Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. november 30. szerda

Passzívház konferencián jártam

A múlt hét péntekén rendezték meg a Passzívházak és Energiahatékony Épületek című konferenciát, amelyről részleteiben is beszámolok majd, előzetesen a szervező greenpress adott ki egy összefoglalót a rendezvény előadásairól. Nem akarom átmásolni a teljes beszámolót, csak egy részletet. A teljes írást a greenpress blogon olvashatják el

Az egészséges környezethez alkotmányos joga van minden állampolgárnak, ennek megvalósításához pedig egy már rendelkezésre álló és így mindenképpen kihasználandó eszköz a passzívház-technológia – hangsúlyozta dr. Zlinszky János főosztályvezető (Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája, Stratégiai Főosztály) a 2011. november 25-én a szokásos nagy szakmai érdeklődés és jó hangulat mellett megrendezett Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencián a Francia Intézetben. A konferencia szervezője a Green Press.

Az első két előadásból a hallgatóság az energia- és környezettudatos építés franciaországi helyzetébe nyerhetett betekintést. Patrice Bideau építész Bretagne-ból az ottani óceáni éghajlatnak megfelelő bioklimatikus épületeit mutatta be, amelyek passzívház-komponenseket is tartalmaznak. Az osztrák származású Mischa Witzmann, a párizsi Karawitz Építésziroda tervezője az Ile-de-France régióban tervezett és megvalósult projektjeit ismertette. Ezek között van az első minősített francia passzívház is, amely nemesen egyszerű formai megoldásaival már az egész építészeti világsajtót bejárta.

Az első magyar minősített passzívházak használati tapasztalatairól Szekér László építész (az UIA „Fenntartható építészet” programigazgatója), az első magyar passzív családi ház (Szada) tervezője és Boros Károly, a Győr melletti Tényőn felépült passzívház tervezője, kivitelezője és építtetője beszélt. A szadai ház fő tanulságai, hogy passzívházat gyorsan, egyszerűen és olcsón is létre lehet hozni, az épületgépészetét pedig szintén nagyon egyszerűen, egy kompaktkészülékkel is meg lehet oldani. A tényői ház üzemelési tapasztalatai is igen kedvezőek, sokkal magasabb komfortszintet érzékelnek a bennlakók, mint amire eredetileg számítottak.

A passzívházak tekintetében nem hanyagolhatók el a pénzügyi szempontok sem. A megtérülés számításánál nem jó módszer, ha egyszerűen csak elosztjuk a pluszbefektetést az évenkénti megtakarítással – hangsúlyozta dr. Vajda József CSs, gépészmérnök, energetikai szakmérnök, a műszaki tudományok kandidátusa. Ennél bonyolultabb közgazdasági számításokra van szükség, amelyek egyébként azt igazolják, hogy a beruházási és az üzemelési költségek összegének optimuma éppen a passzívház normát jelentő 15 kWh/m2a értéknél van.

Lázár Antal DLA, Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár a tervei alapján 2010-ben Budajenőn elkészült passzívházat mutatta be. Egy lakó- és egy gazdasági épület (az építtető bionövényeket termeszt) kettőséről van itt szó, amelyeket egy nyaktaggal kötöttek össze. Különlegessége az épületnek a nagy egybefüggő, galériázott belső tér. A melegvíz- és az elektromos energia termelést a gazdasági épületen lévő napelemek és napkollektorok szolgálják. A ház szép bizonyítéka annak, hogy a passzívház-technológia nem korlátozza az építészeti megformálás szabadságát.

A teljes írást a greenpress blogon olvashatják el

Hozzászólások (5): megnézem

  • Tomek

    2011. november 30. szerda 10:07

    #82624

    „A megtérülés számításánál nem jó módszer, ha egyszerűen csak elosztjuk a pluszbefektetést az évenkénti megtakarítással – hangsúlyozta dr. Vajda József CSs, gépészmérnök, energetikai szakmérnök, a műszaki tudományok kandidátusa. Ennél bonyolultabb közgazdasági számításokra van szükség, amelyek egyébként azt igazolják, hogy a beruházási és az üzemelési költségek összegének optimuma éppen a passzívház normát jelentő 15 kWh/m2a értéknél van.”
    Ezt egyszerűen is elmagyarázhatná nekem valaki. Hogyan is számoljak akkor?

  • sby f. j.

    2011. november 30. szerda 11:22

    #82625

    [re=82624]Tomek[/re]:
    Ok.
    Kedves Tomek, amint az időm engedi, megkísérlem…

  • doxi

    2011. december 3. szombat 20:00

    #82791

    Kedves Tomek

    Ez olyan bonyolult, hogy csak ezoterikus eszközökkel érthető meg.
    Az biztos viszont, hogy akinek van plusz 10..20 milliója egy passzívház megépítésére, és marketingcápák etetésére, az reggel hideg autóba ül be de megtakarítja a gázszámlát.

    Ja és a gyereknek marad kőolaj 2050-re

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2011. december 3. szombat 21:03

    #82794

    [re=82791]doxi[/re]: Doxi, szerencsére nem kell 10-20 millió egy passzívház építéséhez.Elég hozzá 5, esetleg 10 % többletköltség Mo.-n, a mostani kivitelezési színvonalat alapul véve.Manapság kivagyiságból egyes építtetők a szakértő tanács ellenére minden vacakkal telepakolják a passzívházat (nem csak azt), és aztán azt hiszi mindenki, hogy az a passzívház, amiben pl. hőszivattyú van. Padig az nem feltétele a passzívháznak!

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2011. december 3. szombat 21:33

    #82796

    [re=82791]doxi[/re]: A bonyolult számítás annyiban bonyolult, hogy pl.egy homlokzati ragasztott hőszigetelés esetén a többletvastagságot tekinti plusz befektetésnek.A megtérülési vizsgálat időtartamára (20 év) összeveti a megtakarításhoz szükséges pluszbefektetés költségét a megtakarított összeggel.Figyelembe veszi, hogy a ma kifizetett 1000forint értékesebb, mint a 10 év múlva megtakarított 1000 forint. Mindezt úgy, hogy figyelembe veszi, hogy a szigetelésnek lesz maradványértéke 20 év múltán, mert annak az élettartama akár 40 év is lehet.(Egy napkollektoros rendszert viszont nem vizsgálhat 20 évre, mert az előbb megy tönkre, vagy legalábbis amortizálódik nullára.)
    Nem értem, miért kellene reggel hideg autóba ülni? Mert nem fűtjük a garázst? Egyébként kérdezz bátran, itt válaszolni fognak a kérdéseidre.És ehhez provokálni sem kell..Pont most fogok számolni egy 5 cm-es többlet homlokzati hőszigetlést, illetve annak a gazdasági vonatkozásait. Megosztom majd az eredményt.

SZAKMA
ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia

Az ÉMI szakmai konferencia-sorozatot indít azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában. Az első konferencia június 13-án, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában kerül megrendezésre. A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a […]

ÉMI | Építésügyi műszaki irányelv konferencia
2018. június 10. vasárnap
TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább