Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. december 20. kedd

Népszavazzunk a vörösiszap adományokról?

fotó: Wikipédia

Népszavazást kezdeményeznek a vörösiszap-károsultak arról, hogy kit illet meg a Kármentő Alap pénzei fölötti rendelkezés joga, írja a Népszava.

A lap szerint a kolontáriakat felháborította, hogy az alapból 44 millió forintot költenek a katasztrófákat bemutató tanösvény létrehozására, miközben ebből az összegből megoldhatnák a település csatornázását. Úgy vélik, a Kármentő Alapban összegyűlt összeget az adakozók a károsultaknak szánták, így joguk van dönteni felőle.

A helyiek azt szeretnék, ha a megmaradt körülbelül 1,8 milliárd forintból egészségügyi állomást hoznának létre minden érintett településen, vagy támogatnák belőle a katasztrófa óta radikálisan megnövekedett számú légúti betegek gyógyszereit.

A Népszava beszámolója szerint az iszapömlés által érintett települések lakói félpályás útlezárással is fel akarják hívni a figyelmet problémáikra. (MTI – Index.hu)

Vannak dolgok, amiket egy normál ész nem képes felfogni. Eltelt több, mint 1 év. Soha nem látott segítség nyilvánult meg az egész társadalom és a gazdaság részéről.  1,8 milliárd forint nem kevés pénz. NAGYON SOK PÉNZ.

Senki sem azért ajánlotta fel a maga kis pénzecskéjét, hogy ismeretlen emberek úgy döntsenek, NEM OSZTJUK KI, NEM FORDITJUK AZOKRA, akiknek a felajánlás szólt.

Felháborító és undorító. Minden további hasonló katasztrófa helyzetben majd erősen meggondolják az adományozók, adjanak-e, ha az állam szabályosan lenyúlja az adományokat.

Persze nem sok köszönet volt egyes közvetlen feljánlásban sem. Emlékszem arra a TV Híradóra is, ahol egy – általam addig nem ismert, de mint később kiderült, hogy egy mulatós zenész, – Mága Zoltán nevű (nem is tudom milyen jelzővel kellene illetni) a katasztrófa után pár nappal egy teherautó platójáról – persze FEKETE ÖLTÖNYBEN – plazmatévéket osztogatott az arra járók között. AKKOR tényleg pont arra volt szükségük.

Érdekes ország ez.

Hozzászólások (6): megnézem

  • tanúsító

    2011. december 20. kedd 07:10

    #82980

    Ilyen csak a Holdon van! Mit kéne itt szavazgatni? Aki fizetett, egyszer már a saját pénzével szavazott arra, hogy azt a vörösiszap-károsultak kapják meg… Aki havonta félretett a jövedelméből, saját pénzét áldozta arra, hogy öreg korára élhetőbb élete legyen…
    Végül is, minden eltanulható: ha meglátok az utcán egy nálam gyengébbet egy gusztusos fagylalttal, majd én is elveszem, és tovább nyalom! …vagy egy csinos nővel, jobb autóval… és még nincs vége!

  • Judit

    2011. december 20. kedd 12:20

    #82982

    Ez rablás. Szabadrablás, mert hivatalos. Ugyanaz a kategória, mint amikor árvízi védekezés idején a háttérben kirabolták a házakat. Azt se hallottam, hogy nagyon büntették volna, inkább letagadták az eseteket.

  • Adamkó Feri

    2011. december 20. kedd 16:41

    #82984

    Nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, hogy védem a „másik” oldalt. Mert szerintem is pofátlanság amit csinálnak a segítségünkül nyújtott pénzzel. Felháborító. Viszont eszembe jutott egy kérdés, bár ez elméleti. Tegyük fel, komoly bajba jut 10 ember. A szokásos hírverés megtörténik, és mi elkezdünk adakozni. Tegyük fel összegyűlik 1 milliárd forint. Ezt most osszák-e szét a 10 ember között, vagy mi legyen a sorsa? Ebben az esetben ez 100 millió forintot jelentene bajbajutottanként. Most ezt oda kellene adni nekik mind, vagy pl. eltenni, és a következő bajba jutottaknak adni belőle, vagy odaadni? Én még egy dolgot hiányolok nagyon ezeknél a segítségeknél. Az elszámolást. Miért nem lehet egy publikus weblapra feltenni, hogy ennyi-meg ennyi volt a befizetés, ennyit, meg ennyit szétosztottunk, ennyi meg ennyi költségünk volt, stb. Ez miért nem történik meg?

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2011. december 21. szerda 21:26

    #82990

    [re=82984]Adamkó Feri[/re]: azt hogyan könyvelnéd, hogy barna táskás embernek ennyi, fekete táskásnak annyi?

  • Adamkó Feri

    2011. december 25. vasárnap 19:39

    #83005

    [re=82990]Rezsnyák Péter kivitelező építész[/re]:
    Nehéz ebben a témában úgy írni, hogy ne én kapjam a „kekeckedő”, a „szívtelen” stb. jelzőket, és tényleg nem ellenük gondolkodok. A példámban, amely egy hipotetikus példa, lényegesen több lett a segély, és az azzal elért eredmény mint ahonnan a károsultak indultak, ez nyilván nem stimmel. Csak ennyit akartam megjegyezni.
    Ja, és hogyan osztom el? Nem tudom. Az biztos, hogy a sokat emlegetett, de meg nem valósult átláthatóság sokat tud ilyen helyzetben segíteni. A másik megoldás természetesen az, amikor hozzáértő, profi segélyezőket bíznak meg akár az állami szervek is.

ZÖLD
Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben

A Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.  A 2010-ben tíz ember halálát okozó vörösiszap-katasztrófa mind a 15 vádlottját felmentették. A 15 ember ellen különböző vádpontokban, […]

Felmentettek mindenkit a vörösiszap-perben
2016. január 28. csütörtök
ZÖLD
Kolontáron jártunk

Október 4-én volt a vörösiszap tragédia évfordulója. A Somló hegyre kirándultunk az október végi hosszú hétvégén és ha már ott voltunk átmentünk Kolontárra. Remélhetőleg ma már nem számítunk katasztrófaturistának. A tároló átszakadt sarka ma is ugyanolyan, de csak távolból lehet szemlélni, mivel a környezete le van zárva. Az első hullámban elöntött területen meghagytak egyetlan házat […]

Kolontáron jártunk
2014. november 5. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább