Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. december 2. péntek

Megtudni Makovecztől a világ titkát 10 percben

Túri Attilával készített interjút Tax Ágnes, az e-epites.hu portál szerkesztője:

*****

Makovecz Imre két hónapja hunyt el, de mintha továbbra is köztünk élne. Múlt héten kiállítás nyílt Velencében terveiből, november 29-én pedig a Műegyetemen nyílt egy másik kiállítás „Makovecz Imre templomai” címmel. Tanítványától, Turi Attilától, a Makovecz alapította Kós Károly Egyesülés egyik tagjától azt kértük, beszéljen a mester személyiségéről, művészi hitvallásáról, elhivatottságáról – úgy, ahogy ők, a hozzá legközelebb álló munkatársak látták.

Mélyen megható volt számomra mindig az, ahogy – neves építész léte ellenére –, maga köré tudta szervezni a munkatársakat, tanítványokat. A legtöbb „sztárépítész” azt csinálja, hogy egész pályája alatt magához köti a nála kezdett munkatársait. Minden munkánál ő vázolja fel az elképzeléseit, de van egy csapat, aki a keze alá dolgozik, ők rajzolják meg az egész tervet, ők viszik végig az egész folyamatot – névtelenül, mialatt a nagy építész előadásokat tart szerte a világban, reprezentál. A mester, amilyen hamar csak lehetett, önállóságra biztatott minket: „legyetek felelősségteljes építészek, álljatok a saját lábatokra”. Ezzel feláldozta azt, hogy sztárépítész legyen, de erre ő mit sem adott. Imre ki nem állhatta a vakufényes karrierépítést.

Gyakran mondta nekünk azt is: „ne Makovecz-házakat rajzoljatok, hanem olyat, amit a ti kezetek diktál.” Nem kis Makoveczeket akart, hanem gondolkodó, alkotó, az embert szolgáló építészeket.

Hogyan lehetett tanítványává válni?

Imre mindenkit fogadott, de nem mindenki volt alkalmas arra, hogy ezt az utat járja. Akik könnyű sikerekre, gyors karrierre vágytak, hamar kihullottak. Azok, akik azt gondolták, hogy majd megtudom Makovecztől a világ titkát 10 percben, nem maradtak sokáig.

A ’70-es évek közepén a lakásán tartott két műhelybeszélgetés-sorozatot. Ezeken elvárta, hogy a tanítványok készüljenek, tanuljanak minden alkalomra. Bennünket, a sorrendet felcserélve, először a gyakorlatra, a tettre nevelt a ’80-as évek elején indult visegrádi táborokban. Nagyon komolyan vette, hogy csak kemény munkával jön el a megváltattatás. Nála nem vált külön a gondolkodás és a tett. Nem hipotéziseket állított fel. Rajzai, épületei tükrözték a gondolatait. Ezt akarta kihozni belőlünk is. A teljes interjú itt olvasható

Hozzászólások (2): megnézem

  • Albert Sándor

    2011. december 2. péntek 08:52

    #82705

    Mit lehet egy ilyen cikk után mondani ?

    Ami az én fantáziámat izgatja, hogy Seahenge-et ( https://en.wikipedia.org/wiki/Seahenge ) 1998-ban fedezték fel. Makovecz 1992-ben, 6 évvel korábban tervezte a Sevillai pavilont. Mindkettõben jelen van a gyökérrel felfordított központi fa.

    Ha valaki tud errõl többet, szívesen meghallgatom.

  • sby f. j. ép.szakmr, ép.gép, épfiz.

    2011. december 2. péntek 11:35

    #82723

    [re=82705]Albert Sándor[/re]: Valóban, mit is(?)…

HÁZ-TERV
Heti videó | A Makovecz stadion

Bejárás a hamarosan átadandó Puskás Akadémia stadionjában. A találatért köszönet Vértes Lacinak!

Heti videó | A Makovecz stadion
2014. március 2. vasárnap
OFF
Makovecz stílus női ruhákon

Gombold újra! öltözéktervező pályázat bemutatóját az idén másodszor rendezte meg a KIM, ezúttal 150 millióból, és hiába rakta át a Szépművészeti Múzeumból a jóval nagyobb Millenárisra, így is extrém sport volt a bejutás, Huszonnégy pályamunka érkezett a kortárs, tizenegy a design és hagyomány kategóriában. A Kortárs öltözékpályázat győztese (és a rendezvény voltaképpeni fődíjasa) Farkas Anett […]

Makovecz stílus női ruhákon
2012. április 12. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább