Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. december 6. kedd

Tervkritika extra | Mikulás háza

A mai tervkritika extra egy igazi különlegességgel szolgál.

Ma van Mikulás napja. Mi mást is tehetne ma egy Mikulás az ablakba kikészített kis csizmácskákba, mint a legutóbbi „Mikulás háza” című tervpályázat eredményét. Sokféle javaslat született, de messze kiemelkedik expresszivitásával az első helyezett terv.

Bár a Mikulást magányos, egyedülálló idős férfiként ismertük meg, a terv a hálószobai franciaággyal mintegy  lehetőséget kíván adni arra, hogy a Mikulás az ezüst éveiben is teljes életet élhessen.

A földszint és az emelet belmagasság változásai jól lekövetik a funkcióból származó emberi testhelyzetek minimális belmagasság igényét. A lépcső alatt elhelyezett kandallósarok kiváló hely az elmélyülésre, bár a fotel fölé tervezett emeleti WC helye akusztikai továbbgondolást igényelne. Persze az is igaz, hogy egyszerre nem tud két helyen is tartózkodni.

A terv kiforrottnak tűnik, de a rénszarvas szán tárolása megoldatlannak látszik. A tervezési program nem ismert teljes mélységében, így csak feltételezni lehet, hogy az ajándékok tárolására valamely külső tároló szolgálhat.

A terv ügyesen kombinálja a megépíthetőség bonyolultságát a fenntarthatatlan üzemeltetéssel. Az épület terveihez nem mellékeltek PHPP számítást, így energetikailag nem tudunk megalapozott véleményt mondani, de félő, hogy a kedvezőtlen A/V arány miatt a fajlagos fűtési igény esetleg meghaladhatja a kívánatos 15 kWh/m2év értéket. Javasolható volna a kandalló füstgázának a lakótérbe való visszavezetése, ez az energiafogyasztásra (és az esetleges ott tárolt kolbászokra) nézve is sokkal kedvezőbb volna, ráadásul nem is volna életveszélyes, hiszen a Mikulás úgy sincs otthon szinte sohasem.

Bár a tervkritikákban megszokhatták, hogy kevés szót ejtünk a homlokzatokról, itt most mégis kivételt teszünk. Egy ilyen ízig-vérig kortárs építészeti jel szakszerű műelemzése azonban meghaladná még egy Mikulás képességeit is, ezért ezt bízzuk egy szakmikulás építészkritikusra:

Az épület zseniális homlokzati színválasztása tükrözi az alaprajzokban is tetten érhető építészeti GONDOLATOT , mely a hideg racionalitás(á)ra épül. A jól megválasztott szín kapcsolatot, mi több harmóniát igyekszik teremteni az építészeti gondolat és a várható környezet között, nem is szólva arról az alig észrevehető, de mégis finom – és csak a legnagyobbakra jellemző – építészeti eszközről, mely ezen túlmenően kapcsolatot teremt az externális környezet, az architectura és a majdani bentlakó szőrzete (szakálla) között.

A terv ugyanakkor kikerüli azt a nyilvánvalóan felkínálkozó építészeti közhelyet, amely a Mikulásra olyannyira jellemző piros színt beemelné az alkotó eszköztárába. Ez a tervezési feladat olyan fokú kreatív továbbgondolása, mely lehetne akár a kortárs mikulásépítészet egyik új antitézise is.

A háló ablakában felfedezhető szalagfüggöny árnyékolás erőteljes vertikalitása jól ellenpontozza az északi vidékek meredeken égbeszökő fatörzseinek látványát. Igazi telitalálat!

Továbbá mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a tervező a „ház a házban” elvet sikeresen fejlesztette tovább a „ház a házon” szintre, hiszen itt az alapegységek a tetőformájukkal úgy kapcsolódnak össze – és itt egy jelentős szerzőt szó szerint kell idéznem:

“… Ennek a folyamatnak az alapja és egyben megnyilvánulása a munka folytathatósága, továbbdolgozhatósága, ami az építészet sajátos absztrakciójának a meglétén alapul és úgymond képezi a feladat és a forma tartalékát. Így lehetségesek és érthetők meg a hasonlóságok az ismétlés árnya nélkül. Amikor az absztrakció gyengül, oldódik, a forma erősödik, a lehető legpontosabb lesz, majd az érzetet konstruálja, mintegy megalkotja a tudás nélküli érzetet, akkor létrejön az ismeret érzete nélkül nem folytatható helyzet. A következő kép a különbözőség ellenére is ugyanaz lesz, tehát az is-is helyett a vagy-vagy állapota keletkezik, valaminek az eleje vagy a vége. Ennek belátása a változtatás mozgatója, a nem belátása a reprodukciók elindítása …

Az alábbi képre kattintva megnézhetik az összes díjazott tervet

Hozzászólások (13): megnézem

  • tanúsító

    2011. december 6. kedd 06:25

    #82855

    Boldog Névnapot a Mikulásoknak!
    Mint szakértő, egyetlen energetikai folyamathoz tudok hozzászólni: minek a WC, ha nincsen konyha? Na és egy, az építész funkcionalitás iránti érzéketlenségéről: szélesebb kémény kell, hiszen a Mikulás köztudottan ott jár ki-be kedvére!

  • Albert Sándor

    2011. december 6. kedd 08:00

    #82857

    Nem tud egyszerre két helyen lenni ? 😀

  • OSman

    2011. december 6. kedd 08:11

    #82858

    Kedves Tanúsító!
    Ha már egyszer elfogadtuk az alaptézist-a Mikulás létét magát-, akkor evidens, hogy nem okozhat neki gondot a szűk kémény keresztmetszet, hiszen a turbós kazán csövén is közlekedik, ha kell… és ugye minek konyha, ha a Mikulást még senki sem látta enni, csak pipázni? Arra meg ugye ott a a lépcső alatt a fotel… És ha véletlenül elaludna pipázás közben, és felizzana a szakálla, akkor a felette lévő wc tartállyal összekötött sprinkler berendezés léphet működésbe…

  • Albert Sándor

    2011. december 6. kedd 08:18

    #82860

    Amúgy gratula a cikkhez, jól szórakoztam. A burkoltan megfogalmazott kritikát teljesen helytállónak találom.

    Talán semmi nem mutatja jobban a mai építészeti (és filozófiai) gondolkodás kiüresedettségét mint az idézett mûleírás. Van annak egyáltalán értelme ? Milyen fogalomrendszer ismerete kell ennek a megértéséhez ? Nyilván lehetünk elnézõek mert ha jól sejtem ez hallgatói munka.

    De igaza van, mert amikor a Mikulásról van szó, az értelem tényleg dadogásra kényszerül. Csak ezt legtöbben úgy élik meg hogy akkor a Mikulást teszik gyerekes gondolattá, mert hiszen az értelemre szükségünk van. De a kettõ egymást nem kizáró dolog, és a Deleuz-i filozófia már bámulatosan közel áll a Mikulás misztériumának megértéséhez.

    Hajrá Mikulás !

    UI. Nekem a Karamelldoboz tetszik, nem azért mert cukorkásdoboz, hanem mert a nyeregtetõs egyszerû forma az otthon arhetípusa, a tört fényû aranymáz meg az ünnepi hangulat hordozója. De a zsüri biztos nem szereti az édességet. 🙂

  • tanonc

    2011. december 6. kedd 10:34

    #82866

    Az első helyezett valóban igazán kortárs gondolatokat vonultat fel. Az első, ami beugrott róla, hogy önmagában az egész ház egy finoman elhúzott kéménykürtő, amely optimalizálja a Mikulás beesési szögét és érkezési pozícióját a földszintre.

    Egyébként kicsit kevésbé mély filozófiával nekem is a karamellház tetszik legjobban, gyerekkorom egyik kedvenc édessége.

  • Tüke

    2011. december 6. kedd 11:48

    #82867

    Happy Nameday ! – minden Miklósnak !
    Tetszett ! Esetleg egy kis pontosítás : húsféleségek füstöléséhez állítólag csak a keményfa vagy a fűrészpor füstje az ajánlott ! Pontosítandó.

  • bobo

    2011. december 6. kedd 14:07

    #82870

    Ha jól látom, a felső strang az alsó főfalon már nem látszik, ami amúgy elég hőhídveszélyes lenne. Valamint a kémény miből készülhet, hogy így tud lebegni a föld felett? Ráadásul egy ruhásszekrény sem ártana, hisz otthon gondolom nem munkaruhában van egész nap. Végül felhívnám a kritikus figyelmét arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a szán tárolásánál nem vette figyelembe a lapostetőt, pedig autentikus és adekvát kapcsolatban áll az épülettel.

    🙂

  • Fenyvesi Péter

    2011. december 6. kedd 18:45

    #82874

    Csatlakozom, én is Boldog névnapot kívánok! Meg születésnapot is, ha már így kiszivárgott. Amúgy nem feltétlen előnyös az egybeesés, hacsak a család nem kezeli ügyesen a problémát. 🙂 (magam karácsonyi vagyok, a szomszédom szintén, és ő a tetejébe még István is. 2 nap alatt letudja a család egész évre)
    Szellemesek a tervek. Emlékszik valaki a Megfagyott Muzsikusból a WC-pályázatra? Zseniális pályamunkák voltak, anno kb. 35 éve.

  • Szabóbácsi

    2011. december 7. szerda 01:03

    #82876

    [re=82861]Koós Miklós[/re]: Névnapod alkalmából a legjobbakat kívánom.

    Jó hogy megjegyezted, a tervismertetésed egy feldolgozás. Kezdtem megijedni olvasása során. Komoly önértékelési problémák, szellemi képességeim kérdőre vonása bukkant föl. 🙂

  • Fenyvesi Péter

    2011. december 10. szombat 21:32

    #82910

    [re=82906]vaandor[/re]:
    naja, elfelejtettem beleírni, h a nővéremet meg Évának hívják. 🙂

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább