Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. december 26. hétfő

Ismét állva fognak dolgozni a mérnökök?

Jeff Han, a Perceptive Pixel alapító-vezetője tartott egy kis bemutatót arról, hol tartanak most a multitouch-technikával segített mérnöki tervezés területén, a videó (bocs, csak itt találtam meg a felvételt) önmagáért beszél.

Ez a könnyedség, ez a magától értetődő természetesség, amivel az egész működik, lenyűgöző. És ma már méretben is hozzák azt (82 col), ami után elképzelhetetlen lesz székből dolgozni. Vagy legalábbis kevésbé elegáns. forrás

ha valamiért nem jelenne meg a videó: Perceptive Pixel’s 82″ Multi-Touch Display from Core77 on Vimeo.

Hozzászólások (9): megnézem

  • Cséti Attila

    2011. december 26. hétfő 08:55

    #83006

    10 évvel ezelőtt a Power Mac-re gyűjtöttem és hatalmas ugrás volt a Wndós PC után.
    Most már ez lesz a jövő!
    Megfelelő alkalmazásokkal lerövidítheti a tervezésre fordított időt, nagyobb tervezői szabadságot ad.
    Szóval kell!

  • sby f. j.

    2011. december 26. hétfő 09:49

    #83007

    Tényleg lenyűgöző.
    Csak.
    Csak, lehet újabb milliókat invesztálni, a korábbi munkák meg nem futnak rajta valószínű, így a mait is meg kell tartani!?
    Hát nem is tudom…
    Halad a technika az egyszer biztos.

  • atuse

    2011. december 26. hétfő 10:50

    #83008

    Be kell valljam, hogy egy tervezés kezdésénél használt papírok / borítékok hátulján szoktam rajzolgatni ceruzával. Ha már kialakult valami használható idea, akkor kezdem el szerkeszteni. Véleményem szerint a papír-grafit párost nem lehet kiváltani mással.

    A videón látott megoldás eléggé lenyűgöző, de meglátásom (és a képek) alapján, inkább a jólmenő „dizájnerek” játéka lesz ez; mérnöki munkára alkalmatlan. Nem lehet rajta szerkeszteni: hogy adsz meg egy méretet vagy koordinátát; hogy definiálsz két párhuzamos vonalat vagy egy kört?

  • Szabóbácsi

    2011. december 26. hétfő 20:18

    #83010

    Haha, lesz itt izomláz! 😀

    Egy A1-A2 méretű monitor még néha jól jön, de ez, állva?
    Felesleges kalimpálás gazdaságos mozdulatok helyett.
    A különvélemény c. film ihlette meg a gyártókat.
    Előadáshoz viszont annál jobb. Mókusvakítás.

  • dp

    2011. december 27. kedd 02:52

    #83012

    Ugyan, Uraim…!
    Atuse, már egy szimpla Solid Edge is tudja a méretmegadást,a szabályos idomokat, a párhuzamosságot, a fiamék már ezzel szerkesztenek a BME-n. A lányom meg 15 évesen itt Írországban középiskolában Solid Work-öt használ a Design and Communication Graphics c. tantárgyhoz. Construction Studies-ből még az elméleti alapokat veszik, szerintem jövőre abban is szgépre térnek át.
    Ezek a szoftverek már most is feleslegessé teszik a kézi skiccelést, a papír-ceruza párost.

    SBY, úgy gondolom, szoftver kérdése minden. A régi technikák kikopnak. A mai szgépek is ki fognak, amint az újon gyorsabban, ügyesebben, praktikusabban lehet mindent megcsinálni.

    Szabóbácsi, mókusvakítás akkor lenne, ha megmaradna ötlet szintjén.
    A Commodore 64 és az első Packman játékok korában a számítógéppel való tervezés önmagában is illúziónak tűnt, mára viszont teljesen kiszorította a papír-vonalzós tervezést.

    Ekkora képernyőfelület billentyűzettel és egérrel valóban nem lenne jól használható, de multitouch verzióban nem kellenek hozzá navigációs perifériák. Az Asus, a HP, stb már egy bő éve ontja ezt a technikát 21-24″-os verzióban. Az alkalmazás korlátja épp a monitorméret. Most itt van… 82″ = 210cm képátló, azaz 9:16-os képarányt feltételezve ez egy 103×183 cm-es felület(!), azaz nagyjából duplája a 841×1189 mm-es A0 felületnek. Mintegy 30 A4-es!
    A bemutatón jól látszik, hogy ahogy az íróasztalon a papírokat, itt is lehet a dokumentumokat tologatni – csak itt nem keverednek össze, nem gyűrődnek, belejavítás után is vissza lehet térni korábbi mentett verziókhoz…

    Kétségem sincs, hogy 5 éven belül rendelkezésre fognak állni azok a mérnöki alkalmazások, amikkel a tervezés művelete egy 5 éves gyerek szintjére egyszerűsödik. Természetesen a szaktudást nem váltja ki(!) – egyelőre.

  • tanúsító

    2011. december 27. kedd 05:53

    #83013

    Nekem ez túl bonyolult! Nem csak a berendezés, az eljárás, de már maga a cím is!
    A mérnök szót ismerem, a kérdőjelet értem, de azt már nem, mire is vonatkozik?
    – állva?
    – dolgozni?
    De jó lenne előre látni!
    😉

  • atuse

    2011. december 27. kedd 13:36

    #83014

    [re=83012]dp[/re]:
    A méretezésre (adatbevitelre) vonatkozó megjegyzésem félreérthető volt, személy szerint az ArchiCAD-et szoktam nagy szeretettel használni a komputerizálásra; de pontosítok. Az a megérzésem, a multitacs technológia nem alkalmas preciziós mérnöki szerkesztésre: hol az a ‘B’ pont, amely az ‘A’ ponttól 1,24 m távolságra van az ‘u’ egyenessel párhuzamos irányban…

    Véleményem szerint a papír-ceruzás tervezés nem veszett ki (illetve meglátszik, hogy sokan nem használják), de a számítógép elsősorban a feldolgozásban jelent nagy segítséget. Régen ezt a műszaki-rajzoló végezte.

    Ha rosszmájú lennék, akkor azt is mondhatnám egy-két kortárs épületre, hogy egy ötéves legózta ki a pléjsztésönön.

    Már régóta felfedezték a fényképezőgépet, de a festészet nem tűnt el! Nem konkurensei egymásnak, inkább kiegészítik egymást.

  • Szabóbácsi

    2011. december 27. kedd 17:41

    #83015

    [re=83012]dp[/re]: A Commodore korában sem tűnt illúziónak a CAD. Találkoztam a nyolcvanas évek első felében is komoly számítógépekkel: MTA Sztaki, BME. A zsugorodás, teljesítménynövekedés meg már akkor is triviális volt.
    A tornamutatványok precíziós szerkesztésre való felhasználása gimnasztika és ergonómia terén mit sem változott.

  • boldo

    2011. december 30. péntek 00:16

    #83068

    szerintem jópofa, nekem már az első multitouch kijelzőnél megfordult a fejemben egy érintőfelülettel ellátott rajzasztal ötlete 🙂 a mai, egerészős-billentyűzetes időkben a tervezéshez kénytelen az ember papírt használni(nem számolva a tábla pc-kell, „olcsóságuk miatt) itt viszont már vissza lehet térni a szép, szabadkezes vázoláshoz, skiccceléshez. Szoftverekben is van 1-2, ami támogatja a skicctől-a tervig egyazon környezetben végrehajtható tervezést. Bár én a tervezéssel/rajzolással/skiccel úgyvagyok, mint a könyvekkel: az „igazi” mindig jobb, mint a digitális 🙂

TECH
Teszt | Wacom Inkling

A héten az elsők között próbálhattuk ki a korábban már itt a kooseptar.hu-n is beharangozott és nagy vásárlói türelmetlenséggel várt Wacom Inkling eszközt. A digitalizálás területén a Wacom meghatározó cég, régóta forgalmaz digitális rajztáblákat, melyek „tollai” vezeték nélküliek. nekem is van egy jó régi darabom, egy ArtPad II, aminek még soros portos csatlakozója van, így […]

Teszt | Wacom Inkling
2012. február 6. hétfő
OFF
Word as Image

A techline.hu -n jelent meg egy rendkívül érdekes cikk, melyben a betűk kreatív felhasználást mutaják be.

Word as Image
2012. február 4. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább