Regisztráció/Belépés

további cikkek

Andrási Zsolt
2011. december 18. vasárnap

Hazajáró | (Remélhetően átmeneti) Búcsú

Ez a beszámoló már részben szerepelt itt a hazajáró sorozatban, de akkor elkapkodtam a megjelenését, mert akkor még csak a fotók készültek el, a beszámoló még hiányos volt.

 ***********

Ez egyben átmeneti búcsút is jelent a témától, hamarosan más, új kihívások következnek, amelyek egy ideig nagyobb prioritást élveznek.

A fel nem keresett célpontok nem vesznek el, csak egy másik térképre kerülnek át, amelyet később újra előhúzhatunk… És talán a Hazajáró-rovat sem zárul le, hiszen Miklós továbbviszi – remélhetőleg.

Szóval, következzék az egyik legmegdöbbentőbb helyszíne a kétéves hazajárásnak. Őszintén szólva, talán meglepő ezt illetem ezzel a jelzővel, hiszen jó sok furcsaságot, érdekességet láttunk ez idő alatt.

Mindenesetre az alcsúti Habsburg-birtok története számomra megdöbbentő volt. Megmutatta újra, hogy micsoda társadalmi és erkölcsi vihar söpört végig az országon 1945-ben és utána. Ez pedig engem mélységesen megrázott. Egyszerűen mai ésszel felfoghatatlan, ami akkor történt – de nemcsak itt, szinte egész Európában, de különösen a szovjet megszállási övezetben.

A teljes beszámolóért és a fotókért kattintsanak az alábbi képre!

Ezzel a fenti túrával zárul tehát a Hazajáró rovatba készített posztok hosszú sora, amelyeket az elmúlt két évben nagy lelkesedéssel készítettünk. Az utazások célja igazából az volt, hogy olyan helyeket ismerjünk meg, amelyekről esetleg előtte nem is hallottunk. Ez nagyon jól bevált.

Rengeteg szép helyre jutottunk el, rengeteg kilométert autóztunk, rengeteg emléket ismertünk meg, felfrissítve történelmi tudásunkat, rengeteg elhanyagolt emlékkel találkoztunk szinte már szégyenkezve mások helyett.

Tartalmas és tanulságos két év volt ez, amelyet szívesen rászántunk erre a projektre.

Nagyjából 4000 (a számítások szerint 3988) kilométert kocsikáztunk a Hazajáró rovat úticéljai érdekében, 64 óra 24 percet (de inkább többet) töltve a két év alatt az autóban. 2010-ben ez 2204 km/36 óra 12 perc, míg 2011-ben 1784 km/ 28 óra 12 perc volt ez a táv/idő. 59 helyszínt fotóztunk, látogattunk meg, dolgoztunk fel, ismertünk meg.

Egy térképen megpróbáltam ábrázolni ezt a nagy jövés-menést, de csak négyen sikerült, ennek a képét alább lehet megtekinteni   ….  Olvassák el Zsolt levelét teljes terjedelmében

Hozzászólások (0): megnézem

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább