet egyébként végezhetne. Gyakori kifogásuk volt más esetekben, hogy pl. egy kőműves fogadott fel vasbetonszerelőt alvállalkozónak, úgy hogy ő maga nem volt jogosult vasbetonszerelésre sem a képzettsége sem a tevékenységi köre miatt. Tehát amit lehet be kell venni az EV. tevékenységi körébe. Ide egyébként nehezebb betenni a szakmák és tevékenységek olyan széles körét , mint pl. egy KFT.-be
    Az általad leírt forma (több vállalkozó szerződik külön a tulajjal) viszont műszaki ellenőrt igényel!!
    A 191/2009-es rendeletet bújjad alaposan végig, egyébként Miklós oldala is hivatkozik rá!

  • atuse

    2012. január 7. szombat 00:37

    #83170

    Kedves Péter!
    Én a 191/2009-esben csak annyi kikötést találtam, hogy a szerződésben rögzíteni kell, hogy a megrendelő hozzájárul alvállalkozó bevonásához /3.§ (2) fa)/. Egyébként ez azt jelentené, hogy 2-3 nagy iroda kivételével senki nem vállalhatna tervezési munkát, mivel nincs hozzá jogosultsága; illetve nem is, mivel nekik sincs tűzvédelmi szakképzettségük!…

    István!
    Kérdezd meg (írásban), hogy milyen jogszabályi helyre alapozzák a véleményüket.

    Azt hiszem az is segítene egy kicsit, ha ezt az áttekinthetetlen jogszabályhalmazt „áramvonalasítanák”, illetve azonos (és korrekt) fogalmakat használnának a különböző jogszabályok, esetleg egy általánosan elfogadott eljárásrend is lehetne az egész országban…

  • Hiper

    2012. január 8. vasárnap 13:03

    #83176

    Mint építtető én azon akadtam fenn mostanság, hogy ahhoz képest hogy válság van, a területünkön teljesen elszálltak az árak. Feladat:
    22 m hosszú pincefalat felépíteni, félig földbe süllyesztve, 40-es zsalukőből, alján vassal. Semmilyen speciális körülmény nem volt. A „csak” munkadíjra repkedtek a milliók (2.1-2.8 MFt), s erre jött volna rá az anyag. Mindezt úgy, hogy látták, önerősen építkezünk és a pince másik felét már megépítettük saját kézzel.

    Végül is kompletten 3 nap alatt édesapámmal együtt megcsináltuk, holott egyikünknek sem ez a szakmája. A teljes költsét 890 EFt-ban állt meg erre a részre.

    A magam részéről a kivitelezőket nem tudom sajnálni. Egy olyannal nem találkoztam, aki korrekt, vállalható áron segített volna házépítésben.

  • Tüke

    2012. január 16. hétfő 06:41

    #83243

    Amennyiben érdekelne ez benneteket :
    https://palyazatok.org/koztermegujitasi-nivodij-palyazat-2012/
    Továbbá Patartics Zorán publicisztikája a Pécsi Újság onlineban.

  • saca Ss

    2012. április 24. kedd 00:05

    #83957

    Üdvözöllek Titeket!

    Házam téglakéményére gólya fészkelt. A fészek a kémény mellett futó gázkéményre is támaszkodik. Egy kéményseprő megnyugtatott, de én úgy gondolom, hogy ez mégsincs jól így.Szerintetek? Több veszélytől tartok.

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. április 24. kedd 07:24

    #83959

    Egy fotót küldenél?

  • Kocsis Krisztián

    2012. április 24. kedd 20:16

    #83960

    Innen az építőipari alapanyag beszállítói oldalamról is elég siralmasan látom a helyzetemet.
    Minőség lassan kutyát sem érdekli, mind1 csak óccsó legyen. Aki meg meg vesz annk meg rendszeresen küldhetem a fizetési felszólításokat ,hogy fizesse már ki a lejárt számláit.

    Multkor megkérdezte a főnököm ,hogy ,hogy csinálom ,egy még mindig eladom a terméket normális áron..Mondtam neki hogy nem tudom 🙁

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. április 24. kedd 22:19

    #83961

    Se kutyám, se macskám a Marketingcommando, de jó ötleteket lehet meríteni:https://www.marketingcommando.hu/top10-honlaphiba-hogyan-javitsd.html

  • saca Ss

    2012. április 24. kedd 23:14

    #83962

    [re=83959]Rezsnyák Péter kivitelező építész[/re]: [re=83959]Rezsnyák Péter kivitelező építész[/re]: Kedves Péter! Köszönöm, hogy gyorsan reagáltál.Restellem, de csak MMS tudok küldeni./Ha nem titok a mobilszámod…stb.Nekem minden telefonom megadja a számomat./
    Üdvözöllek!sacaSs

  • saca Ss

    2012. április 24. kedd 23:24

    #83966

    Bocsánat! MMS-ben…sacaSs

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2012. április 25. szerda 06:55

    #83969

    30-háromszáznegyvennyolc-3422

  • saca Ss

    2012. április 26. csütörtök 23:18

    #83991

    Ma reggel MMR-en képeket küldtem. [re=83969]Rezsnyák Péter kivitelező építész[/re]: Üdvözlet!sacaSs

  • saca Ss

    2012. május 7. hétfő 00:04

    #84096

    Nem jön a válasz Péter. MMS megérkezett? Gólyafészek-gázkémény/ Üdvözletem…

SZAKMA
Megfullad az építőipar a sok megbízástól vagy épp, hogy recesszióba zuhan?

évoszNem először fordul elő, hogy ugyanazon napon egyszerre több helyről is kapok helyzetértékelést az építőipar várható kilátásairól. És kezd megszokottá válni az is, hogy pont ellentétes a tartalmuk, ahogy az alábbi kettőnek is. Csak gratulálni tudok hozzá. Az egyiket az ÉVOSZ adta ki, a másikat valamilyen marketingtanácsadással foglalkozó kft. Ez utóbbit 300.000 Ft+áfáért lehet megvásárolni. […]

Megfullad az építőipar a sok megbízástól vagy épp, hogy recesszióba zuhan?
2017. december 8. péntek
JÓTANÁCS
Már régen mínuszban kellene lennünk …

„A lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 19,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.” forrás A fentihez hasonló mondatot olvashatunk most már sokadik éve, legfeljebb a számok változnak, hol felfelé, hol lefelé. A lejtmenet immáron nagyon régóta tart és nem is látni a lejtő alját. ha minden évben 15-20%-kal csökken egy […]

Már régen mínuszban kellene lennünk …
2013. május 31. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább